neden 'SEN'

3 tam 1 robot

bin şükür 🍀
Kayıtlı Üye
10 Eylül 2011
5.629
22.589
598
ön edit : konu başlığı neden 'SEN' olacaktı ama tamamlayamadan elim enter'a çarptı : ((

Yeni tanıştığım insanlara ve iş, okul, alışveriş ortamlarında siz diye hitap ediyorum bence olması gereken bu . Sizin de başınıza gelmiştir ki ben ne kadar siz konusunda ısrarcı olsam da bazen ısrarla 'SEN' diyen tiplerle karşı karşıya kalıyorum. Ben bu noktada sen'e geçip gereksiz bir samimiyet algısı yaratmak istemiyorum karşı tarafta ya da lütfen bana siz diyin gibisinden bi uyarıda bulunmanın da çare olmayacağını düşünüyorum anlayacak kafada olunsa zaten ısrarla sen denmezdi sonuçta. Bu konuda çok kasıntı olduğumdan da değil zaten o samimiyeti yakaladığım kişilerle bu geçiş gayet hızlı oluyor. Bu durumlarda ne yapıyosunuz, rahatsız oluyorum artık

Yapım gereği sıcak kanlı biriyimdir. İlk anda ısınamadığım insana ömrü billah ısınamam hep mesafeli olurum. O kişi hep sizdir beydir hanımdır. Ama samimi gelen biri yaşça benden büyükse abladır abidir.

Laçka kısım vardır ki ne kadar mesafeli olursanız olun laçkadır.

Sen siz muhabbetinden çok dükkanda, mağazada "canım, tatlım" diye hitap eden görevliye gıcığım ben. Canın çıksın diyesim geliyor. İkili ilişkilerde resmiyeti bozmak istemiyorsam uyarmam direkt olarak ama "siz" diye hitap etmeye devam ederim. Anlaşılıyor genellikle.

nişantaşında bi plastik cerraha gitmiştim. Adam danışma bile kabul etmiyor öyle klas büro , klas dekorlar kallavi fiyat falan... neyse bana ikide bir cici kız , cici kız deyip duruyordu .. yemin ediyorum cici kuş cici kuş diyen muhabbet kuşu canlanıyordu gözümüm önünde. o geldi aklıma.. ben de acaip sinir oluyorum o tiplere.

Eskiden rahatsız olurdum ben de sizin gibi. Şimdi sadece sevmediklerime "siz" diyorum.

allah başka dert vermesin kardeş

Bunu özellikle doktorlarda gözlemliyorum. Henüz hastasına "siz" diye hitap eden doktora rastlamadım.

Samimiyet kurayım derken ucunu kaçırmış. Dublajlı film izler gibi, cici kız neymiş?

Ben de genelde sizi kolay kolay bırakamıyorum..
Karşı tarafın yardımcı olması şart :)

Benim için de bu da amma resmi be diyor olabilirler.

Amaaaannn boşver bence akışına bırak.

Herkes nasıl iyi hissediyorsa öyle takılsın.

Çok önemli bir konuya değindin böyle şeyleri tak hasta ol...
Siz
Yurtdışı da siz demezler bizim türkçe nereye çeker SEN

karşı tarafa aşırı kıl olmadıysam senine sizine bakmıyorum. istedigim gibi karşımdakine hitap ediyorum. onun hitap şeklide beni yormaz.. he he derim.
ama kıl olduysam ve siz siz dememe karşı inatla sen sen derse konuşmayı bitiriyorum.
bazen de ben sen derim ama o birdfen agzımdan cıkar. samimiyet olarak degil agız alışkanlıgı. fark ettigimde agzımı toplarım :)

o samimiyeti yakaladığım kişilerle bu geçiş gayet hızlı oluyor

Aslında derdinizin kaynağını ve aynı zamanda çözümünü şu cümle ile vermişsiniz.
"Siz" hitabınız, hayatınıza daha samimi katabileceğiniz kişiler ile merhabalaşarak sadece ayak üstü sohbetlerden ileriye geçemeyecek kişileri birbirinden ayıran otomatik bir süzgeç. Israrla senli benli konuşan ve bu tavrı ile sizi rahatsız eden kişileri böyle ayıklıyorsunuz. Bu sizsiniz, değişmezsiniz. Aynı şekilde karşınızdaki de değişmeyecek, çünkü onun süzgeci de senli-benli cümleler.

Karşınızdaki "Sen"li konuşmasına devam edebilir, o şekilde alışmıştır, kabul eder ve "Siz" diye hitap etmeye devam edersiniz. Bu kadar takılmaya gerek yok.

Ben de çok takığım bu konuya, çok hadsiz insanlar var gelişmemişliğin yarattığı kompleksle siz deyince tepeden baktığını düşünecek kadar zavallı durumda olanlar var.
Özellikle dr ların yaşı büyükse teyze amca dede sen diye hitapları irrite edici
80 yaşında da olsa beyefendidir hanımefendidir teyze amca değildir
Kucağında bebekli kadın olur bak teyze ye der dememeli
Abla abi teyze amca dede vs nedir ya bilmem ne hanım dır bilmem ne beydir
Mağaza eğer zincir mağaza değilse eğitimsizler, sen ler canım lar havada uçuşuyo,
Herkes saygıyı hitabı öğrenmeli
Öğrenmemiş olana da öğretmeliyiz
Benim kv bile tlfnda teyze diyen bir üst düzey bi görevliyi eğitim alması yönünde bi üstüne şikayet etti
Yani bilinçlendirelim insanları :))

Ben de "sen " diyenlere "siz" demeyi sürdürüp, hanımlı beyli devam edenlerdenim.

Ingilizce dışındaki yabancı dillerde de- almanca, hollandaca, ispanyolca vs..- siz ve sen ayrımı çok açıktır. Kelimeleri bizdeki gibi farklıdır.
Eğitimsizler/az eğitimliler (okul çağındaki gençlerin birbiriyle ilişkisi müstesna) dışında, orada da yeni ilişkilerde "sen" e geçmek, bir aşamadır.

Bu konuda bir anım var, hikayedeki herkes yabancı: Bir hayli saygın bir avukat ve avukatın bir müvekkili var. Bu müvekkille avukat arasında çok uzun yıllardır hizmet veren/hizmet alan ilişkisi sürüyor, artık dostluk da var, birbirleriyle sen diye konuşuyorlar. Avukat, ilerleyen yıllarda, müvekkilin karısı ile de tanışıyor. Avukat yaşça herkesten büyük, ama diğer herkes de en az + 35 . Birkaç kere bir araya geliyorlar ailece.

Bir yemekte sohbet derinleşiyor, bu avukat aynı zamanda da hukuk profesörlüğü olan bir kişi. Müvekkilin karısı, bu profesör avukata - mesela adı Hans Meier olsun avukatın- Profesör Meier diye hitap ediyor ve siz diye konuşuyor. Neyse, işte son yemekte - ben de varım- bu yaşça diğer herkesten büyük avukat, Prof Meier diye diye konuşan kadına döndü ve " bana sen diyebilirsin " dedi. Kadın sakince döndü, " Önce haketmeniz gerek Profesör Meier " dedi.

O an, siz ve sen ayrımı için ne düşündüğümü, niye hoşlanmadığımı anlatan/aydınlatan bir an olmuştu benim için.

Esasen bir yakınlık göstergesi olması gerektiği için, mesafeyi ortadan kaldırdığı ve bunda da iki kişinin de rızası olması gerektiği için, örnek vermek gerekirse, iki kere kapıda selam verdim diye, 3. gün kapımı çalıp "kahve içmeye geldiiim, aaa salona ne gerek var, mutfakta içeriiiiz" diyip küt diye mutfağıma dalan, hadsiz görgüsüz bir komşuyla başbaşa kalmışım hissi verdiği için, ben de hoşlanmıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…