Neden,güven denilen,insan ilişkilerininin,temel taşı olan o duyguyu, kaybettik?

asında biraz gereksiz bi duygu.. seviyorsan seviyorsun zaten güvenilir olmassa beyninden söküp atacak mısın? yada insanoğluyuz hepimiz. hatalar yanlışlar yapmamak için kim kime garanti verebilir ki? neyin garantisi var ki psikilojinin olsun.. çok çok bırakırsın bi yanlışı olursa

bu beni gerçekten çok rahatsız ediyor... devamlı tedirgin yaşamak. ha oldu ha olacak diye tetikte olmak... karşındakine kuşkuyla bakmak... bilemiyorum. keşke olmasaydı bu düşünceler diyorum. çünkü ilişkileri zedeliyor... kişinin psikolojisini de bozuyor....

guvenmekle ılgılı bır sey yasadım..paylasmak ısterım...

benım cok ama cok yakın akrabama bır gun ıçım doldu....sıkıntılandım...o anda onu yakın ve samımı gordum ve o sıkıntımı anlattım....
o kişide bu anlattıgım konuya eklentıler yaparak....
baskasına anlatmıs...o kışıde bıze kustu...
oysa kusenle ılgısı olmayan bır durumdu...
bu konuyu aılem duydu...ve bana kızdılar tepkı verdıler..
ben cok uzuldum agladım gunlerce...
oysa bırıncı derecede akrabamdı...guvenmıştım...ınanmıştım...
ama bana yaptıgınıda asla unutmuyorum..ve allaha havale edıyorum..
.
işte tedırgın olmak ve ınsanlara kuşkuyla kafamızda bır suru soruyla yaklaşmak ...
cok zor ve yorucuda bır durum...
hem boyle oluncada ınsandan uzaklasıp yanlız yasamaya yönelıyoruz...
oysa ınsanca ve kardesce olsak ne guzel olurdu...

karşımızdaki insanın ard niyetli olup olmadığını öğrenmek okadar zor ki malesef öğrenemiyoruz ve değer veriyoruz ben bile kendime insan sarrafı olduğa inanırdım ama ben dahi yanılıyorum.arkadaşım deyip evine ğidiyorsun es kaza ,müthiş güler yüzlü canım cicim sonra arkandan en ufak yapılan espriyi bile dedikoduya çeviren bi düzenbaz olduğunu görünce ister istemez o kişinin gözüm de ki değeri pul kadar oluyo.............

burda bile öyle değilmi,
kimse kimöseyi görmediği tanımadığı halde,
yorumlar bile yalan gelmiyormu çuğu zaman,
arkadaş olmaya korkmuyormu insan,
dertlerini deinlerken bilee kesin doğru değildir denmiyormu:delphin:l

bizim baba tarafı acayip çirkef.. hiiç işi gücü yok milletin dedikodu aman ne yaysam aman ne duysam delisi hepsi.. olaylar bi patladı bi zaman nerdeyse 3 yuva yıkılıyodu. ciddi ciddi.. biz çekildik kazan kayn nıyo ama hala.. işte ne oldu sadece giden güven değil akrabalık ta oldu.. ölen güven akrabalığıda öldürdü.. dostluğu arkadaşlığıda bitirecek.. zaman geleckki insan kendine bile güvenemeyecek.. peki ne olacak sonra? kendi sonumuzu getireceğiz.. dünya bir girdaba döndü.. herkesi de alıp gidiyo beraberinde..

devir kimseye güvenme devri değil,devir neredeyse kendini parmaklıklı kafes içinde koruma devri..
ama ben bunu yapamıyorum...ne kadar karamsar olsamda,defalarca pişman olsamda,çok kazık yesemde çevremdeki insanlara çok kolay ve çabuk güveniyorum....
eşimle bu konuda çok tartışıyoruz o herkese güvendiğim için bana 'saf' diyo ..
ben eşime herkese şüpheyle yaklaştığı ve önargılı olduğu için 'kötü düşüncelisin' diyorum...
ben şüpheyle yaşayamam? sürekli acaba hangi tarafımdan kötülük gelecek
diyerek normal yaşantımı sürdüremem?
isterse herkes saf desin

Aslında bize kaybettirdiler o duyguyu..
Belki biraz uç noktada olacak benim yorumum ama ben şu anki hâlimizden,hayata ve insanlara yaklaşımımızdaki güven eksikliğinden medyayı sorumlu tutuyorum..
Hepimizin evinin baş köşesindeki o tv'leri yıllardır günde en az 5 saat izlediğimiz düşünelim.
Ve o tvlerdeki programların içeriğinin istatistiğini yapalım:
Aldatmalar,kandırmacalar,ilk duyduğumuzda "Yok,olamaz bu kadar rezillik!"dediğimiz ama zamanla kanıksadığımız yüzlerce iğrenç durum-ilişki..
Özel tv'ler çıktığından beri kimbilir kaçyüz tane rezil haber-program izledik.
En sevdiğimiz dizi kahramanları bile asla ak kaşık değil:))
Ve artık alıştık,kanıksadık.
Hepimiz "Evet,bu insanlardan herşey beklenir"durumuna geldik.
Bazılarıysa zaten içinde yatkınlık olduğu için üçkağıtçılığa-sapıklığa dair yöntemleri yine tv'lerden öğrenip,uyguladılar.Kimisi psikopatlığıyla -sapıklığıyla övünmek için çıktı o programlara;arkasından başkaları da cesaret bulup gururla aynı şeyi yaptılar..
Esnaf,hilenin binbir türlüsünü tv'lerden öğrendi;pazarlama sektöründe herşey,hertürlü hile mubah mantığı prim yaptı.
Öyle ki aldatan değil;aldatılan saf olduğu,inandığı için suçlu oldu.
Bu sadece tv boyutu,internetin bizden götürdüklerini saymıyorum bile..
Ve bizim bilinç altımız senelerdir kaydediyor bu rezillikleri..
Eskiden izleyip artık unuttuğumuzu sandığımız bir sürü rezillik kayıtlı beynimizde.
Yine aynı şekilde bu sitenin eskileri de yıllardır öyle yalanlar,öyle rezillikler gördüler ki,yeni insanlara-yeni konulara ister istemez binbir şüpheyle yaklaşıyorlar..:delphin:

Belki biraz uç noktada olacak benim yorumum ama ben şu anki hâlimizden,hayata ve insanlara yaklaşımımızdaki güven eksikliğinden medyayı sorumlu tutuyorum..
Hepimizin evinin baş köşesindeki o tv'leri yıllardır günde en az 5 saat izlediğimiz düşünelim.
Aldatmalar,kandırmacalar,ilk duyduğumuzda "Yok,olamaz bu kadar rezillik!"dediğimiz ama zamanla kanıksadığımız yüzlerce iğrenç durum-ilişki..
Bazılarıysa zaten içinde yatkınlık olduğu için üçkağıtçılığa-sapıklığa dair yöntemleri yine tv'lerden öğrenip,uyguladılar.Kimisi psikopatlığıyla -sapıklığıyla övünmek için çıktı o programlara;arkasından başkaları da cesaret bulup gururla aynı şeyi yaptılar..
Esnaf,hilenin binbir türlüsünü tv'lerden öğrendi;pazarlama sektöründe herşey,hertürlü hile mubah mantığı prim yaptı.
Eskiden izleyip artık unuttuğumuzu sandığımız bir sürü rezillik kayıtlı beynimizde.
Yine aynı şekilde bu sitenin eskileri de yıllardır öyle yalanlar,öyle rezillikler gördüler ki,yeni insanlara-yeni konulara ister istemez binbir şüpheyle yaklaşıyorlar..:delphin:

alakası yok.. tv haberlerinde gördüğümüz kişiler.. peki onlar neden böyle oldu? asıl sor bu senin için..

ve çok ta ilginç bi olay..
çocuklarına gğveni aşılamak için bez bebek perfinya selenalar çıktı.. ne kadar aciz bi toplum olduk..

alakası yok.. tv haberlerinde gördüğümüz kişiler.. peki onlar neden böyle oldu? asıl sor bu senin için..

Ben bir anda oldu demiyorum ki ..
Bahsettiğim şey nerdeyse 18 yıllık bir süreç..
O süreç içerisinde insanlar bu aşamaya geldiler,diyorum.
Sence alakası olmayabilir,ama bence var..

canım tabıkı tv nın yada ınternetın kısaca teknolojının ...ınsan ilşkilerını ..azaltım uzaklastırdıgı ve bu tv programlarındakı konularında etkısı olabılır...ama bıre bır yasanmışlıklar var...okulda akrabalıkta..komşulukta..iş yerınde...yanı ınsanların degıstıgını ve guven ortamının azaldıgıda bır gercek....
malesef üzücü bır durum ama...bu teknolojıyle bırlıkte ınsanlarda...bır baska gezegenden gelmiş gıbı oldular...bılmem yanılıyormuyum
...

ne teknoloji ne medyayı suçlayamayız.. insan suçlu insan.. kabul etmeliyiz ki hepimiz suçluyuz..
ne yani hiç teknoloji kullanmasak güven kalacak mıydı? nasıl bi mantıktır bu..beyinle yönetiliyoruz tv yada teknolojiyle değil bence. hepimizde akıl mantık güç var..

bence artık insannlar sadece kendileri için yaşıyorlar.
Kendi egoları için yapılacak ne varsa onların emirlerine amade...
Iş karşı tarafa gelince aman ya o kim deniyor...
O yüzden artık herkes göre göre bencilleşiyor güvensizleşiyor..
Ihanetler,aldatmalar,arkasından iş çevirmeler bunların sayesinde kim kime ne kadar güvenebilir ki...akşamları heberleri izlerken artık değiiştiriyorum.dayanamıyorum bu kadarını izlemeye..nereye doğru gidiyoruz bilmiyorum...yada doğru nasıl bulunur böyle bir dünya da....

canım tabıkı tv nın yada ınternetın kısaca teknolojının ...ınsan ilşkilerını ..azaltım uzaklastırdıgı ve bu tv programlarındakı konularında etkısı olabılır...ama bıre bır yasanmışlıklar var...okulda akrabalıkta..komşulukta..iş yerınde...yanı ınsanların degıstıgını ve guven ortamının azaldıgıda bır gercek....
malesef üzücü bır durum ama...bu teknolojıyle bırlıkte ınsanlarda...bır baska gezegenden gelmiş gıbı oldular...bılmem yanılıyormuyum
...

Tabii ki öyle.Ben farklı bir boyutunu da eklemek istedim sadece.yerimseniben

ne teknoloji ne medyayı suçlayamayız.. insan suçlu insan.. kabul etmeliyiz ki hepimiz suçluyuz..
ne yani hiç teknoloji kullanmasak güven kalacak mıydı? nasıl bi mantıktır bu..beyinle yönetiliyoruz tv yada teknolojiyle değil bence. hepimizde akıl mantık güç var..

:))
Şöyle bir mantıktır bu:Ben birebir medya bunu yaptı demiyorum.
Sadece yıllardır izlediğimiz,gördüğümüz şeylerin bilinç altımız üzerindeki etkilerinden bahsediyorum.
Evet beyin var ama bilinç altı denen birşey de var.Ki bilinç altımız da beynimizde yani..
Ayrıca konuyu dağıtmayalım bence..
Ben olayın sadece bir boyutundan bahsettim,kim haklı kim haksız tartışması komik oluyor bence..:delphin:

Sadece yıllardır izlediğimiz,gördüğümüz şeylerin bilinç altımız üzerindeki etkilerinden bahsediyorum.
Evet beyin var ama bilinç altı denen birşey de var.Ki bilinç altımız da beynimizde yani..
Ben olayın sadece bir boyutundan bahsettim,kim haklı kim haksız tartışması komik oluyor bence..:delphin:

ya yorumda yapamıcaz haa.. ben isim mi verdim.. kötü bişey mi dedim.. fikrimi de söliemicekmiyim ya.. evet bence alakası yok. ..

zor olan güvenmek değil, daha önce güvenilenlerin yarattığı olumsuz sonuçları unutup yeniden denemeye ve bir başkasına güvenmeye karar vermektedir..

beyin her ne kadar kötü olayları ve durumları silme yönünde hareket etse de, bir noktada deneyimlerinizle hareketinizi şekillendirmektedir.

güven duygusunun bir kez hatta belki de üstüste hata ya da şanssızlıklarla kaybedilmesi - kaybettirilmesi- savunma mekanizmasını harekete geçirecek ve bir sonraki adımda güvenmeme durumu yaşanacaktır.

derin ve acı verici bir konudur
tamamiyle doğru olmasa da, çoğu bakımdan gerçek ve de yazık ama üzücü olan genelleme. öyledir ki, insanlar ne olursa olsun, artık değişmiştir, birbirlerini kazıklamaktan ,kazık atmaktan, yalan söylemekten, hayasızlaşmaktan zevk alır hale gelmiştir. bu sadece hayatın belirli bir yerinde değildir, bakkalı da, sevgilisi de, simitçisi de, aynı şekilde süregelen bu birine guvenmek cok zor genellemesine hizmet ederler... simitçisi en dandirik simitini vermeye çalışır, bakkalı ufak bir çocuk görsün, son kullanma tarihini geçmiş malını gazlamaya bakar, satıcıların da farkı yok değildir, trink 1450 ytl basarsınız, size iyi diye tırışkadan bilgisayar gazlar, içerisie ne koyduğunu bir Allah, bir de vicdan muhasebesi sonucu kendisi bilir. bunlar sadece örnekleriyken, hayatın denilen gibi birçok alanında, bu tür şeylerle karşılaşılabilir. yine de, birine guvenmek cok zor genellemesini yıkacak, tabu haline getirecek kadar değerli insanlar da yok değildir. iş ise, bulmaktan çok şans eseri hayatınıza girip de, öylece kişinin güvenilecek bir kişi olduğunu anlamanıza kalmıştır...

Çok sevdiğim bir söz vardır;
"Deneyim hayatta yediğimiz kazıkların bileşkesidir":tomato:
Herşeyin toz pembe renkte olmadığını ve insanların menfaatçi olduğunu yaşadıkça öğreniyoruz..
O zaman "güvenmek" kelimesini lugatımızdan çıkarıyoruz..
Çok acı ama insanın kendini daha iyi hissetmesi ve acılardan daha az yara alması için güvenmemek,inanmamak şart!:delphin:

Çok acı ama insanın kendini daha iyi hissetmesi ve acılardan daha az yara alması için güvenmemek,inanmamak şart! işte bu sözüne sonuna kadar katılıyorum laaleciğim çünkü ne kadar çok güvenirsen o kadar çok yaralanıyorsun.

ya yorumda yapamıcaz haa.. ben isim mi verdim.. kötü bişey mi dedim.. fikrimi de söliemicekmiyim ya.. evet bence alakası yok. ..
Yanlış anlıyorsun arkadaşım.Yorum yapma demiyorum ki ben.
Zaten katılmadığını söylemişsin.Sen öyle düşünüyorsun,ben böyle..
İkimizde anladık birbirimizi.
Bu yüzden sadece benim bahsettiğim şeyi uzatmanın gereksiz olduğunu söylüyorum.
Konuyu dağıtmamak açısından...

bizim baba tarafı acayip çirkef.. hiiç işi gücü yok milletin dedikodu aman ne yaysam aman ne duysam delisi hepsi.. olaylar bi patladı bi zaman nerdeyse 3 yuva yıkılıyodu. ciddi ciddi.. biz çekildik kazan kayn nıyo ama hala.. işte ne oldu sadece giden güven değil akrabalık ta oldu.. ölen güven akrabalığıda öldürdü.. dostluğu arkadaşlığıda bitirecek.. zaman geleckki insan kendine bile güvenemeyecek.. peki ne olacak sonra? kendi sonumuzu getireceğiz.. dünya bir girdaba döndü.. herkesi de alıp gidiyo beraberinde..

Tabii ki yaşanmışlıkların etkisini yadsımıyorum.
Sen bu tür şeyleri, bu boyutlarda yaşadığın için sana uzak gelmemiş demekki..
Çok şükür benim hayatımda bahsettiğin türde insanlar yok.Ben genelde tvlerde görüyorum bu tür kavgaları..

şöyle bir örnek vereyim size....
tv yi açtık kanalın birinde....
su sayacına bakmaya gelen biri evde tek başına bulunan hanımın birine tecavuz ederse....
ve bu haber olarak haberlerde yada bazı proğramlarda yayınlanırsa....

ve ertesi gün evinize işi sadece su sayacına bakmak isteyen bir devlet memuru gelse ona potansiyel şüpheli olarak bakılır değilmi....

yada meşhur filmlerde izlediğimiz... hatta gerçektende yaşanılıyor...
kapının önünde oynayan bir çocuğa bak yavrum sana şeker vercem deyip çocukları kaçıran bir olay duydunuz izlediniz....
ve sizler kendi kendinize vay be bunlarda oluyormuş aman çocuğumu uyarayım demezmisiniz hiç...

şöyle bir örnek vereyim size....
tv yi açtık kanalın birinde....
su sayacına bakmaya gelen biri evde tek başına bulunan hanımın birine tecavuz ederse....
ve bu haber olarak haberlerde yada bazı proğramlarda yayınlanırsa....

ve ertesi gün evinize işi sadece su sayacına bakmak isteyen bir devlet memuru gelse ona potansiyel şüpheli olarak bakılır değilmi....

yada meşhur filmlerde izlediğimiz... hatta gerçektende yaşanılıyor...
kapının önünde oynayan bir çocuğa bak yavrum sana şeker vercem deyip çocukları kaçıran bir olay duydunuz izlediniz....
ve sizler kendi kendinize vay be bunlarda oluyormuş aman çocuğumu uyarayım demezmisiniz hiç...

ama tvde bunların verilmesi bir yerde demekki iyide oluyor. tedbirli olmamızı sağlıyor....

Back
X