ben özellikle sırf daha yüksek fiyata kiraya vermek için mevcut düzgün ödeyen kiracısına çık diyen ev sahiplerine direnilmesi gerektiğini düşünüyorum.
önceki sayfalarda farklı öneriler vermiştim ama onlar gayet uç şeyler herkes bunu biliyor.
sözleşme süreniz dolmamışken sizi çıkarmak isteyen ev sahibine tamam çıkarım demeyin. biliyorum çık denilen evde oturmak çok zor çünkü insan soğuyor. ama burada görüyorum milletin borcu harcı var, yeni doğan bebeği var vs herkesin kendi derdi var yani. zaten önümüz de kış kıyamet. bırakın ev sahibi sizi mahkeme kararıyla çıkarsın. yasal haklarınızı kullanın. mesela çık dediği anda çıkmazsanız 6 ay süreniz mi ne oluyordu, onu iyice araştırıp bir avukata da danışarak ev sahibine karşı hakkınızı yasal yollarla arayabilirsiniz. bu tarz çakalların karşısında anca böyle durulur, anca böyle tepki konulur. gerçekten bu duruma maruz kalan tüm kiracılar böyle uğraşırsa elbette pes eden ev sahipleri illa ki olacaktır. en azından kafasında istediği şeyi hemen elde edemesin onun da huzuru kaçsın, morali düşsün. sanırım böyle bir süreçte kirayı doğru biçimde düzenli, aksatmadan banka üzerinden ödüyor olmak çok önemli.
ödemenizi düzenli yaptıktan sonra ev sahibi çık diyemez
ancak sözleşmenin süresi dolar -ki ülkemizde çoğu sözleşme zaten noter tasdikli değildir yani dolayısıyla yasal olarak geçerli de değildir.
sözleşme süresi dolunca ev sahibi ben sözleşmeyi uzatmıyorum der, evin tahliyesini ister o zaman tahliye için de süre oluyor.
kiracı 5 yılını doldurduysa kiranın yeniden tespiti davası açabiliyor ev sahibi diye biliyorum, kira emsallerin çok altında kaldıysa bu yola başvurma hakkı var.
bir de genelde evin tahliyesini isteyen ev saihpleri kendim oturacam diyor. ama oturmuyor onu tespit edince cezası var esasen.
ev sahibiyim ben bu arada :) ama hiç anormal artışlar yapmadım bu sene de yapmam kiracım 5 yıldan uzun süredir oturuyor.
kiralar neden arttı sorusunun cevabı bence amortisman.
evin bedeli/kira = 240-250 civarında olmalı, dünyada genel standart bu. yani milyon lira istenen evin kirası 4bin liradan az olmamalıydı ama şimdiye kadar türkiyede bu amortisman 300 kimi yerde 400 aya kadar çıkmıştı. ev fiyatlarına göre kiralar ucuzdu. ülkede herşey pahalandı evler de pahalandı kiralar bunu biraz arkadan takip etti. şimdi pandemi dönemi ertelenen talep, öğrencilerin geri dönmesi, mülteciler derken normal amortisma sürelerini yakaladık. ev arzının az olduğu yerlerde 240 altına da inmiştir kesin.
şimdi biliyorum kızacaksınız ama
olması gereken bu
işsiz insan büyükşehirde yaşayamaz
öğrencinin evde ne işi var?
bizim insanımız biraz fazlasına göz dikiyor.
işsizsin neden evleniyorsun?
saçma sapan bölümleri neden okuyorsun? daha 21 22 yaşında 30 40 bin lira kredi borcu var, işi de yok...saçma ötesi.
diyeceksiniz ki modern dünyada okumuyorlar mı?
valla ABD'de okullar paralı. kimse anne baba parasıyla okumuyor. 3 ayrı işte çalışıp kolej parası biriktiriyor ki okula gitsin.
afrikada güney amerikada gettolarda yaşıyor insanlar güvenlikli havuzlu sitelerde ancak zenginler yaşıyor.
sosyal devlet olan avrupadaki 3-5 ülkeyle de biz aynı değiliz. onlara öykünüyoruz ama maalaef...
biz ligten düştük. yerimiz güney amerika orta afrika ayarı yerler artık.
yani gelecek nesiller ne olacak diyen gidip afrika-güney amerika gettolarına bakabilir aşağı yukarı öyle bir şey olacak. biz tam olarak hiçbir yerle aynı değiliz tabi kendimize özgüyüz ama olacak olanlar benzer.