Maddi konularla ilgili eş ve aile arasında kalmak

Pelincicekci

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
20 Şubat 2020
474
671
103
Merhaba bayanlar, fikir almak istediğim için konu açtım.Direkt olarak durumu yazayım uzatmadan.
Bundan 3 yıl önce eşimin işiyle ilgili nedenlerle yurtdışına taşındık.Türkiyede bir ev almıştık o zamanki değeri 400 bin civarı idi.Ödemekte zorlanınca babam bizim için arsasını satıp borcu kapattı.yaklaşık olarak yarıyarıya paylaşılmış oldu ev.bu süre içinde ev öylece bomboş duruyordu.kirayada verilmedi biz döneriz belki diye.ev kredilerinin düşmesi euronun fırlamasıyla ev fiyatı ciddi anlamda arttı.şu an 750 bin civarında.artık ortak mülkiyetten çıksın satalım dedik,çünkü yurt dışındayız bize faydası yok ordaki evin.annemde biz alalım dedi.Yatırımlık bir bölge.Benim gönlüm razı gelmiyor çünkü ev 2 ye katladı ailem maddi zarara girer gibi düşünüyorum.Keşke 3 yıldır siz alsaydınız anne dedim ozaman alamadık dedi.Sonuçta babam yardımcı olmak için borcumuzu kapattı.Değerinin altına inelim diyince eşim ozaman biz zarara giriyoruz diyor.işin garip tarafı ailem hakkınızı verelim biz alalım dediğinden beri sitede ev fiyatı yerinde durmuyor habire artıyor.ben 50 bin kadar düşelim bari diyorum.en mantıklı yol nedir sizce?siz olsanız ne yapardınız?
Değerli fikirleriniz için teşekkür ediyorum

Son düzenleme:
Aileniz nasıl maddi zarara girecek kısmını anlamadım. Sanırım şuan size 350-375 tl gibi bir para verecekler değil mi? Ellerinden para çıkacak ama sonuçta alacakları evin ederi 3 yıl önceki eder değil. Zararına bir alım yapmıyorlar yani. Hangi kısım zarar, ben valla anlamadım. İstiyorlarsa alsınlar bence.

evi satıp parasını yarı yarıya (ya da babanızın toplam ev fiyatına o dönem ödediği miktarın oranı ne kadarsa o oranda) bölüşmek daha anlamlı sanki
ama aileniz ille alacaksa şimdiki değerinden almalı, babanızın verdiği borcu o dönemin merkez bankası kurlarına göre dolara çevirin, şimdiki değerini evin fiyatından düşün, en adili bu bence

1. Satın ikiye bölün parayı ailenize olan borcu ödeyin

2..Ev 800 ise 400 'ye onlara satın

ev yatırımlık bir olduğundan satılmasın biz alalım diyorlar.yoksa bizde satmak istiyorduk.onlar bir fiyat belirlemedi biz ne dersek o olacak

o arsa satılmasaydı şuanki değeri ne kadar olur du ,

birde sizi o darlıkta yardımcı olmuşlar biraz da kendinizden yani paranızdan ödün vermeniz lazım ,

yani o kocana söyle zarar ederiz diye ayak yapmasın ,

Biz türkiyeye dönersek diye beklettiler evi,babam yardımcı olmasa o evi ödeyemeyecektik.bu kadar bizi düşündüler bende fiyatların tavan yaptığı bir zamanda onlara yüksek fiyata vermek istemiyorum.zamanında 450 iken almadılar şimdi oldu nerdeyse 2 katı oldu yapacak birşey yok tabi.değerinin biraz altına inip verilebilinir eşim kabul ederse

Zaten yarısı onların

800 bin ise ev 400 verecekler

Birden çıkmazsa paraları vade vs yaparsınız neden onların zarar edeceğini düşündünüz ki

Güzel fikir işte. Sonuçta aileniz, elbette herhangi birine sattığınız paradan satmayın, indirim yapın. Koskoca insanlar, kendilerini büyük zarara ya da zora sokacak bir işe girişmezler zaten herhalde. Üstelik alternatif seçenekleri de var; satmak gibi ama demek ki içlerine sinmiyor satmak. Ortada bir haksızlık yok yani.

Ev 750 bin ise
700 müş gibi düşünüp bölün ikiye 350 bin versinler size, ev onların olsun.
Anlamadım neyi sorun ettiniz?
Aileniz ev sahibi olmuş olacak işte ne güzel.
Zarar filan etmiyorlar.
Ama eşiniz "bu ev bizimdi, satalım 750 ye, aileye de bi 200 bin filan veririz formalite ortaklığı bitiririz" tarzında bir düşüncedeyse, elbette zarar edeceğinizi düşünür.

siz bu evi kendinize yatırım amaçlı almışsınız, ailenize almamışsınız. Onlar size geçmişte destek olmuş, yer satıp size nakit para vermişler. Yukarıdaki yorumumu beğenmekle yetinmişsiniz ancak elinize kalemi alıp babanızın o anda ödediği parayı dolara çevirip, o desteğin şu andaki maddi karşılığını bilmeniz gerekiyor. Yani o arsa da değerlendi sonuçta, en azından sattığı arsanın bugünkü değerini birazcık soruşturabilirsiniz. Bunları yapmadan kafanıza göre adalet dağıtacaksınız. Hedefiniz ailenize kar ettirmek değil, borcunuzu ödemek. Ancak bu borcu öderken de adil olmak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…