• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mükemmeliyetçilik başa bela olurmu...?

sevgili Shaire,

mükemmelliyetçisin ve eşin on yıldır ünv. yi bitirememiş biri. sense bi sene ertelenecek diye kaygılanıyorsun. bence şimdiye dek eşine okulunu bitiremediği için bi şekilde yüklendin, ve şimdi onun karşısında mahcubiyet yaşıyorsun. çünkü bu durum mükememl bi insana yakışmaz. :))

eşin çok mu vurdumduymaz? özellikleriniz ters ise işler zorlaşır ve kaygı düzeyin artar. ya da senin özelliklerini yüzüne sürekli vuruyorsa bu kaygıyı abartman doğal olur. eşinin değişmesi gerektiği veya ilişkiniz üzerine değil demek istediğim, abartının nedenlerinden biri bu olabilir.

insanlar ayrıntılarla çok ilgili değiller maalsef toplumumuzda, biraz düzenliysen titiz diyolar mesela. halbuki kendileri pasaklı. :)) olumlu özellikler çok desteklenmiyor maalesef. senin bahsettiğin durumun, bu özelliklerinin değerini gerçekten anlayacak birilerine rastlamamış olmandan kaynaklandığını düşündüm. onlar seni anlamadıkça sanki daha da mükemmeli arıyorsun, yalnızlığının ifadesi gibi geldi bu davranışların bana.

bilmiyorum ne düşünürsün ama sana önerim şu, çok zorlayıcı yazarlardan zor kitaplar oku. kendine çok baskı yapacak kadar hatta. örneğin 10-15 eser okuduktan sonra, zihnini bambaşka hissedeceksin.

yani balonu her seferinde daha da genişlet ki bir dahaki üflemende zorlanma.

Esim aksine cok destek oluyor, hatta abarttigimi cok soyler.
Onunla kendimi asla kiyas etmem zaten, bu cok sacma. Ondan utanacagim bisey de yok.. Onun baska sorunlari var okul konusunda, yani benimkiyle cok baska.. Ben planima takmisim bi kere.. kaydirigubbakcemile4

Annem babam, hatta kaynanam kayinbabam okumami her zaman desteklerler.
Olumlu yonlerim soylenir bana, desteklenir.. Fakat ben hep daha iyi olmali diyorum.
Ogretmenler bu odev cok iyi olmus, profesyonel olmus deseler bile, bi oh diyemiyorum bazen. Daha iyi olabilirdi diyorum. Ogretmenimin teki; daha iyi olsaydi zaten bu okulu okumazdin dedi, almistim cevabi -tatlicadiarzu-

Ölümü hatırlayın....Ölümü aklınızdan çıkarmayın.

Aklima olumu getirdigimde yaptigim hersey aslinda bos, cabalarim bos diyorum.
Degmiyor bu kadar yorulmama..

Guzel bi hatirlatmaydi.. Tesekkur ederim..

Etrafimdan elestiri almiyorum, ve bisey isbat etmeye calismiyorum.
Ben kendimi asmak isteyen birisiyim, her defasinda kendimi kendime isbat etmek istiyorum..

Baska bi ozellik dilemek istesem su anda rahat olmayi dilerdim.. cunki dediginiz gibi etrafta o kadar rahat insan var ki, her turlu insana ragmen dunya donuyor..
Sinifimdakiler de ayni puanlari aliyorlar, ha 6 almislar ha 9. Bazilari hic dogru durust calismiyor, kopya cekiyor ve yine ayni sirada yer aliyor benimle..
Dedigim gibi kiyaslama yapmiyorum, kendimle yarisiyorum sadece..

Ara sira olumu dusunup duraklamak bence iyi gelir boyle durumlarda..
Tekrar tesekkur ederim..

çok teşekkür ederim canımm..evet burda paylaşmak iyi geliyor..çünkü yeri geliyor çok yakın dostlarımı da bulamıyorum yanımda,herkes iş güç eşle uğraştığı için:hulya: o yüzden ben de vaktimi çoğunlukla burda sizlerle geçiriyorum,naçizane fikirlerimi paylaşıyorum..istiyorum ki herkes mutlu olsun,mutlu olanalrı göriyim..
sen şimdi y.dışındasın öyle mii...belki bundan da biraz sıkıntın..sende burayla Türkiye ye daha yakın oluyorsundurkaydirigubbakcemile3....

Ya dedigin gibi burda paylasmak rahatlatiyor insani.. Hem renkli gorusler oluyor, her yonden degerlendiriliyor dusunceler... Tanidiklarla bi yere kadar dert paylasmak..

Ben gurbette dogdum, ne oraliyim ne burali.. Ama ozluyorum cok TR'yi.
Bu yaz mutlaka tatil yapmaliyim.. :Saruboceq:

Esim aksine cok destek oluyor, hatta abarttigimi cok soyler.
Onunla kendimi asla kiyas etmem zaten, bu cok sacma. Ondan utanacagim bisey de yok.. Onun baska sorunlari var okul konusunda, yani benimkiyle cok baska.. Ben planima takmisim bi kere.. kaydirigubbakcemile4

Annem babam, hatta kaynanam kayinbabam okumami her zaman desteklerler.
Olumlu yonlerim soylenir bana, desteklenir.. Fakat ben hep daha iyi olmali diyorum.
Ogretmenler bu odev cok iyi olmus, profesyonel olmus deseler bile, bi oh diyemiyorum bazen. Daha iyi olabilirdi diyorum. Ogretmenimin teki; daha iyi olsaydi zaten bu okulu okumazdin dedi, almistim cevabi -tatlicadiarzu-

o bi öğretmen olamaz.

takıntı olduğunu kendin de kabullendiğine göre psikolog yardımı iyi gelebilir. düşündün mü hiç?

o bi öğretmen olamaz.

takıntı olduğunu kendin de kabullendiğine göre psikolog yardımı iyi gelebilir. düşündün mü hiç?

Ogretmen degildi de kimdi...? Bende yalan yok..

Bugun bi dusus yasadim, evet..

Dinlenmeye yogunlasiyorum bu aralar..
Yoga yapacam insallah, ve duzenli spor..

Beni mutlu eden hobilerimle ugrasacagim..

Yetmezse, karanlikta kalirsam hala..

Elbette psikologa gitmeyi dusunuyorum...

yalan söylüyorsun demedim Shaire. bi öğretmen bunu söylememeli. onaylanacak bi söz değil anlamında. neyse.

yalan söylüyorsun demedim Shaire. bi öğretmen bunu söylememeli. onaylanacak bi söz değil anlamında. neyse.

ha tamam..

Ben yanlis anlamisim..

Ogretmenlik vasiflariyla mevsuf degil anlaminda.. (cumleye bak kaydirigubbakcemile3 )

Sevgili Shaire ilk mesajına göre cevap yazmak istedim...Anladığım kadarıyla senin mükemmelliyetçilik mi diye kendine serzenişte bulunduğun şey yaşadığın ülke koşıllarına göre oluşturduğun bir çeşit savunma mekanizmasının gerektirdiği gibi davranmandır;bence bu da oldukça normal...eğitimin için özel hayatın için farklı bir ülkede verdiğin mücadele bana kalırsa ne mükemmelliyetçilik(ki öyle olsada bir mahsuru yok) ne takıntı nede bir sorundur,bu farklı bir ülkede başarılı olmanın zorluklarıyla karşılaşıp bunun verdiği hırsın sonucudur die düşünüyorum...başarılar diliyorum

Sevgili Shaire ilk mesajına göre cevap yazmak istedim...Anladığım kadarıyla senin mükemmelliyetçilik mi diye kendine serzenişte bulunduğun şey yaşadığın ülke koşıllarına göre oluşturduğun bir çeşit savunma mekanizmasının gerektirdiği gibi davranmandır;bence bu da oldukça normal...eğitimin için özel hayatın için farklı bir ülkede verdiğin mücadele bana kalırsa ne mükemmelliyetçilik(ki öyle olsada bir mahsuru yok) ne takıntı nede bir sorundur,bu farklı bir ülkede başarılı olmanın zorluklarıyla karşılaşıp bunun verdiği hırsın sonucudur die düşünüyorum...başarılar diliyorum

Biliyormusun.. hakli olabilirsin.. Bunu cok dusundum..
Burada ki issizlik genelde cok yuksek okumus insanlarin fazlalikta olmasiyla ilgili.
Daha orta okuldayken aklimda bi yol cizmistim; belli bi yerlere gelmem gerekiyordu.
Iletisim meslegini yabancilar pek okumuyor, dil yetersizligi yuzunden dusunuluyor bu.. Halbuki hic alakasi yok. Burda yabanci muamelesi gormek cok tuhaf geliyor bana, burda dogdugum icin.. Belki de bilinc altimda surekli isbat etmek istiyorum, benimde yeterli oldugumu..

Yasim 24 ve ikinci meslegimi bitirecegim, ona ragmen cok is tecrubem var..
Ama ben hep kendimi yetersiz buluyorum nedense.. kendime yuksek hedefler koymayi birakmam lazim.

Ins. Daha rahat olmayi basaririm.. yorumun icin tesekkur ederim…

Evet cok önemli bir noktaya deginmis arkadasimiz.

Bende yurtdisindayim, almanyada büyüdüm, 5 yasinda geldim buraya.

Bir türk olarak yabanci bir ülkede bir yerlere gelebilmek icin gercektende cok daha fazla emek ve ugras vermek gerekiyor, bir almanin yaptigi taktir edilirken sizin yaptigniza sürekli bir kulp bulabiliyorlar....

Istediginiz kadar integre olun, dillerini sular seller gibi konusun, genel kültürünüz onlarinkinden daha iyi olsun her zaman daha fazla yapman gerek yeterli degil hissini veriyorlar size....buda böyle mükemmeliyetci olmasina sebeb oluyor insanin.

Shaire arkadasim, yapma....inanki degmez.....elinden geleni yap gerisini salla!

Kimseye ve en ömeliside kendine hicbirsey ispatlamak zorunda degilsin, kendini, özelliklerini bilmen sana yeter.

Sevgilerimle.

Istediginiz kadar integre olun, dillerini sular seller gibi konusun, genel kültürünüz onlarinkinden daha iyi olsun her zaman daha fazla yapman gerek yeterli degil hissini veriyorlar size....buda böyle mükemmeliyetci olmasina sebeb oluyor insanin............
Kimseye ve en ömeliside kendine hicbirsey ispatlamak zorunda degilsin, kendini, özelliklerini bilmen sana yeter.
Gulsum Sultan, inan soylediklerini herkes soylemez, ama gercektende gurbetci ogrencilerin durumu asagi yukari oyle. Burda aman yuksek okuyupta napacaz diyen cok yabanci uyruklu var malesef.

Simdi sayenizde kendime baska bir gozle bakiyorum da.. daha iyi anliyorum..

Ilk once teknik sektorunde calistim.. Okurken de calisirken de bu meslegin profili, Hollanda’li genc erkek modeliydi. Ben ise Turk bi bayanim, ustelikte tesetturluyum. Her yonden goze battim her zaman. Elimde tornavida bilgisayar soken tesetturlu bi bayan gorenler soyle bi bakarlardi.. Yine de is gorusmelerinde, sinifta hep kendim oldum, elimden geleni yaptim.. Hic umursamadim sandim.. ama umursamisim..

Simdi iletisim mesleginde de aynisini yasiyorum. Bu sektorde yabanci yokmu, elbette var, ama sinifimda bi tek benim. Nedense Turk ogrenciler bu meslegi secip benimsemiyorlar pek. Dedigim gibi bazi ogretmenler onyargiyla yaklastilar bana. Tabii 3 sene sonra bu coktan degisti, ama o asamalardan gecmek icin ekstra caba sarfettim.

Simdi finale yaklasmisken o finalin benden biraz daha uzakta oldugunu gormek, galiba beni o yuzden uzuyor..

Halbuki yaz tatlili haric egitimim bi kac ay ile ertelenmis olacak.. :mymeka:

Biliyormusun.. hakli olabilirsin.. Bunu cok dusundum..
Burada ki issizlik genelde cok yuksek okumus insanlarin fazlalikta olmasiyla ilgili.
Daha orta okuldayken aklimda bi yol cizmistim; belli bi yerlere gelmem gerekiyordu.
Iletisim meslegini yabancilar pek okumuyor, dil yetersizligi yuzunden dusunuluyor bu.. Halbuki hic alakasi yok. Burda yabanci muamelesi gormek cok tuhaf geliyor bana, burda dogdugum icin.. Belki de bilinc altimda surekli isbat etmek istiyorum, benimde yeterli oldugumu..

Yasim 24 ve ikinci meslegimi bitirecegim, ona ragmen cok is tecrubem var..
Ama ben hep kendimi yetersiz buluyorum nedense.. kendime yuksek hedefler koymayi birakmam lazim.

Ins. Daha rahat olmayi basaririm.. yorumun icin tesekkur ederim…

Bunu düşünmelisin çünkü hepimiz mevcut duruma göre yaşamımızı sürdürürüz..sıcağa elimizi yaklaştırınca refleksle elimizi çektiğimiz kadar basit bir mantık;kendini koruyup kollamak için önlem alırsın,kendini yetersiz görürsün ve sürekli bir çaba içinde kendine yetemezsin...
Beni şaşırtan şey ordan emekli olmuş yaşadığın aynı şeyleri yaşamış bir teyzemin anlattıklarıyla senin anlattıkların aynı şeyler 40 yıl önceden bahsediyorum..demekki yabancının başarısını hazmedememe gibi bir konuda 40 yıl gerideler hala gibi bir sonuç çıkıyor,yani bu da demektirki kalıplaşmış önyargılara karşı,senin kendini üzmeni gerektirecek bir durum yok.Sana önerim hedeflerin hep olsun amaçsız yaşanmaz ancak yaşadığın durumu kabullenerek (doğal karşılayarak)elinden gelenin en iyisi için çabala eminim emeklerinin karşılığını alacaksın
sevgiler

Beni şaşırtan şey ordan emekli olmuş yaşadığın aynı şeyleri yaşamış bir teyzemin anlattıklarıyla senin anlattıkların aynı şeyler 40 yıl önceden bahsediyorum..demekki yabancının başarısını hazmedememe gibi bir konuda 40 yıl gerideler hala gibi bir sonuç çıkıyor,yani bu da demektirki kalıplaşmış önyargılara karşı,senin kendini üzmeni gerektirecek bir durum yok.

Benim bu derdimle ‘mukemmeliyetcilik’ gibi bir konu baslatmam aslinda baska sorunlarla da ilgili.
Yani bazen hersey mukemmel olsun diye kendimi kaybedebiliyorum.. Ama bu sorunumun baska kaynaklari da var, dedigin gibi..

Malesef hala kaliplasmis onyargilar var, ama bu onyargilari besleyen cok sebeplerde var..
Burda dogup buyuyenler, buranin kulturunu cok iyi tanidiklari halde ‘Hollandali’ kimligini benimsemezler.
Ben Turk’um herseyden once, ama bi tarafim Hollanda’li, burda dogan bi cok genc gibi. Bunu kabullenmek lazim, kabullenmedikce hep ‘bizler, onlar’ diye bisey kalacak. Cunki oyledir ‘biz boyleyiz, siz oylesiniz’ diye surup gitmistir iki tarafanda..

Benimle tanisan insanlar bazen “Aaa, ne tuhaf, cok iyi Hollanda’ca konusuyorsun!’ diye sasirirlar.. Halbuki bundan dogal bisey yok, yani burda dogup buyudugum icin. Bende ‘Aaa, ne tuhaf, sende iyi konusuyorsun’ diye cevap veririm, o zaman anlarlar, benimde aslinda onlardan biri oldugumu..

Öncelikle ben de mükemmelliyetçi bir anne ve babanın kızıyım.
Çok zor birşey.
Annem başak babam oğlak. :bbo: :bbo:
Ve açıkçası senle yaşayanlara özellikle eşine Allah kolaylık versin canım :1hug:
Çünkü çoğu zaman çok yorucusunuz...
Bence böylesi mükemmelliyetçilik dönemlerinde ben napıyorum diye sor kendine:
''Yaptığım bana mutluluktan çok sıkıntı mı veriyor?''
''Herkes hata yapar illa en güzeli olacak diye birşey yok.''
Gibi cümlelerle kendini sakinleştir. :1rolleyes:
Çünkü bu kadar stres ve kendini harap etmek sağlığını bozar ciddi derecede.... :tomato:
a.s.

Öncelikle ben de mükemmelliyetçi bir anne ve babanın kızıyım.
Çok zor birşey.
Annem başak babam oğlak. :bbo: :bbo:
Ve açıkçası senle yaşayanlara özellikle eşine Allah kolaylık versin canım :1hug:
Çünkü çoğu zaman çok yorucusunuz...
Bence böylesi mükemmelliyetçilik dönemlerinde ben napıyorum diye sor kendine:
''Yaptığım bana mutluluktan çok sıkıntı mı veriyor?''
''Herkes hata yapar illa en güzeli olacak diye birşey yok.''
Gibi cümlelerle kendini sakinleştir. :1rolleyes:
Çünkü bu kadar stres ve kendini harap etmek sağlığını bozar ciddi derecede.... :tomato:
a.s.

Canim senin icin de zor olmali mukemmeliyetci annenin babanin olmasi..
Senden yuksek beklentileri olur, ve mutlaka hep omuzundan bakarlar iyimi yapiyorsun kotumu yapiyorsun diye..

Esime Allah kolaylik veriyor merak etme kaydirigubbakcemile3
Cok yorucu olabiliyorum, sunu ille simdi kaldir-topla, bunu yaptinmi felan diye.. :mymeka:
Ama o beni yendi, dinlemedi, cani istedigi gibi yapti herseyi. :utangac:
Bende uyuyorum ona, rahat olmayi ogreniyorum şakkıdı

kendimi senin dedigin gibi sakinlestirecem..

Sagol canim yorumun icin olumunekankayizsmile

canım ben doktor olarak sana söylüyorum, geriye baktığımda öyle bir yıl iki yıl büyük olaylar değil.. ama kabuslarla dolu 1 ay bile ömür yiyor. hayatta başarmak için elbet hırs lazım ama fazlası o kadar kötü ki. ben de çok mükemmelliyetçiydim. ne yapsam beğenmezdim. üniversitede okurken ağır bir hastalık geçirdim, gördüm baktım geçen günler kıymetli onları güzel yaşamak lazım. önce şunu bil kimse mükemmel olmak zorunda değil, başarılı olmak elbet mutluluk getirir, ama kendini yiyip bitirmeye değmez.

canım ben doktor olarak sana söylüyorum, geriye baktığımda öyle bir yıl iki yıl büyük olaylar değil.. ama kabuslarla dolu 1 ay bile ömür yiyor. hayatta başarmak için elbet hırs lazım ama fazlası o kadar kötü ki. ben de çok mükemmelliyetçiydim. ne yapsam beğenmezdim. üniversitede okurken ağır bir hastalık geçirdim, gördüm baktım geçen günler kıymetli onları güzel yaşamak lazım. önce şunu bil kimse mükemmel olmak zorunda değil, başarılı olmak elbet mutluluk getirir, ama kendini yiyip bitirmeye değmez.

Yaa basardigim seylerde cok mutlu oluyorum yorgunlugumu unutuyorum..
Ama soyle bakiyorum da 4 yildir bu yorgunluk birikip birikip asiri stress haline donusmus..
Basardim da noldu diyor insan..

Bunu sizin yorumlarinizla daha iyi anladim.. Insanin sagligi olmadiktan sonra hic bir seyin degeri yok..

Sizin de bunu anladiginiza sevindim. Yorumunuz icin cok tesekkur ederim :1hug:

bana gore mukemmel ınsan yokdur..
mukemmelıyetcı olmak demekde kendınıze zarar vermek ıse ne anladım bu işden..
hayatta her ınsann her hatası yanlısı olmusdur hepımız ınsanız ve hatalarda bızım ıcın..
mukemmelıyetcı olmak demek hayatta kı tum zevklerden mahkum olmakdır benım ıcın..
saatı kurulmus bı ınsan gıbıdır..
hayatı akısı ıle yaşamak gerekır mukemmelıyetcılık sadece huzursuzluk getırıyo..

bana gore mukemmel ınsan yokdur..
mukemmelıyetcı olmak demekde kendınıze zarar vermek ıse ne anladım bu işden..
hayatta her ınsann her hatası yanlısı olmusdur hepımız ınsanız ve hatalarda bızım ıcın..
mukemmelıyetcı olmak demek hayatta kı tum zevklerden mahkum olmakdır benım ıcın..
saatı kurulmus bı ınsan gıbıdır..
hayatı akısı ıle yaşamak gerekır mukemmelıyetcılık sadece huzursuzluk getırıyo..

Hic kimse mukemmel degil olamaz da..
Ama mukemmellik kavrami da herkese gore baska anlam tasir.
Kendileri icin yorumladiklari o mukemmelik kavramina yaklasmak isteyenler, bence mukemmeliyetcidir.

Gercekten her iste bu yapildigi vakit her zevkten mahrum kaliyor insan
Davetlerde cesit cesit yemekler, tatlilar yapipta hic kendim tat almadigim zamanlari hatirliyorum.. Baskalari memnun olacak diye ben yorgunluktan olmustum..
Sonra bi daha yapmadim tabi :kedi:

Huzursuzluk olduktan sonra basarida mutlu etmez.. :umursamaz:

Back
X