Nazar mi var?

Onlarin hanimlari biz misafirlige gidince onumuze lokum ve cikolata koyuyorda abla.

Bende gostermek istedim, bizde misafir boyle agirlanir diye.

Bide belki utanirlar diye.

yorumları sonuna kadar okudum, sırf böyle yazmışsın diye başlamışlar yine sana saydırmaya
(polemiğe girme derim ben)

neyse ben kendi yorumuma bakim
haklısın, ne desen haklısın. aksi yorumda bulunanlar o duruma düşmedikleri için anlamazlar seni
benimde öyle bir komşum var
herkesi çağırınca onu da çağırırım ve neler neler yaparım
sen ona gidersin aynen senin dediğin hesap bir lokum bir çikolata o da kahve yanına
ben kim gelirse gelsin onu da çağırırım kendisi akıl edip milleti davet etmez, yemeye gelince senden önce gider
ama sen ona git yaptığı bellidir

hayır burda anlatmak istediğim şu aslında, ben birisine gittiğim zaman o kişinin bana zahmeti geçmişse
ben asla ve asla o zahmetin altında kalmak istemem, kat kat karşılığını vermek isterim
ki bu olmasa bile misafir ağırlamayı ve çeşit çeşit hazırlamayı çok severim
ama işte bazı insanlar bu konuda duyarsız olabiliyorlar arkadaşım...

Son düzenleme:
Bence onların nazarı değmemiştir, siz kendinize nazar etmişsinizdir en fazla.

Neden mi? Çünkü onlar böyle şeyleri sallayan insan değiller, söylediklerinden bunu anladım. Sen de çok sevdiğinden değil de maharetlerini göstermek istediğinden çağırmışsın onları, senin ev hanımlığına nazar değdirdiklerini zannediyorsun bu sebeple.

Onlarin hanimlari biz misafirlige gidince onumuze lokum ve cikolata koyuyorda abla.

Şunu okumasaydım farklı düşünebilirdim.
Ama gerçekten "bir ikram yapayım da nasıl olurmuş görsünler" demişsiniz.
İçtenlikle değil,negatif duygularla hazırlanmışsınız.
Bu durumda keşke yapmasaydınız da diğerlerine ayak uydursaydınız diyeceğim.

Hanimlar buda dertten sayinmaz ama bilginize ihtiyacim var.

Gecenlerde esimin arkadaslarini eve davet ettik (15 kisilerdi toplam).

Ovunmek gibi olmasin, 6 cesit ikram yaptim ve herkez cok begendi ve bu kadar ikrami bir cocukla nasil becerdin diye laf ettiler.

Neyse, onlar gittiginden berli evde birseyler kiriliyor.

Gecenlerde kahve makinem yere dusup param parca oldu, sonra iki bardak kirildi.

Bu sabah ise oglumla kahvalti yapiyoduk salonda 3 tabak durduk yere asagi dusup kirildi.

Sizce nazar mi bu? Eger nazarsa ne yapmam lazim. Lutfen bilgi verin.

E şimdi nazarı değen karıları cikolata ikram eden kocalar mı yoksa bir cocukla altı cesit ikram yaptğınız herkesin de hayran kaldığı kadınlar mı?

Evet nazardan olabilir .

Ama gelen misafirlerin nazarı olduğunu sanmam . Belki onlar gittiğinde eşinizle ya da yakınlarınızla bu 6 çeşit ikramınızı o kadar çok konuştunuz ki ; onun nazarı değdi.

Misafire ikram etmeyi çok severim hatta bazen bunu israf ve gösteriş derecesinde abarttığımı düşünürüm :20: ama gittiğim yerde sohbet , muhabbet yanında bir demlik çay olsa (o da o kadar konuşmaya ağzımız kurumasın diye:6: ) başka bir beklenti içinde olmak aklıma gelmez.

Bir kek bile yapamıyor mu ? Bana mı önem vermiyor , masraftan mı kaçınıyor ? vakti mi yok ? Bunları düşünmem bile , ne vakit hoş geldiniz derken suratında sahte ve isteksiz bir hal görürüm o vakit o misafirlik bana zehir olur , sunulan ya da sunulmayanlarla değil . Bence sizde böyle düşünün , hem size gelindiğinde hem siz gittiğinizde daha rahat edersiniz:34:

15 kişiye, 6 çeşit ikrama çok mu dediniz ?
Bana az geldi aksine :44:
Ben 2-3 arkadaşım gelince o kadar yapıyorum. :31:
Ama benim o arkadaşlarım ben onlara lokum koysam da, içlerinden "hiçbir şey ikram etmedi" diye art niyet geçirmeyecekleri için feda olsun onlara.
Açıkçası, özenmediğim insana elimi yormam..
Ben olsam, sizin gibi, aklından böyle negatif düşünceler geçirebilen birine lokum bile koymam :51:
Evime gelen, evime değil bana gelsin değil mi ?
Hem çocuk olunca ne oluyor yahu ? Ne kadar büyütülüyor :19:

Nazar değildir bence. Yemekleri insanlar doysun diye, iyilik olsun diye değil de, millet görsün diye hava atmak için haset bir sebepten yaptığınız için tabaklar dile geldi zannımca :34:

Son düzenleme:
:)))) Her aksiliği nazara bağlama huyu toplumumuzda hala çok yaygın.
Ben hiç inanmıyorum.
Ne başarılı, güzel, zengin, çok mutlu, işleri rast giden insanlar var; onlara bir şey olmuyorsa kimseye olmaz.
Takmayın kafanıza böyle ufak şeyleri.

çoğunluğa katılıyorum kendi kendine nazarını değirdin heralde.. dua oku belki faydası olur..
yalnız arkadaşlık ettiğin evine gidip geldiğin insanların arkasından da burada " evlerine gittik de çayın yanına bir lokum koydular sadece, bir kek de mi yapamıyorlar canım?" tarzında konuşmalar bana yanlış geliyor.. umarım o arkadaşların burada senin bu yazına rastlarlar da doğru bir arkadaş seçimi yapmadıklarını görmüş olurlar.. Ve sen de gerçek arkadaşlıklar istiyorsan bu kafa yapısından vazgeç bence..

ben ve ailem nazara çok inanan insanlarız.bizim evimizde her cuma günü mutlaka üzerlik yakılıyor onun dumanını bütün eve ve kendimize üflüyoruz.sizde biz üzerlik alıp yakabilirsiniz.

misafirlik konusunda bende bir iki kelam edeyim bari.

eğer ben biyere çatkapı gidersem veya bize çatkapı gelinirse heran evde birşey olmaz ve çayla sadece lokum gibi şeyler sunarız misafire.yok eğer misafir çağırılıyorsam veya ben misafir çağırıyorsam evime işte her türlü ikramlıklar sunarım ve benim yaptıklarımında bana yapılmasını isterim.ben nasıl o gelen misafire kıymet verip onları düşünüp kek börek hazırlıyorsam onlarda beni düşünmek zorundalar diye düşünüyorum.yoksa kendimi önemsiz hisederim.
ama yukarıdada söylediğim gibi evime haber vermeden biri gelirse birşey bulmam çayı sadece şekerlede şuanbilirim ki birkaç defa bunları yaşadım.:1:

Zaten maksadin onlarin gipta damarlarini kabartmakmis. Basarmissin tebrik ediyorum. Umarim sadece esyalarinin kirildigiyla kalir bu durum. Nazardan hayvanlar bile catlar derler. Dua et te insanlarin nazarlari size deymesin.

Ayrica misafir cagiriyorsan gonlunden koptugu icin ikram yapilir, onlari sevdigin icin yiyecegin icecegin paylasirlir. Insanlara ders vermekicin deyil.

Boyle bir tanidigim var, o kadar yapmacik ki, sirf gorev bilip bizi davet ettigini bildigimizden evine adim atmak bile istemiyoruz esimle. Sen de bu hale dusmezsin umarim, cunku niyetler disardan cok rahat okunuyor.

Allah aşkına millet ! nekadar da abartmışsınız yahuuuu...
Arkadaşlar hepimiz Türkiye de yaşıyor ve türklerin misafirperverliğini biliyoruz.
Arkadaşım çok iyi yapmışsın 6 çeşit yapmakla bence o gittiğin insanlar utanmıştır utanmalarıda gerek.
Kimse evinde yoktur yada aniden gitmişsinizdir falan demesin öyle olmuş olsa konusahibi arkadaş eminimki yazardı.
En azından bir kek yapılabilir.bizim kültürümüz bu şekilde buraya yorum yapanlarda herhalde o lokum verenlerden anlayamadım bukadar tepkiyi inanın.

Sizi yuzunuze karsi ovdulerse kibirsiz ve komplekssiz insanlarmis demek ki, helal olsun. Sizin planiniza uymamislar yani. Utanacaklarmis ya... Yuzleri dusup kiskansalardi sanirim amaciniza ulasmis olurdunuz. O yuzden nazar filan aramayi birakin. Sandiginiz kadar kiskanmamislar sizi, gozleri kalmamis. Siz kendi kendinize gerim gerim gerilmissiniz. Rahatlayin, birsey yok.

Insanlar iyi kotu kendilerince misafir agirliyorlar, ama lokumla, ama cikolatayla. Milletin evinde yuzlerine gulup, arkalarindan kizip, utandirmaya calismaniz iki yuzluluk. Bu kadar icinize oturduysa gitmezsiniz bir daha evlerine. Hayret birsey.

Her aksiligi nazara baglayan bir yapim yok. Bir dahakine dikkatli olur, kirmazsiniz arac gerecleri. Bunlar kendileri atlamiyor ya yere. :ssz:

Siz kendi kendinize zorla nazar değdiriyorsunuz bilmiyorsunuz sanırım başkasından çok kişinin kendini övmesi de nazar eder.insanlar yüzünüze karşı sizi övmüş hasetlik yapmamışlar.siz asıl çok övüyorsunuz kendinizi ve arkadaşlarınıza hoş sohbet için değil ne yapacaklar diye gidiyorsunuz ay bişi yapamamış çocuğu yokkem diye arkalarından konuşuyorsunuz bu hem ayıp hem günah.ben de bir sürü çeşit hazırlarım tek arkadaşım gelse senin kadar hazırlarım başka arkadaşım bi kel koyar asla kıyaslamam çünkü muhabbetini severim gerisi olmasa da olur o insanlar sizi seviyor ki evinize geliyor benim böyle arkadaşım olsun istemezdim arkadaşlığımı önüne koyduğumla ölçecek.

Yazık ne kadar cahil bir insansın.Övündüğün şey,nazara geleceğini düşündüğün şey bu mu? 15 kişiye 6 çeşit yapınca çok büyük bir şey mi yaptığını sanıyorsun.Hee bi de şu da var.Çeşit var çeşitcik var.Oturup baklava açıp mantı açıp sarma sarıp kebap yapıp içli köfte doldurmadın ya.Velevki öyle,ne yani.Bu mu? Ne ayıp,insanalrın evine gidiyormuşsun da lokum veriyorlarmış göstermek istemişsin bizde misafir böyle ağırlanır diye.Kendin kendi hayat yargılarına göre yaptığını çok matah birşey sanıp,sakarlığını nazara bağlıyorsun.
Kimi mutfak işini sevmez,kimi rahatsızdır yapamamıştır,kimi çalışıyordur,kimi gerek duymuyordur.Herşeyden önemlisi güler yüz,iyi niyetle ağırlamaktır.Knedini yetiştir biraz.Hayat çocukla 6 çeşit yemek yapmaktan ibaret değildir.Aklıselim sahibi olmak,iyi bir eş olmak,iyi evlat yetiştirmek görgüsüz olmamaktır asıl mesele.

nazar değdiyse bile emin ol "misafirlerinin" nazarı değildir bu. belli ki onlar o kadar açık yürekli ki içten içe kıskançlık yapmadan ne kadar beğendiklerini senin yüzüne olanca samimiyetleriyle söylüyorlar. ama sen o kadar negatif düşüncelerle ikramlarını yapmışsın ki Allah da bu şekilde karşılığını vermiş bence.. :20: çok ayıpladım seni misafirim diyorsun, kusura bakma ama benim anladığım misafirperverlik bu değil, gerçek misafirperverlik, gelen misafirlerini içtenlikle ağırlamak, gerçek güleryüz göstermek, muhabbetiyle, sohbetiyle karşısındakileri mutlu etmek doyurmaktır.. sense sırf gösteriş yapmak için çağırmışsın insanları..

Ben burda konu sahibinin dediklerini övecek değilim bana göre de 15 kişiye 6 çeşit yapması az bile geldi bunda nazar değecek hiçbirşey yok kendisinin inancına göre nazara geldiğini sanıyor ama böyle birşeyden nazar olmaz arkadaşım... onlar bi lokum bi kahve çikolata vs.. çıkarıyolar demişsin onların evine gittiğinde sen çok şey bekliyorsun belli ki ama onların muhabbeti için gitmiyorsun anlaşılan karnını doyurmaya gidiyorsun gibi geldi bana...

haa yemeğe davet edilirsin, o başka birşey... o zaman aç gelirsin yemek beklersin çıkarmazsa ayıp eder haklısın. Bizim halkımız misafirperverliğiyle bilinir doğrudur ama bana göre sen gösteriş meraklısısın misafirperver değil üzgünüm...

Ama konu sahibinin üstüne de çok gidilmiş onun kendi inancı yani biz ne kadar değiştirebilirizki? bırakın o nazar olduğuna inansın birgün gerçeği görecektir zaten ne desek boş... sen fazlamı birşey yaptığını sanıyorsun falan gibi laflar hoş olmamış kendince yapmış işte birşeyler aklısıra kendisi de onların evine gidince aynı muameleyi görmek istiyor... sadece yaptıklarını nazar olarak görmesi fazlasıyla saçma... neyse arkadaşım fazla kibir iyi değildir unutma senden çok daha iyisini yapanlar (ki zevkle, iyi niyetle) ağızlarını bile açmıyorlar. Nazar değse onlara değerdi en başta sen merak etme :34:

Son düzenleme:
Back
X