Montessori Anneleri ve Minikleri


malzeme yoksunluğundan ponpondan arı yaptım. birde yapma çiçeklerimiz vardı. son olarakta makarnadan petek yaptım fakat bizim kız makarna görünce dayanamıyor. görür görmez başladı yemeye. bu yüzden kaldırdım. bütün gün arımıza çiçekten bal özü toplattık. Kızım Arıya resmen aşık oldu, fikir için çok çok teşekkürler :)

Arımız, kızım eline arımızı alıp
Çiçeğimiz, çiçek çiçek dolaştırıp mammam diyor
makarnadan petek, daha bu aşamaya geçemedik kenarından koparıp yemeye başladı inşallah başka bir materyalden petek yapıcam. olmadı bi kaba boşaltıyormuşuz gibi yaparım. sonrada bi pazar sabahı soframıza gelir o bal hep beraber yeriz

ineğide yapalım, bu gün baktım parkta yemyeşil otlar vardı. orda otlatıp evde sağarız diye düşündüm sağdığımız sütü hemen içer uykuya dalarız

birde zımparadan duyular yapıcam ama fikir lazım. 5 farklı pütürlükte zımparam var (60 kum 120 kum diye artıyor) yaşına uygun nasıl bişey yapabilirim fikir verebilirseniz sevinirim..
 

Eklentiler

  • $1mm.031-1mm.032.jpg
    19,1 KB · Görüntüleme: 201
  • $rough-&-smooth-boards.jpg
    4 KB · Görüntüleme: 131
  • $MP-2032-2.jpg
    37,2 KB · Görüntüleme: 128
Olmuş işte sızın konseptte...
Bugun sıra tavukta...aslında ınek de haxır ama ot yok
Zımparaları bıraz düşünelim...hımmm kart gıbı de yapabılırsın arkasına mukavva koyarak...aslında ılerleyen donemlerde zımpara kağıtlarından rakamlar harfler yapmayı duşunuyorum...
 
Dun gece yaptım ama oyle sevdıkı hemen oynamaya koyuldu bıle...

.
Elimde yuvarlak kesılmış tahta parçaları vardı.onların ustunu degısık kumaslarla sıcak sılıkon ile kapladım.altlarına da mıknatıs yapıştırdım.tahta dışında bırde tas ve kozalak kullandım.kumaş olarak farklı hıs uyandırması ıçın sectıklerım;tuylu kumas,pul boncuklu kumas,sunger,kadıfe,havlu,saten ve son olarak zımpara kagıdı...




Hem inceledı hem dolabın ustunde ordan oraya tasıdı onları.sabah uyanır uyanmaz da soluğu yıne dolap onunde aldı...mutfakta bı sure rahatım artık
 
. Bunlar bizim tavuklar...

tavuklarımızı cayırda cımende uzuuuun bı sure holatıp zıplatıp gezdırdık.onları gezdırıp zıplatmaya doyamadı çunku...

. Tabii karınları acıktı ve yemledik...afıyetle yemlerını yedıler

. Veee yumurtladılar.bırı haslanmış oteki çiğ olmak uzere 2 yumurtamız oldu:)

inceledık,ınceledııık.özellikle kabuklarıyla oynamayı sevdı...
 
. Tabiki gunun anlam ve önemini belirten kitap
 
rulolardan çuf çuf tren yaptım, kalkınca elinde ordan oraya çekiştirip durur artık :)




zımparalardan duyu kartı yaptım, oldukça faydalı oldu. parmağıyla nasıl dokunacağını gösterdim, ara sırada cicik cicik sevdik.

sırasıyla 60-120-280-siyah fon kağıdı.. (zımparaların iyi yapıştığından emin olmak için üstüne bir ağırlık koyun)
 

çalışkan annemizi kutluyorum, bu konularda çok başarılısın
 


Anlat bakalım cufcufu nasıl aptın?wc rulosunu anladım da neyle nasıl kapladın?bırbırıne neyle bagladın?tekerleklerı neyden?

Zımparanın farklı kalınlıklara sahıp oldugunu senden öğrendım.neye yapıştırdın onları?
 

hemen anlatayım

treni rullolardan yaptım. boyam olmadığı için fon kağıdı kapladım. yuvarlak boş olan iç kısımları fon kağıtları kesip yapıştırdım böyle kapattım. tekerleride mukavvanın üstüne siyah fon kağıdı yapıştırdım sonrada daireler çizip kestim. en sonda çiçek pulları yapıştırıp süsledim. ruloların ortasına adelik delip kurdale geçirdim. vagonların arasındakilerde pipet. böylece çuf çuf tren hazır

mukavvanın üstüne pembe fon kağıdı yapıştırdım. alt-üst kenarlara 2 şer santim, yan kenarlara 1 er santim pay verdim. zımparalar ve aradaki boşluklar 4 er santim den oluşuyor. farklı ama eşit yüzeyle olsun istetedim. zımparalar kalın yapılı olduğundan kalkıyor bu yüzden üstüne ağırlık koyun dedim. kızım bununla oynarken çok garip sesler çıkartıyor

montessoride bu uygulamaya başlamadan önce eller sıcak suyla yıkatılıyormuş. ondan sonra bu zımpara duyu nesneleriyle oynamaya başlanıyormuş :26: farklı versiyonlarınıda yapmayı planlıyorum.

son olarakta senin duyu magnetlerin gibi, duyu kapakları yapmaıyı planlıyorum. kapakların üstüne pamuk zımpara kumaş gibi farklı yapılarda materyaller yapıştırıcam. daha büyük çocuklar için eşleştirme duyuları oluyormuş bunlar. bakalım uygun materyalleri bulabilirsem yaparım bu gün :)
 
Son düzenleme:
biraz önce netten buldum, 2,5 yaş üstü çocuklar için bir aktivite.
Malzemeler
6 banyo rulosu
üstleri ve altları kapsayacak şekilde karton ya da kart
36 meşe palamudu veya eşit olarak üç farklı miktarlarda materyal
4 meşe palamudu 2 takım
6 meşe palamudu 2 takım
8 meşe palamudu 2 takım
Boya (2 farklı renk )
sepet ya da Kase
Tutkal
Kalem
Makas

resimde nasıl yapıldığı açıkça görülmekte, yapımı kolay bir eşleştirme duyu aktivitesi olmuş

 
Madem artık burası arsıvımız nıtelıgınde oldu.degerlı bı arkadasımın gonderdıgı,benım de pc me kaydettıgım seylerı buraya aktarıyorum
Not:ınternetı suan telden aldıgımdan heran kopukluk olmadı rıskıne tek tek paylaşım ypıcam...
 




Bu şirin kecelerın arkasına magnet yapıştırıp buzdolabı yada kalorıfer peteklerınde oynatabılırsınız.rakam versıyonunuda yapıp sayıları oğrendıgı donemde faydalı olabılır....
 


Bızım kart atma kutumuzun en basıt hali...miniklere gore kas geliştirici,buyuklere gore de renklerı belırterek komut verebılırız...sarı kapagı at nakalım gıbı...
 


Bu oyun için öncelikle küp şeklinde küçük bir kutuya ihtiyacımız var. Bu kutuyu temin ettikten sonra kutumuzun her yüzüne bir yönerge yazıyoruz; sürün, zıpla, sek, emekle… vs gibi. Bundan sonra oyun aşamasına geçiyoruz. En basit şekli ile kutumuzu zar gibi atıp, çıkan yönergeyi çocuğumuzdan yapmasını istiyoruz. Yada biraz daha kompleks hale getirip farklı amaçlara hizmet eden bir oyun halinede getirebiliriz.
Mesela çocuğumuza renkleri öğretiyoruz. Karşı duvarımızda renklerin asılı olduğu afişler var. Çocuğumuza direk, git bana yeşil rengi göster dersek bu biraz monoton bir etkinlik olabilir. Bunun yerine, şimdi hazırladığımız bu etkinlik zarını atacaksın ve çıkan yönergeye göre hareket ederek istediğim rengi bana göstereceksin. Mesela zardan “sürünme” çıktıysa, sürünerek ilerleyip bana yeşil rengini göstereceksin, diyebilir etkinliği biraz daha cazip hale getirebiliriz.
 
RULO BEBEKLER VE DUYGULARIMIZ

Tuvalet kağıdı rulosu ile yapılan bu bebeklerin yüzleri hazırlanan basit bir düzenek ile değişebiliyor. Değişen yüzler ise mutlu, mutsuz, şaşkın…vs gibi duyguları ifade ediyor.

Hazırlanan düzenek basit ve kullanımı kolay. Çocukların çok seveceği, duygusal ve bilişsel açıdan onları destekleyen bu rulo bebeklerle duygu degisimlerini ogrenelim..

 
Çok şirin bir eşleştirme oyunu
Üzerinde basit bir araba çizimi olan renkli kartlarımız var. Uçları delgeçle delinmiş ve iple birbirine bağlanmış. Kesemizde de kartların renklerine göre boyanmış (ahşap) sekiz (çift) renkli tekerleğimiz var. Tekerlekleri hazırlamak için vaktiniz yoksa, uygun boylarda renkli düğmeler de kullanabilirsiniz.

Hazırlık aşaması bittikten sonra oyunu oynamaya geçebiliriz. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi çocuklar renklere göre araba ve tekerlekleri eşleştiriyorlar.

Araba genellikle erkek çocuklara hitap eder. Kız çocukları için yine aynı yöntemle basit bir elbise çizebilir, tekerlek yerine elbiselerin düğmelerini eşleştirmelerini isteyebilirsiniz.


 
Daıre eslestırme

Renkli fon kartonlarını daire şeklinde kesip üzerlerine noktalı, kalpli, puantiyeli vs desenler çiziyorsunuz. Ardından daireleri iki parçaya ayırıp, çocuğunuzdan desenlere bakarak doğru eşleştirmeyi yapmasını bekliyorsunuz.



Not daha kompleks olmasını ıstıyorsanız 2 den fazla parcaya ayırabılırsınız...
 


Meyve suyu kutularının kapak kısımları yuvaları ile birlikte kesilmiş. Kapakların üzerine platformada sarı kartonlara yazılmış rakamlar kadar noktalar konulmuş. Çocuklar rakamlara karşılık gelen doğru nokta eşleştirmelerini yapıyorlar. Bundan sonrası ise muhteşem… Çocukların kapakları yuvalara yerleştirmek için tıpkı meyve suyunun kapağınıı kapatır gibi bir işlem uyguluması gerekiyor.
 


RENKLI PIRINC YAPIMI

cesitli aktivitelerde ve aktarma oyunlarinda kullacagimiz, ayni zamanda renk farkindaligini olusturan gorsel gucu etkileyen bir aktivite materyali.
Resimdeki gibi küçük boy kilitli poşetlerin içine hemen hemen yarısı kadar pirinç dolduruyoruz. Bu pirincin üzerine 4-5 damla pürel (ellerimizin hijyenik temizliği için kullandığımız) ve gene 4-5 damla istediğimiz renkte bir gıda boyası ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Sonrada kurumaya bırakıyoruz. Hepsi bu..!
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…