Davranış Bozuklukları oğlumla baş edemiyoruz..

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.

deniz20

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
19 Eylül 2008
7
0
86
Denizli
merhaba benim 5,5 yaşında bir oğlum var.Başedemediğimiz bir enerjisi var.Çok agresif,dur lafından anlamıyor.Evde benim dediğim olacak diyor.2 yıldır özel kreşe gitti.Şuan anaokuluna gidiyor ve gece erken yatmasını sabah kalkamadığını söylesek de yatmıyor.Evde savaş çıkıyor.Ne zaman dışarı çıkarsak eve kavga dövüş giriyoruz.Elimizi tutmuyor tamam tutma ama yanımızda yürü diyoruz.Koşturuyor, bizi korkutuyor arabaların altına koşuyor sanki.Bir mağazaya girsem kesin kaybediyorum kaçla göz arasında kayboluyor.Yapma diye yalvarıyorum inadına yapıyor.En sonunda sabrımızı taşırıyor. Bazen ne yalan söyleyeyim vuruyoruz.yanlış olduğunuz biliyorum ama inanın dayanılmaz hale geliyor.Durmak bilmiyor,ama bir iki vurmayla sakinleşiyor sanki ama tabi bu arada daha fazla hırslandığı da bir gerçek. Okulda arkadaşlarına vuruyor,kötü konuşuyormuş.Öğretmeni şikayet ediyor iletişim kuramıyorum diye . ÇOcuk psikiyatrisine götürmeyi düşünüyoruz.Bizde nasıl davranacağımızı şaşırdık. Her kelimeme anneciğim diye başlamama rağmen hiçbir dediğim yapılmıyor.Yemek yerken sandalyede oturamıyor.Bilgisayar oynamak istiyor izin alıyor kızdığımı bildiği için, belli süre oynadıktan sonra kapatmasını istediğimde karışma sen , bana karışamazsın deyip beni sinirlendiriyor. Artık onun gönlüne bırakmayıp kapattığımızda bu sefer bize kötü kelimeler,vurmalar, ama zaman tanıdık kapatmadın yanlış yaptın dediğimizde dinlemiyor. Bunun gibi daha anlatamadığım bir çok şey . Bu durum benimde psikolojimi bozdu.Onun yüzünden arkadaşlarımızın evlerine bile gidemez olduk. Biri evimize gelmek istediğinde daha beter. Korkar oldum.Dertleşmeye ihtiyacım vardı.Teşekkür ederim.

Hayatim zaten dogru yoldasin, muhakkak bir uzamana götür cocugnu!!a.s

Anlattiklarina göre ben hiperaktiflikten süphelendim ama tabiki bir cocuk piskologu daha iyi bilir, cok fazla enerjisi var ve bunu sekilde dagitmak zorunda, kisitlamanda onu sinirlendiriyor...agresif oluyor??fisfisfis

Spora yönlendirmende iyi olur canim, ne biliyim futbol yüzme gibi orda hem fazla enerjisini tüketebilir hemde yeni arkadasliklar kurabilir...kaydirigubbakcemile5

Sabret canim, mutlaka düzelecek allahin iziniyle.a.s.

Teşekkür ederim beni anladığınız için . İnan bir arkadaş ortamına girdiğimiz zaman bütün gözler onun üzerinde oluyor ve ilk defa gören birisi bile bu nasıl çocuk hiç sözünüzü dinlemiyo ne acayip şey diyorlar. Babası daha rahat ama ben onun böyle davranmasına çok içerliyorum.Eşim rahat olmam gerektiğini söylese de ben onun biran önce düzelmesini istiyorum. Daha öncede götürdüm çocuk psikayatrisine ama normal karşıladı. Başka bir psikolog ise evet çocuğunuz hiperaktif dedi. Okul başlayalı 2 hafta oldu ve öğretmen hayır hiperaktif değil dedi. Böyle bir durumda da biz de okul hayatında neler yaşarız korkusu var. Araştırıp bu konuda iyi olan bir doktora götürmeyi planlıyorum.inşallah düzelecek..:Saruboceq:

canım galiba senin çocuğun hiperaktif en yakın zamanda bir uzmanda yardım al yoksa yaşı ilerledikçe önüne geçemeyeceğin şekilde ilerler bu tür olaylar.

cnm benim ALLAH yardimcin olsun ,cok hareketli

sen dogru yoldasin ,en iyisi oglunu bi uzmana götürmek ozaten size bi yol suncaktir

en kisa sürede düzelmesi dilegiyle ....

Siteye girdiğim ilk günde bu kadar yazılarıma cevap bulduğuma çok sevindim . ,
böyle bir bebekti zaten oğlum kıpır kıpır...

hepinize teşekkürlerimi sunuyorum Burda olmak güzellll....a.s.:teytey:

Insallah arkadasim !!

Anne yüregi daima daha farkli babada evladini seviyor iyligni istiyor ama anne cok daha farkli ve sunuda söylemek istiyorum canim, oglun cok sansli senin gibi duyarli ve acik fikirli bir annesi var diye, seni tebrik ederim, inanki herkez böyle degil..

Benim eltimin kizi 4 yasinda ve asiri derecede agresif, gördügü yerde diger cocuklari isiriyor, parcaliyor, itiyor vuruyor, ben böyle bir saldirganlik görmedim.. Onun bulundugu ortamlarda cocuklarimi yanimdan ayiramiyorum artik o dereceki görüsmek istemiyorum, ben onunla iki lak lak yapicam diye evladimin caninin yanmasina izin vermem, herkezin evladi kendine kiymetlidir...Ama o senin kadar duyarli degil ve bunu kabul etmiyor..

Cevresindeki herkez kizindan ve ondan sikayetci kimse onu davet etmez evinde, buna cok icerliyor ama kizinin yaptiklarini gördügü halde kabul etmiyor..

Gecenlerde kresteki egitmenleri bile kizin tedaviye ihtiyaci oldugnu söylemis, eltim iki gözü iki cesme aglamis hayir kesinkle göndermem demis...

Aslinda kizina nasil bir kötülük yaptignin farkinda bile degi...

Okul başlayalı 2 hafta oldu ve öğretmen geçtiğimiz perşembe beni aradı akşam.Öğretmenin aradığını anladığımda oğlumun birşey yaptığını anladım ve dinledim öğretmeni.Öğretmen beni şikayetçi olmak için aramıştı ve öğretmene cevabım doğrudur yapmıştır,çünkü ben çocuğumu tanıyorum dedim.Arkadaşının kolunu ısırmış .Şimdi gerçekten ısırma huyu vurma huyu yoktu.Ama nedense yapmış.O akşam eşimde bir arkadaşına gitmişti. Telefonu kapattığım andan itibaren ağlamaya başladım. Oğlumla konuştum yapma böyle lütfen dedim.benim ağladığımı görünce üzüldü tamam dedi. Yatıp uyudum eşimin geldiğini duyunca kalktım ona anlattım. İkimizde uyuyamadık .Ertesi gün okulda uslu durmuş. Öğretmeninden ve arkadaşından özür dilemesini istemiştim,akşam geldiğinde diledim dedi. O kadar mutlu oldum ki üstelik uslu durduğu için öğretmeni yıldız takmış.. :1hug:

Yazdıklarını okudukça kendi çocuklarımı hatırladım. İkiside müthiş yaramazdılar. Öylesine yaramazdılar ki, artık illallah etmiştik.
Oğlan büyüdü böyle sorunları yok ama kızım 5 yaşında ve müthiş yaramaz. Ateşi çıkar doktora götürürüm doktorlar hasta olduğuna inanmaz, yani hastayken bile dağdan adam alır. Görenler iyiki bizim böyle çocuğumuz yok diye şükrederler. Aynen yolda bizi bırakır önden koşarak gider.
Bizde hiperaktif olduğundan şüphelendik ama hiperaktif değilmiş. Doktor sadece yaramaz bir çocuk, böyle kabulleneceksiniz dedi. Anasınıfına yazdırırken çok tereddüt etmiştim. İlk hafta 2 erkek çocuğunu dövdü, öğretmeni okulun 3. gününde bizimle konuşmak istedi.
Ama Allahıma şükür sanki sihirli bir el değdi kızıma, okulda kurallara uymaya başlamış, öğretmeni bile şaşırmış bu gelişime, Evde gene yaramaz ama okuldaki disipline uyuyor.
Galiba biraz sabır gerekiyor. Allah yardımcımız olsun.

aynısından bendede var bunu yanlızca yaşayan anlar,annem diyor ki sende böleydin dedim ki ;ANNEM HAKKINI HELAL ET huhahahah

Hipraktivite Nedir?
Hiperaktivite bir ögrenme bozuklugu degil, bir davranis sorunudur. Bir baska deyisle, hiperaktivite davranis sorunlarina sebep olabilen bir kisilik özelligidir. Hiperaktif çocuklar gereginden fazla hareketlidirler, düsünmeden davranir ve dikkatlerini (ilgilerini çekmeyen konularda) birkaç dakikadan fazla yogunlastiramazlar. Hiperaktivite okul çagindaki çocuklarin %3-5’inde bulunan ve erkek çocuklarda daha fazla rastlanan bir problemdir. Hiperaktivite aile için oldugu kadar çocugun kendisi için de büyük bir stres kaynagidir. Hiperaktif çocuklar genellikle davranislarinin dikkat dagitici ve rahatsiz edici oldugunu bilirler, fakat bu konuda ellerinden bir sey gelmez. Anne-babalarin bunu anlamalari ve çocuklarina sevgi ve destek vermeleri gerekir. Anne-babalar hiperaktivitenin getirdigi zorluklari asabilmek için çocuklarinin doktoru, ögretmenleri ve danismanlariyla isbirligi yapmalidirlar.

benim oğlumda aynı malesef..

3.5 yaşında ne düzen tanıyor ne disiplin ne laf dinliyor ..aynen bi mağazaya gitsem kayboluyor hatta dün iplik almaya gittiğim,zde oda dükkanın yan bölümüne girmiş bizde kayboldu sandık çünkü dükkanda çalışna iki kişi dışarı çıktığını zannetmiş bende sokak sokak onu aradım herkese sordum yok diyorlar ah ahhhh öyle sıkıntılıydıki dün bi yanım yok olmuştu sanki peşimden de dükkanda çalışna diğer kız seslendide getirdi çocuğu ama benim halimi düşünün...

bugünde yine her zamnaki mutfakta bir sürü yaramazlık neymiş puding yapacakmış pudingi açmış ben ona battne örüyordum almı eline makası battanenin ip bağlama yerlerindeki fazla ipleri hani azcık çekiştirsem battene sökülecek!!

bütün sinirlerim attı ve dövdüm onu çok fena hemde ama hiç uumrunda bile değil ne benden korkuyor ne utanıyor nede ıslah oluyor hiç bişey umrunda değil sanki otomatik makine!

tanıdık doktorlar hepsi normal ama çok akıllı olduğunu kreş öğretmenleride çok normal olduğunu söylüyolar allah aşkına normallik bumu!bir gün dahi şöyle huzurla geçmiyo hergün biryer kurcalıyo bi koyduğumu yerinde bulamıyorum hep dikkatimi dağıtıyor kafamı karıştırıyor hiç ama hiç bi şeyi umursamıyor kendi dediği kewndi bildiği kendi istediğini olacak hep öyle istiyor güzellikle konuşuyorum üzüldüğümü anlatıyorum yok umrunda değil

bende artık bugün üç tane anti depresan aldım sonrada dayak yemiş gibi kendimden geçtim zor canlandım ama anti depresan fayda etmedi bana sinirim uyuşmadı yani yarın doktora gdip etkili bi anti depresan yazmasını itiycem artıuk dayanamıyorum

hani çocuğu alıp götürseler üzülücem ama bi yanımda diyorki aman boşver az kafanı dinlersin çünkü sağolsun eşim diğer eşler gibi rahat ama çocuk az bunaltsa sinir küpü olarak dönüyolar eve ve birazda dede şımartıyor benim annemler şımartıyodu ama artık gitmiyorum onlara allahtan uzaktalar yani bu arada benim oğlanda inat anında küfrü basıyo ama ona küfrü benim babm öğretti malesef

işte kızlar bizim öykümüzde bu herkes çocuğun normal olduğu8nu söylüyor bende artık kendimi uyuşturmaya yani anti depresan almaya karar verdim belki onun sayesinde umursuz saf tabiri caizse ruh gibi olurum bişey hisstmemde bu genç yaşta aldığım ağrılardanda kurtulurum en azından

allah hepimize sabır versin demiyor
ACıL YARDIM ETSıN BU ZOR DURUM Bı AN ÖNCE BıTSıN DıYORUM.....

Merhaba Canim
Hemen hemen oglan cocugu olan herkes bunlari az cok yasamistir ve yasiyordur. Aman farkli olan bizim tepkimiz.
Bence biz hiperaktiv meselesini heryerde kullanmaya basladik. Cocugun nasil bir ic dünyasi oldugunu anlamadan tanimlamak zor. En dogru sey bir uzmana bas vurmak. Hiperaktiv cocuk cok fazala harket eden cocuk ama sizin ki ayni zamanda isyan ve agresiflik yapiyor. Eger bu durup dururken olusan ve yeni bir durum ise büük bir olasilikla, cocuk yasadigi veya hissttigi kötü bir seye tepki veriyor yada dikkat cekemek istiyor. Bunu döverek hic mi hic cözemessiniz, sizi anliyorum bazen anne baba aciz kaliyor ve dövemeye bas vuruyor. Cocukta bir an korkuyor ve sakinlesiyor ama durum hic degismiyor. Tersine fenalasiyor.
Yuvayla konusun, onlara sorun, orda yasadigi bir durum var mi? oynadigi cocuklara dikkat etmek lazim. ZOR ama unutma cocuklar bir sey yapiyorsa, sebepsiz degil mutlaka bir etkiden gelen tepkidir. Bu etkiyi bulmak lazim. Eminim siz anne baba olarak en dogrusnunu yapiyorsunuz.

kendine ve ogluna iyi bak
mutlak sevgi ve ilgi en iyi devadir:1hug:.
hoscakal
Annej

meraba buraya ilk kez yazıyorum benimde 4 yaşında bi oğlum war we gerçekten çok hareketli hiperaktif diyemiyorum çünki sewdiği çizgi filmler weya başka şeyleri uzun süre izliyo allahtan we bilgisayarda oyun oynuyo ellemesem akşama kadar oynucak hip.akt.olsa bu kadar uzun kalmaz die düşünüyorum öleki net başında kawga ediyoruz sıra bekliyorum resmen ben işi bitsin niye:)) beni delirtiyo hiç dinlemiiyo (bazen ama)benden korkuyo çünki.Burdaki örnekleri okuyunca şükrettim biraz okadar diil en azından we tek olanlar kardeş olmadığı için biraz şımarıyolar çünki tüm ilgi onlarda her dedikleri yapılıyo istedikleri alınıyo bi süre sona doyuma ulaşıyo çocuklar we bişiden tatmin olmamaya başlıyolar yada herşeyi aldırmaya çalışıyolar en iyisi yanına kardeş yapmak en azından biraz düzelirler kardeş gelince gerçi bu tarz çocuklarla 2. çocukta ölüm geliyo insana walla ama yapıcak bişi yok eninde sonunda olucak yanlız büyümesi ileri için dahada kötü o yüzden bir an önce çaresine bakmak ALLAH YARDIMCIMIZ OLSUN buzamnda çocuk büyütmek gerçekten çok zooorrr........:a015::a015:

benim de iki oğlu var biri 5 yaşlaelaelaelaelae,diğeri 9aylik,bazen biz anneler abartıyoruz bencesengözlerimebaksanab,çocuk adı üstü,elbette çok hareketli olacak,he de oğlan ise,benim ki de zıplıyor,koşuyor,hiç yerinde durmıyoralkisalkisalkis,Ben boş yere kızmıyorum evladıma,otur sus demıyorum,ÇOCUK BU...EĞER SİZİN ÇOCUK YARIM SAAT AYNE YERDE HAREKET ETMEDEN DURABİLİYORSA DEMEKKİ BU ÇOCUKTA BİR SORUN VAR-BU BİLİMSEL BİR GERÇEK
ben küçüklüğünden beri alıştırdım-gündüz koş,zıpla,akşam ise haberler başliyor büyükler ÖNEMLİ haberler izliyecekler,küçüklerse kendi odasında oyun,resim vs. gibi şeylerle uraşicaklargamyoncuiremsu,ondan sonra hep birlikte bir film-program izleyipa.s,ondan sonra çocukların uyku zamanı geliyor:1closedeyes:,benimki ler memnun böyle düzeninden,sıkmayın çocuklarınızı,boş yere kızarsanız çocuklar sizi elbette dinlemezler,:1hug:

Slm benım oĞlum 1 ay sonra 2 yaŞına gırecek . Çok hareketlı 1 dak durmaz genel olarakda mutlu bır bebek. HerŞeyı konuŞuyor sen konuŞuncada anlıyor. Ama 1 haftadır aŞırı sınırlı bana vuruyor yÜzÜmÜ falan yoluyor kendın yerlere atıyor Öfkelı ve saldırgan olmaya baŞladı. Ben ÇalıŞıyorum. Annem bakıyor. Normalde ona yapmıyor yıne hareketlı ama Öfkelı deĞıl bırde ben otorıte kuramıyorum ben kızınca sıĞınacaĞı Çok kıŞı oluyor ne yapmalıyım bu Öfkeye karŞı bılemıyorum

Endişelemene gerk yok canım:1hug:,iki yaş zor dönem sadece aile için değil,senin yavru için dea.s,bu dönemde bebekler herşey için sinirlenirler:sm_confused:,kendi kendine oynarken dahi,doğa böyleCADIARZU,bir de bu dönemde yavru seni daha az gördüğü için beni bırakıp gider gibi endişeye kapılıyor:a015:,sen eve gelince hırçinı çıkarıyor:mymeka:,bu geçecek merak etme:teselli:,bol bol sarıl öp yavrunu herşey yoluna gireceka.s.

Teşekkür ederim canım gerçekten çok endişelendim aslında rahat biriyimdir. Dün oynadık oğluşla gayet iyiydi allah tüm annelere kolaylık versin

arkadaşım allah yardımcın (yardımcım) olsun.benim oğlum 8 yaşında emeklemeye başladığından beri aynı. ve giderek fenalaşıyor. çok zeki okulda kurallra uyuyor,öğretmeniyle arası iyi.ama servisebindikten sonra aniden değişiyor.servisten hergün şikayet alıyoruz.dediğin gibi arkadaşlarla gidip gelemez olduk. işin kötü yanı uslu kızım(ablası)da aynı şeyleri yapmaya çalışıyor. oda topluyorum diğer odayı toplarken topladığım odanın altını üstüne getiriyor. okuldan geliyor,defteri benim odamda silgi salonda kalemlik banyoda,çanta mutfakta önlük odasında yerde senağlama artık dayanamıyorum. işin kötü yanı urfada yaşıyorum ve burada psikiyatri dr yokkkk

Bir arkadaşımdan daha duydum "terrible 2" diye bir şey de varmış 2 yaş sendromu belki çocuklar böyle dönem dönem duygusal geçişler yapıyor olabilir bir gazete alıntısı yaptım..

Agresif çocuklara nasıl davranmalıyız?

Onu anlamaya, davranışlarının nedenlerini bulmaya çalışın. Dinleyin. Empatik olun. Ancak suçluluk duyarak limitsiz davranmasına meydan vermeyin.

Cezalandırmayın. Olumlu davranışlarına yönelin. Ödül yerine motivasyon teknikleri kullanın. Teşvik edin. ("Bu gün arkadaşlarına vurmadın. Bu onlarla daha rahat oynamanı sağladı.")

Limitsizlik güvensizlik duygularını daha da güçlendirir. Mutlaka sınırlı seçenek hakkı tanıyın.

Tepkilerinizi kontrol edin. Sakin kalın. Ani patlamalardan kaçının.

Söylemek istediklerinizi kesin ve net bir dil kullanarak ifade edin.

Sözsüz iletişim önemlidir. Davranışlarınız sözlerinizi desteklesin.

Çocuğun hareket ve eylem yerine düşüncelerini kullanmasını öğrenmesine yardımcı olun. Ona zaman ayırın. Saptayıcı konuşun. Yorumdan kaçının. (ıyi, kötü, olumsuz, olumlu yorumları yapmayın. Sadece davranışının doğal sonuçlarını anlatın ve gösterin.)

Çocukta duygusal fikirlerin gelişmesi için destekleyici olun. Hayali oyunlar, yaratıcılığı arttırıcı oyunlar, (yaratıcı drama) onun için yararlı olacaktır. Agresyon durumlarında duygularını ifade etmesine yardımcı olun.

Kızgınlık ve öfkeyi her insanda olan normal duygular olarak kabul edin. Çocuk korku, kaygı, üzüntü, kıskançlık..vb. tüm duyguları insan özelliği olarak görmeli bunları olumlu yollarla ifade etmeyi öğrenmelidir.

Çocuk size çok ters şeyler söylese bile onu dinlemeyi elden bırakmayın. ıtiraz etmeyin. Öğüt vermeyin. Kendi duygu ve düşüncelerinizi onu suçlamadan net ve dürüstçe belirtin. (Sen beni üzüyorsun yerine ben üzüldüm, ben....hissediyorum gibi cümleler kullanın.)

Çocukta düşünme becerilerinin gelişmesine yardımcı olun. Çözüm için onun da öneriler sunmasını sağlayın. Anlaşmalar yapın. Ortak bir amaçta birleşin.

Yaptığı olumsuz davranışların telafisi için mutlaka şans verin. Nasıl telafi etmek istediğini kendisi seçsin. Siz söylemeyin. Telafiyi zorla yaptırmayın.

Aşırı katı ve kuralcı veya aşırı müsamahakar davranmayın. ıki davranış biçimi de gerçek
tepkilerin sergilenmesine izin vermez. Örn: Çocuğun yapmak istediği bir davranış karşısında ?kesinlikle hayır yapamazsın? veya ?tabi ne istersen yapabilirsin? tepkilerinin yerine, çocuğu bu davranışı hakkında düşünmeye sevk edecek sorularla yaklaşın. (Bunu yaparsan neler olabilir? Daha önce yaptığında neler oldu?..vb)

Çocuğun problem çözmesine yardımcı olmak için siz de problem çözücü davranın.

Yüksek enerjiye sahip olan bu çocukların enerjilerini sarf etmeleri için olanak tanıyın.

Çocuğun ihtiyaçlarını keşfetmeye çalışın. Ve bu ihtiyaçlarını giderebilmesi için uygun olanaklar sağlayın.

Çocuğun bakımında rol alan diğer kişilerle (bakıcı-aile büyükleri-okul..vb.) işbirliği yapın.

Çocuğa yaklaşım için ortak bir dil belirleyin.

Sevecen, devamlı takviye eden, besleyen ve süreklilik sağlayan bir ilişki biçimi geliştirin.

ılgisini çekin. Bunun için oyunlar kullanabilirsiniz. Sizinle etkileşime geçebilmesi için zorlayıcı olmadan teşvik edici davranın.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…