Şuan menopozun son evresindeyim hormon tedavisi görüyorum. Bende erken giriyorum ailemde yok. Menopoz her yaşta kadın için zor erken yaşta olunca haliyle insan beklemediğinden daha fazla üzülüyor. Fizyolojik belirtilerinden tutun gece terlemesi, ateş basması gibi ciddi kas kemik kaybı, kalp damar hastalıklarına kadar yol açabiliyor.
Ben şöyle biliyorum hormon tedavisi menopoz sürecini biyolojik olarak uzatmıyor herkes belirli bir yumurtalık kapasitesiyle doğuyor kiminde az oluyor ya da fazla olsa bile hızlı kaybediyor her neyse, yerine konabilen bir şey değil.
Sadece psikolojik ve en önemlisi fizyolojik belirtileri ortadan kalkıyor ha isterseniz hormon tedavisiyle rahim içi dökülüp kanama yaşayabiliyorsunuz ama bu gerçek regl döngüsü değil tabii. Şuan yaşadığım için çok araştırma yaptım açıkçası.
Menopoz süresi 6- 7 yıl sürende var, 2-3 yıl sürende var. Benim 2 yıl önce başlamış doktorum 3 yıl sürer dedi ve ben 3. yılımdayım. Kabullenmeye çalışıyorum. Hani bedenin farklı bir sürece hazırlanıyor, bitiş değil başlangıç deniyor hikaye gibi geliyor açıkçası.
O yüzden mi kemik erimesi, kas erimesi, beyin sisi oluyor, demans riski artıyor? İş hayatını bırakmak zorunda kalan bir sürü kadın var. Herkes her belirtisini ağır yaşayacak diye bir kaide yok tabii, tamamen yapıyla alakalı.
Ben annemden duymadım ateş basması, terleme kemik erimesi bile yoktu ama ben maşallah her belirtisini yaşıyorum. D vitaminim 1 yılda ciddi risk sınırına düşmüş. O yüzden güzelleme yapamıyorum bana başlangıç değil, bitiş geliyor. Cilt bile hızla değişiyor inceliyor.
İşte bunların sebebi östrojen eksikliği. Hormon tedavisi vücuda eksilen östrojen hormonunu koymak. Kadın için östrojen hormonu bu kadar önemli işte.
Hormon tedavisi menopoza girişi geciktirmez veya menopoz süresini uzatmaz. Menopoz bir yumurtalık rezervi sorunudur; tedavi ise bu rezervi etkilemez. Dışarıdan alınan hormonlar sadece menopoz sürecindeki eksikliği gidererek sıcak basması ve kemik erimesi gibi şikayetleri rahatlatır. (Alıntıdır)