Erkek çocukları,zaten genellikle boyama ve yazı çalışmalarında kızlara göre daha hevessiz oluyorlar.Tepkim yine aynı olurdu . Ben hep aynı grupla oturtmazdım. Belli bir veli grubuna yaranmaya çalıştığını düşünüyorum. Şu her şeyi bilen benim çocuğum bir numaradır diyen mükemmel anne ve çocuklarını bir araya oturtmuş mesela . Kendimde öğretmenim çocuklar bu durumun farkındalardır bence .Benim oğlumda farkında . Kendini yetersiz hissetmesini asla istemen. Sayısal zekası çok yüksek.Yazı yazmaktan sıkılıyor. Boyama yapmaktan hoşlanmaz ilgisini çekmez ama deney yapsın santranç oynasın bunlara bayılıyor. Ben kendimde öğretmen olduğum için çok öğretmene karışmak istemedim. Çok müdahale etmedim ama böyle yapmamak lazımmış anladım. Özel okulda bu buldumcuk velilere yaranılmaya calışılması canımı sıktı
.
Gerçek ne yazık kilütfen bu gerçek olmasın. utanıyorum bu nasıl bi hal ya nasıl bir hal anaokulu diyorsunuz.
Sınıf içinde seviye grubu olamaz .Sınıflar arası olabilir. Anasınıfında seviye grubumu olur Allah aşkınaSeviye grupları esastır. Hele sadece başarı odaklı özel okullarda. Anlattığınız da ters bir durum yok.
Hayır .Çocuklar hareketli yanlış bir terim olmuş. Hareketli demek istedim aslında .Yazı yazmaya ilgileri yok bu grubun . Sevmiyor yazı yazmayı oğlum. Öğretmene bu grupları nasıl belirlediğini soracağım. Tüm gruplar ilgiyle yazı yazarken bu gruptakiler birbirleriyle ilgileniyordu . Ben hamilelikti çocukların hastalıklarıydı derken çok aramakta istemedim aslında her halta aramak bana ters ama demekki yapmak lazımmış çocukları bildiğin ayırmış bir şey demiyeceğimizi düşündü sanırım durumu öğrenip yazacağım pazartesiyi bekliyorum kızgınlığım biraz geçsinDikkat dagınıklıgı kısmı net mı? Tanı aldınız mı?
Sorun velisine göre çocukları gruplaması zaten benim oğlum ortama çabuk uyum sağlar etrafındakiler hareketliyse oda hareketleniyor . Durumu farketmiyceğimi sandım sanırım . Biz her halta aramayınca bunlara ne yapsam olur diye düşünmüş gibi hissettim . Benim için meslektaşlarım önemlidir dinleneceği vakitte sürekli her şeye arayıp rahatsız etmem ama yapmak lazımmış onu anladım.Bana çok acayip bir durummuş gibi gelmedi. Ben öyle çok karma eğitim taraftarı değilim ama öğretmenin kız-erkek öğrenciler beraber oturmasın kaygısıyla yaptığını düşünmüyorum, öyle olsaydı ilk grubu karma yapmazdı. Dikkat dağınıklığı olan öğrenciler diğer öğrencilerin de dikkatini dağıtmasınlar diye biraraya toplamıştır muhtemelen.
Veliler çocuklarının karşı cins ile oturmasını istemiyorsa, öğretmeni bundan haberdar ettilerse öğretmenin de bu talebi olumlu karşılamasını normal görüyorum, her ailenin çocuğunu istediği gibi yetiştirme hakkı var ve saygı duyulması gerekir. Oğlunuzu en iyi siz tanırsınız, dediğiniz gibi etrafından etkileniyorsa dikkat dağınıklığı olan çocukların grubuna alınması zararına olur, bu yüzden öğretmeni mutlaka uyarın bence. Her şeyden şikayet edip sürekli öğretmenleri rahatsız eden bir veli değilseniz, ki anladığım kadarıyla değilsiniz; oğlunuzun öğretmeninin size karşı negatif bir tepkisi olacağını düşünmüyorum.Sorun velisine göre çocukları gruplaması zaten benim oğlum ortama çabuk uyum sağlar etrafındakiler hareketliyse oda hareketleniyor . Durumu farketmiyceğimi sandım sanırım . Biz her halta aramayınca bunlara ne yapsam olur diye düşünmüş gibi hissettim . Benim için meslektaşlarım önemlidir dinleneceği vakitte sürekli her şeye arayıp rahatsız etmem ama yapmak lazımmış onu anladım.
Ailelerin her talebini yerine getirmek zorunda olmadığımızı düşünüyorum.Veliler çocuklarının karşı cins ile oturmasını istemiyorsa, öğretmeni bundan haberdar ettilerse öğretmenin de bu talebi olumlu karşılamasını normal görüyorum, her ailenin çocuğunu istediği gibi yetiştirme hakkı var ve saygı duyulması gerekir. Oğlunuzu en iyi siz tanırsınız, dediğiniz gibi etrafından etkileniyorsa dikkat dağınıklığı olan çocukların grubuna alınması zararına olur, bu yüzden öğretmeni mutlaka uyarın bence. Her şeyden şikayet edip sürekli öğretmenleri rahatsız eden bir veli değilseniz, ki anladığım kadarıyla değilsiniz; oğlunuzun öğretmeninin size karşı negatif bir tepkisi olacağını düşünmüyorum.
"Ağaç yaşken eğilir." Çocuklarının karşı cinsle arasında sınır olmasını isteyen veliler bu düşünceyle hareket ediyorlar. Küçüklüğünden itibaren karşı cinsi arkadaş olarak görmesinler ki, ilerleyen yıllarda da böyle olmasın. Siz küçücük çocuk onlar ne olacak ki dersiniz ama karşı taraf da şimdiden alışsın der. Her okulun kendi misyonu var, kabul etmeyebilirler tabi ki. Ben bir öğretmen olsaydım ailenin talebini saygıyla karşılardım, bu da benim düşüncem. Buarada bu düşüncemin inançla bir ilgisi yok, ben ateistim, dinlerle de bir alakam yok. Sadece karma eğitimin çok da destekçisi değilim, olsa da olur olmasa da.Ailelerin her talebini yerine getirmek zorunda olmadığımızı düşünüyorum.
Özel okulların kendine göre bir çizgisi ve eğitim felsefesi olur,uygun bulan veli kaydını yaptırır.
Bulmayan kendine göre okul arar,tercih eder.
Her veli böyle extra taleplerde bulunmaya kalkarsa vay halimize.
Okul öncesinde,çocukların cinsiyete göre ayrıştırılmasının mantığını biri bana izah edebilir mi?
'İnanç' demesin kimse bana,
inançlı bir insanım,
bununla birlikte bu talebi ne inancımla,
ne ahlak anlayışımla,ne okul öncesi eğitimin felsefesiyle bağdaştıramıyorum.
Günahsız-masum yavrular bunlar.
Yaş grubu 2-6.
Bu yaştaki kızını,yaşıtı erkek çocuklardan kıskanacak kadar 'hassas' veliler,
kendilerine göre ayrı eğitim ortamları oluşturabilirler.
Çocuklarını anaokuluna da göndermeyebilirler.
Buna elbette karışmaya hakkımız yok.
Bununla birlikte 'ben çok hassasım,benim kızımın yanına erkek oturmasın' diyen bir veliye bunu kabul edemeyeceğimi söylerim okul müdürü olarak.
Her şeyden önce,
yönetmelikte yeri olmayan bir uygulama.
Gün içinde sayısız etkinlik yapılıyor anaokulunda,
yemekhaneye iniliyor,
sınıf öğretmeni işi gücü bırakacak
'erkek öğrenci savar' mı olacak?
Bunu kabul ettik diyelim,
arkasından serviste de yanyana oturtmayın,
oyunlarda el-ele tutuşmasınlar şeklinde başka talepler gelecek.
Nerden mi biliyorum?
Evvelki yıl bir baba,
kızı için benzer taleplerde bulundu,
cevabını aldı,gitti.
İki hafta sonra tekrar gelip,
bizim şartlarımıza uymak kaydıyla kaydını yaptırdı.
Muhtemelen bu tuhaf talebine onay veren kurum bulamadı,evine yakın olduğumuz için de bize geri geldi.
Kişisel olarak herkesin düşüncesine saygı duymak gerektiğini düşünüyorum.
Bununla birlikte velinin bu tip değişik düşüncelere sahip olma ve talepte bulunma hakkı varsa,
okul yönetimi olarak bizim de bu tip talepleri kabul etmeme hakkımız var.
Açıkcası okul öncesi dönemdeki çocuklara,
-karşı cinse dikkat etme duygusu-
yükleyen/kodlayan velilerle aynı çatı altında olmayı istemem.
Ağaç yaşken eğilir elbette ama bu öyle bir konu olmamalı bence."Ağaç yaşken eğilir." Çocuklarının karşı cinsle arasında sınır olmasını isteyen veliler bu düşünceyle hareket ediyorlar. Küçüklüğünden itibaren karşı cinsi arkadaş olarak görmesinler ki, ilerleyen yıllarda da böyle olmasın. Siz küçücük çocuk onlar ne olacak ki dersiniz ama karşı taraf da şimdiden alışsın der. Her okulun kendi misyonu var, kabul etmeyebilirler tabi ki. Ben bir öğretmen olsaydım ailenin talebini saygıyla karşılardım, bu da benim düşüncem. Buarada bu düşüncemin inançla bir ilgisi yok, ben ateistim, dinlerle de bir alakam yok. Sadece karma eğitimin çok da destekçisi değilim, olsa da olur olmasa da.
Ne gibi sıkıntılara yol açacağını düşünüyorsunuz? Ben dindar ve epey muhafazakar bir ailenin çocuğuyum. Buna göre yetiştirildim, 1.sınıftan itibaren görüşleri aileminkilerle çok büyük ölçüde benzerlik gösteren bir okula gittim. Cinsiyetler tamamen ayrılmış olmasa da çoğu yerde erkek çocuklarla aramızda keskin sınırlar vardı. Liseden itibaren de tamamen karşı cinsten uzaklaştık, sadece kız öğrenciler için eğitim veren bir okula gittim. Bunun benim için sorun olduğunu söyleyemem, bana bir zarar verdiğini düşünmüyorum. Aynı şekilde erkek kardeşim de benimle aynı okullara gitti ve onda da bir problem yok. Sapık, tacizci vs olmadı. Bu yüzden ben de sizin bakış açınızı anlamakta zorlanıyorum, çünkü ben deneyimledim ve bir zararının olmadığı yönünde kanıya vardım. Daha önce karşılaşmamış olmamız mühim değil, gayet saygılı ve kendini yetiştirmiş bir kadın olduğunuzu düşündüm kısa sohbetimizde, katılmasam da ben de düşüncelerinize saygı duyuyorum.Ağaç yaşken eğilir elbette ama bu öyle bir konu olmamalı bence.
Karşı cins-karşı cinsle olan ilişkiler hakkında,
7 yaş ve öncesinde çocuğa böyle kodlamalar ve yönlendirmeler yapmak,
ilerde başka sıkıntılara kapı aralar.
Soyut düşünme becerisi gelişmemiş çocuklardan bahsediyoruz.
Bu ailelerin çocuk psikolojisi ve gelişim dönemleri-özellikleri hakkında bilgilenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.
Sizinle forumda daha önce tanışıp,yazışmadık.
Şiddet içermeyen her türlü fikre saygı duyarım,
en azından buna çabalarım.
Tanıyan arkadaşlar tarzımı ve yaklaşımımı bilirler.
Bununla birlikte okul öncesi öğretmeni ve pdr olarak bu bakış açısını kabul etmem mümkün değil,anlamakta da zorlanıyorum.
Bu şekilde yetiştirilen çocukların,en azından hepsinin,sapık veya tacizci olacağını iddaa etmek zaten çok yüksek bir iddaa olur.Ne gibi sıkıntılara yol açacağını düşünüyorsunuz? Ben dindar ve epey muhafazakar bir ailenin çocuğuyum. Buna göre yetiştirildim, 1.sınıftan itibaren görüşleri aileminkilerle çok büyük ölçüde benzerlik gösteren bir okula gittim. Cinsiyetler tamamen ayrılmış olmasa da çoğu yerde erkek çocuklarla aramızda keskin sınırlar vardı. Liseden itibaren de tamamen karşı cinsten uzaklaştık, sadece kız öğrenciler için eğitim veren bir okula gittim. Bunun benim için sorun olduğunu söyleyemem, bana bir zarar verdiğini düşünmüyorum. Aynı şekilde erkek kardeşim de benimle aynı okullara gitti ve onda da bir problem yok. Sapık, tacizci vs olmadı. Bu yüzden ben de sizin bakış açınızı anlamakta zorlanıyorum, çünkü ben deneyimledim ve bir zararının olmadığı yönünde kanıya vardım. Daha önce karşılaşmamış olmamız mühim değil, gayet saygılı ve kendini yetiştirmiş bir kadın olduğunuzu düşündüm kısa sohbetimizde, katılmasam da ben de düşüncelerinize saygı duyuyorum.
Elbette kardeşimde ve bende bir etkisinin olmaması hiç kimsede olmayacağı anlamına gelmez ama kız-erkek çocukların ayrı eğitim almaları durumunda kesin olarak sorunlu olacaklarını varsayan bir üyenin yorumu gözüme çarptı, bu yüzden belirtme ihtiyacı duydum. Öte yandan, ben aslında ille de ayrı eğitim olsun diyenlerden değilim, ille de karma eğitim olsun diyenlerden olmadığım gibi. Sadece kız ve erkek çocuklar arasında sınır olmasını savunanlar bana çok anormal gelmiyor, birkaç yorumun şaşkınlıkla yazılmış olduğunu gördüm. Evet siz "en azından ergenlik başlangıcına kadar beklesinler" diyorsunuz ama ben anne ve babamdan bizzat bu zihniyeti tanıyorum ve onların bakış açısına göre nasıl yorumladıklarını anlatıyorum, o çocuk ergenliğe kadar karşı cinsle bir arada bulunursa bunu kanıksayacaktır ve artık ayrılması daha da zor olacaktır. Bu yüzden de daha küçücük yaşlardan itibaren ayırıyorlar ki çocuk alışsın. Bana annem erkek çocuklarla bir daha oynamamam gerektiğini anlattığında 4 yaşındaydım, hemen kabul ettim. 14 yaşımda olsaydım tabi ki dinlemezdim, annem de bunun farkındaydı bu yüzden beni doğduğumdan beri kendi ideolojisi gereğince yetiştirdi. İnançsız olmam aslında baskıdan kaynaklanmıyor, inançlara karşı bir öfkem yok. Ama inançsız olmama beni ailemin yönelttiği doğrudur, sonuçta bu kadar bilgi sahibi olmasaydım daha fazlasını bilmek istemeyecektim.Bu şekilde yetiştirilen çocukların,en azından hepsinin,sapık veya tacizci olacağını iddaa etmek zaten çok yüksek bir iddaa olur.
Tamamen aynı şartlarda ve aynı ortamda yetişen iki çocuğun bile aynı durumdan etkilenme dozu ve şekli farklı olabilir.
Bu farkta,yaş,cinsiyet,mizaç,doğum sırası,çocuğa eğitim veren öğretmenler,
sosyal çevre vb etkenler etkili olur.
Şunu söylemek istiyorum,sizin ve kardeşinizin etkilenmemiş olması,bir başka çocuğun olumsuz etkilenmeyeceğinin garantisini vermez.
Siz de anladığım kadarıyla çocukluk döneminde yoğun dini terbiye ve tutumlara maruz kalmışsınız.
Bunun sonucu olarak da karşı cinsle olan ilişkilerinizde değil ama inançtan uzaklaşma anlamında etkilenmişsiniz.
Karşı cinsten bilinçli olarak ve duruma vurgu yapılarak uzak tutulan çocuklarda;
ya gereğinden fazla merak ya da ilerde karşı cinsle olan ilişkilerini dizayn etmede ve sağlıklı yürütmede sorunlar çıkar.
Çocukların karşı cinsle olan sosyal ilişkilerini denetim altına aldığımızda aynı zamanda
bu konuda deneyim yaşamasını,
karşı cinsin tutum ve davranışlarını fark etmesini,anlamlandırmasını ve empati yapma fırsatını da kısıtlamış veya tamamen elinden almış oluyoruz.
Cinsel sorunların özellikle kadınlarda görülen vajinismusun alt yapısında bu tip baskıcı tavırların da etkisi olduğunu alanda yapılan araştırmalardan öğreniyoruz.
Ben cinsel sorunlar ve yetişkin psikolojisi hakkında çok yetkin biri değilim.
O nedenle genel-geçer bilgilere sahibim.
Bununla birlikte hem annelik deneyimim,
hem de mesleki bilgim ve tecrübem,
bana bu konularda çocuklara uygulanan kısıtlama ve/veya yasaklamaların yanlış olduğunu söylüyor.
Ailenin hassasiyeti ve hayata bakışı gereği
ille de kısıtlama yapılacaksa,
bu en erken ilkokul bitiminde,
ergenlik başlangıcı itibariyle uygulanabilir.
Hele okul öncesinde 'o erkek uzak dur,
kızlarla oynama' vb yönergeleri en hafif tabiriyle aymazlık ve işgüzarlık olarak yorumluyorum.
Okul öncesi çocuğu oyun çocuğudur ve karşısındaki kız da olsa,
erkek de olsa sadece 'arkadaştır'
Bunun dışındaki tanımlamalar ve vurgular çocuk masumiyetine vurulmuş birer darbedir.
Elbette bu benim kişisel görüşüm.
Aaa hayatımda duyduğum en saçma şey inanın. Muhafazakar aileleri de geçtim (çocuktan da bir zahmet şüphe etmesinler bu ne pis niyettir) yahu bu çocukları bir araya toplayarak bildiğiniz hiyerarşi oluşturmuş öğretmen arkadaşımız. Bildiğiniz gözden çıkarmış 4. grubu. Nitekim psikolojik olarak 4. gruptaki çocuklar ayrı olduklarından ilgisizlik ve daha fazla dikkat dağınıklığı olacaktır. Doğrusu ise hepsini birbirine kaynaştırmaktır çocukların. Hepsi aynı statüde olmalı. Öğretmen nereden almış diplomasını merak ettim doğrusu. İstediğiniz gibi konuşabilirsiniz. Şayet ters bile konuşsanız hakkınızdır. Yapıştırın gitsin. Bir öğretmen olarak onun çoktan bilmesi ve uygulaması gereken bir şeydi zaten konuşacaklarınız. Ağzımdan kötü bir şey çıkmasın diye tutuyorum kendimi şu an.Kolej Anaokuluna giden bir oğlum var. Yazı yazmaktan pek hoşlanmıyor. Kolejde bu yıl okuma yazma öğreniyorlar. Geçen öğretmenimiz bir video gönderdi.Çocuklar yazı çalışması yapıyor. Çocukları 4 gruba ayırmış. 1. Grup ilgili öğrencilerden oluşuyor 2. Grup sadece kızlardan oluşuyor bilerek öyle yapılmış gibi aileler muhafazakar sanırım 3. Grup erkeklerden oluşuyor konsantre çalışkan oldukları her hallerinden belli özellikle seçilmişler. 4. Grup yine erkeklerden oluşuyor dikkatleri dağınık öğrencilerden oluşturulmuş sanki bilerek onları oraya atmış gibi .4. Grupta oğlum var.Bu durum beni inanılmaz irite etti. Hiç yer değişikliği yapmamış hep böyledi. Bu zamana kadar neden fatketmedim derseniz çocukların bu kadar bilinçli ve ayrıştırılmış olduğunu 2 dakkalık video görüntüsünde anlayabiliyorsun Daha önce böyle bir video atmamıştı. Neden dikkat dağınıklığı olan çocukları biraraya getirirsin neden dağıtmazsın. Hocayla nasıl konuşmalı ortamı germeden
Çok yanlış bir düşünce. Karşı cinsle olan iletişimini keserseniz çocukların çocuklar merak ederler ve merak edilen şeyler her zaman eşelenir, kurcalanır. Tecrübe sahibi olmadıklarından da sürekli hata yapmaya başlarlar. Bilinmezlik-merak-kaçamaklar-hata-pişmanlık. Çocukları kendi hallerine bırakın bir yahu bu nedir ? Başka şeylerde eğitin ağaç yaşken. Sanki her şeyleri dört dörtlük de bir tek karşı cinsle olan münasebeti kalmış, hayret!"Ağaç yaşken eğilir." Çocuklarının karşı cinsle arasında sınır olmasını isteyen veliler bu düşünceyle hareket ediyorlar. Küçüklüğünden itibaren karşı cinsi arkadaş olarak görmesinler ki, ilerleyen yıllarda da böyle olmasın. Siz küçücük çocuk onlar ne olacak ki dersiniz ama karşı taraf da şimdiden alışsın der. Her okulun kendi misyonu var, kabul etmeyebilirler tabi ki. Ben bir öğretmen olsaydım ailenin talebini saygıyla karşılardım, bu da benim düşüncem. Buarada bu düşüncemin inançla bir ilgisi yok, ben ateistim, dinlerle de bir alakam yok. Sadece karma eğitimin çok da destekçisi değilim, olsa da olur olmasa da.
Böyle konularda x yaparsanız y olur şeklinde kesin yargılarda bulunamazsınız. Bu konuda daha önce de yazdım, ben ailem tarafımdan erkeklere yaklaşmamam konusunda uyarılarak büyütüldüm ama bu beni karşı cinse itmediği gibi ilişkiler konusunda bir pişmanlığım da yok. Her ailenin kendine göre farklı doğruları vardır ve ben çok ekstrem bir durum olmadığı müddetçe insanların çocuklarını nasıl yetiştireceğine karışmayı doğru bulmuyorum. Herkes çocuklarını inançları doğrultusunda büyütmek ister, buna kafamıza göre sınır koyamayız.Çok yanlış bir düşünce. Karşı cinsle olan iletişimini keserseniz çocukların çocuklar merak ederler ve merak edilen şeyler her zaman eşelenir, kurcalanır. Tecrübe sahibi olmadıklarından da sürekli hata yapmaya başlarlar. Bilinmezlik-merak-kaçamaklar-hata-pişmanlık. Çocukları kendi hallerine bırakın bir yahu bu nedir ? Başka şeylerde eğitin ağaç yaşken. Sanki her şeyleri dört dörtlük de bir tek karşı cinsle olan münasebeti kalmış, hayret!
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?