• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Luteal phase bozuklugu progesteron eksikligi

Elansome

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
5 Ağustos 2011
37
0
36
İngiltere
Arkadaslar luteal phase dedikleri ovulasyondan sonra adetin gelimine kadar olan bir sure var. Normalde 12-14 gun surer. Termometre ile her sabah derecesini olcen hanimlar bilir vucut isisi bu donemde 1-2 derece artar. Bu donemde etkin olan hormon progesterondur. Siklusun ovulasyondan onceki doneminde ise osterojen hakimdir.

Eger luteal phase 10 gunden kisa ise progesteron eksikligi oldugundan suphe edilir. Progesteron aslinda corpus luteum denilen yumurtanin salinmadan onceki icinden ciktigi folikulcukler tarafindan uretilir. Eger iyi kalitede yumurtaniz olmuyorsa corpus luteum da zayif oluyor ve yeterli progesteron uretmiyor. Yeterli progesteron olmayinca embriyonun tutunmasini saglayacak kadar rahim ici kalinlasamiyor. Bu yuzden tup bebek tedavilerinde kesin olarak progesteron takviyesi yapiliyor, dogal yoldan yumurtalar salinmadigi ve yumurtalari toplarken bu corpus luteumlara zarar verdikleri icin.

Progesteron eksikligi olunca adet kanamasi baslamadan once lekelenme oluyor. Bir baska belirtisi de ovulasyondan yaklasik 8 gun sonra depresyon hali.

Ben 35 yasindayim artik bu progesteron eksikligini hissetmeye basladim demek ki yumurta kalitem bozulmaya basladi. ama ovulasyondan 8 gun sonra asiri derecede depresif oluyorum ve intihari dusunuyorum. 2 gun sonra ise geciyor.

Acaba benimle ayni durumda olan arkadaslar var mi onu ogrenmek istedim?

Aslinda bu belirtiler bende 2 sene once basladi ama duzenli B6 vitamini almak iyi geldi. Baska fikri olan var mi?

Progesteron degerleri cok tartismali bir de bir ay yuksek diger ay dusuk olabiliyor. Ben baska belirtilerden yola cikarak yani depresyon gibi bu sonuca vardim. Hepte her ay ayni gunde oluyor doktorumda progesteron eksikligi olabilecegini soyledi. Yani uzun zamandir progesteronu olcturmedim sadece neler yapabilirim diye dusunuyorum. Bu aralar cok su iciyorum onun faydasini gordum sanki. Luteal fazim biraz daha uzadi sanki.

LH defektinin FSH ve LH 3. gün değeri ile alakası var mı? benim son derece düzenli olan 28 günüm 25'e düştü 1.5 yıldır, o da düzenli gerçi...amaann...çok karışık bu işler....

LH defektinin FSH ve LH 3. gün değeri ile alakası var mı? benim son derece düzenli olan 28 günüm 25'e düştü 1.5 yıldır, o da düzenli gerçi...amaann...çok karışık bu işler....

Yasin kac? Eger hemen 34 yasinda bu basladiysa bence yumurtaliklar biraz yavasliyor. FSH ve LH 3 ile de alakasi var tabi. Progesteron az olmasinin bir sebebi de FSH'nin yuksek olmasi onun yuksek olmasinin da en onemli sebebi yumurtalarin eskisi kadar genc olmamasi.

B complex vitamini alirsan lutael fazini artirabilirsin. Benim 10 gundu simdi 12 gune kadar cikti.

NAsıl biliyorsun 10 gün yada 12 olduğunu....Ayrıca bu LH defekti düşüğede neden oluyor değil mi? yani anlamıyorsun döllense bile yumurtan normal adet görüyorsun?? bu o mu? yaşım 33..

NAsıl biliyorsun 10 gün yada 12 olduğunu....Ayrıca bu LH defekti düşüğede neden oluyor değil mi? yani anlamıyorsun döllense bile yumurtan normal adet görüyorsun?? bu o mu? yaşım 33..

Ben basal body isisi denen seyle anliyorum. hamilelik iin en elverili yumurtlama gn, yumurtlamann belirlenmesi (medismart, clearblue,clear blue, bazal vcut ss) - Jinekolog (jinekolok) Dr. Kaan Kocatepe
Burada ayrintili bilgi var. Ovulation Calendar and Ovulation Chart - Fertility Charting Bu sitede degerlerini kaydedebilirsin. Ben en son 20 siklusumu kaydettim ortalama olarak 16. gunde yumurtluyorum ve luteal phasim 10 ile 12 gun arasinda degisiyor.

33 yas kotu bir yas degil henuz hic sigara kullanmadiysan 1-2 sene daha kaliteli yumurtalarin olur. Benimkisi 34 yasinda kotuye gitmeye basladi. Cunku annemin menopoz yasi 45 ondan bir 10 sene cikar iste o zaman yumurtaliklarin azalmaya ve kalitelerinin bozulmaya basladigi zamandir.

Back
X