Bütün konulara dahil bir kuzeniniz var
Benim kuzenim de okudu aşçılık. Gastronomi falan üniversitesini de okudu. Yetmedi eğitim neyin de aldı. Filinta gibi de çocuktur, beceriklidir eli çabuktur. Şimdi ne yapıyor? Bir fabrikada işçi olarak çalışıyor. Katlanamadı mutfak ortamına, yemişim şefliğini dedi bıraktı mesleği. Siz hiç bir otel mutfağı, iyi bir restoran mutfağı görmemişsinizdir. Kuzeniniz de görmemiştir. Oralarda olay bahsettiğiniz gibi değil.
Dediğim gibi kıçı kırık restoranda pide yapacak, tavuk kızartacak, çorba karıştıracak, 25-30 bin maaşa razı olacaksa yapar. Ama çok para kazanırım, şef olurum gibi hayalleri varsa ancak hayal olarak kalır. Ki kıvırcığın kişiliğini de biliyoruz, zora gelmez.
Kendi restoranını açmak için para lazım, çevre lazım. Öyle herkese açtırmazlar parası olsa da. Köfteci mafyası bile var ülkede. Hadi diyelim açtı, soğuk ustası olarak ne çıkaracak? Ne satıp neyle karın doyuracak?
evet galiba öyle
çünkü 200+ tane kuzenim var
(kuzenlerim onların çocukları ve çocukların çocukları olunca) bir de insanlar kardeşleriyle konuşmazken okulda hangi dersi hangi hocadan aldı neyle geçti bilmezken, biz onu da biliriz.
çoğumuz birbirimize gider geliriz, konuşuruz, haberimiz var birbirimizden.
ve de bi aşiret olmadığımız için babası zengin değil %99unun mecbur bir şekilde meslek edinecek, o yüzden bizde hava trafik kontrolörü de var (konuda geçmiş de), japonca okuyan da, pilot da var aşçı da...gel vatandaş gel ne ararsan var....çeşit yüksek (mesela yengelerim %80 öğretmen, ama kendi kuzenlerimde her tür var, öyle diyim)
genellikle de kendimizi bilme, farkında olma oranlarımız yüksek. mesela ben memur olacak insan değilim.
bildiğim kadarıyla bir stajında meze yaptı bir stajında da tatlı türü -zaten dondurmacı waffleci ya da özel günlere cateringçi açsa yeter yahu...sanki boğazda balıkçı, kaşıbeyaz filan açacak.
hep büyük otellerin mutfaklarında yaptı stajlarını. bilinen yerlerde yaptı yani.onun yerlerin ismi aklıma gelmedi şimdi ama bilinen yerler olduğunu şuradan biliyorum konusu geçti, bir de ailesi götürdü getirdi otele, yaşı küçük, ilçeden kendi başına çıkmadı hiç filan diye, normalde bu çocuğa kadar bizde il dışında lise okuyanlar, lisede staj yapanlar hep kendi başına gidiyordu (ben de dahilim buna, ama ben çok eskiyim tabi). neyse, artık bu değişmiş oldu dedik biz de.
mesela benim başka bir kuzenim voyage sorgunda çalışıyor mutfakta -ama o alaylı. ona kalırsa okulda bişey öğrenmiyorlar zaten. bu bakımdan ailede büyük mutfaklar, oteller vs. bilinmeyen bir yer değil. irili ufaklı çalışanlarımız var yani, konusu geçer, anlatılır. bazılarına gitmişliği vardır illa ki.
hani daha büyük nerede çalışacak bilmiyorum daha büyük anca ultra büyük cruise gemisi filan olması lazım (benim kendimin de gastronomide çalışmışlığım var bu arada ama neyse türkiyede değil)
ha fabrikada yemek yapan da var (fabrika değil aslında 20+ kişi filanlarmış) ha bu şu KYH ile ihraç olanlardan tamamen el yatkınlığından aşçı (güzel yapar gerçekten). sadece öğlen yemek çıkarıyor 10 gibi gidip 2-2.5 gibi işi bitiyor. çocuklarına kendisi bakıyor böylelikle, onun da bi şikayeti yok.
ama bakın şunu söylemem lazım
burada konular açılıyor mesela düğüne 20 kişi gelecek oluyor, eve yatılı misafir gelecek oluyor, insanlar panik.
benim bahsettiğim bu çocuğun normal bir aile toplantısı (kendi 1. derece kuzenleri) zaten 50 kişi
biz bir düğün yemeği yapıyoruz 1000 kişilik, (artık aşçı geliyor ana öğünü o yapıyor, öyleyken bile) diğer öğünler için yaptığımız 500 kişilik
ben kendi kardeşimin düğününde belki 500 kişilik yemek yaptım ankaranın ortasında, french'li tırnaklarımla. --kısa ama
yani bazı insanlar çok prenses yetişiyor sanırım? bizim "normal"imize göre
ki bu çocuk bizde en tembeli işte atanamazdı da böyle bir yol çizdi. annesi babası öğretmen bu çocuğun.
dediğim gibi bizde okuyup da (memur olcam diyip de) atanamayan da yok mesela, ona göre okuyor çalışıyor. ama dışarıda sürüyle tonla, elini sallasan atanamayan öğretmenim diyor....ben aileye dışarıdan insanlar girince insanların atanamadığını filan anladım, benim ailemde durumlar böyle.
ha ama ne biliyim kumar borcundan boşanan, bir iş tutmayan filan da yok mu?
var.
ama zaten ondan "olmaz" dersin, demişizdir. ya da cidden sorunlu sıkıntılı insandır. bellidir yani.