oglum izinsiz baskalarinin...

Birde cebimde para bile olsa herzaman istediğini almam. Oğlum param yok birsey alabilmek için mağaza marketten para vermemiz gerekir diyorum. Mesela babası işten geç gelince özlüyor defalarca soruyor. Bende çalışıp para kazanması gerek diyorum neden diyince ihtiyaclarımızı sıralayıp bunlar için para gerek diyorum. Fatura yatirmaya giderken bu yıkandığımız suyun karşılıği bu elektrik vs diye anlatıyorum. Mesela banyoda uzun zman geçirmeyi çok seviyor. Yıkandıkan sonra biraz daha kalıcam diyor. Bende tamam kal ama babanın daha çok çalışması gerek şu faturası için diyorum. Tamam bukadar yeter diyip suyu kapatıyor. Tv ile işi yoksa mutfağa yemek yemeye gelirken odanın ışığı tv yi kapatıyor. Geçen gün sular kesilir diye boş bidonlarî doldururken deli etti beni ama fatura çok gelicek yeterrr diye diye. Bu şekilde para ve karşılığında verilen hizmet kavramını anlatın. Umarım hep böyle devam eder. Ama diş fırcalarken bile suyu israf etmiyor bu sayede
 
Panik yapmayın, bu yaşlarda normal. Henüz mülkiyet kavramını bilmiyor, yaptığının da hırsızlık olduğunun bilincinde değil. Ceza vermeden, konuşarak, anlatarak sakince konuşun; birisi onun en sevdiği oyuncağı alıp götürse neler hissedeceğini sorun. Geçer yakında.
 
Bence bigun oyuncağının kalemini silgisini yokedin en çok sevdiği biseyi.Sorduğunda da aaa bugün bi komşu geldi yanindada bi oğlu o aldı kesin nekadar ayip o senindi sonuçta biz onu sana almıştık filan deyin ve oturup uzulun çok kızın diğer çocuğa böylece empati yapabilir diye dusunuyorum
 
Siz gayet guzel bi yol izlemissiniz bence guzelce anlatip her seferinde ozur dileyerek alinanlari iade etmissiniz ya da parasini odemissiniz

Acaba şöyle bir oyun yapsaniz abarti mi olur?

Bir tanidik yere gidin ya da onceden konusun orada guvenlik gorevlisi gibi biri olsun, cocugunuzun bir sey alip para odemeden ciktigini gordugunu soylesin, sonra ne biliyim magazanin sorumlusuna haber versin fln, boylece yaptiginin harbiden ciddi kotu bi sey oldugunu anlasin?

Acimasiz mi oldu?
çok acımasızca oldu bu bir kere çocuğunuz böyle birşey yaptığında "sen mi aldın" diye direk sormak bile çocuğu yalana teşvik ediyor ve korktuğu için "hayır ben almadım" diyecektir, bizde kreşte yaşadık bir süre bu sorunu ama üstesinden şu şekilde geldik,
mesela merkete gideceğimiz zaman almak istediği birşey varsa örneğin bir çikolata onu almasına izin veriyorum onun dışında hiç bir şeyi almıyoruz tamam mı diye pazarlık ediyorum, eğer birşeyi alırsa onu alacak param olmadığını veya onun satılık olmadığını söylüyorum, onay almak için ama bakın onay almak için kasiyere "o satılık değil dimi" diye sorup "hayır satmıyoruz" cevabını alıyorum,
bu avm lerde de böyle, giderken alabileceği tek birşeye izin verin onun dışında birşey alırsa ve biz parasını ödemeden oradan çıkarsak bunun çok yanlış olduğunu ve bir cezası olduğunu söyleyin, mesela biz buna da "polis ceza yazar" diyerek bulduk, hatta yine birkaç kez marketten parasını vermeden birşeyler almak istediğinde "bende bunu alacak para yok, sen parasını ödemeden buradan çıkarsan bizi polise şikayet ederler" dedim ama asla bak orda bir polis var sana kızar falan diye kişi göstermedim, polislerden korkmamalı, polislerin bir yanlış yaparsak bize ceza yazacağını düşünmeli ( başına hoşlanmadığı bir şey gelirse bunu polise söylemekten çekinmemeli, polisle korkutmayın uyarın sadece)
ya da bir başkasına ait bir eşyayı aldığında empati yapmasını sağlayın " senin en sevdiğin oyuncağını Ali arkadaşın senden izinsiz alsa üzülür müsün?" diye sorun "sende arkadaşının veya okulun oyuncağını aldığında onlarda çok üzülüyorlar ve birdaha seninle oyuncaklarını paylaşmak istemeye bilirler" diyerek uyarın ve son olarak eğer okula ait birşeyi eve getirdiyse bunu geri götürüp özür diletmeyin henüz erken yani bunu birbaşkasına ait şeyi almak olarak düşünmüyordur, yaptığı şey yüzünden suçlanmak ters tepki vermesine bu huyu devam ettirmesine neden olabilir siniz,
 
merhaba 5 yasina yeni girmis oglum son zamanlarda yeni bir huy edindi. izinsiz baskalarinin esylarini gizli sakli alip cebine koyuyor ve eve getiriyor.bu durum beni ciddi anlamda endiselendiiriyor . bunu ilk fark ettigim zaman gittigi ana okulundan getirdigi kucuk lego parcalarini gorunce fark ettim. annecim bunlaari eve getirmissin ama ogretmeninden izin alarak mi getirdin dedim evet annecim dedi. ustunde durmadim.

birkacgun sonra tekrar ayni lego parcalarindan getirdi bu sefer yine sordum oglum ogretmenden izin aldinmi bunlari alirken dedim hayir ama arkadasim sordu o aldi bana Verdi dedi. bende hayir annecim arkadasin degil ogretmenine senin gidip sorman gerekiyor ,eger ogretmenin izin verirse alabilirsin dedim. guldu gecti ustelemedim. ertesi sabah oglumu okuluna birakirken ogretmeniyle gorustum durumu anlattim eve hergun getirdigi lego parcalarini almak icin izin isteyip istemedigini sordum. ogretmeni haberi olmadigini habersizce almis oldugunu soyledi . oglum bunu baska bir sinif arkadasiyla birlikte yapiyor. ertesi sabah getirdigi butun lego parcalarini toplayip goturup ogretmenine geri iade ettik.

baska birgun alisveris yapmak icin bir alisveris merkezine gittik ordada pil paketini alip cebine koymus. tam arabaya binicez cebinden cikardi yaptiginin dogru birsey olmadigini parasi odenmeden hicbiseyi alamiyacagimizi anlattik ve pili goturup ozur diledik parasini odeyip oyle ciktik.

not:sunu da soylemeden gecmiyeyim odasi oyuncak dolu. ve istedigi herseyi aliyoruz yani herseyi var lego dahil.hicbirseyi eksik degil.neden boyle bir seye basladi anlayamiyoruz.

bugunde aynisini yapti goz muayenesi icin goz doktoruna gittik doktorun ofisindeki kalemleri alip cebine koymus eve gelince cikardi ortaya . cok uzuldum ve anlatiyorum insanlara sormadan esyalarini almamamiz gerektigini guluyor oyle soyledigim zaman .bunu yapmak hosuna mi gidiyor nedir anlamadim.

bir tavsiyeniz varmi ne yapmaliyiz bu gecici bir surec mi yoksa cocugum da bir anormallik omurboyu surermi. acaba calma hastaligi felan mi var.
ilkokuldayken benzer bırsey bendede vardı sılgılerı toplardım, sonra bıraktım bu huyumu , yaptıgım yanlıstı ama cocuk aklı neden yaptıgımı bıle bılmıyorum belkı ozentıden olabılır , kendı kendıme yanlısımın farkına varıp bu huyumdan vazgectım..
su an kımsenın esyasına el surmem, ıznı olmadan bır cop dahı almam kımseden...
bellı bır donem olabılıyor bu cocuklarda..
 
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK GRUP ÇALIŞMALARI MERKEZİ
Çocuklarda Çalma Davranışı
Minik bir şeker, bir tane kalem veya bir miktar para. Kendine ait olmayan bu ufak "ödünç" almalar, her çocuğun anılarında yer alır. Çok beğendiğimiz pembe bir kalem veya renkli bir kalemtıraşı birden çantamızda buluveririz. Peki bu "ödünç" almalar çalma davranışına nasıl dönüşür? Her çalma hırsızlık sayılır mı?

"Bu benim olsun muuu?"

Okul öncesi dönemler çocukların benmerkezci özelliklerinin yoğun olduğu, dünyanın kendilerinin etrafında döndüğünü düşündükleri bir dönemdir. Bu dönemde, her oyuncakla oynanabilir, herkesin şekeri elinden alınabilir, her beğenilen nesneye sahip olunabilir. Bu türde yaşanan bir sahiplenme duygusu bazen çocukların kendilerine ait olmayan bir varlığa izinsiz ve sormadan sahip olmak istemelerine sebep olabilir. Bu yaş çocuklarında henüz tam gelişmeyen mülkiyet kavramı, onların başka çocuklardan beğendiklerini almalarına neden olur. Böylesi bir sahiplenmeye "çalma veya hırsızlık" demek çok zordur.

Okul öncesi dönemde görülen başkasının eşyasını alma durumuna,

-Yaş dönemi özellikleri

-Benmerkezcilik

-Özenme, beğenme

-Başkasının eşyası olduğunu anlamakta zorluk

-İnat ve ısrar sebep olabilir.

Okul öncesi dönemdeki çocukların ilerde çalma davranışı göstermemeleri için anne babalar;

-"Benim" ve "başkasının" kavramlarını öğretmeli,

-"İzin alma" yı göstermeli ve model olmalı,

-"Başkasına ait olan bir varlığı alınca neler olabilir" üzerine çocuklarıyla konuşmalı,

-Ev içinde onların sahip oldukları varlıklara saygı göstermeli, gerekirse izin almalı

-Ev içinde de mülkiyet ve sahip olma örneklerini kendi hayatlarından vermeli

-Misafirliğe giderken birkaç oyuncağını yanına alarak "benim - senin" ayrımına yardım etmeli

-Bu tür davranışlarına asla ceza vermemeli, bağırmamalı

-Diğer çocuğun tarafında yer almamalı,

-Hırsızlıkla suçlamamalı,

-Çocuklarının kendi oyuncak, boya kalem, giysileri gibi varlıkları üzerinden de mülkiyet duygusunu yaşlarına uygun şekilde vermelidir.

Çocuğum hırsız mı??

Küçük yaşlarda görülen (ç)alma davranışında çocuk kötü bir şey yaptığını bilmez. Bunun bir başkasının malını izinsiz almak olduğunu, toplum kurallarına uymayan bir durum olduğunu ve yapılmaması gerektiğini yaşı büyüdükçe anne ve babasından, çevreden ve toplumsal kurallardan öğrenir. Ancak bazen, bu kuralları bilen çocukların da çalma davranışında bulunduklarını görürüz.

Çocuklar neden çalar?

Bir çocuğun kendine ait olmayan bir varlığı izinsiz almasına;

-Olumsuz şekilde ilgi çekme ihtiyacı

-Arkadaşlık problemleri

-Ev içi huzursuzluk

-Dürtüsellik

-Malını aldığı kişiyi cezalandırma isteği

-Anne babaya veya otoriteye tepki

-Mutsuzluk, yetersizlik hissi,

-Travma derecesinde bir yaşam olayı

-Arkadaş baskısı

-Sosyal çevre / sosyal statüye özlem

sebep olabilir. Bu nedenlerin bazen birkaçı çocuğun çalma davranışında bulunmasına etki edebilir. Altında yatan nedenin ne olduğunu bilmek, çocuğa yardımcı olma açısından değer taşır. Ancak yaşanan herhangi bir hırsızlık olayında, olayın ne zaman, nerede, neden olduğu değil, çocuğun bu davranışı ile bize ne anlatmak istediği, ve bizim çocuğa nasıl yardım edebileceğimiz esas konu olmalıdır.

Çalma davranışı gösteren çocuklar;

-Kendilerini yalnız hissedebilir,

-Kızgın, haksızlığa uğramış, öfkeli olabilir

-Bu davranışı bir amaca yönelik araç olarak kullanabilir

-İntikam duygusu ile hareket etmiş olabilir

-Bu davranışı ile büyüdüğünü ispatlamak istemiş olabilirler. Çalma davranışının ne ifade ettiği çocuğun yaşı, cinsiyeti, ailenin sosyo ekonomik durumu, ailede benzer davranış gösteren bireylerin olup olmadığı, anne babanın ebeveynlik tarzları, çocuğun okul başarısı gibi birçok etkenden olumsuz etkilenebilir.

Kleptomania nedir?

Engellenemeyen dürtüler nedeni ile ihtiyaç duyulmadan yapılan çalma hastalığı olarak bilinen kleptomani, hırsızlık gibi değerlendirilmemelidir. Kişi, ihtiyacı olmadığı halde, çalmaktan kendini alamaz, ancak yaptığı davranışın doğru olmadığının da farkındadır. Bu durum bir ruh sağlığı problemine işaret eder ve bir psikiyatristin yardımı gereklidir.

Anne babalar için

Uygun olmayan anne baba tutumları

Çocuğun çalma davranışı için bazen anne babalar istemeden de olsa böyle bir davranışa etki etmiş olabilirler:

-Çok katı anne baba tutumları, çocuğun istediği ilgi ve sevgiyi ebeveynlerinden alamamasına bu da farklı ve olumsuz yönlere doğru bir arayışa girmesine neden olabilir.

-Çocuğu hakkında fikir sahibi olmamak, onun günlük hayatında olup bitenlerden haberdar olmamak, çocuğun yaşadığı çaresizliklerin de göz ardı edilmesine sebep olabilir.

-Ev içindeki huzursuzluk, gerginlik, fiziksel şiddet gibi anne baba arasında olan ancak tüm aile sistemini etkileyen olaylar ve çocuğa uzak bir aile yapısı bu davranışa yol açabilir.

-Para konusunun çok konuşulması, maddi yetersizlikler yüzünden ev ortamında ciddi sıkıntı yaşandığından çok sık bahsedilmesi de, çocuğun yaşadığı hayat şartını değiştirme hedefi ile onu çalma davranışına itebilir.

-Kardeşler arası kıyaslama yapmak, çocuğu çok eleştirmek, kırıcı sözler söylemek, hiçbir olumlu geri bildirim vermemek de çocuğun kendini ortaya koyması için başka yollar aramasına neden olabilir.

Çocuğunuzun çalma davranışını önlemek için;

*Küçük yaşlardan ibaren mülkiyet duygusu kazandırın.

*"Benim" ve "başkasının" ayrımı yapmasına yardımcı olun.

*Başkasına ait olanı almak için izin gerektiğini öğretin, siz de ondan bir şey alırken izin alarak model olun.

*Dürüst davranışı her zaman ödüllendirin

*Çocuklarınızla yakın bir ilişki geliştirin, korkuyu ilişkinizde bir öğe olarak kullanmayın.

*Bir şey istediğinde buna sahip olmanın uygun yollarından bahsedin. İzin almak, bakmak, ebeveyne iletmek, para biriktirmek gibi.

*Çalmanın neden yanlış olduğundan bahsedin, birlikte bu konu üzerinde yeri geldikçe sohbet edin.

Eğer bir şey çalarsa....

*İlk öğrendiğiniz anda bile sakin kalmaya çalışın. Sizin tavrınız çocuğunuzun bir sonraki davranışında belirleyici olacaktır.

*Aşırı tepki vermemekle birlikte ebeveynler bu konunun önemli olduğunu ve aile içinde değerlendirileceğini belirtmeliler. Hiçbir şey olmamış gibi davranmak veya bunu diğer ebeveynden saklamak doğru bir yaklaşım değildir.

*Çocuğun çaldığı varlığı yerine koyması, geri vermesi, yerine yenisi alması, parasını ödemesi gibi düzeltmeler, çocuğun çalma davranışı ile ilgili olarak sonuç yaşamasını sağlayacaktır.

*Çocuğa davranışının sonucunu yaşatın. Bu ağır bir ceza veya sinirli bir anne baba tutumu olmamalı. Çocuk davranışının sonunda olandan kendi sorumlu olmalı.

*Çocuk anlayabileceği bir yaştaysa "çalma" kelimesi kullanılmalı ve bunun "ödünç" almaktan farklı bir durum olduğu açıklanmalı.

*Çocuğunuzun bir şey çaldığından eminseniz ama o bunu reddediyorsa, kendini korumaya çalışıyor ve başına ne geleceğinden emin olmak istiyordur. Bu nedenle anne baba, çocuğun dürüst olduğu zamanlara dair olumlu geri bildirim vermeli, eğer böyle bir durum varsa bunu hep birlikte çözüme kavuşturacaklarının garantisini vermelilerdir.

*Çocuk için "hırsız" ve "yalancı" yaftalarını yapıştırmadan, çocuğu suçlamadan altında yatan sebepleri anlamaya çalışmalıdır. Hayal kırıklığına uğradıklarından bahsedebilir ancak asla sevgilerini geri çekmekle tehdit etmemeli ve bu durumun çocuğu kötü bir insan yapmadığı vurgulanmalıdır.

Eğer devam eden çalma davranışı varsa, bu davranışa başka uyum problemleri eşlik ediyorsa, anne babanın yaklaşımları sonuç vermiyorsa bir uzmandan yardım almak gerekli olabilir.

Seçil Akaygün Cüntay

Uzman Psikolojik Danışman

GÜNCE Psikolojik Danışmanlık Eğitim Grup Çalışmaları Merkezi

Geri
Güncel Yazılar
Copyright © 2015 Tüm hakları saklıdır.
GÜNCE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK GRUP ÇALIŞMALARI MERKEZİ

Site Haritası
 
Bence bigun oyuncağının kalemini silgisini yokedin en çok sevdiği biseyi.Sorduğunda da aaa bugün bi komşu geldi yanindada bi oğlu o aldı kesin nekadar ayip o senindi sonuçta biz onu sana almıştık filan deyin ve oturup uzulun çok kızın diğer çocuğa böylece empati yapabilir diye dusunuyorum

diğer çocuğa kızmak yerine ne kadar yanlış birşey olduğunu anlatmak daha etkili olur, "sen üzüldün mü? Eğer sende bir başkasına ait birşeyi alırsan o eşyanın sahibi de böyle üzülür" demek daha doğru olur kanımca, diğer çocuğa kızmak yerine bu şekilde empati kurmayı denemek gerekir, yapılan bir hatanın karşılığında başkasına kızmak da çocukta yaptığı şeyler yüzünden sorumlu hissetmesine engel olup her hatanın suçunu başkasına yüklemeyi öğretir, örneğin başını masaya çarptığında masaya kızarsanız kendi dikkatsizliği nedeniyle değilde masa orda olduğu için başını çarptığını düşünecek ve masayı suçlayacak.
 
kardeşim 5 yaşındayken eve misafir gelmişti 4 yaşında oğulları vardı. onlar gidecekken kardeşim kapının kenarında tuttu çocuğu ceplerini karıştırmaya başladı. meger arabasını almış çocuk bu da görmüş alırken :) dediler ki kardeşime, ne oldu oğlumuz hırsız mı ceplerini karıştırıyosun. o sırada 2 tane araba çıktı cebinden. kardeşim dedi ki bu benim, benim arabamı götüremezsin evine :) psikolojik olarak etkilendi mi bilmem ama bir daha yapmamış
 
kardeşim 5 yaşındayken eve misafir gelmişti 4 yaşında oğulları vardı. onlar gidecekken kardeşim kapının kenarında tuttu çocuğu ceplerini karıştırmaya başladı. meger arabasını almış çocuk bu da görmüş alırken :) dediler ki kardeşime, ne oldu oğlumuz hırsız mı ceplerini karıştırıyosun. o sırada 2 tane araba çıktı cebinden. kardeşim dedi ki bu benim, benim arabamı götüremezsin evine :) psikolojik olarak etkilendi mi bilmem ama bir daha yapmamış
çocuklar daha acımasız bu konuda ama "hırsızlık" kelimesinin anlamını bilmediklerinden onlar için sadece ona ait olanı başkasının almasıdır bu, bunu bir büyüğü yapsaydı bu kadar etkilenmeye bilirdi ama güzel bir tecrübe olmuş birdaha teşebbüs etmez gerçekten.
biz büyükler bu konuda çok dikkatli olmalıyız, hırsız mı yaptın dememelilerdi, izinsiz mi aldı diye bilirlerdi ama çocuklar kendi aralarında halletmişler, bazen onlara bırakmak gerek biz büyüklerden daha kesin çözümleri oluyor doğrusu
 
bunları ona öğreten sınıf arkadaşının ailesi ile görüşsün öğretmen ve bence bir arada kalmasınlar artık
bence bir pedagoga götürmekte fayda var.


o arkadaşıyla aynı sınıfta olmamalı ve acilen pedagogla görüşmelisiniz gerekirse terapi falan olmalı.. ama sakın polisle falan korkutmayın
 
diğer çocuğa kızmak yerine ne kadar yanlış birşey olduğunu anlatmak daha etkili olur, "sen üzüldün mü? Eğer sende bir başkasına ait birşeyi alırsan o eşyanın sahibi de böyle üzülür" demek daha doğru olur kanımca, diğer çocuğa kızmak yerine bu şekilde empati kurmayı denemek gerekir, yapılan bir hatanın karşılığında başkasına kızmak da çocukta yaptığı şeyler yüzünden sorumlu hissetmesine engel olup her hatanın suçunu başkasına yüklemeyi öğretir, örneğin başını masaya çarptığında masaya kızarsanız kendi dikkatsizliği nedeniyle değilde masa orda olduğu için başını çarptığını düşünecek ve masayı suçlayacak.
Yaptigi hatanın karşılığında başkasına kizmayin tabi bu masaya çarptı masaya kizdim değil başkası çaldı ve yine başkasına kizdim.
 
Yaptigi hatanın karşılığında başkasına kizmayin tabi bu masaya çarptı masaya kizdim değil başkası çaldı ve yine başkasına kizdim.
kızmak çocuklarda ters tepebilir diye dedim ben onu, başkası yaptığında ona kızarsanız ben yaparsam bana da kızar ben en iyisi yapmayayım diye düşünmez çocuklar, eğer ben yaparsam ve anlarlarsa bana da kızarlar diye aldığı şeyi eve getirmek yerine saklamaya başlar, ya da yaptığı şeyi ben yapmadım ben almadım diye inkar eder, kızarak empati yapmasını beklemek yerine hisleri ile empati yapması gerektiğini düşünüyorum, en sevdiğin oyuncağını ali almış gibi somut bir örnek yerine birisi almış, senden izinsiz almış, üzüldün mü? gibi bir hisle empati yaptırmanın doğru oldunu düşünüyorum.
 
Birçok kişide varmış bu durum. Korkmayin ama, bak senin bu oyuncağının başkası aldı ne kadar uzuldun değil mi sen alirsan baskasida çok uzulur diye konuşun mutlaka. Etkili olacağını dusunuyorum. Devam ederse mutlaka bir pedagogla konuşun.
 
Bi benzerini geçen gün biz yaşadık,oğlum anasınıfına diyor okulda yerli malı etkinlikleri vardı,sağolsun Veli'mizin biri çocuklara kumbara almış,bazı çocuklar kardeşlerinede istemiş tabi benim oğlumda,öğretmen arkadaşlarınıza dağıtalım artanı veririm demiş ama tabi artmamış hatta bi çocuğa yetmemiş,neyse akşam okuldan almaya gittim,beslenmesini açmamamı söyledi zaten açmayı düşünmediğimden şüpelendim,okuldan çıkışda suluğunu koyma bahanesiyle açtım baktım kumbara var,oğlum bu ne dedim kardeşime dedi,öğretmeninmi verdi dedim,hayır dedi,neden izinsiz aldın dedim,izinveryor dedi,bu arada okulun önünde duruyoruz,geri dönelim öğretmenine söyleyelim dedim,itiraz etti,tabi ben onu dinlemedim ikna ettim döndük geri,öğretmenine söyledik,anlayışla karşıladı,en önemlisi kumbarayı geri aldı,bi arkadaşına yetmediğini ve çok üzüldüğünü söyledi,bende konuştum oğlumla,birdaha yapmıcana söz verdi.Benimde gözüm üstünde inş tekrarı olmaz,biraz fazla uyanık olmanız lazım evde değil okulda kontrol etmeniz lazım çocuğa belli etmeden.
 
merhaba 5 yasina yeni girmis oglum son zamanlarda yeni bir huy edindi. izinsiz baskalarinin esylarini gizli sakli alip cebine koyuyor ve eve getiriyor.bu durum beni ciddi anlamda endiselendiiriyor . bunu ilk fark ettigim zaman gittigi ana okulundan getirdigi kucuk lego parcalarini gorunce fark ettim. annecim bunlaari eve getirmissin ama ogretmeninden izin alarak mi getirdin dedim evet annecim dedi. ustunde durmadim.

birkacgun sonra tekrar ayni lego parcalarindan getirdi bu sefer yine sordum oglum ogretmenden izin aldinmi bunlari alirken dedim hayir ama arkadasim sordu o aldi bana Verdi dedi. bende hayir annecim arkadasin degil ogretmenine senin gidip sorman gerekiyor ,eger ogretmenin izin verirse alabilirsin dedim. guldu gecti ustelemedim. ertesi sabah oglumu okuluna birakirken ogretmeniyle gorustum durumu anlattim eve hergun getirdigi lego parcalarini almak icin izin isteyip istemedigini sordum. ogretmeni haberi olmadigini habersizce almis oldugunu soyledi . oglum bunu baska bir sinif arkadasiyla birlikte yapiyor. ertesi sabah getirdigi butun lego parcalarini toplayip goturup ogretmenine geri iade ettik.

baska birgun alisveris yapmak icin bir alisveris merkezine gittik ordada pil paketini alip cebine koymus. tam arabaya binicez cebinden cikardi yaptiginin dogru birsey olmadigini parasi odenmeden hicbiseyi alamiyacagimizi anlattik ve pili goturup ozur diledik parasini odeyip oyle ciktik.

not:sunu da soylemeden gecmiyeyim odasi oyuncak dolu. ve istedigi herseyi aliyoruz yani herseyi var lego dahil.hicbirseyi eksik degil.neden boyle bir seye basladi anlayamiyoruz.

bugunde aynisini yapti goz muayenesi icin goz doktoruna gittik doktorun ofisindeki kalemleri alip cebine koymus eve gelince cikardi ortaya . cok uzuldum ve anlatiyorum insanlara sormadan esyalarini almamamiz gerektigini guluyor oyle soyledigim zaman .bunu yapmak hosuna mi gidiyor nedir anlamadim.

bir tavsiyeniz varmi ne yapmaliyiz bu gecici bir surec mi yoksa cocugum da bir anormallik omurboyu surermi. acaba calma hastaligi felan mi var.
Bir çocuk psikiyatri uzmanina götürün bence az cok dogruyu yanlisi ayirt edecek yasta ama zaman zaman bu yasta cocuklar bu tarz seylere meyilli olabiliyor

Siz cocugunuzun yanlisinim farkindasiniz ve ortpas etmeye calismiyorsunuz en dogru sekilde davranmaya çalışıyorsunuz ama benzer sorunu yasayan bircok ailenin oldugunu dusunuyorum o yuzden en mantiklisi bir cocuk psiyatri uzmanindan yardim almaniz bence
 
bence bu konuda çocuğun korkması gerekiyor. çünkü ileride suç oluşturabilecek bir durum ve çocuğun bunu şimdiden kafasına ''bunu yapmamalıyım bu çok kötü bir şey'' şeklinde kazıması gerekiyor. bir arkadaşın güvenlik görevlisi varmış gibi vs şeklinde yazdığı yoruma katılıyorum.
 
Benim Yigenimde gelen misafirlerin terliklerini diger dairelerin önün koyuyordu saklıyordu.... Cok mahcup oluyorduk..
Enson komsumuz yigenimi görmüş. koyarken Kızmış baya bi Hüngür hüngür aglamış.
kızma çözüm degil Hırs Yapıolar...
Halen Vazgecemedi...
Zamanla Gecmesini bekliyoruz. Cok üstüne Düşersek eger Kendisini hep sorgular Diye düşünüyorum..
Bunun Yanlış oldugunu Umarım Anlar...
Bırakın Marketten Birşey aldıgı Zaman kendisi Gitsin Versin..
Görevliye Görevli Uyarsın parasız İzinsiz Alamassın diye. Ozaman Bunun bir Suç Oldugunu Anlar :)
 
yahu çoğu çocuğun yaptığı şeyi kleptomani boyutuna getirenler var abartmayın lütfen..
evet benim oğlumda kreşten minik lego parçası getirmişti.. gerekli konuşmaları yaptık bir daha tekrar etmedi .. legoyuda okula kendisi götürüp öğretmenine teslim etti ve özür diledi..
siz onun adına özür dilemeyin kendisinin mahçup olmasını sağlayın.. o pilleri almışsınız mesela verin eline gitsin versin ve özür dilesin aldığı için..
 
Kleptomani falan değildir ya küçücük çocuk. Her çocuk yapar bu tarz şeyleri. Ama bence korkutulması gerekiyor. Tabi kızarak bağırarak değilde bir avm de alarmı öttürse de tanıdık bir güvenlik görevlisi falan gelse korkutsanız biraz bence de çok mantıklı bir yöntem olur. Konuşarak yumuşak uyarılarla falan geçiştirilebilecek birşey değil bence.. :KK20:
 
Back
X