Ben de o sebeple ingilizcem olmasa gitmezdim dedim zaten, çok zor bence. Bir kere başta ister istemez turk ortamına girmesi gerekecek. Bu da kısır döngü, rahat gelecek Türkçe konuşmak çünkü.
Bu arada insanların yardım etmesi konusunda sorun yok herkes yardım ediyor. Ama kimse 8 saat çalışıp işten çıktıktan sonra bir bira içeyim dediğinde miy miy konuşmak istemiyor insanlar haliyle. Ben de istemiyordum Türkiyedeyken, çok iyi anlıyorum. Yani ben konuşayım desem tabi ki konuşur insanlar ama bir saat sonra artık anlıyorsun. Bir şey oluyor türkiyedeki siyasetle ilgili bir şey merak ediyorlar, eski bir Anadolu geleneği merak ediliyor mesela, ben bunu hevesle konuşmak istiyorum, çok derin anlamları olan şeyler oluyor ama tabi ki konuşulmuyor istediğin gibi. Kimisi için bu sorun değildir, ben de bana sorun olmaz diyordum ta ki başıma gelene kadar. O yüzden her şeyin çok kolaymış gibi gösterildiği senaryolar çok canımı sıkıyor. Şu an göçmen çevremde en çok bu konu konuşuluyor, 6 7 senedir burada olanlar bile istedikleri şekilde rahat değiller dil olarak, yani olayın 1 2 senede öğrenilir olmadığı konusunda yok yaa öğrenilir denilen kısmın, konfor seviyesi olmadığını söylemek istiyorum.