Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Yorumlarım şu şekilde umarım faydası olur;

Normalde hsg 1 yıl geçerli oluyor, özel bir durum olmadıkça tekrar istemiyorlar. Ancak benim 1 tüpümde hidrosalfenks kürtaj sonrası oldu, transfer öncesi tüpüm bağlandı ve historoskopiyle rahim içi sağlıklı hale getirildi. Sizin de kürtajınız hsg sonrasıysa, tüplere transfer öncesi bir kere daha baktırmak bence gerekli. Tüm uzmanlar embriyo kalitesi kadar rahim sağlığının da embriyo tutunmasında önemini vurguluyor, riskleri en aza indirmek için kürtaj sonrası bir sorun olmadığına (rahim içi yapışıklık, tüp tıkanıklığı vb) bence yapılması faydalı olacaktır.

Histeroskopi ise, rahim içindeki sağlıksız bir duruma müdahale gerektirmediği durumda, birden çok denemede başarısız olunmuşsa, olasılığı arttırmak için yapılıyor genelde. Sizin mevcut durumunuzda, eğer rahim ve tüplerde sorun yoksa, gerekli olmayabilir.

Son olarak kalan 2 embriyonuza PGT yaptırıp genetiğine baktırmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu hatta hsg den bile önemli. Doktorunuz aynı tüpte olan 2 embriyonuzu çözdürüp birini tekrar dondurmayı göze alıyorsa, bu işlemi her iki embriyonuzu da genetik teste göndermek için de yapabilir. Mantığını hiç anlamadım açıkçası, anlamı yok demek hiç kabul edilebilir bir açıklama değil, bence ikna edici bilimsel bir açıklama yapmalı. Benim de geçmişte düşük ve 1 başarısız transfer tecrübem vardı, ve bu denememde yeni doktorum sadece bu sebeple bile genetik testi şart koştu, iyi ki de yapmışız çünkü en iyi kalite 5aa embriyom trizomi olarak genetik sorunlu geldi. Yaptırmasaydık muhtemelen bunu transfer edeceklerdi ve kalitesi de iyi olduğundan tutunacaktı ama kürtajla sonlanacaktı yine. Yaşayacağım acıyı düşünemiyorum, maddi olarak da emin olun kürtajın maliyeti PGT den daha fazladır, ki kalp kırıklığı ve yıkıcılığının yanında maddi kayıp gözümüzde bile olmuyor.

Son olarak tüp bebek süreci ne yazık ki oldukça kirlendi, etik kurallar kalmadı, ticari kaygılarla bizlerin evlat hasretiyle çıktığı yolculuk adeta rant pazarına dönüştü. Bizlerin yaşadığı maddi, manevi zorluklar, çektiğimiz acılar, umutlarımızın giderek azalması ve sarsıcı deneyimlerin yıkıcılığı ne yazık ki artık sadece aynı yoldan geçenlerin anlayabildiği bir sürece dönüştü. Etik, ilime kendini adamış, empati duygusu olan ve başarı odaklı doktorları bulmak giderek zorlaşıyor. Ben de şu anki doktorumu şükürler olsun ki çok güvendiğimiz bir referans aracılığıyla, travmatik bir deneyimden sonra buldum ve çok güveniyorum. En önemlisi de bu. İçinize sinmiyorsa, ki yönlendirmeleri bana çok bilimsel ve risksiz gelmedi, değiştirin zaman kaybetmeden. Biz kadınlar zaten hissederiz doğru yolda mıyız, değil miyiz. Siz bu hikayeyle işini ahlaklı bir şekilde etik kurallara uyarak yapan hangi doktora gitseniz, transferi genetikli embriyoyla yapar emin olun.