İleri görüşlü olmamın ilk defa işe yaradığı bir konu oldu bu kiralar.
Benim ailem Istanbulun bayağı dışında oturuyor. Bahçeşehirin az ilerisinde. (bahçeşehir de istanbulda sayılmaz) Toplu konut, nezih bölge falan. Çocuk yetiştirmek için çok ideal. Geçen sene 3+1 daireyi ihtiyacım yok diye bakmadım, 1400den kiralandı. Tüh çok ucuzmuş aslında falan dedim. Bu sene aynı ay yine boşaldı. Kira 5 bin TL. Aidat da 650 lira. Aynı zamanda satılık. Kaç paradan? 1 milyon 850 bin. Evi de 4 sene önce 420 binden aldı adam. Biliyorum fiyatı çünkü aynısından ailemde de var. Onların blokta. O zaman satışa çıktı daireler ilk sahibiydi. Sonuç, evi o fiyata sattı.
Sonra dedim o civar düzgün ama yaşı büyük evlere bakayım. Geçen sene 1200'e tutmayanı dövüyorlardı. En en sıfırlanmış, ankastrelisi falan 1500'dü.Bu sene onlar da 3500 istiyor, tadilatlı olanlar 4000.
Bir tane buldum, 2000 istedi, piyasaya göre makul. Ama adamın seneye gözü açılınca ne olacak? Taşınmadım.
Satılık baktım, 750 bine falan da var ama krediler çok ağır. Yani iki kişi çalışırken hem çocuk koleje gitsin, hem mortgage ödeyelim, işyeri kira ama çözeriz deme lüksümüz yok. Çünkü kocam da ben de kendi işimizi yapıyoruz. Düzenli gelir sahibi değiliz.
Ev sahibim iyi benim, senede 11 ay kira alır, bir kere bile sormaz kira nerede diye. 7 senede 2 zam yaptı. Ama bu sene ondan da vurgun bekliyorum. Yeni kiraya verdiği evler piyasa ayarından düşük olsa benimkinden bayağı yüksek. Ne yapayım, hakkıdır.
Kiraları sadece göçmenlere de bağlamıyorum. Yukarıda yazdığım yerde göçmenin g'si yok. Biraz Arap var, onlar da sığınmacı 5 aile bir evde yaşıyor gibi değil senden benden zaten zengin grup.
Fırsatçı ev sahibi var mı? Var. Ama serbest piyasa. Sonuçta hiçbirimiz araba satarken ben 100 e aldım 3 sene önce bugün 50'ye satayım demiyoruz. Piyasaya göre şekilleniyor. O sebeple sorun bu ülkede yaşıyor olmamız <3