KÜRTAJ İŞLEMİ NEDİR? ÇOCUK SAHİBİ OLMAYA ENGEL Mİ?

OpDr

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
3 Kasım 2020
58
25
42
Kürtaj yaptırmak kişinin isteği veya tıbbi zorunluluk gerektiren durumlarda yapılmaktadır. Peki, kürtaj nedir ve ne için yapılmaktadır? Kürtajın zararları nelerdir ve kürtaj yaptırmak ileride çocuk sahibi olmaya engel mi?

Kürtaj Nedir?

Genel anlamda kürtaj; rahim içinde oluşan bir sorunun rahimden temizlenmesi ve yahut istenmeyen gebeliğin sonlandırılması olarak bilinmektedir. Kelime anlamı olarak ise kürtaj; kazımak temizlemek olarak anlamlandırılmaktadır.

Kürtaj Ne İçin Yapılmaktadır?

Kürtaj denilince ilk akla gelen gebeliğin sonlandırılmasıdır. Bunun aksine kürtaj sadece gebeliğin sonlandırılmasında kullanılan bir yöntem değildir.

Kürtajı gerektiren bazı hususlar şunlardır;

  • Gebelikte ceninin anne karnında ölmüş olması annenin sağlığını tehdit ettiği için kürtaj yapılmaktadır.
  • Kadının yoğun adet görmesinden kaynaklanan sorunların önüne geçilmesi adına kürtaj yapılmaktadır.
  • Rahim duvarında anormal şekilde meydan gelen kalınlaşmasının kaynaklandığı sorunun tespit edilmesi için kürtaja başvurulmaktadır.
  • Rahim içinde veya yumurtalıklarda kist veya kitle gibi sorunların giderilmesi için kürtaj yapılmaktadır.
Kürtajın Zararları Nelerdir?

Kürtaj sırasında veya kürtaj yapıldıktan sonra olası komplikasyonlar gelişebilmekte ve bazı zarar alanları bulunmaktadır.

Oluşabilecek zararlardan bazıları ise şunlardır;

- Nadir olarak da olsa görülen en büyük risklerden birisi rahim delinmesidir. Yapılan operasyon sırasında rahim kürtaj yapılırken delinme riskiyle karşı karşıyadır. Bu riskin gerçeklemesi halinde yeni bir operasyonla delinen rahmin düzeltilmesi ve onarılması gerekmektedir.

- Kürtaj sonrası iyi bakılmadığı taktirde enfeksiyon oluşması en çok karşılaşılan riskler ve zararlar arasında yer almaktadır.

- Enfeksiyonla birlikte yüksek ateş, kötü koku da görülmektedir.

- Kürtaj yapıldıktan sonra şiddetli kasık ağrılarına da sıkça rastlanmaktadır.

- Operasyon sırasında rahimde yırtıklar oluşabilmektedir.

- Operasyon sonrasında yaşanan komplikasyonlardan birisi de rahim içerisinde kan birikmesidir.

Bunun gibi birçok nedenle kadınlar kürtaj yaptırmaktadır. Kürtaj yaptırmak ise birçok riski beraberinde getirmektedir. En çok merak edilen konulardan birisi de kürtaj yaptırdıktan sonra çocuk sahibi olunup olunamayacağıdır. Operasyondan yaklaşık 2 hafta sonra bir sorun çıkmadığı takdirde rahimde yumurta oluşmaya başlamaktadır.

Bu süreçte çocuk sahibi olmak mümkündür. Kürtajın ne amaçla yapıldığı unutulmamalıdır. Kürtaj, profesyonel cerrahlar tarafından belirli kriterlere uygun olarak yapıldığı takdirde tamamen güvenli bir işlemdir. Çocuk sahibi olmak için rahmin ve yumurtalıkların sağlıklı olması gerekmektedir. Bu durum da kürtaj yaptırmak ileride çocuk sahibi olmaya engel değildir. Sadece doktorların tavsiye ettikleri bekleme sürelerine dikkat edilmelidir. Peki, doktorlar kürtajdan sonra neden bir süre beklemeyi önermektedirler? Doktorların bir süre bekleme önerisinde bulunmalarının en önemli nedeni; rahmin kendisini toplamasını sağlamaktır.

Tedavi edilmeyen, nadir ve ciddi bir komplikasyon olmadığı sürece, gelecekte çocuk sahibi olma imkanını veya genel sağlık durumunu etkileyecek herhangi bir risk yoktur. Sağlıklı bir kürtaj yapıldıktan sonra hızlı bir şekilde hamile kalmak mümkündür. Bu nedenle doğum kontrol planlanması yapılmalı, seçenekler değerlendirilmelidir.

Bununla birlikte sağlıklı yumurtaların oluşmasını beklemekte gerekmektedir. Bu bekleme süresi kişinin anatomik yapısına bağlı olsa da doktorların beklenmesini istediği azami süre 3 aydır. Kürtaj sonrasında rahim içi hücrelerin kendisini yenilemesi zaman almaktadır. Hamilelik için sağlıklı koşulların oluşması şarttır. Sağlıklı koşullar sağlandığı zaman bebek sahibi olunabilmektedir. Bebek sahibi olmak için bu durumlarda acele edilmemelidir.
 

Eklentiler

  • 73278a4a86960eeb576a8fd4c9ec6997.jpg
    73278a4a86960eeb576a8fd4c9ec6997.jpg
    44,3 KB · Görüntüleme: 28
X