Oğlum 16 aylık oldu ama...

Merhabalar oğlum bugün 16 aylık oldu apartmanımızda veya çevremizde yaşıtı hiç yok yaşına en uygun kişi teyzesi (hemen hemen her gün görüşürüyoruz) ama o da kendisinden 19 yaş büyük :( akşama kadar benimle evde oturmak durumunda kalıyor oğlum.. Kış olduğu için parka da çok gidemiyoruz.. Yani şimdiye kadar hiç arkadaşı olmadı diyebilirim.. Oğlumun yaşıtında çocuklara baktığımda koşup oynayan dışa dönük çocuklar görüyorum halbuki oğlum çok çekingen evde bile örneğin bardaklardan kule yapsa ben de aaferinn desem hemen utanır bir şey yaparken bize bakar acaba bakıyor muyuz diye.. Bu sebeple de konuşmadığını düşünüyorum.. Her şeyi anlatmaya çalışıyor ama anlamlı kelime yok gibi ay ve çay diyor bilinçli şekilde onun dışında hep ilk heceler babaya ba, kaleme ka gibi.. Söylediğimiz her şeyi anlıyor yapıyor ama hiç konuşmuyor.. Oyuncaklarla oynamayı sevmiyor kitaplar kalemler puzzlelar alıyorum pek ilgilenmiyor varsa yoksa mutfak eşyaları, süpürge o tip şeyler.. (Çaya, ay dedeye ve süpürgeye takıntımız var resmen) açıkçası şu an kendimi çok ifade edemiyorum kaç gündür düşünüp duruyorum internetten okuyorum kafam çok karıştı benim oğlum neden bu kadar çekingen neden konuşmuyor neden oyuncak, top, çizgi film delisi değil her çocuk gibi.. Bir çocuk görünce gidip yaklaşmaz oyun kurmaz mesela.. Ağzın burnun nerde diyoruz gösteriyor ama renkleri şekilleri sayıları falan bilmiyor anlamıyorum çok mu şey bekliyorum yoksa ben bu çocuğu eğitmekte geri mi kaldım ne yapmalıyım çok kafama takıyorum nerdeyse zeka geriliği veya otizm düşünücem artık o derece kafama takılıyor... :14:

16 ay geç bir zaman değil sosyalleşmesi için. Tabi olabilidğince yaşıtlarıyla bir araya gelmesi güzel olur ama şu an oyun kurmayı bilmez ki zaten. Bireyseldir oyunları. Dolayısıyla 16 aylık bir bebek için sen de onun arkadaşı olabilirsin. Yapabileceğiniz de bir sürü aktivite var birlikte. İnternetten bakabilirsin.
3 yaşında kreşe verirsen en çekingen çocuk bile kendini 1 yılda aşar. Çok dert etme.

Burada yazılan ''aman bunu mu dert ettin elbet konuşur'' yorumlarına ithafen;

Ben hastanede çalışıyorum, çocuk gelişim uzmnıyım. Bugüne dek bana gelen en çok vakadır ''çocuğum konuşmuyor'' ''canı isterse konuşuyor, istemezse duymazlıktan geliyor'' vakaları. Evet 5 yaşına kadar hala konuşmuyorsa gecikmiş konuşmadır, evet erkek çocuklar daha geç konuşur, evet 2. çocuklar geç konuşur, evet kalabalık ortamda büyüyen çocuklar daha geç konuşur vs..... Ama bana konuşmuyor diye gelen 3 çocuktan 1 tanesi otizm veya asperger sendromu şüphesi taşıyor ve ÇEVREDEN GELEN ''KONUŞUR ELBET BABASI DA GEÇ KONUŞMUŞTU'' vs. yorumları yüzünden geç tanı alıyor!!!! Lütfen biraz bilinçli yorum yapalım, çevremizdeki kimseyi yanlış yönlendirmeyelim....

konuşma iki şekilde olur önce alıcı dil gelişir daha sonra ifade edici dil gelişir. söylediklerinizi şu an anlıyor, mış gibi oyun ve taklit becerileri ayrıca göz kontağı kurabilme ve işaret edebilme becerileri gelişmişse sorun olmayabilir, ama yine de gelişim uzm. tarafından değerlendirmeye götürmeniz uygun olacaktır.

Çok haklısın katze ...

Yalnız bizlerde bu tedirginlikleri yaşayan anneler olarak , internet üzerinden bilgi kirliği içinde o kadar evham yapabiliyoruz ki , çocuğumuzu sürekli gözlemlemekten onunla vakit geçirmeyi unutuyoruz .

Elbette en ufak bir soru işaretinde bir uzmana götürmek ve en doğru teşhisi almaktır doğru olan . Ama içine kurt düşen anne modeli çok tuhaf bir şeydir , ben bu deneyimimi paylaşmak için yazdım sadece .İçine kurt düşen anne , şehrinde gitmediği pedagog kalmasa da hala acaba mı diye bakabiliyor çocuğuna? İşte bu nokta biraz rahat olması gerektiğini söyledim .

Ben bir anne olarak oğlumun 2-3 yaşlarını hiç doya doya yaşayamadım . Hep kafamda sorular , eyvaaaaah tekerlek döndürüyor , offf işte doktor göremedi ama çocuk yalnız oyun oynuyor vs lerle geçirdim o dönemleri. Ben çok yanlış bir anne modeli idim . Bu süre içinde -hayır otizm değil , - hayır obsesif değil ,-hayır hiperaktif değil , - hayır davranış bozukluğu yok ....diyen her uzmandan sonra ben eve gelince ama ama bak bunu yapamıyor dedim .

Kendi kötü örneğime kimsenin düşmesini istemem . Yazıyı yazma amacımda budur .Yoksa mesleklere ve teşhislere saygısızlık asla değil .

bugunluk yeterince begenmısım seni,oyuzden bu yazını begenemedım..
nede güzel anlatmışsın..

benımde suan 12 aylık kızım var,oyuzden tek tek okuyorum..
bı kac aya benımde saplantılarım oluşmadan bılgı depoliiim:)

Bence de saplantı oluşturmadan gözlemlemek en ideali millan .
:34:

Merhabalar oğlum bugün 16 aylık oldu apartmanımızda veya çevremizde yaşıtı hiç yok yaşına en uygun kişi teyzesi (hemen hemen her gün görüşürüyoruz) ama o da kendisinden 19 yaş büyük :( akşama kadar benimle evde oturmak durumunda kalıyor oğlum.. Kış olduğu için parka da çok gidemiyoruz.. Yani şimdiye kadar hiç arkadaşı olmadı diyebilirim.. Oğlumun yaşıtında çocuklara baktığımda koşup oynayan dışa dönük çocuklar görüyorum halbuki oğlum çok çekingen evde bile örneğin bardaklardan kule yapsa ben de aaferinn desem hemen utanır bir şey yaparken bize bakar acaba bakıyor muyuz diye.. Bu sebeple de konuşmadığını düşünüyorum.. Her şeyi anlatmaya çalışıyor ama anlamlı kelime yok gibi ay ve çay diyor bilinçli şekilde onun dışında hep ilk heceler babaya ba, kaleme ka gibi.. Söylediğimiz her şeyi anlıyor yapıyor ama hiç konuşmuyor.. Oyuncaklarla oynamayı sevmiyor kitaplar kalemler puzzlelar alıyorum pek ilgilenmiyor varsa yoksa mutfak eşyaları, süpürge o tip şeyler.. (Çaya, ay dedeye ve süpürgeye takıntımız var resmen) açıkçası şu an kendimi çok ifade edemiyorum kaç gündür düşünüp duruyorum internetten okuyorum kafam çok karıştı benim oğlum neden bu kadar çekingen neden konuşmuyor neden oyuncak, top, çizgi film delisi değil her çocuk gibi.. Bir çocuk görünce gidip yaklaşmaz oyun kurmaz mesela.. Ağzın burnun nerde diyoruz gösteriyor ama renkleri şekilleri sayıları falan bilmiyor anlamıyorum çok mu şey bekliyorum yoksa ben bu çocuğu eğitmekte geri mi kaldım ne yapmalıyım çok kafama takıyorum nerdeyse zeka geriliği veya otizm düşünücem artık o derece kafama takılıyor... :14:

öncelikle Allah bağışlasın benim kardeşimde öyleydi içine kapanık kimseyle konuşmazdı her çocuk farklıdır belli bi yaşa gelsin gör bak kardeşim şimdi 17 yaşında geziyor geliyor eskisi gibi değil

Beklentileriniz biraz fazla. Bebeğiniz bana çok normal geldi. Her çocuğun konusmasi ayni zamanda olmaz. Birden misir patlagi gibi artar kelimeler. Ona çocuk sarkilari soyleyin. Tekerlemeler vb. Çok faydali oluyor. Bol bol siz konusun her şeyi söyleyin mesela bak TV actim simdi, elma yedik gibi. Renkler ve sayılar 2 yas için bile çok zor. Bu yaştaki cocuklarin arkadaslari ile oyun kurmasi için de erken.

Teşekkürler yorumlarınız için sürekli konuşuyorum yolda giderken bile her şeyi anlatıyorum bugün parka gittik orda meyvesuyunun pipetini takıp çıkarmayı öğrendi (üstündeki deliğe) sürekli tak çıkar yaptık öyle bir minik yere pipeti sokabildiği için çok mutlu oldu ben de taak çıkaar dedikçe o da ta çı gibi şeyler söyledi yaparken.. Diğer bebeklere baktım hepsi oyun delisi kaydırak tırmanma top vs bizimki öyle oyun delisi değil benim yaptığım şeyleri yapmayı seviyor oturmak meyve suyu içmek kek yemek bebek arabasını sürmek çiçeklere dokunmak gibi

Benim oglumda bugun itibariyle tam 15 aylik sosyallikte sorun yok çünkü abisi var 5 yada 6 kelime söylüyor benim soylediklerimi tekrarliyo gel gelelim zayif ve hala yürümüyor elinden tutturup bol bol kendini bize gezdirtiyo bende küçük ve hala yürümüyor diye üzülüyorum hayirlisiyla bi buyutseydim

Konuşması için erken henüz benim oğlum 2 yaşında daha bir aydır anlamlı kelimeler kuruyor daha cümle kuramadı duyduğu bütün kelimeleri taklit ediyor konuşma çocuktan çocuğa değişen bişey.
Bence siz elinizden geleni yapiyosuniz sosyallesmesi için imkanınız varsa sik sik çocukların olduğu ortamlara götürün zamanla duzelicektir.

Acaba cok mu tv seyrediyor?
Bence tv etkilemis olabilir. Mumkunse hic acmayin. Hep oyun yap boz falan alin
Hem yaz gelsin bir hem cocugunuz daha da buyur parklar dolar hergun cikarir gezdirirsiniz. Hemen telasa kapilmayin.
Allah yardimciniz olsun

Back
X