• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nisanlimin ailesinin yaninda bacak bacak ustune atmak

Şekilcilik çok saçma. Şimdi gençsiniz uyuyorsunuz ama ileride sizin de oranız buranız ağrıyacak rahat etmek isteyeceksiniz. Aslında yaşlılar gençleri böyle kendilerinden uzaklaştırıyorlar. Babam bacak bacak üstüne atmayı takmaz ama yanında şöyle koltuğa uzanamam. Kendisi öyle alıştırdı. Şimdi artık yaşlılar. Severim her gün gitmeye çalışırım. Uzun uzun oturmak isterim ama olmuyor çünkü varisim var. Bacaklarımı koltuktan uzun süre sarkıtınca ağrıyorlar. Geliyorum eve. Halbuki orda da uzatabilsem, birlikte akşama kadar oturup tv izlesek fena mı?

Benim ailem cok rahat oyle seyleri onemsemezler. Nisanlimin sigara ve yeri geldiginde icki bile icmesine izin verdiler. Cok guzel konusurlar karismazlar anlayislilar. Ama bende saygisizlik etmem. Nisanlimin ailesi tam tersi. Babasi biraz daha modern ama bacak bacak ustune atmaya kiziyormus cocuklari asla yapamamis. Bende oyle rahat oturuyorum. Birkac kere atmamayi denedim rahatsiz oluyorum. Kendimi robot gibi hissediyorum. Konusamiyorum bile panik atagim tutuyor ordan kacmak istiyorum. Saygida asla kusur etmiyorum guleryuzluyum akrabalari falan imreniyor. ama bi onu degistiremiyorum. Nisanlimla konustuk babasinin sevmediginden falan bahsetti. Annesine halasina yaptiklarindan kizdigindan. Seni cok seviyor birsey demedi bana ama hic sevmez falan dedi. Akrabalarda annesiyle bi yere gidince ben oyle oturursam dedikodu yaparmis falan oyle seyler dedi.
Bana kalirsa yayilmadikca oturusuna dikkat ettigin surece bacak bacak ustune atmanin bi saygisizligi yok. Saygi onunla gosterilmez diye dusunuyorum.

Bu konuda siz ne dusunuyorsunuz? Dikkat ediyor musunuz?
bacakbacak üstüne atmak gayet normal ve zarif bir oturuş biçimidir. alışsın peder bey.
oturmaya devam kısaca

Ben de büyüklerin ve misafirlerin önünde bacak bacak üstüne atılmayan bir ortamda büyüdüğüm için yadırgamadım nişanlının ailesini.
Biz otomatikman yaparsak annem gözleriyle uyarır bizi. Babam ortama girerse toparlanırım yayılıp yatmam mesela. Ben hiç rahatsız olmadım bu tutumlarından. Böyle yetiştiğim için tabi.

Ve evet oturuş biçimi de bir saygı göstergesidir. Tıpkı eşimin babamın yanında içki içmeyeceği gibi. Bu bizimkileri 'anlayışsız ve kötü konuşur' yapar mı acaba? :KK14:

Kimsenin oturuşu, ortamda büyükler varken bir bacağını bir tarafa diğerini diğer tarafa açıp oturulmadığı sürece dikkatimi çekmez. Buna niye dikkat ediliyor? Dikkat ediliyorsa art niyet ararım, itaat beklentisi ararım. Oturuş şekli bence bir insanın saygı duyulması gereken kişisel alanıdır. Kendi ailemin yanında amuda da kalkarım bağdaş da kurarım. Babamın ayaklarının üzerine de uzatırım. Babamın tepesine de çıkarım. Babamla dans da ederim vs vs. Bir başka ailenin yanında göstereceğim saygı toplumsal kurallar çerçevesini aşamaz. Yani kimseye özel saygı uyduramam. Kimse kimseye kendi saygı anlayışını dayatamaz bana göre. O yüzden bu konuda fikrim sabit. Bi cafede, sinemada bacak bacak üstüne atmak ayıp değilken, aile büyüklerinin yanında atmak ayıpsa, bi gitsinler icat çıkarmasınlar derim.
bende buna helal der imzamı basarım bu sözlere.

Bir şey soracağım

Biri bana bacak bacak üstüne atarak oturmanın büyüklere nasıl bir saygısızlık olduğunu anlatabilir mi?

Bir bacağını diğer bacağının yanına koyarak değil de üstüne koyarak oturuyorsun.

Amuda kalkmıyorsun, göbek meme vs dekoltesi vermiyorsun...

Kalkıp yer vermek diyenler olmuş, diyelim ki kalktın yerini verdin büyüğüne. En kötü sandalyeye oturdun

Elindeki telefonu kumandayı da bıraktın... Büyüğünle sohbet ediyorsun

Sohbet ederken bir bacağını diğerinin üstüne koymanla ne gibi bir kusur işlemiş oluyorsun?

Ya işte gelenek melenek aile tarzı vs gibi cevaplar istemiyorum.. Yani noluyor o an o büyüğe?

Onu merak ediyorum ben
cevap veriyorum. iki bacak birbirine değiyor namus elden gidiyor:).. desemde şaka bir yana bende anlamıyorum bunu. bizde ve çevremde yok bu tarz şeyler. olmasında. çok saçma geliyor bana

Benim ailem cok rahat oyle seyleri onemsemezler. Nisanlimin sigara ve yeri geldiginde icki bile icmesine izin verdiler. Cok guzel konusurlar karismazlar anlayislilar. Ama bende saygisizlik etmem. Nisanlimin ailesi tam tersi. Babasi biraz daha modern ama bacak bacak ustune atmaya kiziyormus cocuklari asla yapamamis. Bende oyle rahat oturuyorum. Birkac kere atmamayi denedim rahatsiz oluyorum. Kendimi robot gibi hissediyorum. Konusamiyorum bile panik atagim tutuyor ordan kacmak istiyorum. Saygida asla kusur etmiyorum guleryuzluyum akrabalari falan imreniyor. ama bi onu degistiremiyorum. Nisanlimla konustuk babasinin sevmediginden falan bahsetti. Annesine halasina yaptiklarindan kizdigindan. Seni cok seviyor birsey demedi bana ama hic sevmez falan dedi. Akrabalarda annesiyle bi yere gidince ben oyle oturursam dedikodu yaparmis falan oyle seyler dedi.
Bana kalirsa yayilmadikca oturusuna dikkat ettigin surece bacak bacak ustune atmanin bi saygisizligi yok. Saygi onunla gosterilmez diye dusunuyorum.

Bu konuda siz ne dusunuyorsunuz? Dikkat ediyor musunuz?
Ben garip karşılamıyorum böyle durumları. Bazı insanlar böyle yetişmiş, bu konuyu saygı belirtisi olarak görüyorlarsa bu yaştan sonra değiştiremezsiniz.
Bence çokta zor değil yani istenilen.altı üstü bacak bacak üstüne atmayacaksınız.
Sizin durumunuzun tam tersi benim evliliğimde var.Eşimin annesinin yanında sigara içerim, çünkü bunu saygı unsuru olarak görmüyor, çok ısrar etti ve ben içiyorum. Ama kendi annemin yanında asla içemem, ve benim 40 yaşındaki kocamda içemez. Daha doğrusu içmez. Annemin bu konuda hassas olduğunu bildiği için birgün bile onun yanında veya evinde sigara içmedi 15 yıldır. Dışarı çıkar öyle içer. Yanında içse annem birşey mi diyecek koca adama? Hayır.Ama içten içe bozulacak, belki saygısızlık diye düşünecek.Ne gerek var o zaman ?

Hakaret size ya da farklı düşünene değil, dili sivri olana. Demek ki "şive"leri bu!

Kendi ülkesine ve kültürüne yabancı, katılmasa bile sanki boyle birsey hiç yokmuş, yaşanmamış gibi bakanlara idi onca yazılan atarlı yazı.

Siz olayı tamamen yanlış anlamışsınız.

"Bundan saygı mi olur be" diye çemkirenlere ancak o dilde cevap verilir.

Yazarken siz de biliyordunuz ki verdiğiniz örnek, tam da kastettiiğim şeyi açıklıyor.

O kültürlerde yaşayan biri bunu saygısızlık olarak görmez.

Ama bizim içimizdeki kendi beğenmiş, ilgi çekmeye çalışan ya da aciz bir farklılık göstererek kendini ispat edebileceğini sananlar, böyle bir saygı biçimi ya da adı saygı olmasa bile böyle bir alışkanlığımız yokmuş davranıyor.

İğrenç bir elitizm.

Hee sizin yapmadığınız herşey ne ise odur "saygı".

Sizin yaptığınız veya yapabildiğiniz her türlü serbestiyet saygı değil!
Ne alâ :):)

O size göre, o sizin özgürlüğünüz, alışkanlığınız, serbestliğiniz; kişisel bir durum, toplumsal değil.

Bacak bacak üstüne atıp alkol ve sigara içtiginiz babanıza sorun, o babasının yanında yapıyor muymuş, ya da bir önceki nesil.

O ailenin beklentisine saygı duyup, hepi topu 2 saat bacak kırmamak, ödün vermek ise eğer; müthiş bir eziklik ve kendini ispat etme çabası der birisi buna. Ve doğru söylüyordur.

Ödünmüş. Pehhhh.

Konuşma ve davranışlarda bütünlük göstererek, saygılı, tutarlı ..
Ben diğer tüm üyelere ya da farklı düşünenlere atarlanmadım hanımefendi.

Geriye dönüp bakarsanız; aşağılayan, bunu saygı olarak görenleri küçümseyen, atarlı-giderli yazan, ukala tavırlı yorumları görebilirsiniz.

(bundan saygı mı olurmuş da... sene bilmem kaçmış da... nasıl bir zihniyetmiş de... bir sürü üstten bakan tip)

Derdini aşağılayarak, fikrini kendi gibi düşünmeyenlere küçümseyerek dile getirenlere, onların anlayacağı dilden konuşmaktan başka çare maalesef yok.

Hakaret size ya da farklı düşünene değil, dili sivri olana. Demek ki "şive"leri bu!

Kendi ülkesine ve kültürüne yabancı, katılmasa bile sanki boyle birsey hiç yokmuş, yaşanmamış gibi bakanlara idi onca yazılan atarlı yazı.

Siz olayı tamamen yanlış anlamışsınız.

"Bundan saygı mi olur be" diye çemkirenlere ancak o dilde cevap verilir.

Yazarken siz de biliyordunuz ki verdiğiniz örnek, tam da kastettiiğim şeyi açıklıyor.

O kültürlerde yaşayan biri bunu saygısızlık olarak görmez.

Ama bizim içimizdeki kendi beğenmiş, ilgi çekmeye çalışan ya da aciz bir farklılık göstererek kendini ispat edebileceğini sananlar, böyle bir saygı biçimi ya da adı saygı olmasa bile böyle bir alışkanlığımız yokmuş davranıyor.

İğrenç bir elitizm.

Hee sizin yapmadığınız herşey ne ise odur "saygı".

Sizin yaptığınız veya yapabildiğiniz her türlü serbestiyet saygı değil!
Ne alâ :):)

O size göre, o sizin özgürlüğünüz, alışkanlığınız, serbestliğiniz; kişisel bir durum, toplumsal değil.

Bacak bacak üstüne atıp alkol ve sigara içtiginiz babanıza sorun, o babasının yanında yapıyor muymuş, ya da bir önceki nesil.

O ailenin beklentisine saygı duyup, hepi topu 2 saat bacak kırmamak, ödün vermek ise eğer; müthiş bir eziklik ve kendini ispat etme çabası der birisi buna. Ve doğru söylüyordur.

Ödünmüş. Pehhhh.

Konuşma ve davranışlarda bütünlük göstererek, saygılı, tutarlı ve olgun, anlayışlı olmaktan yola çıkarak; salt bacak bacak üstüne atmayı örnek vermeniz, çok kurnazca!
Konu bacak bacak atma. Başka bir şey degil.

Yukarıda da yazdım, saygısızlık etmedim (lafınız bana ise)saygısızca atarlananlar ancak o dilden anlıyor.

Elitistçe debeleniyorsa birisi, üstten cevap vermekten başka çare yoktur.

Evet bu mantıklı bir açıklama.

Ama bunu direkt isteyen yok konu sahibinden. Kimse kınamamış.

Sadece nişanlısı, ailesinin böyle bir hassasiyeti olduğunu söylemiş.

Ayrıca, yaşıtları arasında değil, büyüklerin yanında dikkat etmesi gerektiği çok açık.

Evlilik bu değil mi zaten?!

Herkes kendi bildiğine göre kafasının dikine giderse, evlenme nasıl evlenme olur?

Hani karşılıklı saygı, birer adım yaklaşma, aynı teknede yoğrulma?!

Size de kolaylık versin. İşiniz zor bu kafayla..

..........

Biri yazmış, elli kere aynı şeyi tekrar etmiş diye. Demek ki anlaşılamamış.

1-) Benim uzun, atarlı, sinirli, üstten bakan ve buyurgan yorumum; bacak "bacak üstüne atmayı tek başına saygı olarak görmemek gerek" diye düşünenlere değil; saygısızca, fütursuzca, ayar verircesine, üstten bakan, ukalalık yapanlara karşı onların anlayacağı dilden konuşmak içindi. (Yine anlamamışlar)

2-)Büyüklerinin yanında, hele ki aile büyüklerinin yanında bacak bacak üstüne atmak, sigara içmek -genel olarak- saygısızlık adledilir, en hafifinden hoş karşılanmaz.

3-)Bu saygı ölçütleri cinsiyetçi, aşağılayıcı, köleleştiren ya da sadece kadınlardan istenen hassasiyetler değildir. Erkeklerden de beklenir.

4-)Bu saygıyı beklemek, tek karşı tarafı tahakküm altına almak demek değildir.
Ama başka davranışlarla iş "haddini bil, sözümden çıkma" ya varırsa iş değişir.

5-)Bazı üyelerin kendi hayatlarından örnek verdiği gibi, bacak bacak üstüne atmayı saygısızlık olarak görmeyen aileler de çoktur.
Bu gayet doğal.
Sorun şu:
Hiç böyle bir kültür, alışkanlık yokmuş gibi davranmak, "aa ne münasebet" demek çok sinir bozucu ve küstahça.
Arkadaşım, senin için olmayabilir, sen istediğin gibi davranırsın, kime ne!
Ama, hiç böyle bir şey duymamış gibi tepki vermek ukalalıktır.

6-)Evlilik karşılıklı anlayışsa, buna "ödün vermek" veya "kendini ezdirmek" denmez.
Bu kafayla kimse hiçbir şey için hiçbir zaman alışkanlığını değiştirmesin. Kardeşinle evlensen yine anlaşamazsın bu kafayla.
Nişanlı iken söylemiş işte, işine gelmiyorsa bu durum, evlenmezsin okur biter.

7-)Evet, arkadan konuşmak, laf taşımak, kuyu kazmak, ağır sözler söylemek saygısızlıktır.
Ama bi örnekler, "bacak bacak üstüne atma" ya karşı örnek olarak verilemez, dil oyununa gerek yok.

:cool:Davranış biçimlerimiz karşısında kabahat para cezası ya da tazminat ya da kanunen ceza alıyorsak, bunlar suçtur veya hak ihlalidir veya kabahattir. Karşılığı, yani yaptırımı hukukidir.

Gürültü yapmak, iftira atmak, özel hayatı ihlal etmek, kişisel bilgileri deşifre etmek, hayasızca davranmak vs böyledir.
Saygı ise, kanuni karşılığı olmayan, bağlayıcı olmayan ancak o kültüre özgü olan, nesiller boyu aktarılarak gelen; kapsamı daralan/genişleyen/değişen davranışlardır.
Kültürden kültüre değişir.
Köklü gelenekleri ve geçmişleri olan toplumlarda bunlara sıkı sıkıya bağlılık çok görülür.

9-)Hal böyle iken, buna uyup uymamak herkes serbesttir, kişiler buna uymayabilir, unutulup giden o kadar çok gelenek ya da saygı çeşidimiz var ki, anlatmakla bitmez.
Ama, "Bundan saygı mi olur", "ne alaka", "ezdirme kendini", "ödün verme/taviz verme", "ben yapmıyorum, gayet rahat tipimdir", "Bu da nerden çıktı" dıyw tepki göstermek, elitist olduğunu sanmak ama esasen ezik olmaktır.
Ukalalıktır.
Ukalalık yapana, anlayacağı dilden cevap verilir.

Yoksa tartışılan, kızılan şey "farklı düşünmek" değil, ukalalık yapmaktır.
Mesele,
Farklı olma çabası içinde olan ve kendi doğrularını tek doğru sanan, haberi yokmuş ya da hiç duymamış gibi davrananlara hakettiği cevabı vermektir.

Yoksa isteyen istediği gibi davranır, düşünür. İşine gelmiyorsa da evlenmez.

Son...
Ohoooo siz boyle 5 10 gunde bir akliniza estikce konuyu acip okuyup gaza gelip bize saydircaksaniz bir sohbet topigi acalimda rahatlayin.Isinizmi yok kac satir okumadim konularfa konu sahibine cevao verip cekilmeyi ogrenin artik millete ahlak dersi vermeyin yeter.

Oturmayı,kalmayı bilmek diye bir adab göstergesi vardır.bunu bilmek kişiye artı getirir her ortamda...

Adap edep bilmeyen, bildiği halde yapmayan, işine gelmeyen kolayı bulmuş; "Bundan saygı mi olur"
Sen yapmayabilırsin ama bu saygı, bu kadar net.

Hırsızlık yapan da "hırsızlık suç değil, annemin babamın yanında her yerde yaparım, bundan suç mu olur, benim normalim bu, kendimden hiç ödün veremem" diye çırpınsın dursun :)
Ne değişir? Hiçbir şey. Hırsızlık suçtur ve kendisi hırsızdır...:)

Bu hareket de bu toplumda saygısızlıktır, sen uymasan da bu gerçek değişmez, uymayabilirsin, yaptırımı yok ama bu seni "saygısız" olmaktan kotarmaz......

Kendi toplumuna, kültürüne bu kadar yabancı olmak ise bambaşka bir sorun.
Basbaya kompleks tabanlı elitist görünme çabası.

Bu kadar basit ve hepimizin bal gibi bildiği davranış gereksiz yere uzadı, pes...

Back
X