Matematikten anlayanlar yardımcı olun lütfen

sakinkiz

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Temmuz 2014
172
38
38
İstanbul
Arkadaşlar bir matematik sorusu yazacağım bana cevabının neden b şıkkı olduğunu anlatan biri olursa çok sevinirim. yardımcı olur musunuz lütfen?
soru şu ;

3+6+9+........+(9a+6)
toplamındaki her bir terim 1 arttırılırsa toplamın değeri kaç artar?

A) 3a B) 3a+2 C) 3a+4 D) 3a+6 E) 3a+8

Her terime bir eklersen kaç tane terim varsa o kadar artmış olacak...kac tane terim oldugunu bulman gerek.verilen ifadeyi şu şekilde yazarsak;
3.1+3.2+...+3 (3a+2) (buradaki nokta çarpma islemi) en son 3 ile 3a+2 çarpilmis birden başladığı icin demekki 3a+2 tane terim varmış yani 3a+2 artmış olacak...anlatabilmisimdir inş :)

anlayamadım özr dilerimm :S

anlayamadım özr dilerimm :S
Soyle ki 1.3+2.3+3.3+........100.3 olsa kac terim vardir ? 1 den baslayip 100 e kadar gidiyosa 100 tane terim vardir deriz degil mi ? Bizim sorumuzda da 1 den baslayip 3a+2 ye kadar gidiyor.ve her terim bir arttirildigi icin kac tane terim varsa o kadar 1 ekliyoruz yani terim sayisi kadar bir olacak.terim sayisi da 3a+2 olduğu için artış bu olacak.anlamadigin yeri soylersen tekrar aciklamaya çalışayım

şimdi anladım gibi...ben bu soruyu internetten ideal matematik ten dinledim..orada terim sayısını bulmak için son terim-ilk terim/ artış miktarı + 1 şeklinde yapıyor. yani (en son terim)9a+6 -3 ( ilk terim) sonra bunları artış miktarı olan 3 e bölüp 1 ekliyor. sonra da burdan 9a+3 / 3 +1 kalıyor... sadeleştirince ben 3 a +1 buluyordum nasıl bi tane dada 1 ekleyip de 3a+2 yapıyor...oraya sinir oldum

O formül de kullanilabilir..muhtmelen parantezlerde falan hata yapmis olabilirsin.formulle de cikiyo cunku....benim anlattigim formulsuz belki daha mantığa dayalı bi çözüm. Istedigin gibi yapabilirsin :)

takılıp durduğum şurası ; şimdi 9a+3/3 yapıp 1 ekliyor ya...= 9a yı 3 e böl; 3 a, yukardaki 3 le aşagıdaki 3 birbirni götürmüyomu? yani onlar yok olup sadece 3a ve +1 kalmıyormu....
Götürmez. Bir toplama işlemini bölüyorsanız toplama işlemindeki her şeyi böleceksin. 9a yı böldüğün gibi 3 ü de böleceksin. Götürmesi için üst tarafta toplama çıkarma işlemi olmaması lazım.

O formül de kullanilabilir..muhtmelen parantezlerde falan hata yapmis olabilirsin.formulle de cikiyo cunku....benim anlattigim formulsuz belki daha mantığa dayalı bi çözüm. Istedigin gibi yapabilirsin :)

çok teşekkür ederim yardım içiin ama formülle yapıyorum ben bulamıyorım 3a+2... yani formülle bi bulsam...kafanı şişirdim ya çok özr dilerim ama pfff aptal kafam işte

takılıp durduğum şurası ; şimdi 9a+3/3 yapıp 1 ekliyor ya...= 9a yı 3 e böl; 3 a, yukardaki 3 le aşagıdaki 3 birbirni götürmüyomu? yani onlar yok olup sadece 3a ve +1 kalmıyormu....
Bolme yaparken her terimi tek tek bolmen gerek....9a yi boleceksin ve sonra diger terimi yani 3 u de 3e boleceksin..bolum de 3a+1 oluyor...en sonda formüldeki 1 i ekliyosun

çok teşekkür ederim yardım içiin ama formülle yapıyorum ben bulamıyorım 3a+2... yani formülle bi bulsam...kafanı şişirdim ya çok özr dilerim ama pfff aptal kafam işte
Hic sıkıntı değil elimden geldigince yardım etmeye çalışıyorum :) formulle ilgili yazilani oku terimlerde bolme yaparken sikintin var...bunun icin polinomlarda bölmeye bi kere daha bak derim sıkıntın ciddi çünkü

hııııııı....şimdi anladııııımmmm ben direk götürüyo diye düşünüp anlayamamıştım...ozaman o 1 in nerden geldiğini nihayet anladım...çok çok ama çok teşekkür ederim

sıkıntım çok ciddi. hiç matematiğim yok.ama evde çalışmaya başladım er yada geç bende şu mat ten anlarım inşALLAH :)

Takıldığında istediğin kdar soruyu bana özelden yazabilirsin.

sıkıntım çok ciddi. hiç matematiğim yok.ama evde çalışmaya başladım er yada geç bende şu mat ten anlarım inşALLAH :)
Antremanlarla matematik diye bi kitap var yardimci olabilir sana.konularina gore 3 e ayrilmis.sen ilk konulardasin sanirim birinci kitap isine yarar diye düşünüyorum. Bi ara incele kitabı

formüllede direk çıkıyor arkadaşın anlattığı yöntemlede.
neyse sonuca bağlanmış soru

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…