miras meselesi ne yapmalıyım?

Mirasta kesinlikle emin olabilirsiniz ortak hisseli mal işe yaramaz. 500 dönüm hisseli malınız olacağına 100 dönüm tek malınız olsun daha iyi.

Annenizin arazisini dayınızın kızına satın rahat rahat ev yaptırsınlar. Ortak ev yaptırsanız kime kalacağı belli olmaz, tam 6 kişiye eşit böldürmeniz lazım ki imar buna izin vermeyecektir. Büyük bir daire yaptırırsınız, gider kendileri hep kalır kullanamazsınız sonra.

Zeytinlikte yaşadığınız ise ülkemizin kronik “arsamıza ortaklar ekip biçiyorlar birşey görmüyoruz” sorunu.

Bu durumda en güzeli önce arazinin değerini sordurun, biz araştırdık bu kadar ediyor siz ne veriyorsunuz diyin. Satamazsak araziyi ayrı değerlendireceğinizi de çıtlatın.

Zaten satamazsınız diye kibirli davranıp ölü fiyat biçerler.

O zaman araziyi telle böldürüp kendi kısmınızı ayırarak bölgeden biriyle anlaşın, zeytinleri işlesin. İtiraz ederlerse “biz ayıracağımızı söylemiştik önce size teklif sunmuştuk ne yapalım kısmet değilmiş” dersiniz.

“Zeytin kuru” vb hikayeleri de geçelim, zeytin üretimi Dünyada o kadar azaldı ki Türkiye zeytin olarak ihraç edilmesini yasakladı, zeytinyağı olarak ihracata izin veriyor. Altından kıymetli şu anda.

Merhaba kızlar,

Bu sefer çok farklı bi konu ile karşınızdayım, bilgisi olan daha önce yaşamış olanlar varsa tecrübelerini fikirlerini almak isterim. Şimdi başlıyorum anlatmaya.

Beni eskiden tanıyanlar annemi kaybettiğimi bilir. Şimdi benim annemin aydında 500 metre kare bir arsası var içinde ev vardı tek katlı ama senelerce gidilmedi ev çöktü. Yani arsa olarak düşünün bakımsız kapısı açılmamış bir yer ama aydında kasabada işlek cadde kenarında. Şimdi sorunlar burda başlıyor. zamanında üvey abisiyle ortak vermişler bu arsayı. Yani 250 si üvey dayımın, 250 si annemin. biz dayımıda kaybettik. şuan dayımın 3 çocuğu ve bizim üzerimizde. Bizde 3 kız kardeşiz. Bana dayımın kızı dediki biz orayı satmayacağız ev yaptıracağız sizde satmayacaksanız ortak bir proje çizdirelim herkesin odası olsun vs. bizde öyle bir bütçe yok, kendi zengin. eğer satacaksanız ben alırım dedi yada başkasına satmak isterseniz siz bilirsiniz dedi. Çok araştırdım, hisseli yeri kimse almıyor. Böldürürsem metrekarede azalma oluyormuş. benim aklımdaki aslında onlarla anlaşıp bir mütehaite vermekti mesela bina yapsın bize hakkımıza kaç daire düşerse versin yazdan yaza kalalım. ama dayımın çocukları emeklilikte gidip kalacağı müstakil bişey istiyorlar.

Ek olarak annemin başka dayısının çocuklarıyla da ortak zeytinliği var. 19 dönümden 5 dönümü annemde gözüküyor. hepsi için miras intikali yaptırdım. fakat buralarda da bir sürü kişiyle yine ortak hisse ve onlardan başkasına satılamıyormuş. kimse hissedarlı yerlere girmek istemiyor. E bu insanlar yıllardır bizim zeytin zeytinyağımızı kullanıyor, asla birşey göndermiyor, soruncada bu sene zeytin olmadı sizin ağaçlar kuru falan diyor. her sene oraya gidip ilgilenecek durumum ve vaktim yok.

Benzer durumları olan bilen tanıdığı olan böyle süreçlere yaşamış şahit olmuş değerli kk üyeleri varsa hepinizden yardım öneri isterim. Şimdiden teşekkürler herkese...
Aslında sizin yakşaşımınız çok mantıklı. Herkesin bir odası olsun çok mantıksız bu zamanda. Banyo mutfak tek mi olacak? Sizin düşündüğünüz gibi mütehaite verilse herkes dairesini bilse siz de kardeşlerinizle ister oturur ister satarsınız. Bence bu fikrinizde azıcık diretmeci olun. Satış düşünütorsanız da aklınızdaki rakamı ev yapmak isteyenlere siz söyleyin. Onlardan beklemeyin.

Zeytin ile ilgili hep aynı terane! İşten anlamıyoruz ve bizim zeytinliklerden hiç zeytin çıkmıyor nedense. Babam da bir kez sıktırdı 10 senede. Zeytinlikle ilgili acele etmeyin. Şimdi 50bin deniyor ama her yer imara açılıyor, 20 sene sonra çok pişman olmayın.

Aslında sizin yakşaşımınız çok mantıklı. Herkesin bir odası olsun çok mantıksız bu zamanda. Banyo mutfak tek mi olacak? Sizin düşündüğünüz gibi mütehaite verilse herkes dairesini bilse siz de kardeşlerinizle ister oturur ister satarsınız. Bence bu fikrinizde azıcık diretmeci olun. Satış düşünütorsanız da aklınızdaki rakamı ev yapmak isteyenlere siz söyleyin. Onlardan beklemeyin.

Zeytin ile ilgili hep aynı terane! İşten anlamıyoruz ve bizim zeytinliklerden hiç zeytin çıkmıyor nedense. Babam da bir kez sıktırdı 10 senede. Zeytinlikle ilgili acele etmeyin. Şimdi 50bin deniyor ama her yer imara açılıyor, 20 sene sonra çok pişman olmayın.
Onların bina yaptırıp başkalarını sokmak isteyeceklerini sanmıyorum onlar müstakil ev yapıp kendileri kullanmak istiyor aslında bize herkesin odası olur demesindeki sebep birlikte bir mimarla anlatacakmışız villa gibi yaptıracak biz çizecek odalarımızı yani çok tutacak bişey bizim öyle birleyen girmeyeceğimizi bildiği için öyle bi teklifle geliyor ya bana sat yada ortak çizelim kafamıza göre proje yapalım diyor bu işlerden anlıyor kendisi de İstanbul’da villada yaşıyor evini görseniz iç mimar sanarsınız

Zeytinlik için aslında satma düşüncem vardı ama ondan vazgeçtim öyle bi fiyat verecekse ben uğraşırım gerekirse benim ustayla uğraşacağımı yevmiye parası falan ilgilenmeyeceğim düşünüyorlar

Miras hukuku cok karisik bir konu.

Simdi (sehir merkezi) bu yer annenizle uvey dayinizin mirasli mali.

Malin onceki sahibi bu dayinin oz annesi veya oz babasi degilse, bu dayi uvey olan kisinin resmi nufusuna alinmadiysa miras intikal ederken onlara dusuk pay gecmistir. (Cunku iki kez, once ese sonra cocuga intikal var)
(E-devletinizde bu malin hisseli tapusundaki sizin ve onlarin hisse oranlari gözüküyor olmali, onlara bakın)

Yapilacak resmi islemler sunlar;
1) Dayi kizina piyasanin 3-5 asagisina satmak
2) ortakligin bolunmesi davasi acmak (muhtemelen m² kaybi yasarsiniz dedikleri bu durumdur)
3) izale-i şuyu davasi acmak ve dayi kizina bu sekilde satmak (burda maddi kaybiniz olabilir)
4) hisse payi yuksek olan sizseniz muteahhitle anlasma hakkiniz var diye biliyorum. Bunu da arastirin bi

Ama en mantiklisi paranizi yemeyecegine emin olacaginiz, guvenebileceginiz bir avukat bulmak ve oyle hareket etmek. Avukata verecek paraniz yoksa, piyasaya bakip dayi kizina satin ya da hissesi yuksek olan tarafsaniz muteahhit zorlamasi da yapabilirsiniz.(akrabaya kazik atmak oluyor ama siz bilirsiniz tabi, ha bu arada kat irtifaki cok yuksek degilse 6 kisiye birer daire de dusmez, yani hem pislik yapip hem o insanlarla yine ortakliga dusebilirsiniz)

2.mal zeytinlik

Bu malin tapusunda net bi sekilde 5 donumu bizim nasil diyorsunuz? Ada/parsel bolunup tapulandirilmis mi?

17 donumun (dogru mu hatirliyorum emin degilim su an) 5 donumu bizim derken, demeye calistiginiz tapuda 1/bilmem kac seklinde bir ibare var bu da 5 donume denk geliyor mu?

Merhaba kızlar,

Bu sefer çok farklı bi konu ile karşınızdayım, bilgisi olan daha önce yaşamış olanlar varsa tecrübelerini fikirlerini almak isterim. Şimdi başlıyorum anlatmaya.

Beni eskiden tanıyanlar annemi kaybettiğimi bilir. Şimdi benim annemin aydında 500 metre kare bir arsası var içinde ev vardı tek katlı ama senelerce gidilmedi ev çöktü. Yani arsa olarak düşünün bakımsız kapısı açılmamış bir yer ama aydında kasabada işlek cadde kenarında. Şimdi sorunlar burda başlıyor. zamanında üvey abisiyle ortak vermişler bu arsayı. Yani 250 si üvey dayımın, 250 si annemin. biz dayımıda kaybettik. şuan dayımın 3 çocuğu ve bizim üzerimizde. Bizde 3 kız kardeşiz. Bana dayımın kızı dediki biz orayı satmayacağız ev yaptıracağız sizde satmayacaksanız ortak bir proje çizdirelim herkesin odası olsun vs. bizde öyle bir bütçe yok, kendi zengin. eğer satacaksanız ben alırım dedi yada başkasına satmak isterseniz siz bilirsiniz dedi. Çok araştırdım, hisseli yeri kimse almıyor. Böldürürsem metrekarede azalma oluyormuş. benim aklımdaki aslında onlarla anlaşıp bir mütehaite vermekti mesela bina yapsın bize hakkımıza kaç daire düşerse versin yazdan yaza kalalım. ama dayımın çocukları emeklilikte gidip kalacağı müstakil bişey istiyorlar.

Ek olarak annemin başka dayısının çocuklarıyla da ortak zeytinliği var. 19 dönümden 5 dönümü annemde gözüküyor. hepsi için miras intikali yaptırdım. fakat buralarda da bir sürü kişiyle yine ortak hisse ve onlardan başkasına satılamıyormuş. kimse hissedarlı yerlere girmek istemiyor. E bu insanlar yıllardır bizim zeytin zeytinyağımızı kullanıyor, asla birşey göndermiyor, soruncada bu sene zeytin olmadı sizin ağaçlar kuru falan diyor. her sene oraya gidip ilgilenecek durumum ve vaktim yok.

Benzer durumları olan bilen tanıdığı olan böyle süreçlere yaşamış şahit olmuş değerli kk üyeleri varsa hepinizden yardım öneri isterim. Şimdiden teşekkürler herkese...
Bence bi emlakçıyla görüşün. Zarara iş yapmayın.

Malin onceki sahibi bu dayinin oz annesi veya oz babasi degilse, bu dayi uvey olan kisinin resmi nufusuna alinmadiysa miras intikal ederken onlara dusuk pay gecmistir. (Cunku iki kez, once ese sonra cocuga intikal var)
(E-devletinizde bu malin hisseli tapusundaki sizin ve onlarin hisse oranlari gözüküyor olmali, onlara bakın)

2) ortakligin bolunmesi davasi acmak (muhtemelen m² kaybi yasarsiniz dedikleri bu durumdur)
3) izale-i şuyu davasi acmak ve dayi kizina bu sekilde satmak (burda maddi kaybiniz olabilir)
4) hisse payi yuksek olan sizseniz muteahhitle anlasma hakkiniz var diye biliyorum. Bunu da arastirin bi

Ama en mantiklisi paranizi yemeyecegine emin olacaginiz, guvenebileceginiz bir avukat bulmak ve oyle hareket etmek. Avukata verecek paraniz yoksa, piyasaya bakip dayi kizina satin ya da hissesi yuksek olan tarafsaniz muteahhit zorlamasi da yapabilirsiniz.(akrabaya kazik atmak oluyor ama siz bilirsiniz tabi, ha bu arada kat irtifaki cok yuksek degilse 6 kisiye birer daire de dusmez, yani hem pislik yapip hem o insanlarla yine ortakliga dusebilirsiniz)

2.mal zeytinlik

Bu malin tapusunda net bi sekilde 5 donumu bizim nasil diyorsunuz? Ada/parsel bolunup tapulandirilmis mi?

17 donumun (dogru mu hatirliyorum emin degilim su an) 5 donumu bizim derken, demeye calistiginiz tapuda 1/bilmem kac seklinde bir ibare var bu da 5 donume denk geliyor mu?
Eşit vermiş annemin öz babası dayım ile annem anneden özler. Annemin babası dayıma anneme bakması karşılığında yerin yarısını vermiş. Tapuda 1/2 hisse diyor annem için. Bunların intikalini yaptık

2.mal zeytinlik

Rayiç bedel kağıdında toplam 19 dönüm annende 5 dönüm diyor

Eşit vermiş annemin öz babası dayım ile annem anneden özler. Annemin babası dayıma anneme bakması karşılığında yerin yarısını vermiş. Tapuda 1/2 hisse diyor annem için. Bunların intikalini yaptık

Cok karisik anlatiyorsunuz bir dk

Baska turlu soruyorum o halde.

Tapudaki 6 hissenin pay degerlerini biliyorsaniz lutfen yazin. Bu benim icin daha anlasilir olur.(herkesin ayniysa 1 deger yazmaniz yeter)

2.malda acik acik 5 donum yaziyor?
Bu mal imarliysa (ki zeytinlik imarli olmaz) ve 5 donum yaziyorsa, yuksek hisse sizdedir. Soz hakki sizde izale-i suyu acip mali satin almak en mantiklisi.

Ama alacak maddi gucunuz yoksa zeytinyağı isine girin. Zeytin 1 sene 1 rekolte verir, diger sene 2 rekolte verir. Kuruma ihtimali de cok dusuktur.

Ortakligin giderilmesi davasi acip kendi payinizi ayiradabilirsiniz.

Cok karisik anlatiyorsunuz bir dk

Baska turlu soruyorum o halde.

Tapudaki 6 hissenin pay degerlerini biliyorsaniz lutfen yazin. Bu benim icin daha anlasilir olur.(herkesin ayniysa 1 deger yazmaniz yeter)

2.malda acik acik 5 donum yaziyor?
Bu mal imarliysa (ki zeytinlik imarli olmaz) ve 5 donum yaziyorsa, yuksek hisse sizdedir. Soz hakki sizde izale-i suyu acip mali satin almak en mantiklisi.

Ama alacak maddi gucunuz yoksa zeytinyağı isine girin. Zeytin 1 sene 1 rekolte verir, diger sene 2 rekolte verir. Kuruma ihtimali de cok dusuktur.

Ortakligin giderilmesi davasi acip kendi payinizi ayiradabilirsiniz.
Size mesaj attım

Bakın teyzemin vardı enistemden kalan arsası
Eşdeğer fiyatlara bakıp sahibindene koydu. Arayanlar oldu o kadar etmez diyenler oldu fazla koymuşsun diyenler oldu. Sonra bir emlakci ile konuştum emlakci hisseli bu bu kadar etmez şu olmaz bu olmaz dedi fiyatı söyledi. En son diğer hisse sahibine emlakcinin dediği fiyattan verdi. O paraya da çok eski bir lada araba aldılar. Şimdi sıkı durun. Hisse sahibi alınca orayı ilana koyup bir hafta sonra aldığı fiyatın 2 katına sattı. Yani 100 liraya aldıysa toplamda 400 liraya ilana koydu ve satıldı. Emlakci en fazla 120 eder dedi diye düşünün. Ama 200liraya satıldı arsa.

Kendi yerimi belirleyip başka bir ortak bulsam o işlese bana her sene payımı gönderse yada fabrikaya versek

zeytin işi nasıl oluyor bilmiyorum ama ben böyle ortak yerli fındığı akraba dışı kel alaka birine verdim o topluyor bakımını yapıyor yaptığı masrafı çıkarıp bölüşüyoruz fındığı satınca.

Parası varsa dava açar orayı alırlar siz bence anlaşın satın orayı onlara tabi hakkınız olan fiyata satın ölü fiyat derlerse dava açsınlar bilirkişi fiyat belirlesin.

İki yeri de kimseye satmayın. Açın iki yer içinde ortaklığın giderilmesi davası iki yeri de mahkeme satsın. Şimdi internet üzerinden teklif ile satış yapıldığı için tüm Türkiye'den ihaleye giriliyor özellikle Ege de inanılmaz fiyatlara gidiyor. Bu durumda mahkeme tüm taşınmazı satıp parasını hisse oranında ortaklara veriyor. Taşınmaz çok büyük ise paylaştırıp ayrı tapu veriyor ama çok paydaş olduğu için bu durum sizde zor gibi çok hissedar var o yüzden satışa gider. Siz yeri alın derseniz öldü fiyatını verir o akbabalar böyle dava açın bakalım nasıl tutuşup davadan vazgeçip haricen alalım diye gerçek fiyatı veriyorlar. Zira mahkeme satarsa İstanbul'dan bile o bölgeden arsa toplayanlar girdiği için ihaleye gerçek fiyatının bile üstüne gidiyor.

5 dönümlük yerden bahsediyorsunuz 5 dönüm ne kadar haberiniz varmi kaç ağaç vardır zeytinyağının kilosu arşa çıkmış tabi zeytin olmadi diyecekler.Siz dikim mevsiminde gidin ağaçlarının kuruduysa yeni fidan alıp dikin kurudu diyip geçilmesine izin vermeyin.Ne çıkıyorsa size hissenin oranında bölmeleri gerekiyor.

Back
X