• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nasıl çocuk bunlar?

çocuklar acımasız derler hayır acımasızlığa iten aileler..ilk eğitim aileden başlar..

ÇOcuklar birbirini taciz etmeyi seviyorlar maalesef. Arkadaşımın kızı kreşteydi. Kızlar eğilince falan erkek çocuklar arkadan gelip eteklerini kaldırıp elleriyle taciz ediyorlarmış. Küçücük başlarıyla nerden öğreniyorlar bunları insan şaşırıyor. :19:

Bunu aileden ögrenmiştir, ya da arkadaş çevresinde bir tane bile bunu ögrenen varsa diğer çocukları etkiler.
Fakat bu davranış karşısında ben çocugu suçlamam, çünkü çocuklar büyükleri model alarak yetişen bireyler.

Benim de 6 yaşında bir oglum var.

Ben de size benim başıma gelen bir olayı anlatayım

Eşim Adana'lı. Aşırı küfürbaz, argovari , agız alışkanlıgı olan biri.
Sinirlendiği anda , araba sürerken vs küfür basar.
Ha şunu da belirteyim bana hiç küfür, hakaret, aksine lan diye bir konuşma yapmamıştır.
Adana'lı arkadaşlar bilirler buranın küfürlerini.
Allah'ın var mı diyerekten başlayıp, Allah'a kitaba söverler.
Bense tam tersi agzımdan konuşurken lan, bile çıkmayan biriyim.

7 yıllık flört süresince biraz olsun degiştirdim eşimi, en azından bıraktı.
Evlendik, 2 ay sonra arabamız çalındı daha kredisi bitmemişti, o olaydan sonra yeniden başladı küfürlere.
Ben her defasında anlatmaya çalıştım, yapma böyle vs vs.
Hatta bir gün telefon ile kaydettim o an neye küfür ediyordu hatırlamıyorum bile.
Dinlettim şaşırdı vs vs bu durum devam etti.

Bir süre sonra Oglum dogdu.
O zaman da hep derdim, bak bu çocuk yarın bir gün büyüyecek konuşmaya başlayacak
o zaman bunları hep sana söyleyecek derdim inanmazdı.
Ama azaltmaya kelimelerine dikkat etmeye çalışırdı.

Gel zaman git zaman oglum 16 aylık oldu.
Bir gün oglumun üzerini ıslanmıştı su içerken, ben de mutfakta işim vardı eşime seslendim.
Üzeri ıslandı degiştirir misin diye,
Oglumu aldı odasına götürüyordu, oglum zaten giyinmeyi soyunmayı sevmeyen bir bebekti,
bir yandan da çıkamomoo, degiştirmomo ( çkarmıcam, degiştirmicem)diye aglıyor :)

Neyse eşim aglarken üzerini degiştirdi, ben de koridorun başından işimi bıraktım yanlarına gidiyordum. Eşim önden geliyor, oglum arkada
oglum birden esoglosek baba, diktir baba dedi.

Biz şokkkkkkkk , ama eşim daha bir şok:)
O anki surat ifadesini hayatta unutamam :)

Ama ben o kadar mutlu oldum ki.İçimin yagları eridi.
Hiç acımadım :)
Eşime döndüm dedim ki yaaaaaaaa bak gördün mü söylediklerin döndü dolaştı sana geldi, bana demiyor çünkü benden duymuyor
ama senin söylediğini bildiği için sana diyor dedim.

Ve o olay eşim için dönüm noktası oldu.
Bir daha agzından asla kötü bir söz çıkmadı :)

Oglum şu an 6 yaşında.
Asla kötü söz bilmez.
Hatta bir arkadaşı kendisine gelip kötü bir söz söylediyse anlamını sorar.
Ben de hemen açıklamasını yaparım, fakat bu kelimenin asla kullanılmayacgını belirtirim.
Artık bazı olaylarda benden önce müdahale ediyor.

Bakınız: Baannemizin boş bulunarak kızıma söyledigi kelimede verdiği tepki :)

Demem o ki, olay kesinlikle ailede bitiyor!!!

Son düzenleme:
Bunu aileden ögrenmiştir, ya da arkadaş çevresinde bir tane bile bunu ögrenen varsa diğer çocukları etkiler.
Fakat bu davranış karşısında ben çocugu suçlamam, çünkü çocuklar büyükleri model alarak yetişen bireyler.

Ha şunu da belirteyim bana hiç küfür, hakaret, aksine lan diye bir konuşma yapmamıştır.

Evlendik, 2 ay sonra arabamız çalındı daha kredisi bitmemişti, o olaydan sonra yeniden başladı küfürlere.
Hatta bir gün telefon ile kaydettim o an neye küfür ediyordu hatırlamıyorum bile.

O zaman da hep derdim, bak bu çocuk yarın bir gün büyüyecek konuşmaya başlayacak

Bir gün oglumun üzerini ıslanmıştı su içerken, ben de mutfakta işim vardı eşime seslendim.
Oglumu aldı odasına götürüyordu, oglum zaten giyinmeyi soyunmayı sevmeyen bir bebekti,
bir yandan da çıkamomoo, degiştirmomo ( çkarmıcam, degiştirmicem)diye aglıyor :)

Neyse eşim aglarken üzerini degiştirdi, ben de koridorun başından işimi bıraktım yanlarına gidiyordum. Eşim önden geliyor, oglum arkada

Eşime döndüm dedim ki yaaaaaaaa bak gördün mü söylediklerin döndü dolaştı sana geldi, bana demiyor çünkü benden duymuyor

Oglum şu an 6 yaşında.
Asla kötü söz bilmez.
Ben de hemen açıklamasını yaparım, fakat bu kelimenin asla kullanılmayacgını belirtirim.

kesınlıkle egıtım verılmelı
cocuk yapmak degıl marıfet guzel sekılde yetıstırmek
ben babamla annemın agzından salak kleımesı bıle duymadım benım arkadasımın babası kızına salak dedıgını duyunca benım yanımda çok sasırmıs yadırgamıstım

bırde yanlıs anlaıslmak ıstemem kesınlıkle ama ben sokakta oynamasıan ızın verılemesınede kızıyorum
bakıyorum 5 6 yaslarında cocuklar tek basıan sokaktalar
ya kacırsalar ya tacız etseler ya baska bısey gelse basına
cocuk tabıkı oynayacak ama senın gozetemınde yada guvendıgın bırının gozetemınde olmalı
cocgunun ne yaptıgın neye egılımı oldugnu nasıl arkadaslrı oldugunu bılmelısın

daha bu konuda konuslacak cok sey var aslında

kesınlıkle egıtım verılmelı
cocuk yapmak degıl marıfet guzel sekılde yetıstırmek
ben babamla annemın agzından salak kleımesı bıle duymadım benım arkadasımın babası kızına salak dedıgını duyunca benım yanımda çok sasırmıs yadırgamıstım

bırde yanlıs anlaıslmak ıstemem kesınlıkle ama ben sokakta oynamasıan ızın verılemesınede kızıyorum
bakıyorum 5 6 yaslarında cocuklar tek basıan sokaktalar
ya kacırsalar ya tacız etseler ya baska bısey gelse basına
cocuk tabıkı oynayacak ama senın gozetemınde yada guvendıgın bırının gozetemınde olmalı
cocgunun ne yaptıgın neye egılımı oldugnu nasıl arkadaslrı oldugunu bılmelısın

daha bu konuda konuslacak cok sey var aslında

Evet malesef zaman bizim zamanımızdaki gibi degil :(

Oglum şu an 6 yaşında.
Asla kötü söz bilmez.

canım aile çok çok önemli evet ama yeterli değil..
çevre de çok önemli....
çoçuklar mıknatıs gibi çekiyorlar her gördüklerini...
davranışlarından hoşlnmadığın insanlrdan uzak tutmak lazım çoçukları..
tabi tutabildiğin kadar...
okul ortamına giren bir çoçuk için her şey dahada zor oluyor...
bu işler kolay değil asla değilmi..
her halukarda
emek emek emek......

ismini yanlış hatırlamıyorsam william golding in sineklerin tanrısı romanı bu konuyu cok güzel işliyordu.
cocukların iyiyle kötüyü ayıramadıklarında vahşiliğe meyyilleri olabiliyor.
cocuğa zorla dikte ettirilen bir davranısın sadece üstü kapatılmış oluyor.
bence cocuklar bir şekilde kendi kişiklerini kendileri ediniyor.
ya da üstü kapatılmıs ama her an ortaya cıkmaya müsait davranışları olabiliyor.

ben öğretmenim özel eğitim merkezinde çalışıyorum geçen bir öğrencim su çiçeği geçirdiği için bende hamile olduğum için o öğrencimi diğer öğretmen arkadaş derse aldı bende onun öğrencisini aldım 12-13 yaşında spastik engelli bir öğrenci dersin ortasında çocuk bana öğretmenim öpüşelimmi gibi birşeyler dedi ihtimal vermediğim için bişeymi dedin diye sordum ama cevap yok öğretmenim bişey demedim 3 dakika sonra budefa açık açık cinsel şeyler teklif etmeye başladı evet bir eğitimciyim ama böyle hiç beklenmedik bir teklif karşısında gelde sakin ol bakalım gelde ahlak dersi evr bakalım dahada önemlisi bu yaşta engelli bir çocuk bunları nereden öğreniyor valla kimsenin günahını almak istemem ama aklıma ilk gelen acaba ailesinde cinsel istismaramı uğruyorlar diye düşünmek oldu :(

Benzer bir olay yeni taşındığım zamanlarda oturduğum sitede yaşandı; çocuklardan biri sessiz, içine kapanık,anne babası ayrılma sürecinde , üzgün bir çocuktu. Bir gün sokakta oynarken diğer çocuklar aynı bu çocuğa yapılan gibi çamaşırını indirmesini istemişler, o da kendini aralarına kabul ettirmeye çalışıyor ya indirmiş garibim, dört tane çocuk bunu dövüp makatına kalem sokmuşlar. Çocuk fenalaşmış, beyninden midesine giden bir şant taşıdığını o zaman öğrendim, hastaymış yavrum. Şok oldum duyunca, o tarihte bu çocukların yaşları 8-10 arası, tacize uğrayan çocuk ise 6 yaşında. Annesi ortalığı birbirine kattı, kadın polis çağırdı falan ama bir şey olmadı, çocuktur dendi ve aileler barıştırıldı. Ve bu aileler polis gelene kadar neredeyse kadını döveceklerdi. Üzerine yürüdüler, küfürler,hakaretler, kadını eve aldım polis gelene kadar. Çocuklarının yaptığı şeyi çocukluk olarak görmeye hala devam ediyorlar. Kadın çocuğu ile birlikte taşındı siteden, yavrum psikolojik destek alıyor hala.

Aklıma geldikçe içim acır,

Ve ben o kadınlardan birinden akıllara zarar bir cümle duydum, oğlu ..ne olacak herhalde çocuklara hiç itiraz etmemiş dedi.

Nerden tutsan olmuyor, bunların neresini eğiteceksin bilmiyorum ki ....

Ay kizlar ya okudukca tuylerim diken diken oldu,eylülde oglum krese basliycak suan 2,5 yasinda cok duzgun cumleler kuramasada kelime kelime derdini olani biteni anlatabiliyo ama yinede cok korkuyorum basina kotu bisey gelmesinden .Belki eskidende bu tur olaylar vardi ama insanlar gün gectikce vahsilesiyo,vicdansizlasiyo,zalimlesiyo ve bu beni cok korkutuyo:50:neler duyuyoruz, görüyoruz ve kimbilir daha nelerde görücez.Düsünmek bile istemiyorum ama hafta sonlari dedesine bile gittikten sonra oglumu sorgu suale cekiyorum ne yaptiniz ,ne oynadiniz diye.Allah cocuklarimizi iyilerle karsilastirsin insallah.

Benzer bir olay yeni taşındığım zamanlarda oturduğum sitede yaşandı; çocuklardan biri sessiz, içine kapanık,anne babası ayrılma sürecinde , üzgün bir çocuktu. Bir gün sokakta oynarken diğer çocuklar aynı bu çocuğa yapılan gibi çamaşırını indirmesini istemişler, o da kendini aralarına kabul ettirmeye çalışıyor ya indirmiş garibim, dört tane çocuk bunu dövüp makatına kalem sokmuşlar. Çocuk fenalaşmış, beyninden midesine giden bir şant taşıdığını o zaman öğrendim, hastaymış yavrum. Şok oldum duyunca, o tarihte bu çocukların yaşları 8-10 arası, tacize uğrayan çocuk ise 6 yaşında. Annesi ortalığı birbirine kattı, kadın polis çağırdı falan ama bir şey olmadı, çocuktur dendi ve aileler barıştırıldı. Ve bu aileler polis gelene kadar neredeyse kadını döveceklerdi. Üzerine yürüdüler, küfürler,hakaretler, kadını eve aldım polis gelene kadar. Çocuklarının yaptığı şeyi çocukluk olarak görmeye hala devam ediyorlar. Kadın çocuğu ile birlikte taşındı siteden, yavrum psikolojik destek alıyor hala.

Aklıma geldikçe içim acır,

Ve ben o kadınlardan birinden akıllara zarar bir cümle duydum, oğlu ..ne olacak herhalde çocuklara hiç itiraz etmemiş dedi.

Nerden tutsan olmuyor, bunların neresini eğiteceksin bilmiyorum ki ....

İğrenç bir şey ya.Olay bu raddeye ulaşabilirdi dünkü olay farkedilmeseydi.Şimdi de tüm çocuklar dışarıda bi tek o çocuk yok.
Herşey ailede bitiyor gerçekten.Okudum yourumları.Allah onları size bağışlasın hepsi birbirinden akıllı maşallah.
Tabi diğer taraftan böyle vurdumduymaz çocuk yetiştiren aileler de var maaalesef.

Back
X