slm arkadaslar 3 yasindaki oglum cinsel organiyla cok oynuyo onceleri kesfefiyo dedim ilerletince oglum elin pis olur elleme dedim anlamadi kizmaya basladim benim farkettigimi gorunce hemen cekiyodu elini boylede vazgeciremedim simdide elini yikattiriyorum her degdiginde sizce ne yapmali bu konuda bana misafirlige gelenlerin bile dikkatini cekiyo
bende bagirmiyorum ama el yikatiyorum sonucta o eli agzina surecek mikrop kapmasin hemde caydirici olsun psikolog yasina bagli diyo ama bana asiri oynuyo gibi geliyo tek bana degil bana gelen arkadaslarimin bile dikkatini cekiyo
verdiginiz ornek ve bilgiler icin tesekkur ederim artik bende gormezden geliyorum ve bi oyuna davet ediyorum veya bi meyve sunuyorum hala oynuyo ama gececek biliyorum kesfetsin bakalim herseyin ilaci zaman tekrar tesekkur
Bu konuda tepki veren herkesi uyariyorum zaten artik herkes alisti tabiki cocugumdan degerli degil kimse olamaz daArkadaşım,
Büyüklerden arkadaşlarından ne derlerse desinler. Çocuğun çevrendeki tüm insanlardan çok daha önemli...
Daha sonraki aşamalarda yüzü koyun yere yatıp da ileri geri hareket ediyorlar. Yada buna benzer bir sürü şey... Bırak çocuğun bütün evrelerini tamamlasın ki hem özel hayatında hemde sosyal hayatında sağlıklı bir birey olsun...
Yazi icin cok tesekkurler bnmle olan bagi bana olan sevgisi ve ilgisi babamizi kiskandiracak derecede. anne ogul askimiz cevremiz tarafindan fark edilir ve imrenilir durumda ve ilk dogdugundan beri benimle uyuyordu babayla yatmayi kabul etmiyoruz yaklasik 1.5 aydir oda degl yatagimizi ayirdik yinede el ele tutusup uyuyoruz. Ben cocuklugumda oynamadigim kadar oyun oynuyorum cocugumla. İc camasirlari ozenle secildi. Yani anlatmak istedigim cocugun psikolojik acidan sevgi eksikligi ilgisiik oldugunu dusunmuyorum ki devlet hastanesi psikiyatriÇÖZÜM ;
En önemli adım: Anne ile çocuk arasındaki güven bağıdır.
Böylesi davranış sergileyen çocukların iyi edicisi, anne-çocuk bağının yeniden tesis edilmesidir.
Yaklaşık 6 ayı bulacak olan bir ‘davranış unutma süreci’ ile çocuklarda bu alışkanlığın terki sağlanabilir.
Çocuk bu dönemde alabildiğince özgür olmalı, duygularını dilediği gibi yaşayabilmelidir. Rahat olmalıdır.
- Bu altı ayın ilk 6 haftası anne-çocuğun duygularında ve davranışlarında tamamen özgür bırakılması, hiçbir davranışın yasaklanmaması, kızılmaması, cezalandırılmaması dönemidir.
Bu dönemde çocuk, anormal davranışlar sergileyebilir; ama sabırlı olmalı. Anne-babalar hiç beklemedikleri ölçüde çocuklarının aşırıya gittiğini, sınırları aştığını görse de, bunun geçici bir dönem olduğunu unutmamalı. Bastırdığı duyguları rahatça dışa vuracağı bu dönem, çocuğun anne ile yeniden bağlanmasına da zemin hazırlar.
Çocukla anne arasında bağ oluşturulmalıdır. Bu bağ, sadece çocuğun anneye bağı değil, annenin de çocuğuna yeniden bağlanması dönemidir. Ne zaman ki anne, çocuğuna doyasıya ve içten bir hisle yeniden bağlanmaya başlarsa, çocuk da anneden keyif almaya başlayacaktır.
- Bu dönemde anne ile çocuk 6 hafta birlikte yatmalı.
İşte çocuğun anneden keyif almaya başladığı bu an, önceki keyif aldığı davranışı da terk etmeye başlayacağının gücünü oluşturur.
Çocuğa yapılan bu kapı da onun bu davranışla baş etmesinde kolaylık sağlayacaktır. Artık çocuk içinden gelen bir dürtü ile genital bölgesine yöneleceğinde anne ile kendi arasında oluşturacağı bir özel kelime ile (Örneğin; “Anne benim canım sıkıldı yine”) diyerek anneden yardım istemelidir. Bu sözü duyan anne, bütün işini gücünü bırakarak çocuğunun bu yardım talebine duygusal destek vererek ve zaman ayırarak karşılık vermelidir.
- Anne çocukla açık olarak konuşmalı, ‘bu davranışın yanlış olduğun, canının sıkıldığı zamanlarda kendi yanına gelebileceğini, kendisi ile güzel oyunlar oynayabileceğini’ ifade etmelidir.
Uzunca ve zahmetlice bir çözüm sürecini gerektiren bu sorunun profesyonel destek ile çözülmesi daha elverişlidir.
Özetle söyleyecek olursak; bu davranış anne ile çocuk arasında yeniden bağlanma ile çözülebilecek bir sorundur. Sorunun çözümünü zamana bırakmak ve kendiliğinden geçer demek sorunun derinleşmesine sebep olabilir!…
Psikolog Adem Güneş
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?