• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nisanlimin ailesinin yaninda bacak bacak ustune atmak

Oncelikle burda her yazilan yazidan kendinize pay cikarmayin
"Siz" oylediniz "biz"boyleyiz diye insanlari otekilestirmeyin.
Gelelim orneklerinize.bacak bacak ustune atan herkes saygida kusur etmeyen insanlarmi.
Oyle bi ornek vermissinizki.
Benim gozumde herikiside saygisiz.
Daha karsimda oturmayi bilmeyen bi insanla zaten oturup munakasa etme tenezzulu bile gostermem o ayri.
Once oturmayi ogrenecek sonra konusmayi
"bacak bacak üstüne atan herkes saygıda kusur etmeyen insanlar mı" mı?verdiğim örneği verirken bunu söylemeye mi çalıştım ben, bunu mu anladınız gerçekten?benim o örnekleri vermemin sebebi sizin buradaki seviyesiz bir üyeye destek çıkmanızdı.o kişi de belli ki büyüklerinin yanında bacak bacak üstüne atmıyor ama saygısız olduğu insanları küçümser tavırlarından, saldırganlığından belliydi.verdiğim örnek gayet de o üyeye verdiğiniz cevapla alakalıydı.ben bacak bacak üstüne atıyorum ama insanlarla konuşurken laflarıma dikkat ediyorum.ama sizin için kesin saygılı olan odur saygısız olan benimdir o konuşmayı bilmediği halde destek çıktığınız ama bacak bacak üstüne atan insanları "daha karşımda oturmayı bilmeyen insan" diye tanımladığınıza göre.bacak bacak üstüne atmak oturmayı bilmemek değildir, gayet de kibar ve derli toplu bir oturuş şekli.

Beden dili diye bir sey var, konusulan kelimelerden daha etkili bir dil. Insanin ayaklarini yere duz veya parmaklari ice donuk basmasinin bile birbirinden farkli anlami vardir. Gozunu hafif veya cok acmanin, elin kolun nereye kondugunun... Haliyle bacak bacak ustune atmanin da anlami var. Internette cok yazi var. Ben birkacini kopyaladim:

"
Genellikle sol bacağın üzerine sağ bacak olmak üzere bir bacak düzgünce şekilde diğerinin üzerine atılır. Bu Avrupalı, İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda kültürlerinde kullanılan normal bacak atma hareketi olup sinirli, çekingen veya savunma tavrını gösterir. Ancak bu hareket başka olumsuz, hareketlerle bir arada olan destekleyici bir hareket olup tek başına veya bağlam dışında yorumlanmamalıdır. Örneğin, konferanslarda veya rahatsız bir sandalyede uzun süre oturan kişiler de bu hareketi yaparlar.
Ayrıca bu hareketi soğuk havalarda görmek daha yaygındır. Bacak bacak üstüne atma hareketinin kavuşturulmuş kollarla bir araya geldiği durumda (Şekil 80) kişi konuşmadan çekilmiş demektir. Bu pozdaki birisinin kararını sormak için bir Pazarlamacının çıldırmış olması gerekir ve bu durumda yapılabilecek en iyi şey neye itirazı olduğunu öğrenmeye çalışarak sorular sormaktır. Bu poza pek çok ülkede özellikle kocaları veya erkek arkadaşlarından memnuniyetsizliklerini ifade eden kadınlarda rastlanır.
"
http://kisiselbasari.com/resimli-ve-aciklamali-beden-dilini-ogreniyorum.html

* Bacak bacak üstüne atmak ise, savunmanın diğer bir şekli. Daha çok kadınların tercih ettiği bu oturuş, içine kapanıklık ve savunmaya geçme duygusunun göstergesi kabul ediliyor. Kişi kabuğuna çekiliyor ve fikrini açıklamaya karar verdiğinde bacak bacak üzerine atmaktan vazgeçiyor.

"Bacak bacak üstüne atmak olumsuz bir anlam içermektedir. Ancak burada kişi uzun süre oturduğunda bir rahatlama ihtiyacından dolayı da bacak bacak üstüne atabilir. Oturma süresi arttığında buna bağlı olarak kişi rahatlama ihtiyacı duyar. Ne kadar fazla oturuluyorsa bacaklar o kadar çok ağrıyacak ve rahatlama ihtiyacı artacaktır. Bundan dolayı kişi değişik pozisyonlarda oturmaya çalışacaktır. Burada bacakların ne anlamda üst üste atıldığının anlaşılabilmesi için kolların durumuna bakmak gerekmektedir. Bacak bacak üstüne atıldığında eğer kollarda göğüs hizasında kavuşturulduysa kişi olumsuz ve savunmacı bir tutum içine girmiştir. Karşısındaki kişiye karşı büyük bir direnç geliştirmiş ve kendisini tamamıyla karşısındaki kişiye kapatmıştır. Ayakların ve kolların birlikte kapatılması Olumsuz bir ruh halini göstermektedir. Kişi bu ruh halindeyken emniyetsizlik duygusu içine girmiştir. Eğer kişi böyle bir oturuş sergiliyorsa bu kişiye kesinlikle evet ya da hayır tarzında cevaplar içeren soru sorulmamalıdır. Çünkü kişi olumsuz bir ruh halinde olduğu için muhtemelen hayır cevabını verecektir. Kişinin tamamıyla kendisini kapatması hem bacaklarının hem de kollarının çapraz bir hal almasıdır. Kişi rahatlamak amacıyla bacak bacak üstüne attıysa tamamıyla kendisini kapatmamıştır yani kollar kavuşturulmamıştır. Eğer kişi hem bacak bacak üstüne attı hem de kollarını kavuşturduysa kişi karşısındaki kişiye tamamıyla direnç gösteriyor demektir."

Büyüklerin beden dilini bildiğini sanmıyorum.
Sadece aileleri ona bunu dikte etmiş
Şimdi de onlar gençlere dikte ediyor
Ama yüz kişilik anket yapsam büyükler arasında neden diye
Hepsi saygısızlık olur der
Ama neden saygısızlık olur desem
E biz öyle gördük derler (tecrübeyle sabit)
Onlar için sebep yok yani
İki dakika durup sahi neden ya dediklerini sanmıyorum

O kadar yorum yazdim, okuyan zaten anlar dusuncelerimi de.. Sunu soylemeden geçemeyeceğim; konunun genelinde su var, bacak bacak ustune atmayi hos karsilamayanlar gayet normal sekilde aciklarken, bacak bacak ustune atmayi normal gorenler gormeyenleri resmen tahrik edip 'sacma sapan/anlamsiz adetleriniz' diye yaftaliyor.. Saygi beklerken saygisizlik yapmak da cagin hastaligi..

yorumları hiç okumadam direk kendi düşüncemi yazıyorum...saygıyı bacak bacak üstüne atmakla ölçen zihniyeti anlamakta güçlük çekiyorum. bacak bacak atmasan ama arkalarından konuşsan daha mı makbul olacakmışsın? insanlar bazen böyle sebeplerle başka insanları kendilerinden uzaklaştırıyorlar...bence nasıl hissediyorsan öyle davran. bu yaştan sonra kmse kmseyi değiştiremez.

O kadar yorum yazdim, okuyan zaten anlar dusuncelerimi de.. Sunu soylemeden geçemeyeceğim; konunun genelinde su var, bacak bacak ustune atmayi hos karsilamayanlar gayet normal sekilde aciklarken, bacak bacak ustune atmayi normal gorenler gormeyenleri resmen tahrik edip 'sacma sapan/anlamsiz adetleriniz' diye yaftaliyor.. Saygi beklerken saygisizlik yapmak da cagin hastaligi..
Biraz insafa mı gelseniz acaba?

Sizinle aynı görüsü paylaşıyorlar diye üslupları gözü kapalı onaylıyorsanız kişisel tercihiniz ama o mesajların çoğu bırakın saygıyı alenen hakaret, aşağılama içeriyor. "Onların aile yapısı bozulmamıs sizinki bozulmuş" diyen mi ararsınız, "özgür kız tribi" diye aşağı göreni mi yoksa sanırsın bacak bacak üstüne atmamış da uyuşturucuya bulaşmış gibi "kayıp nesil" muamelesi yapıp ah vah edeni mi, "ben oturmayı kalmayı bilmeyenle muhatap bile olmam" diyecek kadar cirkinleşip terbiyesizleşeni mi? Hele "anlayana!!!bir!bir!!" ekolü var ki kim kimin zekasına hakaret edecek seviyeye ne zaman geldi anlamak mümkün degil.:KK34:

Sizin takıldıgınızsa topu topu iki kelime. Onların anlamlarında tahrik içerecek ne buluyorsunuz tam olarak? "Saçma" mantıklı olmayan, anlamsız "anlam ifade etmeyen" demek değil mi? Hakaret, tahrik nerede? Sizin mantıgınıza yatan size anlamlı gelen her şey insanlığın kalanı için de öyle olmak zorunda mı? Bu durumda ne zaman biri sizinle aynı fikri paylaşmasa tahrik oluyorsunuz demektir.

Not: Konuyu saygı çerçevesinde ele almayan herkes her türlü açıklamayı yaptı, her türlü örnegi verdi zaten, bu da bu konuya son yorumum olsun istiyorum.

Saygı bacak bacak üstüne atmakla, yanında alkol almamakla olmaz. Ben bütün bunları yapmayıp el pençe divan durup kayınvalidemin kuyusunu da kazabilirim. Yapabilirim değil mi ? Çok saygısız olabilirim mesela ? Takılmayın bunlara bence.

Sizinle aynı görüsü paylaşıyorlar diye üslupları gözü kapalı onaylıyorsanız kişisel tercihiniz ama o mesajların çoğu bırakın saygıyı alenen hakaret, aşağılama içeriyor. "Onların aile yapısı bozulmamıs sizinki bozulmuş" diyen mi ararsınız, "özgür kız tribi" diye aşağı göreni mi yoksa sanırsın bacak bacak üstüne atmamış da uyuşturucuya bulaşmış gibi "kayıp nesil" muamelesi yapıp ah vah edeni mi, "ben oturmayı kalmayı bilmeyenle muhatap bile olmam" diyecek kadar cirkinleşip terbiyesizleşeni mi? Hele "anlayana!!!bir!bir!!" ekolü var ki kim kimin zekasına hakaret edecek seviyeye ne zaman geldi anlamak mümkün degil.:KK34:

Sizin takıldıgınızsa topu topu iki kelime. Onların anlamlarında tahrik içerecek ne buluyorsunuz tam olarak? "Saçma" mantıklı olmayan, anlamsız "anlam ifade etmeyen" demek değil mi? Hakaret, tahrik nerede? Sizin mantıgınıza yatan size anlamlı gelen her şey insanlığın kalanı için de öyle olmak zorunda mı? Bu durumda ne zaman biri sizinle aynı fikri paylaşmasa tahrik oluyorsunuz demektir.

Not: Konuyu saygı çerçevesinde ele almayan herkes her türlü açıklamayı yaptı, her türlü örnegi verdi zaten, bu da bu konuya son yorumum olsun istiyorum.
ya size hayranım gerçekten.
ben de bu üyeye cevap verecektim ama zaten bu başlıkta çok tartıştığım için vazgeçmiştim.tam da aklımdan geçen şeyleri yazmışsınız.saçma veya anlamsız demek ne zamandan beri tahrik etmek oldu?mantığımıza yatmayan şeylere saçma diyeceğiz tabiki de.

Yorumlarin geneli dedim.. Bacak bacak ustune atmayi tasvip etmeyen ve benim gibi hakaret etmeden savunanlar ve tasvip edip baskalarinin kulturune hunharca saldiranlar seklinde iki bariz grup carpti benim gozume..
Sizinle konusmak istemiyorum desem cok mu ayip olur? Surekli tartisma halindesiniz de zira..

Bacak bacak ustune atmanin saygisizlikla baglantisini hicbir zaman cozemedim.
Saygisizlik adledilen bircok konu varken 21.yy da hala bu mevzuyu onumuze koyanlarda en buyuk hata.
Dunya ay'a cikiyor, uzay arastirmalari yapiyor. Bizim millet neyin derdinde:KK14:
İste niye gelisemedigimizin hatta geriye gittigimizin en buyuk kaniti.

Yorumlarin geneli dedim.. Bacak bacak ustune atmayi tasvip etmeyen ve benim gibi hakaret etmeden savunanlar ve tasvip edip baskalarinin kulturune hunharca saldiranlar seklinde iki bariz grup carpti benim gozume..
Sizinle konusmak istemiyorum desem cok mu ayip olur? Surekli tartisma halindesiniz de zira..
Birilerini zan altında bırakan yorumlar yapmak o insanlara cevap hakkı dogurur. Kimse için asılsız, suçlayıcı ve ironik cümleler kurmazsanız tartışma ya da konuşma halinde olmamıza da gerek kalmaz. Konu sıkıcılıkta dünya markası haline geldi zaten, yazacak bir cümlem daha yok.

Ayıp falan da olmaz dert etmeyin, siz kimsiniz ya da ben size göre kimim, ortada verilen bi önem mi var ki ayıp olacak bi durum oluşsun.:KK12:

Birilerini zan altında bırakan yorumlar yapmak o insanlara cevap hakkı dogurur. Kimse için asılsız, suçlayıcı ve ironik cümleler kurmazsanız tartışma ya da konuşma halinde olmamıza da gerek kalmaz. Konu sıkıcılıkta dünya markası haline geldi zaten, yazacak bir cümlem daha yok.

Ayıp falan da olmaz dert etmeyin, siz kimsiniz ya da ben size göre kimim, ortada verilen bi önem mi var ki ayıp olacak bi durum oluşsun.:KK12:
Beni alintilayan sizsiniz surekli,size yonelik bi cumlem yok,ne ironi ne kinaye; nasil anlamak isterseniz gerci..
Hosca kaliniz..

öncelikle, sizden farklı düşünen insanlara karşı saldırgan bir şekilde cevap veren, küstah vs diyen biri olarak, insanlara saygı ile ilgili nutuk çekebilecek en son insanlardan birisiniz; o yüzden aslında ciddiye bile almamam gerekiyor ama...kendimi tutabileceğimi sanmıyorum, yine de sizin aksinize seviyeli bir şekilde yazacağım.terbiyesizlik veya saygısızlık veya edebsizlik(siz ne demek isterseniz) olduğu herkes tarafından kabul edilen şeyler vardır; küfür etmek, hakaret etmek, insanlara kötü davranmak gibi gibi...çünkü bunların neden saygısızlık olduğuyla ilgili mantıklı açıklamalar yapılabilir.çünkü bu şeyleri yaptığımızda karşımızdaki insanın duygularını incitmiş oluruz, çünkü bunları yaptığımızda karşımızdaki insana onun duygularını önemsemiyormuş gibi davranmış oluruz...örnekler çoğaltılabilir ama ilk aklıma gelen bunlar, başka insanların yanında sesli konuşmak veya sesli müzik dinlemek gibi çevremizdeki insanları rahatsız edebilecek şeyleri de ekleyebiliriz mesela.peki bacak bacak üstüne atmak gibi hiç kimseye bir zararı olmayacak ve hiç kimseyi rahatsız etmeyecek(evet aramızda saygısızlık diyip rahatsız olan insanlar olabilir ama ben burada gerçekten rahasız olmaktan bahsediyorum) bir şey nasıl saygısızlık olabilir?öğretmenin yanında içki içmek gibi konumuzdan uzak, abartılı ve uç örneklerinizi dikkate almıyorum bile.ama öbür örneklerinize gelirsek evet ben büyüklerimin yanında bacak bacak üstüne de atarım, ayaklarımı altıma alarak ya da bağdaş kurarak da otururum yanımızda yabancı insanlar olmadığı sürece.çünkü ben bir şeyi yapacağım zaman ya da bir görüşü kabul edip uygulayacağım zaman önce düşünürüm bunun bir mantığı var mı diye.gelenekmiş bilmem neymiş kimse kusura bakmasın ama ben eskiden insanlar böyle yapıyormuş, günümüze kadar böyle gelmiş diye kimsenin keyfine göre kendimi kısıtlayamam.sizin de dediğiniz gibi arada sırada görüşeceğiz, böyle saçma sapan küçük şeylere takılmayıversinler, ne olacak?ölmezler ya.

Ben diğer tüm üyelere ya da farklı düşünenlere atarlanmadım hanımefendi.

Geriye dönüp bakarsanız; aşağılayan, bunu saygı olarak görenleri küçümseyen, atarlı-giderli yazan, ukala tavırlı yorumları görebilirsiniz.

(bundan saygı mı olurmuş da... sene bilmem kaçmış da... nasıl bir zihniyetmiş de... bir sürü üstten bakan tip)

Derdini aşağılayarak, fikrini kendi gibi düşünmeyenlere küçümseyerek dile getirenlere, onların anlayacağı dilden konuşmaktan başka çare maalesef yok.

Yarim saat alintiyla ugrasmak yerine benim mesajimi iki kere okusaniz daha faydali olurdu size.Hakaretleriniz,kullandiginiz kelimeler benim kulturumdeki birine kullanmayi yakistirmaz.

Hakaret size ya da farklı düşünene değil, dili sivri olana. Demek ki "şive"leri bu!

Bu nasıl "her şeyi ben bilirim"ci bi yorum böyle, üstten üstten yazılmış, ne saygıdan ne seviyeden nasibini almamış kelimeler karmaşası.

"Bu kafa yapısına göre herkes kendi yaptığına göre saygı normu belirlemiş olacak." demişsiniz.Evet tam da öyle olacak, ne sorununuz var bununla? Kendi değerlerinize güvensizliğinizden mi ya da dozu hududu kalmamış her şeyi ben bilirim kafasındaki aşırı güveninizden mi muzdaripsiniz?

Herkes kendi ailesinden, doğup büyüdügü yerin adetinden, eşinden dostundan, mantıgının süzgecinden ne ögrendiyse hayat ve saygı adına onu uygulacak. Kültürler yan yana geldiginde biri digerini sindirmeyecek, ikisi de uygulanacak, iki taraf da birbirlerinden öğrenecek böylece bi zenginlik doğacak. Yanlış olan tarafı ne yani bunun?

Ama konuyu çıplaklıga, cinselliğe, hakarete çekerseniz Türkiye standartlarında haklı çıkmanın altın formülüne oynamış olursunuz değil mi? O yüzden başlamışsınız hemen "Biri de çıksın, donsuz gezsin veya salonun ortasında büyüklerin yanında sevişsin ya da küfürlü ve argo konuşsun." diye.

Hadi size uç bi örnek olsun. Dünyada kadınların belden yukarısı çıplak, erkeklerin eş ararken sizin tabirinizle donsuz gezdiği kültürler hala varlığını devam ettiriyo mesela.

Ama tabi sizin için hiç bi anlam ve önemi yok çünkü size uzak bi cografyada yaşayan Türkiye'ye kıyasla bi avuç sayıdaki insandan bahsediyoruz değil mi? Nasıl olsa sizin baktıgınız yerden uç bi örnek, saygısızlık onlar içinse son derece normal. Sizi haklı yapan tek şey arkasına sıgı abilmeyi umdugunuz insan sayısı. Ne kadar acizce.

Çok merak ediyorum bi şekilde yollasak sizi 1 aylıgına oralara o ailelerin bozulmamıs kültürlerine saygı duymak adına onların yaptıklarını birebir tekrarlar mısınız? İncileriniz dökülmez ya.

Dudaktan öpüşerek selamlaşılan bi kültürde mesela (insanlar bunu şehir efsanesi ya da rus adeti zanneder ama aslında çok yakınımızda arap cografyasında da görülür) eşinizin ailesini bu şekilde öper misiniz hiç yadırgamadan her seferinde, sırf aileye uyum saglamak adına? Dudagınız aşınmaz sonuçta.

Ayşe Arman ın mıydı tam emin degilim ama kadın sünnetiyle ilgili o kültürün yaşlıları ve gençleriyle bi röportaj vardı yazı dizisi şeklinde yayımlanan. Yaşlılardan biri oglu ve gelini çocuğunu sünnet ettirmeyecegini söyleyince böyle bi "saygısızlıgı" kabullenemeyeceğini söyleyip cocugu gizlice sünnet ettirdiğini anlatıyordu. Sahi "kim karısır benim cocuguma" yı burada devreye sokabiliyo muyuz size göre yoksa hala eşimizin ailesine "saygı" duymamız gerekiyo mu?

Örneklerde bogulmagı bırakalım. Özgürlük, özgünlük, kendi değerlerinle var olup kabul edilebilmeye gelince insanların kolay elde ettikleri kazanımlar değil bunlar, dil uzatırken sınır bilmek lazım. Bugün burada büyük harflerle bağır çağır insanların gözlerini yorma hakkına sahipseniz bunları o "saygısızlığın diğer adı olmuş" dediğiniz şeylere borçlusunuz.

"Eşinizin ailesinden korkmazsınız ama milletvekilinden, savcıdan, ilkokul öğretmeninizden korkarsınız özgür kız güruhu" lafınıza ise ancak kişi kendinden bilir ikiyüzlülüğü demek istiyorum. Ki aslında yorumunuzun sırf şu kısmı bile kib leyip geçmeye değer zira hakaret etmeye doyamamışsınız.

Bacak bacak üstüne atmayı saygısızlık olarak yorumlamayan aileler için "bozulmuş" demek sizin ne haddinize??

Neyse hanımefendi, özetle kimse sizin, benim ya da onun kalıplarına uymakla saygılı da olmaz saygısız da. İçine sindirmedigi bi kuralı papagan gibi tekrarlar en fazla. Ayrıca kimse "ben buyum" dedigi icin klavye basından sizin kustugunuz hakaret ve nefret icerikli yazılarla muhattap olmayı hak etmez, mecbur da değil. Biraz daha nezaket lütfen.

Kendi ülkesine ve kültürüne yabancı, katılmasa bile sanki boyle birsey hiç yokmuş, yaşanmamış gibi bakanlara idi onca yazılan atarlı yazı.

Siz olayı tamamen yanlış anlamışsınız.

"Bundan saygı mi olur be" diye çemkirenlere ancak o dilde cevap verilir.

Yazarken siz de biliyordunuz ki verdiğiniz örnek, tam da kastettiiğim şeyi açıklıyor.

O kültürlerde yaşayan biri bunu saygısızlık olarak görmez.

Ama bizim içimizdeki kendi beğenmiş, ilgi çekmeye çalışan ya da aciz bir farklılık göstererek kendini ispat edebileceğini sananlar, böyle bir saygı biçimi ya da adı saygı olmasa bile böyle bir alışkanlığımız yokmuş davranıyor.

İğrenç bir elitizm.

Kendinden ödün vermemelisin. Bacak bacak üstüne atmanın saygıyla da hiçbir alakası yok. Ben de sizin gibiyim. Kendi babamın yanında aşırı rahatımdır. Sigara da içerim, yeri gelir birlikte alkol de alırız. Babamın yanında bu kadar rahatken, başkasının yanında saygısızlık olur diye bacak bacak üstüne atmazsam asıl babama saygısızlık olur.

Hee sizin yapmadığınız herşey ne ise odur "saygı".

Sizin yaptığınız veya yapabildiğiniz her türlü serbestiyet saygı değil!
Ne alâ :):)

O size göre, o sizin özgürlüğünüz, alışkanlığınız, serbestliğiniz; kişisel bir durum, toplumsal değil.

Bacak bacak üstüne atıp alkol ve sigara içtiginiz babanıza sorun, o babasının yanında yapıyor muymuş, ya da bir önceki nesil.

O ailenin beklentisine saygı duyup, hepi topu 2 saat bacak kırmamak, ödün vermek ise eğer; müthiş bir eziklik ve kendini ispat etme çabası der birisi buna. Ve doğru söylüyordur.

Ödünmüş. Pehhhh.

"bacak bacak üstüne atan herkes saygıda kusur etmeyen insanlar mı" mı?verdiğim örneği verirken bunu söylemeye mi çalıştım ben, bunu mu anladınız gerçekten?benim o örnekleri vermemin sebebi sizin buradaki seviyesiz bir üyeye destek çıkmanızdı.o kişi de belli ki büyüklerinin yanında bacak bacak üstüne atmıyor ama saygısız olduğu insanları küçümser tavırlarından, saldırganlığından belliydi.verdiğim örnek gayet de o üyeye verdiğiniz cevapla alakalıydı.ben bacak bacak üstüne atıyorum ama insanlarla konuşurken laflarıma dikkat ediyorum.ama sizin için kesin saygılı olan odur saygısız olan benimdir o konuşmayı bilmediği halde destek çıktığınız ama bacak bacak üstüne atan insanları "daha karşımda oturmayı bilmeyen insan" diye tanımladığınıza göre.bacak bacak üstüne atmak oturmayı bilmemek değildir, gayet de kibar ve derli toplu bir oturuş şekli.

Konuşma ve davranışlarda bütünlük göstererek, saygılı, tutarlı ve olgun, anlayışlı olmaktan yola çıkarak; salt bacak bacak üstüne atmayı örnek vermeniz, çok kurnazca!
Konu bacak bacak atma. Başka bir şey degil.

Yukarıda da yazdım, saygısızlık etmedim (lafınız bana ise)saygısızca atarlananlar ancak o dilden anlıyor.

Elitistçe debeleniyorsa birisi, üstten cevap vermekten başka çare yoktur.

yorumları hiç okumadam direk kendi düşüncemi yazıyorum...saygıyı bacak bacak üstüne atmakla ölçen zihniyeti anlamakta güçlük çekiyorum. bacak bacak atmasan ama arkalarından konuşsan daha mı makbul olacakmışsın? insanlar bazen böyle sebeplerle başka insanları kendilerinden uzaklaştırıyorlar...bence nasıl hissediyorsan öyle davran. bu yaştan sonra kmse kmseyi değiştiremez.

Evet bu mantıklı bir açıklama.

Ama bunu direkt isteyen yok konu sahibinden. Kimse kınamamış.

Sadece nişanlısı, ailesinin böyle bir hassasiyeti olduğunu söylemiş.

Ayrıca, yaşıtları arasında değil, büyüklerin yanında dikkat etmesi gerektiği çok açık.

Evlilik bu değil mi zaten?!

Herkes kendi bildiğine göre kafasının dikine giderse, evlenme nasıl evlenme olur?

Hani karşılıklı saygı, birer adım yaklaşma, aynı teknede yoğrulma?!

Saygi bununla mi ölculuyormus

Allah kolaylık versin

Size de kolaylık versin. İşiniz zor bu kafayla..

..........

Biri yazmış, elli kere aynı şeyi tekrar etmiş diye. Demek ki anlaşılamamış.

1-) Benim uzun, atarlı, sinirli, üstten bakan ve buyurgan yorumum; bacak "bacak üstüne atmayı tek başına saygı olarak görmemek gerek" diye düşünenlere değil; saygısızca, fütursuzca, ayar verircesine, üstten bakan, ukalalık yapanlara karşı onların anlayacağı dilden konuşmak içindi. (Yine anlamamışlar)

2-)Büyüklerinin yanında, hele ki aile büyüklerinin yanında bacak bacak üstüne atmak, sigara içmek -genel olarak- saygısızlık adledilir, en hafifinden hoş karşılanmaz.

3-)Bu saygı ölçütleri cinsiyetçi, aşağılayıcı, köleleştiren ya da sadece kadınlardan istenen hassasiyetler değildir. Erkeklerden de beklenir.

4-)Bu saygıyı beklemek, tek karşı tarafı tahakküm altına almak demek değildir.
Ama başka davranışlarla iş "haddini bil, sözümden çıkma" ya varırsa iş değişir.

5-)Bazı üyelerin kendi hayatlarından örnek verdiği gibi, bacak bacak üstüne atmayı saygısızlık olarak görmeyen aileler de çoktur.
Bu gayet doğal.
Sorun şu:
Hiç böyle bir kültür, alışkanlık yokmuş gibi davranmak, "aa ne münasebet" demek çok sinir bozucu ve küstahça.
Arkadaşım, senin için olmayabilir, sen istediğin gibi davranırsın, kime ne!
Ama, hiç böyle bir şey duymamış gibi tepki vermek ukalalıktır.

6-)Evlilik karşılıklı anlayışsa, buna "ödün vermek" veya "kendini ezdirmek" denmez.
Bu kafayla kimse hiçbir şey için hiçbir zaman alışkanlığını değiştirmesin. Kardeşinle evlensen yine anlaşamazsın bu kafayla.
Nişanlı iken söylemiş işte, işine gelmiyorsa bu durum, evlenmezsin okur biter.

7-)Evet, arkadan konuşmak, laf taşımak, kuyu kazmak, ağır sözler söylemek saygısızlıktır.
Ama bi örnekler, "bacak bacak üstüne atma" ya karşı örnek olarak verilemez, dil oyununa gerek yok.

8-)Davranış biçimlerimiz karşısında kabahat para cezası ya da tazminat ya da kanunen ceza alıyorsak, bunlar suçtur veya hak ihlalidir veya kabahattir. Karşılığı, yani yaptırımı hukukidir.

Gürültü yapmak, iftira atmak, özel hayatı ihlal etmek, kişisel bilgileri deşifre etmek, hayasızca davranmak vs böyledir.
Saygı ise, kanuni karşılığı olmayan, bağlayıcı olmayan ancak o kültüre özgü olan, nesiller boyu aktarılarak gelen; kapsamı daralan/genişleyen/değişen davranışlardır.
Kültürden kültüre değişir.
Köklü gelenekleri ve geçmişleri olan toplumlarda bunlara sıkı sıkıya bağlılık çok görülür.

9-)Hal böyle iken, buna uyup uymamak herkes serbesttir, kişiler buna uymayabilir, unutulup giden o kadar çok gelenek ya da saygı çeşidimiz var ki, anlatmakla bitmez.
Ama, "Bundan saygı mi olur", "ne alaka", "ezdirme kendini", "ödün verme/taviz verme", "ben yapmıyorum, gayet rahat tipimdir", "Bu da nerden çıktı" dıyw tepki göstermek, elitist olduğunu sanmak ama esasen ezik olmaktır.
Ukalalıktır.
Ukalalık yapana, anlayacağı dilden cevap verilir.

Yoksa tartışılan, kızılan şey "farklı düşünmek" değil, ukalalık yapmaktır.
Mesele,
Farklı olma çabası içinde olan ve kendi doğrularını tek doğru sanan, haberi yokmuş ya da hiç duymamış gibi davrananlara hakettiği cevabı vermektir.

Yoksa isteyen istediği gibi davranır, düşünür. İşine gelmiyorsa da evlenmez.

Son...

Ben diğer tüm üyelere ya da farklı düşünenlere atarlanmadım hanımefendi.

Geriye dönüp bakarsanız; aşağılayan, bunu saygı olarak görenleri küçümseyen, atarlı-giderli yazan, ukala tavırlı yorumları görebilirsiniz.

(bundan saygı mı olurmuş da... sene bilmem kaçmış da... nasıl bir zihniyetmiş de... bir sürü üstten bakan tip)

Derdini aşağılayarak, fikrini kendi gibi düşünmeyenlere küçümseyerek dile getirenlere, onların anlayacağı dilden konuşmaktan başka çare maalesef yok.

Hakaret size ya da farklı düşünene değil, dili sivri olana. Demek ki "şive"leri bu!

Kendi ülkesine ve kültürüne yabancı, katılmasa bile sanki boyle birsey hiç yokmuş, yaşanmamış gibi bakanlara idi onca yazılan atarlı yazı.

Siz olayı tamamen yanlış anlamışsınız.

"Bundan saygı mi olur be" diye çemkirenlere ancak o dilde cevap verilir.

Yazarken siz de biliyordunuz ki verdiğiniz örnek, tam da kastettiiğim şeyi açıklıyor.

O kültürlerde yaşayan biri bunu saygısızlık olarak görmez.

Ama bizim içimizdeki kendi beğenmiş, ilgi çekmeye çalışan ya da aciz bir farklılık göstererek kendini ispat edebileceğini sananlar, böyle bir saygı biçimi ya da adı saygı olmasa bile böyle bir alışkanlığımız yokmuş davranıyor.

İğrenç bir elitizm.

Hee sizin yapmadığınız herşey ne ise odur "saygı".

Sizin yaptığınız veya yapabildiğiniz her türlü serbestiyet saygı değil!
Ne alâ :):)

O size göre, o sizin özgürlüğünüz, alışkanlığınız, serbestliğiniz; kişisel bir durum, toplumsal değil.

Bacak bacak üstüne atıp alkol ve sigara içtiginiz babanıza sorun, o babasının yanında yapıyor muymuş, ya da bir önceki nesil.

O ailenin beklentisine saygı duyup, hepi topu 2 saat bacak kırmamak, ödün vermek ise eğer; müthiş bir eziklik ve kendini ispat etme çabası der birisi buna. Ve doğru söylüyordur.

Ödünmüş. Pehhhh.

Konuşma ve davranışlarda bütünlük göstererek, saygılı, tutarlı ve olgun, anlayışlı olmaktan yola çıkarak; salt bacak bacak üstüne atmayı örnek vermeniz, çok kurnazca!
Konu bacak bacak atma. Başka bir şey degil.

Yukarıda da yazdım, saygısızlık etmedim (lafınız bana ise)saygısızca atarlananlar ancak o dilden anlıyor.

Elitistçe debeleniyorsa birisi, üstten cevap vermekten başka çare yoktur.

Evet bu mantıklı bir açıklama.

Ama bunu direkt isteyen yok konu sahibinden. Kimse kınamamış.

Sadece nişanlısı, ailesinin böyle bir hassasiyeti olduğunu söylemiş.

Ayrıca, yaşıtları arasında değil, büyüklerin yanında dikkat etmesi gerektiği çok açık.

Evlilik bu değil mi zaten?!

Herkes kendi bildiğine göre kafasının dikine giderse, evlenme nasıl evlenme olur?

Hani karşılıklı saygı, birer adım yaklaşma, aynı teknede yoğrulma?!

Size de kolaylık versin. İşiniz zor bu kafayla..

..........

Biri yazmış, elli kere aynı şeyi tekrar etmiş diye. Demek ki anlaşılamamış.

1-) Benim uzun, atarlı, sinirli, üstten bakan ve buyurgan yorumum; bacak "bacak üstüne atmayı tek başına saygı olarak görmemek gerek" diye düşünenlere değil; saygısızca, fütursuzca, ayar verircesine, üstten bakan, ukalalık yapanlara karşı onların anlayacağı dilden konuşmak içindi. (Yine anlamamışlar)

2-)Büyüklerinin yanında, hele ki aile büyüklerinin yanında bacak bacak üstüne atmak, sigara içmek -genel olarak- saygısızlık adledilir, en hafifinden hoş karşılanmaz.

3-)Bu saygı ölçütleri cinsiyetçi, aşağılayıcı, köleleştiren ya da sadece kadınlardan istenen hassasiyetler değildir. Erkeklerden de beklenir.

4-)Bu saygıyı beklemek, tek karşı tarafı tahakküm altına almak demek değildir.
Ama başka davranışlarla iş "haddini bil, sözümden çıkma" ya varırsa iş değişir.

5-)Bazı üyelerin kendi hayatlarından örnek verdiği gibi, bacak bacak üstüne atmayı saygısızlık olarak görmeyen aileler de çoktur.
Bu gayet doğal.
Sorun şu:
Hiç böyle bir kültür, alışkanlık yokmuş gibi davranmak, "aa ne münasebet" demek çok sinir bozucu ve küstahça.
Arkadaşım, senin için olmayabilir, sen istediğin gibi davranırsın, kime ne!
Ama, hiç böyle bir şey duymamış gibi tepki vermek ukalalıktır.

6-)Evlilik karşılıklı anlayışsa, buna "ödün vermek" veya "kendini ezdirmek" denmez.
Bu kafayla kimse hiçbir şey için hiçbir zaman alışkanlığını değiştirmesin. Kardeşinle evlensen yine anlaşamazsın bu kafayla.
Nişanlı iken söylemiş işte, işine gelmiyorsa bu durum, evlenmezsin okur biter.

7-)Evet, arkadan konuşmak, laf taşımak, kuyu kazmak, ağır sözler söylemek saygısızlıktır.
Ama bi örnekler, "bacak bacak üstüne atma" ya karşı örnek olarak verilemez, dil oyununa gerek yok.

:cool:Davranış biçimlerimiz karşısında kabahat para cezası ya da tazminat ya da kanunen ceza alıyorsak, bunlar suçtur veya hak ihlalidir veya kabahattir. Karşılığı, yani yaptırımı hukukidir.

Gürültü yapmak, iftira atmak, özel hayatı ihlal etmek, kişisel bilgileri deşifre etmek, hayasızca davranmak vs böyledir.
Saygı ise, kanuni karşılığı olmayan, bağlayıcı olmayan ancak o kültüre özgü olan, nesiller boyu aktarılarak gelen; kapsamı daralan/genişleyen/değişen davranışlardır.
Kültürden kültüre değişir.
Köklü gelenekleri ve geçmişleri olan toplumlarda bunlara sıkı sıkıya bağlılık çok görülür.

9-)Hal böyle iken, buna uyup uymamak herkes serbesttir, kişiler buna uymayabilir, unutulup giden o kadar çok gelenek ya da saygı çeşidimiz var ki, anlatmakla bitmez.
Ama, "Bundan saygı mi olur", "ne alaka", "ezdirme kendini", "ödün verme/taviz verme", "ben yapmıyorum, gayet rahat tipimdir", "Bu da nerden çıktı" dıyw tepki göstermek, elitist olduğunu sanmak ama esasen ezik olmaktır.
Ukalalıktır.
Ukalalık yapana, anlayacağı dilden cevap verilir.

Yoksa tartışılan, kızılan şey "farklı düşünmek" değil, ukalalık yapmaktır.
Mesele,
Farklı olma çabası içinde olan ve kendi doğrularını tek doğru sanan, haberi yokmuş ya da hiç duymamış gibi davrananlara hakettiği cevabı vermektir.

Yoksa isteyen istediği gibi davranır, düşünür. İşine gelmiyorsa da evlenmez.

Son...
evet ben hiç böyle bir kültür, böyle bir alışkanlık yokmuş gibi davranıyorum.olduğunu biliyorum ama bana mantıklı gelmediği için yok sayıyorum, uygulamıyorum, bana saçma gelen bir şeye saçma demem kadar normal bir şey de olamaz.bu size göre küstahlıksa bana küstah demenizden rahatsız olmam çünkü demek ki küstahlık kötü bir şey değilmiş derim.ama yine de sizin küstah, özenti, ilgi çekmeye çalışan, aciz(acizlik de ne alakaysa sanki yapılamayacak bir şey, yapmıyorsak canımız istemiyor) demenizle onların "bundan saygı mı olurmuş"," yıl bilmem kaç" vs demesi aynı şey mi?bize göre saygı olarak görülmesi saçma olan bir şeye tabi ki de bundan saygı mı olurmuş diyeceğiz, bunda ne var?bir de bir yorumumu alıntılamışsınız, yok kurnazlık yapmışım da yok bilmem ne.hee kurnazlık yapmışım.beni bacak bacak üstüne atınca saygısız gören ama siz insanlara o şekilde yorum yapınca destekleyen birine tabiki de ikimizin davranışından örnek vererek örnek vereceğim.

Ne kadar saçma sapan şeyler ya bacak bacak üstüne atmakla saygi olacaksa lanet gelsin yani.. Omur boyunca atmican mi hep onlar gelince robot gibi mi olan yemezzz bi yerden sonra bayar. Baskasi olma kendin ol boyle çok daha güzelsin :)) bacak alti ustu ohooo hangi devirdeyiz hacim

benim kocamın babası da kızıyo galiba kocam babasının yanında bacak bacak üstüne atarsam hemen eliyle indiriyo bacağımı

Ben de bacak bacak ustune atamiyorum ya hic rahat değil bence. Cok terbiyeli bi kizim ben :KK53:
Şaka şaka ama eskiler oyle alismis. Ayip gormusler bu durumu. Biz buyuklerimizin yaninda bacak bacak ustune atmamayi, ses yukseltmemeyi, buyuklerimiz iceri girince hep ayaga kalkmayi öğrendik . Hala bile kalkmazsam cok utanıyorum. Kendimizden buyugun onunde de oturmayiz mesela. Ne bileyim oyle alismisiz. :KK45:

Back
X