• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mobbing ve Hayattan Soğumam

Mobing oldugunu dusunmuyorum,
Siz biraz alingansiniz bence ,devlette kidem olayi var ,sizden eski kim varsa ona yanasin ,yapisin ,anlatsin herseyi ,biraz poh poh vs

Teorideki bilgiyle pratik çok farklı adliyede, belli bir iş yok. Yani mesela bir yere bir yazı yazılması gerekiyor o yazının örneği olacak, daha önce nasıl yapıldıysa hakim aynı şekilde isteyecek vs, çalıştığınız kalemin sistemini de öğrenmek zorundasınız. Yani nereden mezun olursanız olun, bocalıyorsunuz ilk etapta, oryantasyon eğitimi yok kalem arkadaşları ve yazı işleri müdürü öğretmeli ama herkes iyi değil o konuda.

Ama evet hakimler bazen bilmez yeni mi, eski mi. Bilmiyorsa öğrensin diye bakar.

tabi her kurumun, sektörün ayrı bir prensibi var. buna birşey demiyorum. demek istediğim aslında tam da son cümledekiydi. yani orada yürümesi gereken iş varsa, misal ben özel sektördeyim, direktör astro bunu biliyor mu diye düşünmez o işi verir. ve benim bir şekilde yapmamı ister. yanlış çıkarsa da düzeltir. önemli olan kişinin çabası çünkü.
açıkçası bu da çok yanlış değil bence. çünkü işler hep çok ve zamanlar dar. oturup herkese tek tek öğretilse hiçbir iş bitmez.
işi yaparken insan kendisi öğrenmek zorunda kalıyor, her sektörde böyle.
çalışma arkadaşları, belki o işi yapan başka yerlerdeki arkadaşlar ve internet insanın ilk yardımcıları oluyor.

tabi her kurumun, sektörün ayrı bir prensibi var. buna birşey demiyorum. demek istediğim aslında tam da son cümledekiydi. yani orada yürümesi gereken iş varsa, misal ben özel sektördeyim, direktör astro bunu biliyor mu diye düşünmez o işi verir. ve benim bir şekilde yapmamı ister. yanlış çıkarsa da düzeltir. önemli olan kişinin çabası çünkü.
açıkçası bu da çok yanlış değil bence. çünkü işler hep çok ve zamanlar dar. oturup herkese tek tek öğretilse hiçbir iş bitmez.
işi yaparken insan kendisi öğrenmek zorunda kalıyor, her sektörde böyle.
çalışma arkadaşları, belki o işi yapan başka yerlerdeki arkadaşlar ve internet insanın ilk yardımcıları oluyor.

Çok fazla katip alımı var, eğitimler yapılıyor ama mesela işe başlayan bir katip 2 sene sonra o eğitime gidebiliyor. O eğitime kadar kendimiz öğrenmek zorundayız. Daha bu arkadaş çok yeni, o yüzden utanıp çekiniyor olabilir yakında alışacaktır. Biz de o şekilde öğrendik, her zaman iş öğretmeye hevesli birilerini bulamıyor insan.

Ben işi öğrenene kadar iş bölümü olduğu halde diğer arkadaşlarımın yapması gereken işleri de yapıyordum ki öğrenebileyim :) bunun yolu bu maalesef biraz çabalamak lazım.

Öncelikle bu bir mobing değil, ben yıllardır özel sektörde çalışıyorum emin olun kimse kimseye bir şey öğretmek için yanıp tutuşmuyor. Boşverin nefeslerini çeksinler mesajlarınıza hemen dönmesinler mecbur soracaksınız. Siz sormaya devam edin işleri kavradıkça zaten sorularınız azalacak. İş hayatına ilk başladığım aylarda ben de zorlanmıştım bırakmak istemiştim, şükür ki bırakmamışım 11 yılı deviridm. Özellikle evde olduğumuz bu dönemlerde gerçekten çalışmanın ne kadar kıymetli olduğunu anladım. Pes etmek yok emin olun işleri öğrendikçe her şey daha güzel olacak :KK200:

Çok fazla katip alımı var, eğitimler yapılıyor ama mesela işe başlayan bir katip 2 sene sonra o eğitime gidebiliyor. O eğitime kadar kendimiz öğrenmek zorundayız. Daha bu arkadaş çok yeni, o yüzden utanıp çekiniyor olabilir yakında alışacaktır. Biz de o şekilde öğrendik, her zaman iş öğretmeye hevesli birilerini bulamıyor insan.

Ben işi öğrenene kadar iş bölümü olduğu halde diğer arkadaşlarımın yapması gereken işleri de yapıyordum ki öğrenebileyim :) bunun yolu bu maalesef biraz çabalamak lazım.

aynen öyle.
sanırım konu sahibi iş hayatında da çok yeni. ben gerçekten mobingin ne demek olduğunu bildiğini de düşünmüyorum çünkü bu mobing değil, alakası bile yok.
eğer bu gibi davranışlar mobing olsaydı zaten kimse çalışamazdı.
iş nerede olursa olsun bireysel çaba ile gelişiyor birşeyler. bende ilk işe başladığımda aynı bölümde 3-4 senelik elemanlar vardı, bana pek yardımcı da olmazlardı ama ben eski uygulama dosyalarını açar okur anlamaya çalışırdım.
bir de sürekli sorarak insanları bunaltmamak da çok önemli. bu seferde insana yürüyen soru işareti gibi bakılıyor ve aman zamanımı alacak şimdi diyip hemen uzaklaşmaya başlıyor insanlar.

Yönetmelik vs yok mu ya da işinizle ilgili kitaplar?bakıp öğrenebileceğiniz.
Hangi kurum olursa olsun o ilk yıl zor geçiyor.

Ben öğretmenliğe ilk atandığımda en ufak şeyi bile nasıl yapacağım bunu der kara kara düşünürdüm.su an her şey çoktan rayına oturdu

Sizin burda sıkıntınız yeni başlayıp tek kalmanız .malesef iş ortamında herkes yeni gelene yardımcı olayım alışsın kafasında olmayabiliyor.

Ama hakim burda en masum kişi.hakim neden katibe isini ogretsin.

aynen öyle.
sanırım konu sahibi iş hayatında da çok yeni. ben gerçekten mobingin ne demek olduğunu bildiğini de düşünmüyorum çünkü bu mobing değil, alakası bile yok.
eğer bu gibi davranışlar mobing olsaydı zaten kimse çalışamazdı.
iş nerede olursa olsun bireysel çaba ile gelişiyor birşeyler. bende ilk işe başladığımda aynı bölümde 3-4 senelik elemanlar vardı, bana pek yardımcı da olmazlardı ama ben eski uygulama dosyalarını açar okur anlamaya çalışırdım.
bir de sürekli sorarak insanları bunaltmamak da çok önemli. bu seferde insana yürüyen soru işareti gibi bakılıyor ve aman zamanımı alacak şimdi diyip hemen uzaklaşmaya başlıyor insanlar.

Kesinlikle öyle, onları da anlıyorum ben artık. Çünkü kalemlerde sirkülasyon çok. Şimdi bir arkadaş geliyor iyi güzel öğretiyorlar, 2 ay sonra o gidiyor yerine yenisi geliyor bu kez ona öğretiyorlar. E tabi bunalıyor insan bir yerden sonra.

yildiztozuu yildiztozuu sana en büyük tavsiyem önüne gelen her evrağı oku, her kağıdı oku bu nedir neden gelmiştir hepsini gör. Yaptığın şeylerin daha önce de yazdığım gibi örneğini al, kendi örnek klasörün olsun. Sormaktan da çekinme kimi görürsen sor, biraz güler yüz biraz utanıp sıkılma ama alışacaksın.

Ben her birşey soruşumda ya seni de çok rahatsız ettim ama şuna da bir bakabilir miyiz gibi gibi gidiyordum yanlarına, öyle öyle alışıyor işte insan :)

Tecrübeli arkadaşlar güzel önerilerde bulunmuşlar burda sana uygulamanı öneririm bide bi arkadaşım anlatmıştı. Bir tanıdığıda sizin gibiymiş işi öğrenmek için sürekli karşısındakine iltifat ediyomuş mesela saçlarını kestiyse çok yakışmış falan kıyafetin çok güzel, aaa bu takıyı nerden aldın sana çok yakışmış falan. Öyle öyle kafaya almış ordakileri ve işi zorlada olsa öğrenmiş. Bu zor bi durum biraz sahte davranıcaksınız belki ama hani bi tabir vardır ya köprüyü geçene kadar eşşeğe dayı demek. Bi süre deneyin bence. Hatta maharetli biriyseniz sık sık poğaça, kek, kurabiye, sarma vs yapıp götürüp iş yerinde ikram edebilirsiniz onlara. O zaman daha gönüllü anlatırlar sana işi bence. Bence bi dene derim. İşi öğrendikten sonra da duruma göre hareket edersin artık.

biraz yüzsüz olmak lazım
bir de küçük bir çikolata veya çiçek alabilirsiniz ( soru sorduğunuz kişi hanımsa tabii)
hele hele şimdi anneler günü geliyor bence eliniz biraz işleri öğrenene kadar bonkör olsun insanlar sizi görünce sadece iş için gelip gidiyor demesin. ben işe yeni başladığımda çok yüzsüzdüm herkese gidip soruyordum yırtmıştım kendimi. dondurma alıyordum iltifat ediyordum veya kahveye çağırıyordum. işyeri evet işten ibaret işten çıkınca kimse kimsenin suratına bakmaz ama iş öğrenmek için biraz gururu kenara bırakmak lazım.
ben de şimdi allahım inşallah biri bana bi şey sormaz muhattap olmiyim kafasındayım. :KK51:

biraz yüzsüz olmak lazım
bir de küçük bir çikolata veya çiçek alabilirsiniz ( soru sorduğunuz kişi hanımsa tabii)
hele hele şimdi anneler günü geliyor bence eliniz biraz işleri öğrenene kadar bonkör olsun insanlar sizi görünce sadece iş için gelip gidiyor demesin. ben işe yeni başladığımda çok yüzsüzdüm herkese gidip soruyordum yırtmıştım kendimi. dondurma alıyordum iltifat ediyordum veya kahveye çağırıyordum. işyeri evet işten ibaret işten çıkınca kimse kimsenin suratına bakmaz ama iş öğrenmek için biraz gururu kenara bırakmak lazım.
ben de şimdi allahım inşallah biri bana bi şey sormaz muhattap olmiyim kafasındayım. :KK51:

ama bunun da dozu olması lazım. çünkü eğer o iltifatların soru sorma amaçlı olduğu anlaşılırsa daha ters tepkiler de verilebiliyor.

Şunu diyeyim, ben de avukatım, katip milletinin bize yarim ağızla cektirdiklerini, adam gibi rica eden yerine gelip dayilananin isini daha ivedi halletmeye çalıştıklarını şimdiden gormussnuz. Ne sabah mesaileri vaktinde başlar, ne öğle tatiller zamanında biter, üstüne bir de bin tane naz niyaz cekersiniz. Işine ve kendine saygı duyup layikiyla yapanlari tabii ki tenzih ediyorum. Lütfen siz de işinizde tecrube kazandiginizda avukatlara/mudahillere/sizinle işi olan herkese davranislarinizda, bu günlerinizi unutmadan yardımcı olmaya calisin:) Allah kolaylık versin.

İsiniz hayırlı olsun öncelikle. Adliye işi streslidir. Harf hatasını dahi kabul etmez bu nedenle çok dikkatli çalışmanız lazım.
yapilacak isler dosya tipleri aile mahkemesinde bellidir. Örneğin duruşma zaptı hazırlamak, anlaşmalı/ çekişmeli boşanma, tedbir kararları gibi.
uyapta mercek göreceksiniz sol üstte ona tıklayıp örnek karar aratabilirsiniz.birine bir şey sormadan önce oradan aratın anahtar kelimeler bulmaya çalışarak. Son çare olarak birine sorarsınız. Hakimden medet ummayın. Görev tanımlarınız farklı. Müdürünüzle yakın calisirsiniz. İzin konularında da önce müdürünüze sormanız beklenir. Kalemde herkes birbirinin işine bakabilir o yüzden izin alırken birbirinizi idare etmeniz lazım. Söylenenlere alınmayın yol göstermek olarak bakın.
durusma yokken su vakti iyi değerlendirmeli gerekçeli kararlari falan çalışmalısınız. Duruşmalar başlayınca gerekçeli karar yazacaksınız. Dosya özetlemeyi ogrenmelisiniz.
her kalemde şablonlar vardır. Sizinle paylaşılmadıysa müdürünüzden isteyin mutlaka
Son olarak unutmayın emeklenmeden yürünmez.

Bende birimimde 4 aydır çalışıyorum ve tekim maaşları yapıyorum mutemetlik diye geçiyor ama cok zorlanıyorum benden önceki elemana soruyorum farklı bir birimde kendisi sürekli bunaltmakta istemiyorum ama tıkandığımda mecbur sormak zorundayım ama şöylede bi durum var başına oturmadan kendin yapmadan olmuyor hiç bi iş eğer aranızda mutemet arkadaşlar varsa iletişime geçmek isterim

Ben öğretmenim meslekte ne var ne yok nerdeyse her şeyi bilinen forum sitesinden öğrendim.
Allah razı olsun.
Kitaptan okuyarak falan değil de, bir bilenden tecrübeden öğreniliyor gerçekten.

Katiplerin buluşma noktası olan bir forum sitesi falan yok mu?

İşinizde çok yetersiz olduğunuz gibi izlenime kapıldım ben yazdiklarinizdan. Sizin mesleki yeterliliklerinizin iş arkadaslariniz tarafından sorgulanma riskine karşı kendi kendinizi geliştirmenizi oneririm

Bu mobbing degil

Kimse size hemen mesajla dönüş yapmak zorunda degil

Duzgun bir hizmet ici egitim sunulmuyorsa sıkmayın caninizi. Oldugu kadarini yapip birakin. Kim babasinin evinde katipligin detaylarini ogreniyor ki?

Ya secme kismini duzgun yapip is bilen kisi alip hemen yapmasini bekleyecekler ya da bir sekilde gelen kisiye isi ogretecekler. Gerek birebir olur gerek dokuman hazırlanır bir sekilde bu isi cozmeliler.

Farklı illerdeki çocuk mahkemesi katipleri ile görüşün bir de benzer evraklar onlara da geliyordur.Ben çalışırken aynı şubeden farklı illerdeki kişilerden yardım aldığım da oluyordu

Okul müdürlüğüne yeni geçtiğim zamanlardı.
Diğer şubenin müdürü tecrübeliydi, sağolsun yardımcı da oluyordu ama ben her defasında ona sormayı gururuma yediremedim.
Google amca ve ilgili forumlar/web siteleri sağolsun, oraya yazıyordum.
-Eokul öğrenci belgesi alma,
-Mebbis öğretmen ekleme,
-Sene başı öğretmenler kurulu tutanağı.
Artık bilgiye ulaşmak çok kolay,
hem insan kendi araştırıp öğrenince o bilgi daha kalıcı oluyor.

Mobbing kavramını da Google'a yazıp öğrenmenizi tavsiye ederim çünkü sizin yaşadıklarınız mobbing değil tecrübesizlik, oryantasyon eksikliği ve pandemi döneminin olumsuz yansımaları.

Back
X