Tecrübeyle kendini geliştirdiyse daha iyi şartlarda işe geçebilir. Neden aynı yerde maaşının yükselmesini beklesin ki? Ayrıca memurlar.net te teknisyen için yeni başlayan ve 5 yıllık teknisyen maaşını kıyasladım. Devlette 8700 civarı gelirde 80 lira fark ediyor.
Benim anlatmaya çalıştığım şey şu an iş hayatının genelinde uygulanan adaletsiz sistemin nasıl işletileceği değil.
Bir personel evinden çıkıp günde ortalama 8-10 saatini iş yerinde çalışarak geçiriyorsa ömür boyu asgari ücretle çalışmamalı. Herkes eğitimi, kendini geliştirmesi ve performansı göz önüne alınarak zaman içinde daha iyi kazanmalı. Devlet ya da özel sektör fark etmiyor bu ülkede emek ve ömür sömürülüyor, kabullenemediğim bu.
Doktorda, hemşire de, öğretmen de, çaycı da, sekreter de hiç kimse hak ettiğini kazanmıyor ve bu durum normalleştiriliyor. İş demek emek demek, kimsenin kimseyi sömürmeye ve suistimal etmeye hakkı yok. İşçi de işveren de üzerine düşeni yapmalı, mesela bir personel beş yıl çalışıp yaptığı işin üzerine hiç bir şey katmadıysa o işçi çıkarılmalı çünkü o durumda da işçi işvereni suistimal etmiş olur. Aynı kalan; fazla teferruatı, sorumluluğu olmayan bir işte de karşılıklı memnuniyet varsa kıdeme ve işyerine aidiyete bakılarak yine maaş düzenlenir hakkaniyetli olan budur. Söz gelimi sekreter hep aynı işi yapıyor neden asgarinin üzerinde alsın demek doğru değildir, asgari ücret acemiye verilir sonrasında düzenlenir. O kişinin verdiği emeğe kattığı değere saygıdır bu, tabi ki bir mimarla mühendisle aynı maaşı alsın demiyorum ama asgari de olmaz. Tecrübe kazandıkça , kıdem arttıkça kazançta artmalıdır. Çalışan başka bir iş bulamadı ya da herhangi bir sebepten o iş yerinde kaldı diye işveren onun emeği karşısında kayıtsız kalmamalıdır, doğru olan budur. Şu an ki işçiyi öğütme odaklı sistemden zaten çürük, ömrüm oldukça bunu kabullenmeyeceğim, devlette yapsa özel de yapsa emek çalıyorlar, insanın hayatını değersizleştiriyorlar genel geçer düzen bu diye ben bunu kabullenmek zorunda değilim umarım ifade edebilmişimdir. Her işveren kendi özelinde hakkaniyetle bunun muhasebesini yapsa zaten bu sorunlar hiç olmayacak. İşçi her türlü ömründen veriyor, bunun karşılığında bir motivasyonu olmalı, hakkını almalı, her şey diploma değil, birileri diploması, kurulu işi var diye yanındakini sömürme hakkına sahip değil, sen bana pahalıya mal oluyorsun demek ne kadar çirkin bir zihniyettir, ayıptır,günahtır, sırf bu konuşma şekli bile haksızlıktır işte buna dayanamıyorum ama o okumuş ama o emek vermişmiş vermişte ne olmuş insan olamamış tirilyoner olsa kaç yazar. Her şeyin bu kadar ruhsuz, saygısız, tehditkar olmasını almıyor içim, geneli böyle olsa da kabullenemiyorum. Çok iyi işverenlerle çalıştım şükürler olsun, böyle şeyler yaşamadım ama böyle işverenlerin azınlık olması çok üzücü bir durum, birine iş vermek maaş ödemek elde sopa olmamalı, saygı olmalı, hakkaniyet olmalı başkaları yapıyor diye yanlış düzene uyulmamalı. Konu çok derin bende çok doluyum sizi de yordum sanırım epey uzun oldu, hakkınızı helal edin, iyi akşamlar dilerim