Oğlumun adını Demir koymak istiyoruz

elma sekeri

Guru
Kayıtlı Üye
13 Temmuz 2007
376
16
318
Ankara
Kızlar Merhaba,

İsim koymak ne kadar da zormuş. Eşimle oğlumuzun adını demir koymak istiyoruz. Bazı kişiler Demir ismi için günah ,anlamı yok felan dıyorlar. Öbür dünyada herkes ismiyle çağırılacakmış.Anlamlı olması önemliymiş vs bir sürü yorum duyuyorum. Araştırdım. Aslınd Kuranı Kerımde Demır sıye bır sure var,demır elementi ile ilgili bilgiler yazıyor, cok önemli hayatı bır elementtır felan dıyor.

Bu konuda fıkrınız bılgıniz varsa cok sevınırım. Demır ismini koymazsak ikinci fikrimiz YİĞİT.

Bu çağırma işlemini Allah'ın görevlendirdiği bir melek Allahın izniyle yapacaktır. Hiç kimse kıyamet günü Allah (c.c.)’ın hoşlanmayacağı isimle O’nun karşısına çıkmak istemez. Öyleyse kötü olan isimlerin çocuklara verilmemesi gerekir.
Rasulullah (sav)’ın isim konusundaki hassasiyetini daha iyi anlamak için şu hadis-i şerifi de görmek lazım. Yahya bin Said (r.a.) anlatıyor: Hz. Peygamber (sav) bol sütlü bir deve hakkında: “Bunu kim sağacak?” diye sordu. Bir adam ayağa kalkmıştı ki, Rasulullah (sav) adama: “İsmin ne?” diye sordu. Adam: “Mürre (acı)” diyince ona “Otur” dedi. Hz. Peygamber (sav) tekrar: “Bunu kim sağacak?” diye sordu. Bir başkası ayağa kalktı, ben sağacağım diyecekti. Hz. Peygamber (sav) ona da: “İsmin ne?” diye sordu. Adam: “Harb” diyince, ona da: “Otur” dedi. Rasulullah (sav): Bu deveyi bize kim sağacak?” diye sormaya devam etti. Bir adam daha kalktı. Ona da ismini sordu. O da “Ya’iş” (yaşıyor) cevabını alınca ona “Sen sağ” dedi.(2)

Rasulullah (sav) güzel isim koymanın önemini şöyle açıklıyor: “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın.” (1)

İkinci tercihiniz daha güzel sanırım. Ama Demir, Kaya, Ateş gibi isimlerin çocuğa konmasının sakıncalı olduğunu duymuştum.

İkinci tercihiniz daha güzel sanırım. Ama Demir, Kaya, Ateş gibi isimlerin çocuğa konmasının sakıncalı olduğunu duymuştum.

tesekkur ederım canım, genelde herkes senın gıbı soylüyor. demir ismi bana karizmatik geliyor ama tabıı anlam daha önemli.fikrin için saol

evet canım aynısını bende okudum,peki sence demir ismi bu hadisle nasıl yorumlanır.demirin kötü bir anlamı yok

evet canım aynısını bende okudum,peki sence demir ismi bu hadisle nasıl yorumlanır.demirin kötü bir anlamı yok

bence anlamsız kelimeler içinde 'demir'
sana hangisi hoş ve güzel geliyorsa onu koy.
benimde ÇINAR ismi çok hoşuma gidiyor.
onunda anlamı yok ama oğlum olursa ismini çınar koymayı düşünüyorum.

önemli olan kötü anlamı olmaması.çünkü;
Mahşerde her çocuk, konan ismiyle çağrılacaktır. Şayet çocuğun ismi kötü manaya gelen gayrimüslim ismi ise, mahşer halkı önünde isminden dolayı utanan çocuk,

'Allah beni doğuştan Müslüman olarak dünyaya gönderdi, sen neden bana kötü manaya gelen ismi koydun?' diye isim koyandan davacı olacaktır. İsmin manasının böylesine ehemmiyetinden dolayıdır ki, Peygamber'imiz kötü manaya gelen yabancı isimleri iyi manaya gelen Müslüman isimleriyle değiştirme örnekleri vermiştir. Mesela (Uzza putun kulu) manasına gelen (abdu'l-uzza)'yı, Allah'ın kulu manasına gelen (Abdullah) ile değiştirmiştir. Ateş parçası manasına gelen (cemre)'yi de güzel kız manasına gelen (cemileyle) ile, Harp ismini de Hasan'la düzeltmiştir. Demek ki, Müslüman isminden maksat, mananın kötü olmamasıdır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…