Miyop Nedir? Nedenleri ve Belirtileri

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
294.044
605.255
43
miyop-nedir.jpg


Gözün belirli bir uzaklığın ötesindeki nesneleri odaklayamamasına miyopluk denir.

Hipermetrop gözde, göz küresinin ön-arka çapı normalden kısa olduğu ve mercek eğriliğini (kırma gücünü) belirli bir sınırın ötesinde arttıramadığı için nesneleri odaklayamaz.

Miyop gözde bunun tam tersi bir durum ortaya çıkar. Genellikle göz küresinin ön-arka çapı normalden uzundur ve mercek,belirli bir sınırın ötesinde eğriliğini azaltamaz.

Miyopluk kalıtsal ancak çekinik bir göz bozukluğudur. Bu nedenle,miyop anne babaların çocuklarında her zaman ortaya çıkmayabilir. Ancak ana babanın her ikisi de miyopsa, doğal olarak çocukların da miyop olma olasılığı yüksektir. Miyopluk belirtileri genellikle altı yaşına doğru kendini gösterir. Çocuk küçük yazıları rahat okur ama tahtaya yazılanları okuyamaz. Uzağı görmenin gerekli olduğu oyunlardan kaçınır ve arkadaşlarından ayrı durmayı yeğler. Altı yaşına doğru başlayan miyopluk,büyüme dönemi boyunca ilerlemeyi sürdürür ve vücut gelişimiyle birlikte durur.

Göz küresinin ön-arka çapı normalden daha uzundur. Bu miyopluk türü,gözlükle düzeltilebilir ve genellikle başka bir soruna yol açmaz. Bundan farklı olarak patolojik miyoplukta ise görme kusuru ilerler,ayrıca ağtabakada bazı bozukluklar ortaya çıkar. Miyopluğun türü ve uygun düzeltici camlar tek muayenede saptanamayabilir. Dikkatli ve düzenli muayenelerle hastalığın gidişi izlenerek kesin tanı konur ve uygun tedavi sağlanır.

Çoğu Miyop uzaktaki nesneleri zor veya bulanık görür. Mesela otoyol tabelaları,sınıfta arka sıralarda tahta.Televizyona çok yaklaşırlar ,gözlerini kısarak bakarlar . Okuma,örme,bilgisayar gibi yakın işlerini rahat yaparlar.

Kalıtımsal olabilir ve genellikle 8-10 yaş cıvarı ortaya çıkar.Tipik olarak vücut gelişimine bağlı olarak 20li yaşlara kadar değişik oranlarda miyop ilerleyebilir.Daha sonra durur veya daha yavaş ilerler.
Toplumun yaklaşık %40ı değişik derecelerde miyoptur.

MİYOP NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
Gözün önden arkaya normalden uzun olduğu veya kornea veya merceğin kırma gücünün normalden fazla olduğu durumda gelişir.Bu sebeple resim retina yüzeyinde değil onun önünde oluşur. Miyop, gözleri kullanmak veya yormakla hiçbir ilgisi yoktur.Miyop’un en belirgin ortak neden kalıtımdır. Miyop bazı göz veya genel rahatsızlıklarla birlikte veya onların sonucu olarak ortaya çıkabilir.(diabet-marfan-keratokonus-katarakt v.s.) Bu da göz muayenelerinin doktorlar tarafından yapılması gereği ve önemini gösterir.

MİYOP TEDAVİSİ
Gözlük ve kontakt lens halen en yaygın düzeltme şeklidir. Tedavi edici özellikleri yoktur. İlerlemeye etkileri yoktur.

Kaynak=ojeli elller
 
Miyop Çeşitleri
  1. Gözün ön-arka uzunluğuna bağlı (aksiyal miyopi) miyopi: Göz normalden uzun (24 nım’den büyük) olmasına karşın kırıcı ortamlar normaldir. Gözün ön segmenti geniştir ve retinada patoloji olabilir.
  2. Eğrilik miyopisi: Gözün ön-arka uzunluğu normal olmasına karşın kornea daha dik (keratokonus), ya da göz merceği eğriliği normalden fazladır ve daha yuvarlak (lentikonus, sferofaki) olması sonucudur.
  3. İndeks miyopisi: Göz merceğinin çekirdeği (nükleus) yaş ile kesifleşir ise (nükleer katarakt) yalancı nitelikte miyopi yapar (kaynaklarda -36 dioptriye kadar miyopi bildirilmiştir). Kişi ileri yaşta yakını iyi görmesine karşın uzağı iyi göremez (ninenin iğneye iplik geçirmesi olayı).
  4. Yatrojenik miyopi: Açlık kan şekerinin artması (diyabet), asipirin, kortizon ve pilokarpin gibi ilaçların uzun süreli kullanılmasıyla ortaya çıkan gelip geçici miyopi.
 
Miyop Tedavisi
Gözlük veya Kontakt Lensler
Halen en yaygın düzeltme şeklidir. Tedavi edici özellikleri yoktur. İlerlemeye etkileri yoktur.

Miyop Lazer Tedavisi

- Lazere uygun olmayan veya 50 yaş üstü kişilere tavsiye edilir.

Miyopinin Seyri ve Klinik Tipler

A) Doğumsal Miyopi, Doğuştan Miyop
  • Nadir
  • İri gözlü bebekler (bu görünümü ile doğumsal glokomla karışır),
  • Pupilladan retinadaki atrofik alanların görüntüsünün yansıması nedeni ile göz bebeği parlar (iokokori-kedi gözü)).
  • Görmeleri düzeltme ile çok az artar,
  • -10 dioptri civarındadır.

B) Sonradan Gelişen Miyopi

Gelişiminde çok çeşitli faktörler rol oynar.
  • Irksal olarak Suudi Arap, Yahudiler, Japonlar’da daha yüksek oranda görülür
  • İyi beslenme (fakirlerde %15, zenginlerde %35), kadınlarda %35, erkeklerde %28.4
  • Kültür seviyesi (İlkokul mezunlarında %15, üniversite mezunlarında %35)
  • Genetik geçiş gösterir (aile içi evlenmelerde yüksek) gibi nedenlerle 8-10 yaş civarında 24 mm olan göz uzunluğu yukarıdaki faktörlere bağlı olarak artmaya başlar ve üç yönde gelişir.

a) Basit Miyopi

8-10 yaşlarında gözün uzamasıyla ortaya çıkar, ilkokul çağı miyopisi de denir. Senede -0.25 ile -0.50 dioptri artış gösterir. Püberte ile hızlanır. Genelde 0 ile -6 dioptri arasında ve 24 - 25 yaş dolayında artışı durur. Sonra artış göstermez. Göz dipleri normaldir. Düzeltme ile görme tama çıkar. Miyop nüfusun (dünyada 1.5 milyar) %95′i bu tiptir.

b) Ara Tip (İntermedier) Miyopi

8-10 yaş dolayında başlayan ve her sene 2-3 dioptri artan miyopidir. 12 ile 14 dioptriye kadar ilerler. Göz dibinde dönük disk ve retinal incelme görülür. düzeltme ile görme tama çıkmaz, görme alanında daralma mevcuttur (Dikkat! Beyin tümörlerini taklit eder). Miyop nüfusun %I-2’sidir.

c) Dejeneratif Tip Miyopi (İlerleyici Miyopi – Patolojik Miyopi)

Miyopların %3-5′idir. Senede 1-2 dioptri artış sonucu gözün ön-arka uzunluğu 26 mm’nin üzerine çıkar. Gözün uzamasına paralel olarak önce retina optik diskin iç kenarında sıyrılır (miyopik kresent). İlerleme devam ederek 30-35 yaşma kadar sürebilir. Retina incelir. Kaplan postu manzarası ortaya çıkarak koroideanın damarsal dağılımı görülür hale gelir. Koroideanın yer yer ayrılması sonucu atrofik alanlar ortaya çıkar (posterior stafilom). Görme bu dönemde düzeltme ile artmaz. Eğer koroidal damarlarda kanama olur ise (Fuchs kanaması) görme kaybedilir. Bu tip hastalarda retina ince olduğu için retinanın yırtılması sonucu normal göze göre 13 kat fazla retina dekolmanı riski, göz merceğinin erken kesifleşmesi sonucu genç yaşta nükleer katarakt (komplike katarakt) ve glokom gelişir. Tüm bunların sonucunda 40 yaş dolayında görme 0,1 veya daha altına düşebilir.

Miyop Testi (Miyop Testi Yap)
Eğer görme bozukluğunuz olduğuna inanıyorsanız bu tablo size fikir verebilir. Yapmanız gereken tek şey monitörünüzün büyüklüğüne ve ekran çözünürlüğüne göre monitörden ne kadar uzaklaşacağınızı saptamak. Sonra sayıları en üst sıradan en alt sıraya kadar sırayla bir gözünüzü kapatarak okumaya çalışmak. Eğer okumakta zorlanıyorsanız hemen bir göz hekimine başvurmalısınız.

Ekran çözünürlüğüne göre bakma uzaklığınız,
Ekran büyüklüğü Çözünürlük 640x480 800x600
14 inç 5.5 m 4.0 m
15 inç 6.0 m 4.5 m
17 inç 7.0 m 5.5 m
 
X