Mahalle baskısı ile nasıl başa çıkılır?

Ben sizi anladım.

Kendimi yeterince ifade edemedim endişesiyle tekrar izah etmeye çalışayım;
Sizin için "birilerinin merakını gidermek", "özgeçmişimi anlatmak" olan, ve sizin için çalışmak için gidilen yerde olmaması gereken şeyler var. Ben diyorum ki, karşınızdaki kişilerin aynı konulara yaklaşımı sizden farklı. Çalışmak için gidilen yerde konuşulacak, konuşulmayacak şeyler hususunda bilgi-görgüleri sizden farklı. O kadar ki, örneğin sizin zaten meraklanmamalı, meraklansa da sormamalı diye düşündüğünüz şeyler, onlara göre ne var bunda yahu...

Siz bana tekraren, sizin baktığınız, bildiğiniz, olduğunuz, edindiğiniz yerdeki kavram, görgü, bilgiyi anlatıp, bunlar bu işyerinde çalışanlarca benimsenmemiş olduğu için, rahatsız olduğunuzu, sinirlendiğinizi anlatıyorsunuz.

83 milyonluk bu ülkedeki herkes maalesef ikinci bir siz değil diyorum ben de, ve ikinci bir siz olmayan insanlardan farklısınız, ama bu, sizin doğrunuz onların doğrusunu ortadan kaldırır ya da kaldırmalıdır anlamına asla gelmeyecek bu hayatta diyorum. Onların yaşam biçimi, yaşamı algılayış biçimi sizinkinden farklı diyorum. Eğer kendinizi olması gereken, onları da yanlış diye etiketlerseniz, ve "böyle olmamalı" diye sinirlenirseniz, bu sadece sizi yorar, o yüzden, kendinize ait üslupla, onlarınkilerin iki ayrı merkez olduğunu, birinin diğerinden daha önemli olmadığını farketmeniz lâzım diyorum. Farklı bir" kültürün" varlığını, sinir ve öfkeyle karşılamak, sadece sizi yorar, yıpranırsınız diyorum.

Konunuz bekar olmak ağırlıklı ve mahalle baskısı denilerek açılmış olduğu için, yaşın kaç nerelisin sorusunun değil de, evlilikle ilgili soruların değersiz hissetmeye meylettirdiğini düşündüğüm için, önceki paragraflarımın içine onunla ilgili ayrı bir satır, talep ettiğiniz gibi bir -kendimce- tavsiye eklemiştim. Bu sizi rahatsız ettiyse, içtenlikle özür dilerim. Umarım bu, diğer paragrafları tamamen yok saymanıza vesile olmaz. Çünkü, üzüntünüzü gerçekten anlıyorum, ve içinde olduğunuz durum, tek başına çocuk yetiştirmiş bir kadın olarak, aşina olmadığım bir durum değil.

Kolaylıklar dilerim.
Bu forumu işte bu yüzden çok seviyorum, dili güzel kullanan hayat tecrübesini bu denli iyi ifade eden insanlarla bir arada olmak güzel, insan öğreniyor.

Konu sahibi arkadaşım ben de bu yoruma benzer düşünceler içindeyim. Öncelikle beğenelim veya beğenmeyelim (ben beğenmiyorum mesela) toplumumuzun fazla iç içe bir yapısı olduğunu kabullenmek, insanlara o kadar da kızmamak lazım. Yani bu soruları bak şimdi denizderyayı nasıl gıcık edeceğim dur bi hayatına burnumu sokayım hisleriyle sormuyorlar. Meraklılardır, görgüleri eksiktir, böyle sorular sorulmazı öğrenmemişlerdir vs. Öte yandan bu tabi ki her türlü meraklarını tatmin edeceğiniz anlamına gelmiyor. Şimdilerin moda tabiriyle sizin de sınırlarınız olduğunu bilmeliler. Tatlı sert "ablacım görüyorsun işte yüzüm gülüyor hayatım tıkırında nasipte ne varsa olur çok şeyetme bunları" gibisinden yanıtlar verebilirsin. Bir ikiden sonra sormamaya başlarlar. Az burnu havadalıkla karışık güler yüzlü ama mesafeli bir ilişkiyi zamanla oturtursunuz. Sanane kardeşim işine bak tarzı tepkiler zamanla ortamdan izole antipatik olmanıza neden olur sonunda yine siz mutsuz olursunuz.

Kendime baskı yapılmasına müsade edecek ne yapıyor olabilirim kimseyle iş dışında bisey konuşmuyorum muhabbetim yok daha ne yapmam gerek?
Yani iyi niyet mi kötü niyet mi diye düşünmek
Ben öyle değilim kimse de olmasın diye beklentiye girmek
Bunlar sizi yorar
Siz merak etmezsiniz ama her zaman merak edecek biri olur.
Bunu engellemeye çalışmayın
Yorar
Kadınlar Klübündeki "gözardı et" butonu var ya?
Bunu hayatınıza uygulayın
Ben öyle yapıyorum
İyi yönlerimle kötü yönlerimle ben buyum
Kaşım gözüm bu
Ruhum bu
Huysuz muyum? Evet rahatsızsan uzak dur diyorum
Yani aslında sadece hissettiğiniz gibi yaşayın gerisi basit

Ya erken yaşta evlendiniz ya da türkiyede yaşamıyorsunuz diye düşündüm mesajı okuyunca. Bu ülkede 30 u geçen kadına(hatta 27-28 e kadar iner de ben iyimser konuşayım) evde kalmış muamelesi yapılır, çok net
29da evlendim 😅 çevremde de 30+ evlenen çok kişi var. Normal artık bu yaşlar. Hele ki okumuş çalışan insanlar için. Yalnız benim şaşırdığım, neden evlenmedin sorusuydu. Saçma çünkü, artık evlenme ihtimali hiç kalmamış gibi. Ya da belli bir aralıkta evlenmiş olmak gerekiyormuş gibi. Yok mu biri, ne zaman evleniyorsun gibi sorular bir nebze anlaşılabilir de diğeri benim için oldukça garip bir soru.

Evlenmek zorunda degilsiniz.
Cocuk sahibi olmak zorunda degilsiniz.
Ozellikle bosanip da size karisan kisiye laf sokmaniz cok hosuma gitti, tebrik ederim, aynen devam. 👏👏👏

Whatsapp instegram kullanıyorsan ordan durum story at,"bazen slm dahi vermediğin insanlar hadsiz sorular soruyor,çoğu da evliliğinde mutsuz. Canim öyle istedi evlenmiyorum" vs. gibi bi şeyler yaz paylaş.
Cok iyi 🤣 ben olsam soyle yazardim, "aldatilip bosanan kisiler de benim neden evlendigimi kafaya takmasin artik" tas direk densizin kafasina gelsin :))) bu patavatsizlara acimamak lazim.

Cok iyi 🤣 ben olsam soyle yazardim, "aldatilip bosanan kisiler de benim neden evlendigimi kafaya takmasin artik" tas direk densizin kafasina gelsin :))) bu patavatsizlara acimamak lazim.
Aynen canm kesinlikle. 😃Kesinlikle paylaşmak gerekiyor bence. Hadlerini bilsinler.

Merhabalar 32 yaşında bekar ünivesite mezunu bir bayanım. Evlenmeyi çok istediğim halde nasip olmadı karşıma hayalimdeki gibi biri çıkmadı, çıkanlarda günü birlik ilişki arayışı içinde olan ciddiyetsiz tiplerdi, yıllarca çok üzüldüm, bunalıma girdim ama artık durumu kabullenip umursamamaya başladım...

Alanımda iş bulamadığım içinde çoğunluğunu bayanların oluşturduğu kalabalık bir tekstil firmasında işe başladım ve pozisyonum gereği çok fazla kişiyle yüz yüze gelmek durumundayım, ancak sadece işimi yaparken adını dahi bilmediğim hiç diyaloğumun olmadığı kadınlar, Evlimisin bekârmı, Sen niye evlenmedin? sorusunu sorma cüretini kendilerinde bulabiliyorlar. Hatta dahada ileri gidip "evde kalmışsın, bu yaşa kadar bekar durulur mu? diyenleri bile var... Her defasında tersliyorum ama yine başka patavatsız biri daha çıkıp enerjimi düşürüyor...

En son aldatıldığı için boşanmış bir kadın neden evlenmediğimi sordu bende "ben sizin neden boşandığınızı sormuyorum çünkü beni ilgilendirmiyor ancak benim neden evlenmediğim sizi niye bukadar ilgilendirdi? dedim "şey ben ııı" yapıp sustu.

Anlayacağınız evli çocuklu olanları da geçtim aldatılıp boşanan, kocası başka kadınla kaçıp ortada çocuğu ile kalan bir kadından bile medeni durumumla ilgili mahalle baskısı görüyorum. Beni yalnız olmak bukadar rahatsız etmiyor insanların imaları bekar olduğum için kendimi değersiz hissettirmeye çalışmaları artık delirtiyor. Bu durumla nasıl başa çıkabilirim, bir gün biri daha bu soruyu sorar kendimi tutamayıp boğazlarım diye korkuyorum okadar sinirleniyorum çünkü tavsiyeleriniz nelerdir?
Valla onları mutsuz evliliklerinden vurun senin gibi olmak istemedim için de.insanlar ne yazık ki kibarligi aptallık olarak algılıyor.sessiz kaldıkça şaka dahi yapmaya kalkarlar lütfen onlara ne kadar yanlış bir evlilik yaptıklarını söyleyin.yada gösterin illaki oyledir.mutlu adam etrafiyla uğraşmaz kendi hayatına bakar.baskasinda kusur aramak için ugrasiyorlar.

Evlilikleri mukemmel ilerleyen ve bence sayilari oldukca az olan kadinlari tenzih ederek soyluyorum ki, bu bekar kadinlari darlayanlar cekememezlikten yapiyor. Bekarsan ve calisiyorsan hic gun yuzu gormeden hemen evlen ve o sorumlulugun altina sen de gir istiyorlar. Borclarda harclarla debelen; yemek,camasir,bulasik,temizlik vs. Ugras dur. Ben rahat edemiyorsam kimse rahat etmesin dusuncesi.
Yemek bulaşık çamaşır temizlik bekarken olmuyor mu evlilikle birlikte paket halinde mi geliyor

Merhabalar 32 yaşında bekar ünivesite mezunu bir bayanım. Evlenmeyi çok istediğim halde nasip olmadı karşıma hayalimdeki gibi biri çıkmadı, çıkanlarda günü birlik ilişki arayışı içinde olan ciddiyetsiz tiplerdi, yıllarca çok üzüldüm, bunalıma girdim ama artık durumu kabullenip umursamamaya başladım...

Alanımda iş bulamadığım içinde çoğunluğunu bayanların oluşturduğu kalabalık bir tekstil firmasında işe başladım ve pozisyonum gereği çok fazla kişiyle yüz yüze gelmek durumundayım, ancak sadece işimi yaparken adını dahi bilmediğim hiç diyaloğumun olmadığı kadınlar, Evlimisin bekârmı, Sen niye evlenmedin? sorusunu sorma cüretini kendilerinde bulabiliyorlar. Hatta dahada ileri gidip "evde kalmışsın, bu yaşa kadar bekar durulur mu? diyenleri bile var... Her defasında tersliyorum ama yine başka patavatsız biri daha çıkıp enerjimi düşürüyor...

En son aldatıldığı için boşanmış bir kadın neden evlenmediğimi sordu bende "ben sizin neden boşandığınızı sormuyorum çünkü beni ilgilendirmiyor ancak benim neden evlenmediğim sizi niye bukadar ilgilendirdi? dedim "şey ben ııı" yapıp sustu.

Anlayacağınız evli çocuklu olanları da geçtim aldatılıp boşanan, kocası başka kadınla kaçıp ortada çocuğu ile kalan bir kadından bile medeni durumumla ilgili mahalle baskısı görüyorum. Beni yalnız olmak bukadar rahatsız etmiyor insanların imaları bekar olduğum için kendimi değersiz hissettirmeye çalışmaları artık delirtiyor. Bu durumla nasıl başa çıkabilirim, bir gün biri daha bu soruyu sorar kendimi tutamayıp boğazlarım diye korkuyorum okadar sinirleniyorum çünkü tavsiyeleriniz nelerdir?
O cahiliyetin sonu hiç yok buna inanın ve kimseyi de memnun edemezsiniz

Yalnız o tür paylaşım yaptığınızda karşı taraf utançtan başını önüne eğip haddini bilmeye başlamıyor. Alay ediyor veya ehehe nasıl da zoruna gitmiş falan oluyor :olamaz:
Hayır hepsine tek tek söylemek daha çok yorar. Ordan görüp zaten aklı olan bir daha sormaz. Hala soruyorsa onun terbiyesizligi. Paylaşırken kuracağı cümleyi ona göre belirleyebilir. Aklıma başka bir şey gelmedi. 🤷‍♀️

O cahiliyetin sonu hiç yok buna inanın ve kimseyi de memnun edemezsiniz
Birilerini memnun etmek gibi derdim yok sadece insanlar biraz görgülü olsun sinirlarimi ihlal etmesin istiyorum zira bukadar patavatsızlik fazla...

Birilerini memnun etmek gibi derdim yok sadece insanlar biraz görgülü olsun sinirlarimi ihlal etmesin istiyorum zira bukadar patavatsızlik fazla...
Insanlarin agzi torba degilki buzesin.
Kimseyi memnun edemezsiniz derken bundan bahsediyorum.

Back
X