çok aşırı korumacı büyütmeyin.
mesela aman oğlum düşersin koşma, üşütürsün koşma, üstünü kirletme, kediye dokunma, çiçeğin dikeni eline batar diye diye büyütürseniz böyle olur.
bi gün bi havuz karşısında kafede oturuyordum çocuklar gelip oynuyor inceledim, yabancı ülkeden turistlerin çocukları geldi yaprak koparıp yüzdürdüler, yerlerde yuvarlandılar, ailesi asla müdahale etmedi izledi, çocuklar sıkılınca tutup ellerinden gittiler. üstleri başları da kirlendi ama çocuklar orda resmen labirent gibi havuzda yaprak yüzdürme deneyi gibi bir şey yaptılar yani.
sonra 2 erkek türk çocuğu geldi baktılar baktılar tükürdüler gittiler.
sonra 2 kız çocuğu geldi ellerinde kağıt mendiller vardı suya sokup derede yıkar gibi yıkadılar, üstlerinde tüllü elbiseler falan vardı ikisinin de annesi geldi kızarak üstünü kirletiyorsun diye zorla çekiştirip yanlarına aldılar çok üzüldüm çocukların hallerine.
sonra bir çocuk geldi annesiyle yaşı yürüyecek kadar olmasına rağmen arabayla geldiler, sonra arabadan indirdi annesi, çocuğun adımları bile aksaktı, kas gücü yok çocukta resmen dengesiz adımlar, uzaktan havuza baktı, annesinden uzaklaşıp havuza yakın bakmaya bile cesaret edemedi. sonra yine annesi bindirdi arabaya ve götürdü.
ben normalde çok titiz bir insanım ama ileride çocuğum olduğunda bu aile tiplerinden hangisi gibi olacağımı biliyorum.
tüküren çocuklar kavgacı, mendil yıkayan kızlar klasik ev hanımı, annesinden ayrılamayan çocuk başarılı ama asosyal biri, yaprak yüzdüren çocuklar ise başarılı mühendisler vs olacak gibi geliyor bana.
yani düşünün 4-5 yılda bile çocuklar arasında ne kadar fark oluyor bir de bu çocuklar 20 yaşına gelince aralarında uçurum olacak öyle düşünün.
konu sahibine yorumuma gelince, öncelikle çocukla aranıza mesafe koyun, sürekli yanında olmayın, biraz başka büyüklerle bırakmaya çalışın, sonra yaşıtlarıyla daha sık görüştürün ama görüştürdükleriniz de sorunlu çocuklar olmasınlar. zamanla kabuğunu kırar diye düşünüyorum.
bir de çocuğunuzla bol bol koşturun oynayın zıplayın kas kemik eklem gücü gelişsin.