• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

mutfak tasarrufu:((

pazara gitmek ayrı bir zevk ve bir nostalji. liseydeyken falan annem zorla hadi birlikte gidelim yardım et diye götürdüğü işkence pazarlar evlendikten sonra kendi mutfağın için zevk haline dönüşüyor. ah bir de zaman olsa..

pazara gitmek ayrı bir zevk ve bir nostalji. liseydeyken falan annem zorla hadi birlikte gidelim yardım et diye götürdüğü işkence pazarlar evlendikten sonra kendi mutfağın için zevk haline dönüşüyor. ah bir de zaman olsa..

Ben hala sevmem, kalabalık olan hiç bir yeri sevmediğim gibi
Pazarın ortasında muhabbet eden teyzeleri sevmem, aynı semtte oturuyosunuz zaten gidin başka yerde muhabbet edin cık cık cık diye söylenirim kendimce :1:

Pazarın ucundan herşeyi alıp çıkanlardanım :1:
Ama herşey hem daha uygun hem daha taze olduğundan, gitmeye çalışıyorum artık
Cumartesi olması iyi oldu iş çıkışı yolumun üzeri iniyorum otobüsten, üşenmiyorum
Eskiden Pazar günleri idi eski semtimizde, uyumaktan düğün gezmeden pazara fırsat olmuyodu :6:

Herseyi mevsiminde yiyin. Mesela suan sebze olarak lahana, kereviz, brokoli, ispanzk vs. Meyve olarak da mandalina, portakal gibi.
Her yemege et katmayin eti et olarak tuketin.
Pisirilen yemegi atmayin. Ya yenecek kadar yapin ya da bitenze kadar yiyin. Ben ikinci hatta bazi yemekleri ucuncu gun yiyebiliyorum.
Sebzeleri cok cok almayin, takibi zor olur atilir, en fazla iki sebze alin. Mesela pazara gittiniz yedi yuz gr. ispanak ve yarim kilo brokoli alirsiniz.
ben yogurdu falan kendim mayaliyorum, ekonomi icin degil saglikli olsun diye. Ama biraz daha uyguna geliyor.
Cok minik paketlerle almayin bazi seyleri ekonomik boy alin. Pirinc bulgur gbi bizuklmayaczk seyleri mesrla.
Tarihi cabuk gecen sryleri stoklamayin.
Terryagi vs gibi bozulabilen seyleri bolup dondurucuda saklayin az az indirin asahi.
Ekmegin fazladini da buzlukta sazklayin. Cozer isitirsiniz.
Aslinda ozet olarak israftan kacinin hicbirseyi atmamaya odaklanin. Bereketini girursunuz.

Arkadaslar,Evet hayat cok pahali ama biraz Dikkat ederek,bu masraflar biraz dusebilir.
Eger,hazir urunleri cok tuketiyorsaniz
Cola meyvesuyu gibi seyleri cok aliyorsaniz
Puding tarzi pasta kek malzemeleri cok aluyorsaniz
Abur cubur cok aliyorsaniz
Ve evde neyin eksik oldugunu bilmeyerek alusverise cikiyorsaniz,eve gene,dogru durust birseyle donmezsiniz.
Bu durumu bende cok yasadim,ilk evlendigim yillarda,ozellijle markette en cok Tutan seyler abur cubur.ben artik,abartmadan bir iki parca aliyorum,onun haricinde evde kek,kurabiye,neyve soslu sutlu tatlilar yapiyorum.hem lezzetli,hem bereketli oluyor.oyle temizlik malzemelwrinede cok para vermeyin,bir iki tane demirbas temizlik malzenesi ile tum evi temizleyebilirsiniz.mesela ben yumusaticiyi sadece perde,yatak yuzleri gibi seyler icin kullaniyorum.kiyafetlerde kalinti birakiyor,ve sanildigi gibi buram buramda kokmadi sindiye kadar,birde ustune,alerji yapti bende.cogu seyi buyuk Boy alin,indirimleri takip edin,bozulmayanlari stoklayin.paket Paket degisik kahvaltiliklar alacaginiza,evde mis gibi,gozlene,borek,pogica tarzi seyler yapiin,ben gecen kis,konserve melemen yaomistim,yada patatesli omlet tarzi seyler kahvaltinizi biranda zenginlestirir.zaten hazir dazukam cogu sey,hem cok katkili hemde cok pahali. Onun haricinde alisverise Liste ile cikin,evde olan birseyi ikinci defa almayin,alisveris listesi+ haftalik yemek plani yaparsaniz,haftanin sonunda ,halen pisirecek birseyleriniz olabilir.meyveyi en az iki cesit alin,bitince baska bir cesit alinki bozulmasin.birde Su cocuklar icin islak bez,cok gereksiz,cunku onlarda bir suru kimyasal var,onun yerine,sicak Su ile islatilmis kucuk havlular kullanin.Mama icin,hazir alacaginiza,evde kendiniz,meyveleri ve sebzeleri pure yapip,yogurtla yada sade yedirin.disarida satilanlarda oyle yapilip satiliyor.bunun haricinde kendinize haftalik aylik limitler koyun.mesela haftada 50liranmi var,oturup,en gerekli ihtiyaclarini yaz,menunu planla ona gore alisverise cik,o zaman cebindeki linkte gore haraket edecegin icin ,gereksiz birseyde alinmaz.ben ilk defa bu sene yazdan kis icin birseylet yapmistim,o hazirliklar bile,masrafi biraz indirebiliyor.simdilik benim uyguladiklarim Boyle,arada kacamak yapip,sadece abur cubur aldigimizda oluyor,i kadarda olsun artik..

bu konuda büyük sıkıntı yaşayan bir insan olarak dünkü market alışverişimi yazıyorum... kasada 260ı görünce yuh dedim ama yapacak bişi de yok:(
deterjan yumuşatıcı bebek bezi salça sıvıyağ filan aldım süt şeker çay şampuan gerisi aklıma gelmedi ama almadıklarımı yazayım
ne peynir ne zeytin alınmadı reçel çerez cips filan da yok baklagil meyve bile hiç almadım eve gelince yiyecek olarak sadece makarna ve tavuk vardı vardı sepette ama gerçekten 260 lira verip çıktım düşünün almadıklarımda eklense 450 liradan az tutmaz yani hayat çok pahalı
evde üç öğün yemek yeniliyor bunun da etkisi var tabiki

tam aradığım konu bizimde bu ay bütün ödemeler yapıldıktan sonra kalan paramız 900 tl kızımın bezi sütü eşimin sigarası da içine dahil bu ay nasıl yettireceğiz diye düşünüyorum bizimde mutfağa çok gidiyo

Pazar fiyatı şehre göre değişir mesela burası ucuz aylık 80tl çok rahat yetiyor biz şuan 3 kişiyiz annem babam ve ben et yemeyi severiz babam çok yemek seçer mesela babam 1 kglık kıyma getirdiginde hemen mantı döker birazına biraz içli köfte dondurur küçük küçük parçalara ayırarak her yemeye azda olsa katar bide aylık yapmak yerine bakliyat alışverişini 2 haftaya 1 yapsanız daha az göze batar.Mutfagın tüpüyle falan 500i buluyor bizimki babam söylenir sürekli anca mutfaga harcayın diye ama asıl o yemek seçtigi için harcıyoruz :1:

-Sürekli kullanılan gıdaları miktar olarak çok alın, miktar arttıkça fiyat düşer, mesela yağ, pirinç, un, mercimek, şeker, tuz v.s. gibi temel gıda maddelerini büyük miktarlarda alın,

- Market kampanyalarını takip edin, marketlerin broşürleri oluyor ya onları inceleyin, fiyat karşılaştırması yapın,

- Bir şeyi almak için bitmesini beklemeyin, indirime girmesini bekleyin, mesela zeytinyağı normalde pahalı ama 5 kiloluklardan alırsanız ve kampanyaları takip ederseniz hatrı sayılır şekilde indirimden faydalanırsınız,

- Kaç kişiyseniz ona göre yemek yapın, yemekleri fazlaca yapıyor ve sonra da kalınca yenmeyince mecburen atmak zorunda kalıyorsanız porsiyonlara dikkat edin, kim ne kadar yiyor bakın, belki de bol kepçe yapıyorsunuz ama az yeniyordur,

- Sebze meyveyi pazardan ya da marketlerde indirim günleri oluyor o zamanlarda alın,

- Sebze ve meyveyi zamanında yiyin, mesela şimdi kış kışlık sebzeler daha ucuz daha önemlisi daha sağlıklı, ıspanak, pırasa, lahana bir sürü kış sebzesi var, ama mesela domates, dolmalık biber, patlıcan hem hepsi sera hem de mevsiminden daha pahalı,

- Yazın kış için hazırlık yapın, domates sosları, kurutulmuş biber, patlıcan, yeşil fasülye, bunlar hem yazın çok ucuz oluyor, hem de kuru sebzeler bence çok lezzetli :56: aynı zamanda ne pişirsem derdinden kurtulursunuz,

- Et, balık ve tavuk en pahalı gıda ürünleri, ama aynı zamanda kalitesinden ödün verilmeyecek yiyecekler, bunları haftada 1-2 defa yemek yeterli, tabii erkekler genelde et olmayınca yemekten saymıyor, ona göre ayarlama yapacaksınız artık,

- Menülerinizi biraz daha sebze ağırlıklı yaparsanız mutfak masrafı direkt olarak azalacaktır.

Back
X