• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Makarnadan korkmayın

• Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EU1

Ziyaretçi
Sağlıklı beslenmeye dikkat ediyorsanız veya kilo vermeye çalışıyorsanız makarnadan korkmanıza gerek yok. Makarna un ve sudan oluşmuyor, protein içeriği yüksek olan durum buğdayından elde ediliyor ve kan şekerini hızlı yükseltmiyor, tok tutuyor ve B vitamini için iyi bir kaynak. Türkiye Makarna Sanayiciler Derneği’nin (TMSD) yaptığı bir araştırmaya göre, toplumun yüzde 93,6’sı makarnanın sadece un ve sudan yapıldığına inanıyor. Oysa makarna ''durum buğdayı''ndan elde edilir. Durum buğdayının protein içeriği yüksektir. Çok az uygulanan işlemden sonra durum buğdayı irmiğe dönüşür ve makarna da elde edilen bu irmikten yapılır.

Makarnanın haşlama suyu dökülmemeli. Makarnanın içerdiği vitaminler, ''suda çözünebilen vitaminler'' olduğu için haşlama suyunu dökmemelisiniz. Az suda suyunu çektirerek pişirmek, yapacağınız en doğru pişirme yöntemi olacaktır. Makarna haşlandıktan sonra suyunu döken kişilerin oranı ülkemiz için yaklaşık yüzde 73.8. Makarnanın haşlama suyunu dökmek yerine çorbalarınızda bu haşlama suyunu kullanmanız da hem besleyici, hem de lezzetli bir çorba içmenize yardımcı olacaktır.

Makarna besin değeri yönünden önemlidir. Makarna tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminlerle birlikte potasyum, magnezyum, çinko, bakır, selenyum gibi mineraller içerir.

Makarnada kaloriyi sosu belirler

500 gramlık bir paket makarna pişirildiğinde, süzüldükten sonra 1000 - 1250 gram ağırlığına ulaşır. Bu miktardaki makarna, 250 - 350 gram ağırlığında, dört porsiyon olarak servis edilebilir. Bir porsiyon makarna bir öğün için doyurucudur ve tok tutar. Kalorisi ise üzerine eklenen sostan etkilenir. Bir porsiyon sade makarna 450 kalori verir. Eğer sos ilave ederseniz kalori şöyle artar:

200 gram light yoğurt ile 96 kalori eklerseniz 546 kalori
2 dilim az yağlı peynir ile 96 kalori eklerseniz 546 kalori
Sebzeler ile 80 kalori eklerseniz 530 kalori
Light ton balığı ile 120 kalori eklerseniz 570 kalori
Napoliten sos ile 173 kalori eklerseniz 623 kalori
Bolognez sos 223 kalori eklerseniz 673 kalori
Kremalı mantar sos ile 273 kalori eklerseniz 723 kalori almış olursunuz.

Düşük kalorili makarna tarifleri

PEYNıRLı MAKARNA
(5 KıŞıLıK)

Malzemeler:
1 paket fiyonk makarna
1 kutu light labne peynir
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 - 2 diş sarmısak
Kıyılmış maydanoz
Karabiber, az tuz

Yapılışı:
Makarna, suyu dökülmeden haşlanır, kıyılmış sarmısak ve maydanoz yaÇ ile hafifçe çevrilir.
Makarna ile sarmısaklı maydanozlu sos ve labne karıştırılır, üzerine karabiber serpilerek servis eldir.

KEPEKLı MAKARNA
(5 KıŞıLıK)

Malzemeler:
1 paket kepekli makarna
1 avuç soya filizi
1 kilo mantar
3 domates
150 gram tavuk
Soğan
2 çorba kaşığı sıvı yağ, az tuz

Yapılışı:
Makarna, suyu dökülmeden haşlanır. Yağda önce soğan, mantar, domates ve tavuk sote edilir. ındirmeye yakın soya filizi ilave edilip, makarna ile harmanlanır.

Bodybank hesabınızı gözden geçirin

Gittiğiniz restoranda garsona soru sormaktan çekinmeyin. Beyaz ekmek yerine kepekli seçeneğini mutlaka sorun ve isteyin. Bilmediğiniz sosların içeriğini öğrenmeye çalışın.

Kilo verme programlarında duraksama dönemi olması çok normaldir ve bu durum herkesin başına gelir. Böyle dönemlerde sakın umutsuzluğa kapılmayın. ılk haftalarda hızlı bir su kaybı olabilir. Sonrasında yaÇ yakacağınız için yavaş kilo vermek sizi korkutmasın, devam edin.

Yemek öncesi servis edilen ekmek ve zeytinyaÇ sosları, yiyeceğiniz salatadan daha fazla kalori almanıza sebep olur.

ıştahınızı kontrol etmek için yavaş yemeye çalışın. Her lokmadan sonra çatal - bıçağı bırakın. Yemeğinizi seyredip, mutlu bir ifadeyle tekrar ikinci lokmayı alın. Yemekle savaşmak yerine, onu gerçekten bir kutlama haline getirin.

Son düzenleyen: Moderatör:
çok öenmli bi konuya değinmişsin canım...sağol..makarna ve pilavdan öcü gibi korkuyo insanlar..oysaki alakası yok..belki bi milyon keree dedim ama gene tekrar edicem.."hiç bir yiyecek doğru miktarda ve doğru şekilde yendiği takdirde kilo aldırmazzzz" mesela koca bi tabak dolusu salatada 70 kalori bulunur en fazla ama buna çeşitli yağlı soslar eklerseniz kalori bombasına dönüşür o masum salatanız..yiyecekleri doğru şekilde pişirmeyi bilmek gerek..ben kepekli makarna tüketiyorum mesela 70-80 gr yiyorum bi öğünde ama yağ kullanmıyorum haşlıyorum sadece üzerinede light yourt döküyorum ve afiyetle yiyorum salata eşliğinde..kilo aldırmayı bırakın beni tok tutup zayıflamama yardımcı oluyor:1closedeyes:

bende makarnamın üstüne domates maydonoz kekik sarımsaklı sos hazırlıyorum yağsız veya bi çay kaşığı zeytinyağlı
üstüne döküyorum süper leziz oluyor

arkadaşlar kafamda netleştirmek istediğim bi konu var benim...250-350 gr arası makarna 1 porsiyon makarnaya eşdeğer mi oluyor yani:uhm:

gramını bilmiyorum ben bi tabaklık böyle haşlıyorum. bu tarifi normaldede yapabilirsin çiçekcim kocişinde sever leziz bişiy oluor

:1rolleyes: ımm bayılırım...ben de çiçek gibi ,kepekli makarna haşlıyorum.üzerine de sarmısaklı yoğurt döküp yiyorum.kilo aldırdığını da sanmıyorum ama belli bir miktar tüketilmesi gerekiyor.abartmamak gerek...

ya ben makarnadan hala korkuyorum
canımcım öğlenleri benim verdiğim tarif olarak yersen korkacak bişi yok kalori ihtiyacını karşılarsın karbonhidrat kalori harcanmasını hızlandırır.

çiçekçim karbonhidrat ve protein bir arada tüketilmemelidira.s.

pilavla et makarna yoğurt vs birlikte tüketilmemeliymiş.
püsküütüm dediydi bana da:1hug:

canımcım öğlenleri benim verdiğim tarif olarak yersen korkacak bişi yok kalori ihtiyacını karşılarsın karbonhidrat kalori harcanmasını hızlandırır.

iyide aunı püsküüt pirinç lapası diyetinde pirinci yuort ve baharatla lezzetlendirip o şekilde yediğini yazmıştıfisfisfis

asla inanmıyorum makarnanın kilo aldırdığına,eğer aldırsaydı kesin 100 kilo olurdum ben :icecream: tabi az yağlı olmak kaydıyla :Roflol:

Sirf makarnayla beslenmek isteyen cocuklarin annelerin hep bir feryadi vardir olmazzzzzzzzzzzzzz halbuki cesitli katimlarla besin orani yüksek ama kalori orani az olan makarnanin sofralardan hic eksilmemesi lazim. Ben haftada bir gün (cogunlukla pazar az mutfak isi olsun diye) Italyan günü derim bol cesitli deyisik karisimlari hazirlayip yanina bol salata ve koca bir tencere makarnayi haslayip buyurun derim kim ne kalorinde isterse tabagini onla süsler ve kimsede isteksiz yemez.. UFF kalba aciktim...

iyide aunı püsküüt pirinç lapası diyetinde pirinci yuort ve baharatla lezzetlendirip o şekilde yediğini yazmıştıfisfisfis

evet işte paradoks orada başlıo :)
bi kere yemekte yoğurtlu makarna yediydim
püsküüt bi proteinli bi krbonhidratlı yanyana olmaz dedydi ondan beri yoğurtlu makarna yemiyorum :)
püsküüte sorayım ben bi

fisfisfisjeyyar
Birileri benden bahsetmişşşş yakaladım yakaladımmm
Fulyam önce bu sana Şeniz

Var olan paradoksa gelince.. O bir günlük lapa diyeti.. Lapayı yediğim şekilden başka şekilde tüketmem mümkün değil. Kafama tabanca dayarlarsa yerim tabii Kötü Kazen Bir günlük kaçamak diyelim..
Ama kural doğru. Karbonhidrat ve protein birlikte yenilmiyor.
Sağlıklı beslenmemizde (yani benim için lapa günü olan perşembe dışındaki günlerde) pilav ve makarnanın yanında zarar vermeden yiyebileceğimiz tek şey sebze.
Öptüm ikinizi de.. (dikkatiniz nedeniyle) a.s.

ben yıllardır makarnabagımlısıyım annemler seni makarnacıya vericez derlerdisırnaşık :dance: ve hiç kilo almazdım halada yerim ama şuan diyetteyim lahana çorbası ve dolapta makarna var ben yiyemiyorum offffffffff
bende genelde haşlanmış makarnanının üstüne minik minik domatesler hazırlayıp karıştırırım yada salata yapmışsam onla karıştırıp yerim makarna olsunda neyle olursa olsun valla her yemekle karıştırıp yiyebilirim :teytey::teytey:

makarna karşı konulmaz bi yemek ama en iyiy sossuz yemek

bende makarnayı cok severim diyetisyenim bana haftada bir ögün bir su bardağı makarnayı hasla ve salatayla ye demisti ama ben yogurtla yemistim :)

bence fırındada çok hafif oluyor şöyle üzerine az kaşar rendesi biraz maydanoz.yanındada yoğurt offffffff...sırnaşık şey

4 aydır diyetteyim.70 kilodan 56 kiloya düştüm.tüm diyetim boyunca haftada 1 kere 1 su bardağı makarna tükettim.yanlış şu şekilde ıspanaklı domatesli ve kepekli makarna alıp üçünü karıştırdım.1 subardağı makarnayı kendi suyunu çekicek şekilde haşladım ve ton balığı karıştırarak tükettim.
aslında diyetlerde hiç bişeyden vazgeçmek zorunda değiliz.ne yediğimizin bi önemi yok sadece ne kadar yediğimiz önemli.herkese sağlıklı zayıflamalar dilerim :)

Arkadaşlar kesinlikle katılıyorum. Önemli olan yediğiniz yemek değil yediğiniz miktar!! Ben şu anda 6 kilo verdim ve vermeye devam ediyorum. İnanın kumpirde yedim,kaşarlı tostta,mozaik pasta da :D Kendinize asla yasak koymayın bence en büyük hatayı burda yaparsınız. Canınız ne çekerse az miktarda yiyin ama AZ miktarda,bunu unutmayın. Bir keresinde benim canım gece 10'da kuruyemiş çekmişti ve ben 2-3 fındık alıp bıraktım ve hiçbir zararı olmadı...

bencede arkadaslar herseyin azi makbüldür.bende bayiliyorum makarnaya neyli olursa olsun yerim,yaninda. baska bir yemek varsa iki kasik makarna aliyorum ve afiyetle yiyorum.makarnasiz olmaz!!!!!

valla bncede korkmayın hergun oglen degısık cesıtlı bır makarna yıyen bır arkadasımı bılıyorum hem yeterlı protenı aldı hem karnı acıkmadı aksam yemegınde daha az yedı hemde 3 ayda 10 kılo rahat verdı sonrada dıyetı bıraktı zaten super bişi yaptı kendısı saglıgıda bozulmadı

Back
X