Ben acil misafirlerim için fırında ekmek ya da ekmek pizzası, akıtma ya hazır yufkam varsa gözleme ve kahvaltı çıkarırım. Vaktim varsa biraz çiğ börekte yaparım ki bu sevilenidir. Eee ne de olsa emek işi :). Ama canım annemden öğrendiğim en güzel tarifse ne yaparsan yap severek yap, sevginle pişir güler yüzünle ikram et. En tatlısı, lezzetlisi o.
yasakkelime Birdeben salçalı falan çiğ börek tarifi görünce karışmadan dayanamıyorum. Arkadaşlar çiğ börekte salça olmazzz. Kendimde öyle yapıyorum istanbul da daha da öenmlisi çiğ börek memleketi Eskişehirde de yedim salça yok,yumurtada yokne mi var işte:
ÇİĞ BÖREK
500 gr. un
250 gr. kıyma
1 baş soğan
Tuz, karabiber
Kızartma yağı (küçük bir tavada bardak kadar yetiyor ama bol yağda kızaracak)
3/2 çay bardağı su (kıymanın içine, atlamayın çok önemli)
Yapılışı:
Öncelikle çok kolay ve hafif bir börek. Bol yağ yazdığına bakmayın o bolyağ sayesinde çabuk ve yağ çekmeden pişiyor.
Un, tuz, su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayıp 10-15 dakika kenarda dinlendiriyoruz(hamur kolay açılsın diye). Diğer tarafta soğanı rendeleyip bir kapta rende soğan, kıyma, tuz, karabiber ve yaklaşık 1 bardak suyu ilave karıştırıyoruz. Bu bayağı bayağı sulu bir iç mazleme olmalı, su koymaya korkmayın yani. Hamuru ceviz büyüklüğünde bezeleri koparıp 10.cm çapında (sütlü kahve fincanı tabağından biraz büyük :)), çok kalın olmayacak gibi açıp içine sulu harcımızdan koyup kenarlarını bir tabakla kesip iyice kapatın ki iç malzeme akmasın. Ben orta boy bir teflon tavam var onu kullanıyorum bol yağ koyup ocağı orta ateşten biraz daha harlı açıp yağı iyice kızdırdıktan sonra çiğ börekleri yağın içine atıp (yeterince kızgın olmalı) 10 saniye sonra arkasını çevirip 10m saniye solnra ocaktan alıyorum. Zaten yağınız uygunsa börekleri atar atmaz puf diye kabaracak. Elinizi çabuk tutmanız lazım, bir yandan pişirilip bir yandan yenmeli. Yanında da buz gibi bir ayran harika oluyor.:içelim:
Off be Eda amma uzun uzlun yazmışsın diyeceksiniz belki ama ilk kez yapacak olanlar ve bilmeyenlerin bile anlayabileceği bir tarif olsun istedim. Ama çok kolay bir hamurişi. Orijinalide böyle.
Hamuru açıp, sulu içi koyup bol yağda kızartıyoruz, hepsi bu. Afiyet Olsun.a.s.