miras hakkı

Mune

Nirvana
Yönetici
Super Moderator
12 Temmuz 2006
57.228
218.854
1.223
53
Sevgili taydinimiz şu anda nekahat devresinde olduğu için bir yanıt veremeyecek biliyorum ama sitemizde başka bir avukat arkadaşımız varsa ve bu sorumu cevaplarsa çok sevinirim:
Bir erkeğin ilk evliliğinden çocukları varsa ve ilk eşinden boşandıktan sonra ikinci bir evlilik yapıp ondanda çocuk sahibi olduysa,ilk evliliği sırasında hiçbir mal varlığı yokken ikinci evliliği süresince mülk edinmiş ve bu malları ikinci eşiyle ortak tapu yaptıysa,adamın ölümü halinde mal paylaşımı nasıl olur?İlk evliliğinden olan çocuklar ikinci eşin ortak tapuyla sahip olduğu malları mahkeme yoluyla iptal edip bu paydanda hak iddia edebilirler mi?Yoksa sadece taşınmaz malların babalarına ait bölümünden mi miras alırlar?Bu konuya vakıf biri bana detaylı bir bilgi verirse çok sevinirim çünkü bu konuda bahsi geçenler benim yakınlarım ve ilk evlilikten olan çocuklar taşınmaz malların tamamına ait bir talepte bulunurlarsa sonradan dünyaya gelen 2 çocuk ve annenin mağdur olma korkusu var.
 
Sayın Mune;
Mirasa konu olan gayrimenkulun kadında olan kısmı etkilenmemekte ama ölen babanın ilk evliliğinden olan cocukları ile birlikte 2. evliliğinden olan cocukları yasal mirasçıdırlar.

Bu nedenlerle ilk evlilik ürünü olan çocuklar babanın payı olan kısma tamamen değil payları oranın da sahip olacaktır.
Bu nedenle de 2. eş ve çocukalrın bir mağduriyeti söz konusu değildir. Ancak yakınlarınızın bir meslektaşımdan yardım almalarını öneriririm.
 
de facto,
sorumu cevaplandırdığınız ve beni bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim,
tavsiyenizi kendilerine ileteceğim.
Sevgilerimle....
 
Munecim...senin yakını kadının ve 2 çocuğunun dururmu gayet iyi..Baba öldüğünde 2. kadın olan yakının kocasının adına kayıtlı mallardan önce evlilik süresince kazanılan malların yarısını alacak, daha sonra kalan malın 1/4 ini alacak. geriye kalan 3/4 çocuklar arasında eşit paylaşılacak..

Sanırım senin yakının olan hanım çalışmayan bir ev hanımı olmasına rağmen eşi evlendikten sonra aldığı taşınmazları ikisinin adına ortak yapmış..Kocasının ölümü halinde 1. karısından olan çocukları isterlerse tabii ki babalarının kendilerinden mal kaçırmak amacıyla satın aldığı taşınmazlarının yarısını ikinci karısının adına yaptığını iddia ederek, miras hakkının düzeltilmesi dava açabilirler..

Bana kalırsa anlattığından çıkardığım sonuç senin yakınlarının durumu daha iyi..Yine de yüzyüze bir avukatla görüşüp durumu hakkında daha detaylı bilgi alabilir..
 
Munenin mirasla ilgili sorununu okdum.Benim ogrenmek istedigim ise,2.esin kocasinin evlenmeden once sahip oldugu malinyarisini karisina bagis yapmasi.Bu durumda ilk esten olan cocuklar dava acabilirlermi?
 
arkadaslar yazdıklarınızı okudum.benimde bir sorum olacak avukat arkadaslara erkekin ikinci evliligi ilk evlilikten bir cocugu var ikinci eşten cocuk yok ( ikinci evliligini yaptıgında bir evi vardı sattı baska semtten ev aldı2003 yıllında. yeni kanunlara göre ikinci eş ev hanımı bir geliri yok bu ev de ikinci eşinin ne gibi bir hakkı var ev erkek eşin adına)kadın magdur olmaması ne yapması lazım miras hakkı nedir sevgiyle kalın ark.
 
arkadaslar yazdıklarınızı okudum.benimde bir sorum olacak avukat arkadaslara erkekin ikinci evliligi ilk evlilikten bir cocugu var ikinci eşten cocuk yok ( ikinci evliligini yaptıgında bir evi vardı sattı baska semtten ev aldı2003 yıllında. yeni kanunlara göre ikinci eş ev hanımı bir geliri yok bu ev de ikinci eşinin ne gibi bir hakkı var ev erkek eşin adına)kadın magdur olmaması ne yapması lazım miras hakkı nedir sevgiyle kalın ark.

2.eş öncelikle yasal miras payını bu ev üzerinden alır.Yeni Medeni kanuna göre 2000 yılından sonra evlilik birliği içinde kazanılan mallar için edinilmiş mallara katılma rejmi uygulanır.fakat bu olayda sözkonusu ev evlilik birliği içinde kazanılmamış.erkek olan eşin zaten bu evi daha önceden de vardı.bu nedenden dolayı 2.eş sadece yasal miras payını alır yani eski eşten olan çocukla yarı yarıya mirasçıdır.
 
son cümlemi yeni farkettim şu şekilde düzeltiyorum sağ kalan eş Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri kendisine kalır.burda arkadaşnızın mağdur olab,leceği bir durum yok.zaten kanuni miraz payı var ve belli.
 
tesekkurler gülcee yani 4/1 biri eşe 4/3 cocugu kalıyor yalnış anlamadım demiii
 
gülcee bir sorum daha olacak .: tapudan satış yapmadan bu evin yarısını eşine ,yarısı cocuguna bırakmak için nasıl kanunı bir işlem yapılabilir (noterden satış gibi işlem yapılabilirmi)yoksa vasiyetmi yazması gereklidir.
 
ya kusura bakma bilgisizlik e yaparsın aklıma geldıkce yazıyorum ssk emekli maası damı ? söyle deyelım 600 civarı bir maaş var yarı yarıyamı alırla yoksa 1/4 kdn 1/3 cocuk seklindemi zaman ayırdıgın içinde ayrıca saol
 
gülcee bir sorum daha olacak .: tapudan satış yapmadan bu evin yarısını eşine ,yarısı cocuguna bırakmak için nasıl kanunı bir işlem yapılabilir (noterden satış gibi işlem yapılabilirmi)yoksa vasiyetmi yazması gereklidir.

tapulu taşınmazlar harici yolla satılamaz.satışı tapudan yapmanız gerekir.eşiniz çocuğun kanuni miras payına(saklı payına)zarar vermeden kendi malı üzerinde isteği tasarrufta bulunabilir.evin yarısını eşe verince çocuğun miras payı ihlal edilir.bu durumda çocuk tenkis davası açabilir.
 
saol gülce yani yapacak kanunui bir işlem yokmu cocugun hakkılı ihlal etmiyecek ki yarı yarı bırakmak istıyo gine ihlal mı etmiş olur ki
 
avukat arkadaşlardan yardım bekliyorum

biz babamı geçen yıl kaybettik annem ve 3 kız kardeşim var birde babamın 1. eşinden olan bir ablam var .annem babamın 2. eşi oluyor

bir evimiz var 2 katlı müstakil.

şimdi bu durumda üvey ablamız evin mütahite verilmesi taraftarı biz ise henüz öyle bişey istemiyoruz 3 kız ve annem böyle bişeyi istemiyor.

eğer bu konuda anlaşamazsak annemin ölümü durumunda annemin hissesi kaybolurmu yoksa bizemi geçer.

bu durumda nasıl bir anlaşmaya gitmeliyiz nasıl bir yol izlemeliyiz

teşekkürler
 
Back
X