Laz diye dalga geçiyorlar

elele

canlarım benim....
Kayıtlı Üye
16 Ağustos 2009
1.619
6
156
Diğer
Merhaba ;
6 senelik evliyim 2 seneye yakın nişanlılık geçirdim neredeyse bu 8 senedir kendi akrabalarımdan dengesizler yok mu bi gün kötü konuşurum diye korkuyorum.
Memleketime gidip akrabalarıma uğradığımda teyzem, dayım ya da dayımın eşi 5 yaşındaki kızıma ilk görüşte daha "laaazzzz""" diyor...yada eşimi sorunca" lazoğlu ne yapıyor..." soruyorlar...teyzem bana geldi gündüz teyzeme uygun bir dille söyledim kızımı "lazın bebesi" diye sevdiğini duyunca "teyzecim lütfen eşimin yanında bu şekilde deme kendisine laz denilince hoşlanmıyor" diye.."tamam" dedi.ama sen inadına yapar gibi özellikle akşam yemekten sonra "sizin orada lazca konuşuluyor mu?ben sana laz desem kızıyor musun?" demez mi neye uğradığımı şaşırdım...ya hayır uyarmasam neyse..normal yoldan deseler anlıcam bizim akrablarda malesef çekememezlik görgüsüzlük çok ve biliyorum ki küçümseme amacıyla dalga geçerek söylüyorlar..defalarca her gidişimde ya ima ettim ya da sizin de kızlarınız var ona göre dedim..ama yok...annem de"kızım kızdığını belli etme onlar inadına yapar yoksa"diyor.ama 8 sen oldu ya..eşim hiç birine kötü söz ya da saygısızlıkta bulunmamaıştır aksine teyzem bana gelince benden çok hizmet etmiş kendi elleriyle yemek hazırlamıştır hatta teyzemi ziyarete gelen arkadaşına bile..ama ona rağmen böyle konuşması sinir bozucu..o nedenle kimseyi aramak içimden gelmiyor artık!!çünkü arıyorum hemen"laz ne yapıyor?" demeleri nefret ettirdi kendilerinden..ne önemi var laz ya da çerkez...eşime kesinlikle yansıtmadım yansıtsam haklı olarak soğuyacak hepsinden..
birdahakine sinirime yenilip kötü konuşurum diye koprkuyorum annem de aman sinirlenme daha da fazla söylerler diyor..ne diyeceğimi şaşırdım siz olsanız ne yapardınız??

Son düzenleme:
milletin ağzı torba değilki..
en azından eşin tepki vermemiş onlara, yapacak birşey yok zaten...

bu arada benin eşimde karadenizli, banada oluyor o dediğin ama ben gülüp geçiyorum, eşiminde şu ana kadar bundan rahatsız olduğunu görmedim, ben bile laz diyorum ona arada bir :33:

Son düzenleme:
gülüp geçmeye çalıştım ilk zamanlar ama canım direk adıyla sormak yerine" laz napıyor"" demeleri garip değil mi?arada bi takılabilir insan ama herzaman sürdürülmez ..bunlar dalga amaçlı diyor anlaşılıyor ses tonundan.nedense karadenizlileri küçümser bi tavıra giriyorlar..hem de o küçümsediği adını bile söylemediği inasanın evinde kalmaya keyif bitirmeye çalışıyorlar...benim eşim yine iyiymiş onların bu tavırlarına karşı ...

öyle davranmaları garip tabi, hoş değil, hem geliyosun hem küçük düşürmeye çalışıyorsun adamı kendi evinde. ama onların kafaları bu basıyor demek

Ben şivesi olan kişilere bayılıyorum. Bence onları farklı kılıyor bu özellikleri. Bence bu özellliğini ayrıcalığını çekememişler :51:

eşin tam olarak nereli genelde başka şehirlerden olanlar karadeniz bir çok yerinden laz diye bahsederler.lakin karadenizde trabzon bile laz değildir bunu bilmezler.sadece rize ve artvinin belli kesimlerinde laz vardır.bende trabzonluyum.bana laz demelerinden hiçbir zaman rahatsızlık duymadım.lazsam lazım derdim(olmadığım halde).ne varmış laz,çerkez vs olduysa.insanları,insanlığıyla kişiliğiyle efendiliğiyle oturup kalkmasıyla konuşmasıyla değilde bu şekilde ayıranlar önce kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini birilerinin onlara söylemesi gerekiyor.ayrıca ben sizin yerinizde olsam hiiiçç kızmaz sinirlenmez teyzeme şunu derdim.ben zaten sırf eşim laz diye onunla evlendim.ben onun lazlığıyla gurur duyuyorum derdim.aksine onların yerine ben inatlarına kızımı lazım kızım diye severdim.bak ozaman bir daha diyomu.annen doğru diyo sen kızdıkça deme dedikçe o daha çok diyecek.ayrıca teyze o laz olduğu için evime gelenlere sen dahil benden çok hizmet ediyor diyecektim.sana bişey daha anlatayım.

ben maraşta okudum üniversiteyi.maraşlı bir arkadaş bana rum deyip duruyordu.üstelik pis rum diyodu (rumca bildiğim için)ha o şaka yapıyordu evet ama nezamanki bana rum dediyse; senin gibi türk olacağıma benim gibi rum olurum daha iyi derdim.bir kaç defa dedi daha da demedi.:1:

başlığı okuyuncada böylee:1::1::1::1: gülmeden edemediğimi söylemeden edemeyeceğim.:1::1:

Son düzenleme:
banada eşimin ailesinde laz diolar yada karadenizli gelin diyolar
sinopluyum öyle laz falande değilim yani
kaç kişi lazmısın lazca biliyormusun diye sordu yok dedim
hiç rahatsız olmadım
bence sizde umursamayın evet lazız deyin lazlar sanılanın aksine çok zeki ve çalışkan insanlardır sende bunlardan bahset

Merhaba ;
6 senelik evliyim 2 seneye yakın nişanlılık geçirdim neredeyse bu 8 senedir kendi akrabalarımdan dengesizler yok mu bi gün kötü konuşurum diye korkuyorum.
Memleketime gidip akrabalarıma uğradığımda teyzem, dayım ya da dayımın eşi 5 yaşındaki kızıma ilk görüşte daha "laaazzzz""" diyor...yada eşimi sorunca" lazoğlu ne yapıyor..." soruyorlar...teyzem bana geldi gündüz teyzeme uygun bir dille söyledim kızımı "lazın bebesi" diye sevdiğini duyunca "teyzecim lütfen eşimin yanında bu şekilde deme kendisine laz denilince hoşlanmıyor" diye.."tamam" dedi.ama sen inadına yapar gibi özellikle akşam yemekten sonra "sizin orada lazca konuşuluyor mu?ben sana laz desem kızıyor musun?" demez mi neye uğradığımı şaşırdım...ya hayır uyarmasam neyse..normal yoldan deseler anlıcam bizim akrablarda malesef çekememezlik görgüsüzlük çok ve biliyorum ki küçümseme amacıyla dalga geçerek söylüyorlar..defalarca her gidişimde ya ima ettim ya da sizin de kızlarınız var ona göre dedim..ama yok...annem de"kızım kızdığını belli etme onlar inadına yapar yoksa"diyor.ama 8 sen oldu ya..eşim hiç birine kötü söz ya da saygısızlıkta bulunmamaıştır aksine teyzem bana gelince benden çok hizmet etmiş kendi elleriyle yemek hazırlamıştır hatta teyzemi ziyarete gelen arkadaşına bile..ama ona rağmen böyle konuşması sinir bozucu..o nedenle kimseyi aramak içimden gelmiyor artık!!çünkü arıyorum hemen"laz ne yapıyor?" demeleri nefret ettirdi kendilerinden..ne önemi var laz ya da çerkez...eşime kesinlikle yansıtmadım yansıtsam haklı olarak soğuyacak hepsinden..
birdahakine sinirime yenilip kötü konuşurum diye koprkuyorum annem de aman sinirlenme daha da fazla söylerler diyor..ne diyeceğimi şaşırdım siz olsanız ne yapardınız??

canım bız bursa gemlıklıyız batum lazıyız.bursada ıkı tane laz koyu var bırıde bızım köy.koylulerın cogu merkezde oturan oldukca modern ınsanlar.hafta sonlarını koyde gecırıyorlar.bayanlar degılde erkeklerle konussan kendını karadenızde hıssedersın.onlar normal konusabıldıklerı halde sıvelı konusuyorlar bununlada ovunuyorlar.esın bu durumdan rahatsız olmasın sende olma...

Ben şivesi olan kişilere bayılıyorum. Bence onları farklı kılıyor bu özellikleri. Bence bu özellliğini ayrıcalığını çekememişler :51:

şivesinde pek de göze batan bi farklılık yoktur dili biraz pattır o kadar..ama evet çekemedikleri kesin...

eşinle hiç konuştunmu bilmem ama bence bu konudan oda rahatsız olmaz diye düşünüyorum.karadenizliler laz olsun olmasın bu konudan rahatsız olmadıklarını düşünüyorum.yani bir çoğu böyle.aksine gurur duyuyorlar.ben dahil.:1:

şivesinde pek de göze batan bi farklılık yoktur dili biraz pattır o kadar..ama evet çekemedikleri kesin...

bencede çekemiyorlar (kimse üstüne yada yanlış anlamasın ben ülkemin her yerini seviyorum kesinlikle ayırt etmiyorum) lakin karadenizli olmak ayrıcalıktır bunu karadenizli olmayan arkadaşlarımdan duydum.bizde kendimizi öyle hissediyoruz.:1:

eşiniz karadenizli olduğu için laz kelimesine zaten alışıktır,teyzenizin ona bu şekilde hitaplı konuşmasından rahatsızlık duyacağını sanmıyorum siz bu konuyu galiba biraz abartıyorsunuz,siz hoşlanmayabilirsiniz bu durumdan haklı olarak,usluplu bi şekilde uyarmışssınız ama anlamamışlar yada anlamamazlıktan gelmişler,bence sert bi şekilde tavrınızı bu söylemden hoşlanmadığınızı belirtin,ancak ozman dikkate alacaklardır,ayrıca laz olmak kötü bişi diilki ben karadenizli değilim ama karadenizliler için düşündüğüm duydum bi sürü iyi şey var bi kere çok güzel şehirdeler hepsi kıpır kıpır insanlar, ayrıca çalışkan ve içtenler bunları da dikkate alın derim :)

eşin tam olarak nereli genelde başka şehirlerden olanlar karadeniz bir çok yerinden laz diye bahsederler.lakin karadenizde trabzon bile laz değildir bunu bilmezler.sadece rize ve artvinin belli kesimlerinde laz vardır.bende trabzonluyum.bana laz demelerinden hiçbir zaman rahatsızlık duymadım.lazsam lazım derdim(olmadığım halde).ne varmış laz,çerkez vs olduysa.insanları,insanlığıyla kişiliğiyle efendiliğiyle oturup kalkmasıyla konuşmasıyla değilde bu şekilde ayıranlar önce kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini birilerinin onlara söylemesi gerekiyor.ayrıca ben sizin yerinizde olsam hiiiçç kızmaz sinirlenmez teyzeme şunu derdim.ben zaten sırf eşim laz diye onunla evlendim.ben onun lazlığıyla gurur duyuyorum derdim.aksine onların yerine ben inatlarına kızımı lazım kızım diye severdim.bak ozaman bir daha diyomu.annen doğru diyo sen kızdıkça deme dedikçe o daha çok diyecek.ayrıca teyze o laz olduğu için evime gelenlere sen dahil benden çok hizmet ediyor diyecektim.sana bişey daha anlatayım.

ben maraşta okudum üniversiteyi.maraşlı bir arkadaş bana rum deyip duruyordu.üstelik pis rum diyodu (rumca bildiğim için)ha o şaka yapıyordu evet ama nezamanki bana rum dediyse; senin gibi türk olacağıma benim gibi rum olurum daha iyi derdim.bir kaç defa dedi daha da demedi.:1:

başlığı okuyuncada böylee:1::1::1::1: gülmeden edemediğimi söylemeden edemeyeceğim.:1::1:

aslında güzel fikir sırf laz olduğu için evlendim demek:64:evet biliyorum artvinin bazı kesimlerinde asıl lazcayı konuşuyorlar ve asıl lazca başka yabancı bir dil gibi anlaşılmaz...ama eşimin köyünde lazca değil şive farklılığı var..ilk önce garipsedim bazı şeylerini anlamadığım için ama dalga geçmedim..sonuçta onlar da insan ve eminimki bizim konuşmamaız da onlara garip geliyordur zaman zaman..benim rahatsızlık duymam laz diye dalga geçer edada söylenilmesi yoksa eşimde karadenizli olduğunu zaten inkar etmez ben de..rahatsızlık duysaydım zaten baştan evlenmezdim.teşekkürler bu yöntemi kullanacağım:1:

laz oglu,cerkez kizi,turkmen gelini bizim oralardada soylenir ama dalga gecer gibi surekli rahatsiz etmek ayri bisey onu diyen halt etmis takmayin kafaniza acik acik soyleyin demesinler bi daha:19:

bende laz gelınıyım
eşim artvın arhavılı yanı tam laz
karadenızlılerın hepsı laz değildır
eşimin dılıde var şivesıde ve bence cok büyük ayrıcalık
bende öğrenmeye çalışıyorum
bazen şivelı konuşmasını özellıkle ısterım

deme şeklınden dolayı kırılmış olabılırsınız
bıkaç kez uyarırdım olmadı laz dıye sorduklarında duymamazlıktan gelır devam eder geçerdım
sıkman canınızı

eşimle konuşmadım bu konuyu çünkü akrabalarımın dalga geçer bi tavırla bu şekilde konuştuklarını duymak bence hoşuna gitmez ya hayır işlerinden dolayı memlekete tek giderim birgün dek gelip gidince yine böyle patavazsılık yaparlar bunlar

bende lazım Artvinliyim :7:
istanbulda büyüdüm ama hiç istanbullu olamadım
aksine sevinirim laz ve karadenizli olmaktan
bence takılmayın ..aslımız bu lazız ne var bunda..
kim ne derse desin..
söyleyenlerin terbiyesizliği..sizde üzülerek onlara prim vermeyin..:6:

laz oglu,cerkez kizi,turkmen gelini bizim oralardada soylenir ama dalga gecer gibi surekli rahatsiz etmek ayri bisey onu diyen halt etmis takmayin kafaniza acik acik soyleyin demesinler bi daha:19:

ah canım ya açıkça dedeim teyzeme ama inadına dedi teyzem üstelik küçüklüğünden beri insanların içinde çalışmış neyi nerede konuşacağını bilen birisi ama neden bana böyle yaptı anlayamadım!!1

aslında güzel fikir sırf laz olduğu için evlendim demek:64:evet biliyorum artvinin bazı kesimlerinde asıl lazcayı konuşuyorlar ve asıl lazca başka yabancı bir dil gibi anlaşılmaz...ama eşimin köyünde lazca değil şive farklılığı var..ilk önce garipsedim bazı şeylerini anlamadığım için ama dalga geçmedim..sonuçta onlar da insan ve eminimki bizim konuşmamaız da onlara garip geliyordur zaman zaman..benim rahatsızlık duymam laz diye dalga geçer edada söylenilmesi yoksa eşimde karadenizli olduğunu zaten inkar etmez ben de..rahatsızlık duysaydım zaten baştan evlenmezdim.teşekkürler bu yöntemi kullanacağım:1:

bak gördünmü cin fikirliyizdir.:1:ya bir sakıncası yoksa eşin nereli tam olarak.

laz demekte ne var ki

ben çok severim şahsen lazları

hem çok zeki hem de çocukları özellikle çok güzel olurlar

akrabalarınız bi acayipmiş....

Back
X