• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

oglum izinsiz baskalarinin...

gecegozlumbenim

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
24 Mayıs 2015
154
82
28
40
merhaba 5 yasina yeni girmis oglum son zamanlarda yeni bir huy edindi. izinsiz baskalarinin esylarini gizli sakli alip cebine koyuyor ve eve getiriyor.bu durum beni ciddi anlamda endiselendiiriyor . bunu ilk fark ettigim zaman gittigi ana okulundan getirdigi kucuk lego parcalarini gorunce fark ettim. annecim bunlaari eve getirmissin ama ogretmeninden izin alarak mi getirdin dedim evet annecim dedi. ustunde durmadim.

birkacgun sonra tekrar ayni lego parcalarindan getirdi bu sefer yine sordum oglum ogretmenden izin aldinmi bunlari alirken dedim hayir ama arkadasim sordu o aldi bana Verdi dedi. bende hayir annecim arkadasin degil ogretmenine senin gidip sorman gerekiyor ,eger ogretmenin izin verirse alabilirsin dedim. guldu gecti ustelemedim. ertesi sabah oglumu okuluna birakirken ogretmeniyle gorustum durumu anlattim eve hergun getirdigi lego parcalarini almak icin izin isteyip istemedigini sordum. ogretmeni haberi olmadigini habersizce almis oldugunu soyledi . oglum bunu baska bir sinif arkadasiyla birlikte yapiyor. ertesi sabah getirdigi butun lego parcalarini toplayip goturup ogretmenine geri iade ettik.

baska birgun alisveris yapmak icin bir alisveris merkezine gittik ordada pil paketini alip cebine koymus. tam arabaya binicez cebinden cikardi yaptiginin dogru birsey olmadigini parasi odenmeden hicbiseyi alamiyacagimizi anlattik ve pili goturup ozur diledik parasini odeyip oyle ciktik.

not:sunu da soylemeden gecmiyeyim odasi oyuncak dolu. ve istedigi herseyi aliyoruz yani herseyi var lego dahil.hicbirseyi eksik degil.neden boyle bir seye basladi anlayamiyoruz.

bugunde aynisini yapti goz muayenesi icin goz doktoruna gittik doktorun ofisindeki kalemleri alip cebine koymus eve gelince cikardi ortaya . cok uzuldum ve anlatiyorum insanlara sormadan esyalarini almamamiz gerektigini guluyor oyle soyledigim zaman .bunu yapmak hosuna mi gidiyor nedir anlamadim.

bir tavsiyeniz varmi ne yapmaliyiz bu gecici bir surec mi yoksa cocugum da bir anormallik omurboyu surermi. acaba calma hastaligi felan mi var.

Siz gayet guzel bi yol izlemissiniz bence guzelce anlatip her seferinde ozur dileyerek alinanlari iade etmissiniz ya da parasini odemissiniz

Acaba şöyle bir oyun yapsaniz abarti mi olur?

Bir tanidik yere gidin ya da onceden konusun orada guvenlik gorevlisi gibi biri olsun, cocugunuzun bir sey alip para odemeden ciktigini gordugunu soylesin, sonra ne biliyim magazanin sorumlusuna haber versin fln, boylece yaptiginin harbiden ciddi kotu bi sey oldugunu anlasin?

Acimasiz mi oldu?

Yigenim de 6 yaşındayken sınıf arkadaşlarının kalemlerini silgilerini ve açacaklarını toplardi çantasına.kaç kere sınıfına geri goturduk. Polis gelip seni karakola götürecek diye korkutmustuk. Bence para ödeyerek almayın götürüp iade edin ki anlasin.

Siz gayet guzel bi yol izlemissiniz bence guzelce anlatip her seferinde ozur dileyerek alinanlari iade etmissiniz ya da parasini odemissiniz

Acaba şöyle bir oyun yapsaniz abarti mi olur?

Bir tanidik yere gidin ya da onceden konusun orada guvenlik gorevlisi gibi biri olsun, cocugunuzun bir sey alip para odemeden ciktigini gordugunu soylesin, sonra ne biliyim magazanin sorumlusuna haber versin fln, boylece yaptiginin harbiden ciddi kotu bi sey oldugunu anlasin?

Acimasiz mi oldu?

Mantıklı bence

Cocuklarin bi dönem böyle huyları çıkıyor çok kişiden duydum onlar bunun ne olduğunu daha kavrayamiyorlar. Kendisinin başına geleceğini anlatın arkadasin gelse sormadan alsa oyuncağını gibi örneklendirin. Yavaş yavaş kavrayaraktır. Ama kızmayın çünkü bu kez soylemez

Çocukların bazı dönemlerinde bu tür davranışlar oluyor. Bence siz en doğrusunu yapmışsınız. Bu yüzden kendinizi üzmeyin. O daha çocuk muhtemelen bunu oyun haline getirmiş. Zamanla unutacaktır.

Kleptomani yazılımı tam böyle mi bilmiyorum ama böyle bi rahatsızlık var altında ki neden psikolojik olabilir de eğer devam ederse bi psikolog ile görüşebilirsiniz bu yaşta bu huylu çıkıyor ama .zaman la unuturlarda

Canım bir arkadaşıyla yapıyor demişsin o çocuktanmı alıştı acaba böyle şeyler yapmayı.buduruma devam ederse sizi çok mahcup edecek biryerdede yapabilir oyüzden önlemini al güzel bir şekilde uyardığın halde ısrarla devam ediyorsa mesela okulunu seviyorsa böyle yaptığın için seni bugün okula göndermeyeceğim deyin ve ogün göndermeyin.sevdiği şeyleri bir müddet almayın

benim oğlumda böyle şeyler yapıyordu gecen sene o beş yaşlarındaydı okuldan logo parçaları ve hatta marketten ayakkabı boyasını almıştı eve gelince cebinde fark etmiştim. ben oturup güzelce konuştum bunu hırsızların yaptığı çok güzel anlattım sonunda da polislerin gelip onu alabileceğini de söyledim . belki biraz korkuttum ama işe yaradı artık almıyor o ayakkabı boyasını da beraber gidip iade ettik özür dilettim. şimdilik yapmıyor alaha şükür

Geçici bir durum bu dikkat ederseniz eğer,benim erkek kardesim o yaslardayken teyzelerimin evinden iplik,makara,kumanda pilleri ne varsa dolduruyordu cebine,annem bir anlattı iki anlatti neyse okula basladi annem dediki sen eve gelmeden önce kuşlar bugün sen ne yaptıysan senden evvel mektup bırakıyor eve,baya etkili olmustu koşa koşa gelir annecim mektubumu okudnmu hiç bisey almadım diyordu,gercektende bıraktı,kardesim suan 30 yaşında milyar dokseler yeregözünün ucuyla bile bakmaz...dikkatli olun fakatcokta bunaltmayin annesi...iyi günler...

konu sahibi bu çok hassas bir konu. bunu çocuğunda iz bırakmadan çözmek için kullanacağın dile ve yöntemlere çok dikkat etmelisin. senin izlediğin yol güzel ama bi arkadaşın dediği gibi izinsiz gizlice aldığı şeyin parasını verip almayın. buna ihtiyacımız yok deyip bırakın. hırsız, hırsızlık kelimelerini kullanmayın.

ben de oğlum kreşe başladığında bu durumla karşılaştım ilk başta dehşete kapıldım. empati kurdurmaya çalışraka sorunumuzu çözdük şükür ki.

oğlunda mülkiyet kavramı gelişmemiş olabilir. bu yüzden sizin yatak odanıza girerken kapı çalarak izin isteyerek girmesini öğretin ve siz de ona öyle yapın. bu çocukların başkalarının eşyalarına, vücutlarına saygı göstermelerinin ilk adımlarından.

annem bizi korkuturdu. dokunmayın almayın size hırsız derler diye.. birgün kardeşim bir evden oyuncak bebek almıştı. sizin çocuk yaşlarındaydı. annem kardeşime dedi ki sana hırsız diyorlar git ver özür dile.
bir daha asla öyle bişey yapmadı. bu doğru olmayabilirde tam bilemiyorum. çünkü okulda yanlışlıkla arkadaşımın kitabını çantama koymuşum 2. sınıf falanım. okula gitmedim bana hırsız derler diye. kitabı anneme verdim götürüp verin ben yarın giderim dedim :D
çocuk aklı işte.. burdan biraz sıkıntılı olmuş gibi duruyor annemin bizi korkutması...
siz o arkadaşının velisiyle de güzelce görüşün birlikte hareket edin..

oğlum da 5 yaşını yeni bitirdi.geçen yıl benzer bir sıkıntı yaşadık biz de..öğretmeni normla olduğunu söyledi.bu yaşlarda böyle durumlar yaşanıyormuş.ileri boyuta gitmezse geçici bir dönem dedi.
bizimki de eve girriğimiz ark. dan birşeyler alıyordu.okuldan 1-2 parça oyuncak getirdi.biz anne baba olarak ,daha büyük sorunlarla karşılaşır mıyız diye endişe ediyoruz doğal olarak.ama ,keptomani gibi bir durumu yok merak etmeyin.:)
bunun hırsızlık olduğunu ve izinsiz alınamayacağını anlattık her defasında.bir de asla yalan söylememesi gerektiğini.izin almadıysan bunu mutlaka söyle gibi..
ben öğretmenle konuşunca şöyle söyledi.çantasında bulduğunuz oyuncağı görmemiş gibi yapın.ben bulmuş olacağım dedi.hatta satranç taşıydı getirdiği.öğretmen buldu okulda çantasında..aa ata bu karışmış galiba diyerek,tüm çocuklara bunla ilgili konuşma yapmış.sonrasında olmadı hiç..
bir de üstüne düştükçe daha çok yapıyorçöğretmen devamlı konuşmayın bu konuyla ilgili zamanla geçer dedi.öyle de oldu..

Okul öncesi yaşlarda cocugun cinsel kimliğini öğrenmesi gibi bu da onun ilgisini çeken birsey sadece..içiniz rahat olsun ki çocuğunuz kleptomani falan değildir. .bir çok ailenin başından eminim ki böyle olaylar geçmiştir böyle bir durumda önemli olan sizin verdiğiniz tepki ve uyarılar..bahsedilen çocuk daha 5 yaşında ve emin olun ki doğru ve yanlışın ne olduğunun tam bilincinde değil doğru uyarılar ve yöntemlerle bunun yapilmamasi gereken utanç verici birsey olduğunu anlatırsaniz emin olun ki bundan vazgececektir..

merhaba 5 yasina yeni girmis oglum son zamanlarda yeni bir huy edindi. izinsiz baskalarinin esylarini gizli sakli alip cebine koyuyor ve eve getiriyor.bu durum beni ciddi anlamda endiselendiiriyor . bunu ilk fark ettigim zaman gittigi ana okulundan getirdigi kucuk lego parcalarini gorunce fark ettim. annecim bunlaari eve getirmissin ama ogretmeninden izin alarak mi getirdin dedim evet annecim dedi. ustunde durmadim.

birkacgun sonra tekrar ayni lego parcalarindan getirdi bu sefer yine sordum oglum ogretmenden izin aldinmi bunlari alirken dedim hayir ama arkadasim sordu o aldi bana Verdi dedi. bende hayir annecim arkadasin degil ogretmenine senin gidip sorman gerekiyor ,eger ogretmenin izin verirse alabilirsin dedim. guldu gecti ustelemedim. ertesi sabah oglumu okuluna birakirken ogretmeniyle gorustum durumu anlattim eve hergun getirdigi lego parcalarini almak icin izin isteyip istemedigini sordum. ogretmeni haberi olmadigini habersizce almis oldugunu soyledi . oglum bunu baska bir sinif arkadasiyla birlikte yapiyor. ertesi sabah getirdigi butun lego parcalarini toplayip goturup ogretmenine geri iade ettik.

baska birgun alisveris yapmak icin bir alisveris merkezine gittik ordada pil paketini alip cebine koymus. tam arabaya binicez cebinden cikardi yaptiginin dogru birsey olmadigini parasi odenmeden hicbiseyi alamiyacagimizi anlattik ve pili goturup ozur diledik parasini odeyip oyle ciktik.

not:sunu da soylemeden gecmiyeyim odasi oyuncak dolu. ve istedigi herseyi aliyoruz yani herseyi var lego dahil.hicbirseyi eksik degil.neden boyle bir seye basladi anlayamiyoruz.

bugunde aynisini yapti goz muayenesi icin goz doktoruna gittik doktorun ofisindeki kalemleri alip cebine koymus eve gelince cikardi ortaya . cok uzuldum ve anlatiyorum insanlara sormadan esyalarini almamamiz gerektigini guluyor oyle soyledigim zaman .bunu yapmak hosuna mi gidiyor nedir anlamadim.

bir tavsiyeniz varmi ne yapmaliyiz bu gecici bir surec mi yoksa cocugum da bir anormallik omurboyu surermi. acaba calma hastaligi felan mi var.
Benim oğlum da 4 yaşında geçen yıl cok yasadik bu sorunu. En son yine marketten 1 oyuncak yumurta almış eve geldim bana bunu açarmısın dedi. Eyvah dedim parasını verdinmi Hayır dedi. Yanlış olduğunu anlattım anlattım anlamadı. Babasını aradım gelirken git parasını öde dedim. Sonra oğlumun yanında eşimle konuştum. Ne polisler mi geldi. Kamera dan mı görmüşler. Eee ama oglun aldı niye seni gotütüyor polisler dedim. Heee demek o küçük diye babasına ceza veriyorlar. Falan dedim. Oğlum aldı telefonu eline baba söyle polis lere bidaha yapmîycam dedi. Bidaha da hiç yapmadı.

Bende küçükken hayal mayal hatırlıyorum mahalledeki çocuklar pazar tezgahının arkasından sebze alıyorlardı bende o cesaret yok tabi. Elimde 1 patlıcan 2 domates eve geldim anne bunlarla bana yemek yap dedim. İyi bir iş yapmış gibi hissetim kendimi soyerlerken. Sonra annem nerden aldın bunları diye sordu xx ler aldılar banada verdiler diye anlattım ama anlatırken utandım. Demekki yanlış birşey yapmış tım. Annem beni tuttuğu gibi pazarciya goturdü. Kardeş böyle böyle olmuş bunlar senin arkadaki kazalarına da dikkat et. Dedi. Adam defalarca anneme teşekür etti. Burdan birsürü çocuk var götüren millet evinde pişirip yiyor siz geri getirmissiniz diyerek dua etti. Sonra koca bir poşet domatesi anneme vermek için zorladı annemde o senin rızkını bundan para kazanıp çoluğuna çocuğuna bakacaksin kalsın gibilerinden konuştu. En fazla 5 yaşındaydım bu olay olduğunda ( ben çok küçük yaşlarımı hatırlıyorum ) ama hiç aklımdan çıkmaz. Ve ben sahibinden izin almadan bir ağaçtan meyve bile koparmadım o günden sonra. Annem sağolsun.

Kleptomani olduğunu sanmam birçok çocuk var böyle. Kendim yaşadığım için biliyorum. İzinsiz alınan şey adrenalin salgılar bir haz verir çocuga o yanlîsini dogrusunu dusunmez o hazzın peşinden gider. Çocuklar nasıl cinsel organlarından haz almayi öğrenince sürekli oynar buda onu gibi bişey. Ama sadece anlatmak ile yetmez. Mesela izinsiz aldığı şeyleri kendisi gidip bunu izinsiz aldım diyerek òzur dileyerek iade etsin. Onun yerine siz değil.

Son düzenleme:
Çok üstüne gitmedim,üstelemedim demişsiniz bir kaç kere. Benim oğlum da yaptı aynısını ve ilk seferinde gereken konuşmayı yaptık. İlk yaptığında ne kadar yanlış olduğunu anlatmazsak sürdürüyorlar aynı davranışı.

Back
X