Nafaka kesilir mi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bir erkek boşandıktan sonra çocuğu yoksa artık hiçbir bağı olmayan kadına 1 TL bile ödememeli. Bir hatanın bedeli neden yıllarca bir kadını finanse etme zorunluluğu doğursun ki. Şuraya bak nafakam kesilmesin diye kırk takla atıyorlar sonra.

Herkes bol keseden atıp tutmuş maşallah.Tuzunuz kuru o yüzden sanırım bu yorumlar.Kadinin aldığı 350 TL ya.Bu paraya iki gün bile geçinemez kimse,yol parasının hesabını yapıyor.Biraz anlayışlı olsaniz.Ne parasını yemiş adamın,sanki 10 binlira nafaka alıyor.Yorum yaparken biraz empati lütfen.Demek ki durumu gerçekten kötü ki o adamdan gelen 350 TLye bile ihtiyacı var.
Durumu o kadar kötü olsa, fabrikadan ayrılmaz.

Herkes bol keseden atıp tutmuş maşallah.Tuzunuz kuru o yüzden sanırım bu yorumlar.Kadinin aldığı 350 TL ya.Bu paraya iki gün bile geçinemez kimse,yol parasının hesabını yapıyor.Biraz anlayışlı olsaniz.Ne parasını yemiş adamın,sanki 10 binlira nafaka alıyor.Yorum yaparken biraz empati lütfen.Demek ki durumu gerçekten kötü ki o adamdan gelen 350 TLye bile ihtiyacı var.
Yaşı daha çok genç,taşı sıksa suyunu çıkarır.Garsonluk yapar,bulaşık yıkar,tezgahlarlık yapar,tarlaya gider yine doyurur kendini.Konu meblağ değil,bir kadının artık bir bağı olmayan bir erkeğe muhtaç olmadan yaşamını idame ettirebilmesi.

tuzumuz kuru değil, karakterimiz bu. Bir kac ay evli kaldigi bir adamdan da para dilenmesin kimse!
Nafakaya tamamiyle karsi degilim, 20 yil evli kalirsin, evliyken çoğu seyinden feragat etmissindir, oyle olmustur soyle olmustur sonuna kadar alsin nafakasini. Adamin donunu yikadigina saysin derim. Bu evlilikte ne nafakasi allasen!

Ben iş arayacağım zaten ama o süreçte bana ufakta olsa para lazım ailem Sorunlarım var yol parası bulmak bile bana büyük birşey
Ben üniversite okurken ajanslar vardı ürün tanıtımı için. Onlara başvurmuştum ailemin yanında okumama ve devletten burs almama rağmen her insan gibi zorlanıyordum. Maddi durumu çok çok iyi olmayan bir ailem vardı ve şehir dışında üniversite okuyan ve liseye giden kardeşlerim/büyüklerim vardı. Haftada en az iki-üç gün iş çıkıyordu ya marketlerde yeni bir cips tanıtımı ya bie fuarda çay ikramı ya bir kongrede karşılama görevlisi gibi gibi işler. 12-14 yıl önce bile günlük 50 tl para veriyorlardı. Devletin verdiği burs 240 tl iken ben oradan bir ayda 1.000 tlye yakın kazanıyordum bazen. Çok mağdursanız böyle bir yol seçebilirsiniz hala vardır diye düşünüyorum. Hafta sonu oluyor işler de.

Gerçekten dirayet gösterseniz, part-time öğrenci işi sayılacak günlük bir sürü iş var.
Gençsiniz, yol paranızı da aş paranızı da iş bulana kadar elbet çıkarırsınız.
Ben sizden sadece bir yaş büyüğüm, ben deli miyim sırf tecrübe olsun diye iki senedir hiç paraya sabah akşam çalışıyorum, üçüncü yılımda kazancım anca dişime değdi. Bir yerden yola çıkmazsanız heba olacaksınız.

Nafakaya bence de yıl şartı getirilmeli en azından. 15-20 yıl evli kalan, kendini eve adayan, çeşitli engellemelerden dolayı çalışamayan kadınlarımız var. Bir evliliğe yıllarını verdi diye kabul edersin o yaştan sonra da bir hayata atılması zor kabul edilir buna bir nebze tamamım. Ama neden 2-3-5 yıl evli kalınan ya da aslında kendi tercihiyle çalışmayan bir insana ömrünün sonuna kadar para göndersin bir taraf. İnanılmaz saçma geliyor bana da bir hukukçu olarak. Bence kesinlikle en azından mahkemede konusu dönmeli derinlemesine incelenmeli ve ona göre nafaka bağlanmalı. Sadece evli kalıp boşanmak buna sebep olmamalı.

O kadar haklısınız ki, bunun yanlış olduğunu düşünenlerden biriyim ama erkek egemen toplumda yasalar, gerçekten ihtiyacı olan kadınları da ancak böyle destekliyor.

Bir kadın olarak bu sürece değil de, daha çok bunu kullanan kadınlara kızıyorum. Nafaka almak için maaşını az gösteren, sigorta yaptırmadan çalışan, hatta başka adamlarla fingirderken eski eşi sponsor olarak kullanan kadınlar var ve o kadar çoklar ki inanamazsınız, devlet hepsini takip edemez maalesef, tam da bu noktada erkeklere üzülmek gerekiyor sanırım. Kadının da kendini toparladıktan sonra insanca bu süreci sonlandırması lazım bence.

Bu yazdıklarımı çocuksuzken boşanmış kadınlar için düşünsem de, işin içinde çocuk varsa ve anne aldatılmışsa, başka kadınlar yiyeceğine çocukları yesin de derim.
Buna nasıl çözüm bulunur bilmiyorum. İhtiyacı olan kadın, çalışamayacak, yaşı geçmiş, işini bırakmış, küçük bebeği olup istese de çalışamayacak olanlar çok iyi belirlenmeli. Ancak bir yandan da onurlu bir kadının hayatından çıkardığı, yüzünü bile görmek istemediği bir erkekten ödeme beklemek zorunda kalması çok incitici. Aynı şekilde sevmediği, hayatında istemediği bir kadına bir erkeğin ödeme yapmak zorunda kalması da üzücü. Çalışamadığı, iş bulamadığı için nafaka ödeyemeyen ve hapse girme tehlikesiyle karşı karşıya kalan erkekler de ne yazık ki az değil. Her iki taraf için de sıkıntılı bir iş. Evliyken şiddet görmüş, insanlık onuru zedelenmiş kadınlar, almaya hak kazandıkları nafaka için daha da öfkelenmiş eski eşlerle muhatap olmak zorunda kalıyor, tehdit ediliyor. Mesela bu kadınlar da o zorba erkeklerin eline bırakılmamalı. Bir sürü detay var işin içinde. Kime, hangi şartlarda, nasıl bir uygulama yapılabilir bilemiyorum. Keşke kimse kimseye muhtaç olmadan yaşamını sürdürebilse.

Canım sen sana düşmanlık ediliyor sanıyorsun ama bugün 350 TL para nedir ki ? Hiçbirşey. Mont ayakkabı çanta dışarıda yemek yemek kahve içmek saçını boyatmak hiçbirine sahip olamayacağın maksimum 3 öğünlük para yani. Adama bedel ödetmek bu mu sence? Bu bedeli bile zorla ödüyormuş, burada insanlar diyor ki gençsin çalış. Sonuçta sen çalışınca kime ne fayda var sen para kazanınca bize mi vereceksin, haa ünlülerin eşi gibi olursun ayda yüzlerce bin TL alırsın dersin ki kıskanıyorlar beni, şu parayı kim neden kıskansın ya da kocanı savunsun? En azından çalışsan hem tecrüben olur hem sigortan olur hem istediklerini alabilirsin. Adama bedel ödeteceğim diye 2 ayda bir 350 ile ne yapılır ki? Ondan geleceğine allahtan gelsin ya bu nasıl bir komik rakam.

Ay ne kadar erkek savunucusu olmuş millet
Walla bi kadın kolay kolay boşanmaz
Erkek bir sebepten üzmüştür ve kadın boşanmak zorunda kalmıştır
Ödesin nafakayı da
Ne olacak
Zaten her şekilde kadın mağdur
Erkek verdiği üç beş kuruşla mağdur olmaz merak etmeyin
Biraz bedel ödesinler !
Ha ben çalışıyorum işim de maaşım da iyi şükürler olsun her zöana da en büyük felsefem kimseye muhtaç olmamaktı ama bu konu başka
Erkeklerin bedel ödemesi gerek!
Ben size katilmiyorum.
Erkekler tu kaka kadinlar melek olmuyor herzaman. Kadinlar da evlilik yolu ile dondarilicik yapiyorlar haberlerde görmüsünüzdür. Tamam kadin dayanismasi yapalim falan da abartmaya da gerek yok. Erkegin hakli oldugu fakat bosanilmis evlilik cok gördüm ben. Kadinlar da insan yani gayet suclu olablirler

Buna nasıl çözüm bulunur bilmiyorum. İhtiyacı olan kadın, çalışamayacak, yaşı geçmiş, işini bırakmış, küçük bebeği olup istese de çalışamayacak olanlar çok iyi belirlenmeli. Ancak bir yandan da onurlu bir kadının hayatından çıkardığı, yüzünü bile görmek istemediği bir erkekten ödeme beklemek zorunda kalması çok incitici. Aynı şekilde sevmediği, hayatında istemediği bir kadına bir erkeğin ödeme yapmak zorunda kalması da üzücü. Çalışamadığı, iş bulamadığı için nafaka ödeyemeyen ve hapse girme tehlikesiyle karşı karşıya kalan erkekler de ne yazık ki az değil. Her iki taraf için de sıkıntılı bir iş. Evliyken şiddet görmüş, insanlık onuru zedelenmiş kadınlar, almaya hak kazandıkları nafaka için daha da öfkelenmiş eski eşlerle muhatap olmak zorunda kalıyor, tehdit ediliyor. Mesela bu kadınlar da o zorba erkeklerin eline bırakılmamalı. Bir sürü detay var işin içinde. Kime, hangi şartlarda, nasıl bir uygulama yapılabilir bilemiyorum. Keşke kimse kimseye muhtaç olmadan yaşamını sürdürebilse.
Maalesef ilgili bakanlıklar bu duruma el atıp bazı kriterler belirlemede bunların hiç birine çözüm bulunmaz. Söylenecek çok şey var da siyasete dayanacak yorumum, o yüzden susuyorum. Nafakayı hak eden kadınları ayrı tutarak söylüyorum, kadınlar onurlu davranmadığı sürece bu zulüm böyle gelmiş böyle gider.

Maalesef ilgili bakanlıklar bu duruma el atıp bazı kriterler belirlemede bunların hiç birine çözüm bulunmaz. Söylenecek çok şey var da siyasete dayanacak yorumum, o yüzden susuyorum. Nafakayı hak eden kadınları ayrı tutarak söylüyorum, kadınlar onurlu davranmadığı sürece bu zulüm böyle gelmiş böyle gider.
Çok haklısınız. Eşimin yakın bir akrabası 50 yaşında ayrıldı eşinden. Ayrılırken ne nafaka, ne tazminat, ne de mallardan almadı. Can havliyle boşandı resmen. Sadece kızı babasından nafaka alıyor. Gitti kendine kutu gibi bir ev tuttu, aldı kızını yanına. O yaşa kadar çalışmamış kadın bulaşıkçılık yaptı, temizliğe gitti, hasta baktı... Bulabildiği her yerde çalıştı. Pandemide bir dönem işsiz kaldı ama yine ayaklarının üstünde durdu. Herkesin "yapamazsın" dediği kadın, çok büyük bir iş başardı. Hayatımda tanıdığım en güçlü, en onurlu kadınlardan biri. Bir kadın olarak çok gurur duydum kendisiyle. Her örnek böyle değil elbette. Ne yazık ki hemcinslerimizin büyük bir kısmında korku ve atalet var.

Çok haklısınız. Eşimin yakın bir akrabası 50 yaşında ayrıldı eşinden. Ayrılırken ne nafaka, ne tazminat, ne de mallardan almadı. Can havliyle boşandı resmen. Sadece kızı babasından nafaka alıyor. Gitti kendine kutu gibi bir ev tuttu, aldı kızını yanına. O yaşa kadar çalışmamış kadın bulaşıkçılık yaptı, temizliğe gitti, hasta baktı... Bulabildiği her yerde çalıştı. Pandemide bir dönem işsiz kaldı ama yine ayaklarının üstünde durdu. Herkesin "yapamazsın" dediği kadın, çok büyük bir iş başardı. Hayatımda tanıdığım en güçlü, en onurlu kadınlardan biri. Bir kadın olarak çok gurur duydum kendisiyle. Her örnek böyle değil elbette. Ne yazık ki hemcinslerimizin büyük bir kısmında korku ve atalet var.
Maaşallah, hiç minnet etmemiş helal olsun kadına. Bir örnek de ben vereyim diğer cepheden.

Bir yakınım kadın 7 aylık evliyken eşini iş kazasında kaybetti, çocuğu yoktu, eşin maaşı kadına bağlandı, ana babasının daha çok ihtiyacı varken hem de. Neyse bir kaç yıl geçti, bu abla başka bir adamla imam nikahıyla evlendi ki maaş kesilmesin, onursuzluğun dibi bana göre. Sonra akrabalardan biri şikayet etmiş, kim bilmiyoruz ama her ortamda dillendirmesek de bunlardan biri yapmıştır dediğimiz birileri var, içten içe de takdir etmiyor değiliz. Maaş rahmetlinin ana babasına geçti böylece.

Hayatımı mahvetmesi benden tüm hayallerimi çalması aldatması ve tazminat ve altınımı ödememesi yeterli bir neden zaten nafakayı da düzenli ödemiyor ödesin bir zahmet yaptıkları yüzünden benimle evli iken evime getirdiği o**karı ben unutmadım verdiği 350 lira para onu da düzenli vermiyor bedel ödemesi gerekiyor
Anladım

Bir kadına çalış kendi paranı kazan adamdan gelecek üç kuruşa muhtaç olma deyince nasıl tuzumuz kuru oluyor? Çalışmak, kendi ayaklarımız üzerinde durmak tuzu kuruluksa evet öyleyiz.

350 TL çok az değil mi ?
Çocuğunuz var mı ?
Eğer cocuk yoksa ;
Gencecik kadınsın , mesleğin yoksa temizliğe gitsen bir günde kazanırsın o parayı .

Adam bedel ödesin diyorsunuz da ne iş yapıyor ex ?
350 TL ile bedel ödediğini hiç zannetmiyorum .

Ben de nafaka kesilir mi deyince Şeyma Subaşı kıvamında bir şey geçiyor sandım eline :-) Latifesi bir yana 350 tl bir ay hiçbir yerde oturmadan sadece toplu taşımaya binsen bile yol masrafına yetmez. Ona bedel ödetmek için sigortalı bir işe girmemek bence sadece kendi geleceğine zarar vermek olur çünkü bu devirde gerçekten 350 tl bir bedel değil. Sen kendi yoluna bak boş ver o adamı, işini bul düzenli bir maaşın olsun ki bir daha hayatın boyunca kimseye muhtaç olma(yanlış hatırlamıyorsam ailenle de büyük sıkıntıların vardı)

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X