• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Mütevazilik Hastalığı

Bende uzun zamandır fark ettiğim ama adını yeni koyduğum bu hastalık var;
Örneklerle gideyim :
Birisi fitsin dese ''yok canım, senin görmediğin yerlerde neler var''.
Kocan iyi dese ''senin bilmediğin kötü huyları da var''
Üstündeki güzelmiş dese ''ucuza aldım''
Saçın güzel ''kırığım çok ama''
Geçenlerde yeni araba aldık, bir şeyini çözemedim, okuldan arkadaşa sordum, sonra da dedim ki ''ben utanırım, ne olur bana soracağın şeyler varsa yalnızken sor''
Sadece teşekkür etmek yerine bir bahane bulup durumu önemsizleştirme, küçültme çabası var bende.
Kimsenin gözü kalır , nazar değer falan gibi bir düşüncem yok, nazara da inanmam, yanlış anlaşılmasın.
Ben niye böyleyim ya, benim gibi olan var mı? Bu sıkıntının adı nedir?
Bu arada bulduğum bahanelerde mutlaka az ya da çok oranda gerçeklik payı oluyor, yalan söylemiyorum yani ama mutlaka bunu belirtmek zorunda hissediyorum.
Ekleme: Bunları daha çok birebirken değil de toplumda yapıyorum, yani benden olumsuz durumda olan insanlar incinmesin diye olabilir diye düşünüyorum...
Güncelleme :
Peki arkadaşlar teşekkür ediyorum, kendimle ilgili yorumların üzerinde durmayacağım bundan sonra. Bir başka sorum daha var, bu ve benzerine de örnek vereyim, siz bu durumlarda ne yapıyorsunuz mesela?
Bayramda güzel bir otele gitmiştik, benim küçük kızın bakıcısı bayram dönüşü ''neler yaptınız bayramda'' diye sorunca ben gerilmeye başladım, yani kadıncağızın aldığı para belli, ben şimdi ne diyeyim, maddi olarak dengim değil ki, büyük kız (4.5 yaşında) atlar gibi oldu, ben konuyu değiştirmeye çalışıyorum, (çünkü çocuk bunu anlayacak yaşta değil ki önceden bir konuşma yapayım) ''işte ne yapalım abla, çocukları bir denize sokalım dedik'' vs diyorum, buyuk hala bir seyler demeye çalışıyor, ben geriliyorum. Sormak istediğim siz de bu ve benzeri durumlarda geriliyor musunuz? Sorulan soruları geçiştiriyor musunuz?
Bi an konuyu acaba ben mi açtım diye düşündüm. Zira neden böyle davrandığında ilgili kendime yaptığım açıklamalar bile aynı ve bu davranışımın oluş şekli yeri zamanı vs aynı. Diğer meseajlara da bakıp takipte olayım

Bi an konuyu acaba ben mi açtım diye düşündüm. Zira neden böyle davrandığında ilgili kendime yaptığım açıklamalar bile aynı ve bu davranışımın oluş şekli yeri zamanı vs aynı. Diğer meseajlara da bakıp takipte olayım
yorumlarınızı bekliyorum o halde :)

yorumlarınızı bekliyorum o halde :)
Ben kendimi övmenin aptalca olduğunu düşündüğüm için yapmıyorum ama mğtevazılığın da suyunu çıkarmadan dengeyi kuramıyorum. Çevremde hiçbir vasfı olmamasına rağmen sürekli kendini öven insanlar var ve ben çoğu kez onlara acıyor ve içten içe gülüyorum. O duruma düşmemek için sanırım övünmeyi sevmiyorum. Ama gelen olumlu düşünceler ve iltifatlar karşısında kendimi gömmeden de duramıyorum :D can çıkar huy çıkmaz diyip kabul ediyorum kendimi böyle :)

hepte eleştirme kendini ya güzelsin fitsin diyene sağol canım sen güzel görüyosun ondan de gülümse niye kendini kötülüyosun para konusunda konuşmamakta haklısın ama ona katılıyorum

Vallahi ben:KK45: sosyal medyaya foto yüklemeden önce yüz kere düşünüyorum millet yanlış anlar mı,gösteriş yaptığımı zanneder mi fln fln:işsiz: ve daha niceleri. Artık normal mi değil mi bilemem.

Ay resmen ben . Ama ben neden yaptığımı biliyorum sanırım durumu bizden daha kötü olanlar üzülmesin imrenmesin diye mesela işte sorarlar tatilde naptiniz ay annem başlar anlatır bense konuyu değiştirmeye

Bende de bu durum var. Ama zaman zaman tersi de olabiliyor. Grurlu kibirli birini farkedince onada küçümseyerek bakıyorum. Basit buluyorum bazı insanları. Ama bunu davranışa yansitmamam gerek biliyorum. Özgüven bazen gereginden fazla olurken bazen de aşırı mütevazi oluyorum. Bunun ego eğitiminde karşılığı nedir acaba?

Bir alıştırma yapalım.

Mesela bundan sonra ilk iltifat edene gülümseyerek teşekkür et.

-Saçının kesimi ne kadar güzel.
+ teşekkür ederim. Ben de çok memnunum şu anki halinden. Senin de Begenmene sevindim.

-Eşin çok iyi bir insan
+ öyledir. Ben de çok mutluyum böyle bir insanla evli olduğum için. Allah herkesin gönlüne göre versin.

Bu kadar basit aslında.
Samimiyet pozitiflik ve mutevazilik bir aradayken güzeldir.

Sizinki negatif ve gerçekçi olmayan bir mutevazilik.

Saç rengin çok güzel olmuş?

A) Ay canım çıktı beyazlari kapayana kadar
B) hiç de güzel olmadı bence
C) gerçekten mi? yok canım.. öyle mi?
D) ay evet bence de süper oldu
E) Teşekkürler

5 farklı karakter için 5 şık :)

Bende de aynı durum var ve sebebini bilmiyorum. Aslında bunun yanlış olduğunu da hiç dusunmemistim. Şimdi yorumları okuyunca ezik mezik vasat,ozguvensiz iğrenç biri olduğuma kanaat getirdim.
Bu durumu düzeltmek için Kayserili bir arkadaş edinin :KK70:
MazlumuGetirinBana MazlumuGetirinBana değil mi canım?
Öyle tabiki canım engin bilgilerimle yeneceksin ezikliğini:KK53: asaletimi engin bilgilerime borçluyum seninle de paylaşacak kadar yüce bir insanım :KK54:

Bende öyleyim. Bunu eziklikle, kendini küçümsemekle karıştırmayın arkadaşlar... hiiiç öyle bişey değil. Çok başka bişey. karşında ki insanın senin kaşına gözüne kilona, giyimine, yeteneğine gıpta etmesi, seni mutlu etmiyor. o insanın, sende beğendiği şeyin kendinde olmadığını biliyorsun ya, huzursuz oluyorsun ve aslında kendinde olanın da öyle ahım şahım gıpta edilecek bi tarafı olmadığını hissettirmeye çalışıyorsun karşı tarafa. O rahatlasın, üzülmesin diye. :) böyle bişey
+1
Eziklikle hiiç alakası yok. Beni rahmetli babaannem böyle yaptı mesela :) kendini övmek başkalarına büyüklenmek ayıptır derdi hep. Ama devir de değişti tabi, bazı incelikleri eziklik sanar oldu millet o yüzden artık o incelikleri bırakmak mı gerek ne

Yıllarca ben de böyleydim. Sonra sonra sadece teşekkür etmeye hatta daha iyisi senin olsun demeye başladım. Eziklikle falan uzaktan yakından alakası yok bunun. Fazla empatik ve merhametli olmaktan kaynaklanıyor bence.

Kendime haksızlık yapmam ,
Başlarım mütevaziliğine :bicak:

"Fazla mütevazı olma kibirden bilirler" demiş atalarımız zamanında, bu sözü hep hatırlayın :)

O bende de varya , biri beni övsün utanırım falan kalkar açığımı söylerim ama bu da kötü yanım diye , bazen çok saf mıyım salak mıyım diye kızıyorum kendime. Benim bi arkadaş var allahım bi övünür övünür , abartır , şu da şöyle kötü demez, şu da ucuz demez , o yüzden kendime sinir oluyorum bazen. Gerçekten aslında iyi bişi diil nasıl kurtulucaz ki bu mütaviizilikten:bicak:

Evet evet bu tam da ben... sizi o kadar iyi anlıyorum ki... sirf karsimdaki kendini kotu hissetmesin kendini benden kucuk gormesin diye bende bu davranislar icine giriyorum. .

Ben hamileyim ve gecenlerde yeni dogum yapmis tanidigim kadinin biri ayy hic kilo almamissin dedi bende durur muyum tabi yok ya aldim aldim 11 kilo aldim da kiyafetimden belli olmuyo dedim ya durumun tadini cikarmak varken hep kendmi kucuk gostermeye çalışıyorum ..

Ve eminim sizde de benim gibi empati kurma (kendini başkasının yerine koyma) durumu fazlasıyla ama fazlasiyla mevcuttur..

Back
X