toprak derken tarla mı yoksa arsa mı anlayamadım.
tarlaysa zaten yıllık geliri olmaz mı? o zaman mantıklı olur almak
ben yatırım amaçlı da olsa ihtiyaç da olsa kesinlikle krediye karşıyım.
eşinizle oturup güzelce anlaşmanız lazım bence. çok farklı düşünüyorsunuz. evliliklerde özellikle birikim konusunda birlikte hareket etmek şart. sen ev al ben arsa alayım kredini kendin çek filan olmaz bence.
Arsa almak istiyor...ben de kredi çekme taraftarı değilim, ayrıca birlikte hareket etmeyi inanın ben de istiyorum..ama ne yazıkki mümkün olmuyor..o bana dedi ev konusunda bana güvenme diye, ama kendisi benden kredi çekmemi istiyor..kendi isteği mantıklı ona göre ama benimki boş geliyor..
sizin yerinizde olsam muhtemelen biraz daha paramı biriktirir, eski evi de satıp içimin rahat edeceği bir ev alırdım.
sonraları yine param birikirse dükkan gibi şeyler alırdım muhtemelen.
biz bi lcd, cep telefonu bile alcak olsk paramızı biriktirip peşin alıyoruz.kredi kartımız yok. ve çok memnunuz tavsiye ederiz.[/QUOT
Ben de öyle istiyorum, eşiim şu an oturduğumuz evi satmaya razı olsa, kredisiz rahat ev alabiliriz..ama maalesef..bu da benim en çok düşündüğüm ve istediğim aslında..hatta ona diyorum oturduğumuz siteden alalım yine bunu verelim kabul ederlerse üstüne para veririz diye daha var zamanı diyip erteliyor..
Ev alırsanız taşınmasanız bile kira getirisi olur, ve kirasına göre kendi kendini belli bir süre sonunda amorti eder.
Hatta para kazanmak, yatırım yapmaksa niyet, arsa yerine dükkan alınması daha mantıklı olur, evden daha kısa sürede kendini amorti eder. (Merkezi, kiraya verilebilecek bir muhitte olması şartıyla)
Evden para kazanmak istiyorsanız, yeni başlayan bir projeden mümkünse lansman fiyatıyla satın alın, teslim edildiği zaman (2yıl gibi bir süredir ortalama) % 50-% 60 getirisi olacaktır size.2 yılda büyük kısmını amorti etmiş olursunuz.
Eviniz varmış şu an sanırım 2 yıl bekleyebilirsiniz.
Uzun yıllar gayrimenkul yatırım danışmanlığı yaptım, nacizane tavsiyemdir.
Benim düşündüğüm de eğer eşim hemen ev değiştirmek istemezse bu..yani evi kiraya vermek. he onu alırız şimdi oturduğumuzu verirz her türlü kira getirisi olur..
ama arsa alırsak bunu bir 10 yıl kadr unutmamız gerekecekki değerlenmesini bekleyeceğiz, alıcı çıkacak falan filan uzun iş..
Acaba hangi şehirde yaşıyorsunuz..Kocaeli gebze civarında yeni başlayan bir proje biliyormusunuz..bir de bazen bakıyorum evler cidden uygun oluyor ama zemini problemli vs diyorlar vazgeçiyorum..
Bulunduğunuz yere göre değişebilin bir durum bu.. Ama sizin zaten halihazırda kendinize ait bir eviniz var anladığım kadarı ile
bu durumda toprak almak daha mantıklı
Bundan bir kaç yıl önce bende ev sedası ile eşime baskı yaptım ev alalım diye Oda evin bir yatırım olmadğını düşünüyordu toprak almak daha mantıklı olduğnu söylüyordu(Ama bulunduğumuz yerde arazi kazandıran bir yatırım herzaman) .İnat ettim ikna ettim.
Sonuç .şimdi pişmanım.keşke ev yerine arazi alsaymışım.ikinci yatırım olarak kesinlikle arazi arıyorum bende mesela...
Öylemi dersiniz..nasıl ikna ettiniz.. ben açıkçası bu yatırım işlerini hiç istemiyorum..yani param olsun zengin olayım gibi derdim yok..az gelsin helal gelsin hep gelsin..eşimin evlenmeden önce bu yönünü hiç görmedim...bu kdr paraya önem verdiğini bilmiyordum..bu konu da açıkçası hayal kırıklığı yşadım..sevmıyorum çünkü paraya değer veren insanları, 3 kuruşun hesabını yapmak bana o kdr saçm gelıyorki...
arkadaşım öncelikle anladığım kadarıyla 10 bin net rakam var bu rakamla ev alamazsın çünkü ev kredisinde en az %25 elinde nakit olmalı. 40 binede ev olmayacağını için bu iş zor. ayrıca son faiz arttırımından sonra faizler çok yükseldi helede konut kredileri. piyasalar güven vermiyor bu yüzden bu faizlerle bu evleri almak için maddi durumun çok iyi olmalı.
toprak işi içinde çok iyi araştırmalı ve iyi bir eksper yada emlakçı bulmalı evet rayiç bedelinin civarındaysa alınmalı. bir çok ilde artık bunun rant olayı var 2 ayda aldığınız toprak size %2-%3 kazanç sağlatabiliyor en az. krediyi kaç senelik çekeceksiniz eğer yatırım için toprak alıyorsanız mesela 3 ay sonra sattınız siz hala onun kredisini ödemek zorunda olacaksınız. bu yüzden bu aşamada uzun vadade kredididen kaçınmak gerek bana sorarsan 1 senelik çek kredi 1 senede toprak değer kazanır piyasada güven kazanır elinde güzel bir peşinat olur o zaman gönlünce ev alırsın
10bin eşime verebileceğim nakit, ev için belli bir miktar evlenmeden önce olan birikimim var. faizle ev almak tabiki işime gelmiyor ama şu anda alırsam mecburum ama bekleyip para biriktirsem bile ev fiyatları da sürekli artıyor..
eşim toprağı alıp bir 10 yıl beklemeyi düşünüyor, bana cok uzun bir süre gibi geliyor..o yüzden bilemiyorum..ayrıca eşim evi de cok gereksiz görüyor..