Öğretmen derdi

Yeri gelmişken yazmak istiyorum, lütfen çocuklarınıza küçük yaştan itibaren tablet, telefon, laptop vermeyin. Bilmesinler, oynamasınlar, izlemesinler.

Maddi durumu parlak olmayan öğrencilerin ders durumları hep daha iyi, bundan tez konusu bile çıkabilir. Düşünme becerileri var, neden sonuç ilişkisi kurabiliyorlar.

10. sınıf öğrencisi 25 tane soru sorulmuş bir sınavda her soru kaç puan diye sorabiliyor. "Toplam 100 puan olacağına göre" diyorum, suratıma boş boş bakıp "yani?" diyor.

12. Sınıf çocuklarıyla yaşadıklarımı anlatsam hallerine hem Güler hem ağlarız beraber. İnanılacak gibi değil.

İlk okulda bilhassa birinci sınıfta neden bilmiyorum son yıllarda yükün yüzde 80 i anne babaya atılmış durumda. Bu sistemde anne babası ilgisiz çocuk kaybolup gidiyor maalesef. Eskiden biz anne babamıza ve onların bizi saatlerce çalıştırmasına ve sayfalarca fotokopi ödevi yaptırmasına ihtiyaç duymadan da okumayı sökebiliyorduk. Burada bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum açıkçası

O kadar haklısınızki yazamadan edemedim.
Youtubeda takip ettiğim bikaç evli çocuklu ablalar var. Çocuğu birinci sınıf okuma yazma öğreniyor. Ne zaman baksam çocuğa bişeyler öğretiyor yazdırıyor çizdiriyor okutuyor. Ve her gün her akşam böyle geçiyor rutin olmuş artık. Kendi kendime sordum biz dört kardeştik hiç annemiz bize böyle yaptı mı çalıştırdı mı diye. Hayır yok. Hiçbirimize yardım edemedi evin işi gücü parasızlık o zamanki şartlar imkanı yoktu zaten. Okula gittiğimize şükrediyorum. Ve gerçekten sınıfın en yaramazı bile sene sonunda muhakkak okuma yazmayı öğreniyordu bi şekilde. Şimdi değişen ne öğretmenler mi anne babalar mı yoksa çocuklar mı eğitim sistemi mi bilmiyorum sebep nedir..

Öğretmenlerin bakış açısı elbetteki farkediyor.
Eğer baskıcı bir öğretmen ise sınıf içinde panikliyor olabilirler. Durum aynı şekilde ilerlerse gelecek sene okul yada öğretmen değişimine bi bakın derim. Zira özgüvensiz bir çocuk yetiştirmektense..

Merhba hanımlar cocugum bu sene 1 sınıfa basldı gel gelelim ne zman ögretmenle konussak hep cocugun geri oldugunu hep üzerine düşmemz daha cok calıstrmamız gerektgni söylüyo fakat evde ödev yaptrırken atıyorum 20 kelime yazdıysak 4,5 tanesinde hata yapio yada okurken.sonra bi kaç velidende aynı seyi duydum onlarada cocugunız geri demiş.benim anlamadım hata cocuklardamı ögretmende mi ilk kez ögretmen tecrübesi yasıyoruz ne yapacagmı bilemedm
Bence cocuklar geride degil. Ögretmen geridedir. Bütün velilere cocuklari hakkinda ayni seyi söylüyorsa hatayi kendinde arasin.

Bence cok geride sayilmaz , belkide evde ilgilenin daha iyi olsun demek istemistir .
Anne baba ilgisi cok farkettiriyor gercekten cocukta.
Ogretmen ayni ogretmen ve siniftaki cocuklarin durumu farkli. anne baba ilgisine gore degisiyor. ( Bazi cocuklar , nasil desem biraz daha zor ogrenebiliyor o ayri ) .
Kendi cocugum bile dersleriyle ilgilendigimde daha iyi oluyor ,farkediyorum.
Ama her gün ilgilenmiyorum.kendi de aliskanlik kazansin diye. Benimki 3. Sinif

Bir öğretmen olarak bazı arkadaşların yorumları çok tuhafıma gitti. Öğretmeni çocuğun durumunu söylemiş. Demek ki sınıf seviyesinin altında kalmış çocuk. Ne des

Harika bir çocuğunuz var diyip başından savsaydı ne kadar iyi bir öğretmen derdiniz.
Açık açık söylemiş işte daha ne desin. Öyle öğretmenler tanıyorum ki veliyle muhattap olmamak için çocuğunuz çok başarılı diyip notları sisiriyorlar. Çocuk ortaokula gelince aile ancak anlayabiliyor çocuğunun seviyesini.

Benim çocuğum da 1.sinifta okuma yazma biliyor disaridaki tum yazilari okuyabiliyor sizinki biraz geriden geliyorsa evet ogretmeni dikkate almalısınız sanki

annem babam başımda yoktu köy yerınde.herkes işte güçte.kendım çözdum okumayı hemde sınıfta ılk ve tek olarak.kaptım gırmızıyı hemen tabi . müfredat göre ılerlenıyor.öğrenci kalmış bılmiş bılmemiş önemlı değil.bu nedenle aıleler baskılanıyor. öğretmenın suçuda yokkı. karışık şeyler.bızımde evladımız var ne yapacam bılmem.

İnce motor becerileri gelişmemiştir dediğiniz gibi yaşları küçük. Ama evde alıştırmalar yaparak geliştirebilirsiniz
bir harf yazıp elim acıyor kolum ağrıyor diye ağlayan çocukla pek bir şey olmuyor. hamur vs aldık yapıyoruz ama çok küçükler... 83 aydan önce ilkokula başlatmamak lazımmış.

Evet acır elleri ☺ Alıştırma dediğim de ztn hamur vs. Anaokuluna gitti mi peki
8 aylıkken kreşe başladı yani full kreşli olmasına rağmen bu haldeyiz. Aynı okulun ana sınıfına vermek varmış , hata yaptım eski kreşteki öğretmenleri çok zeki verme ana sınıfına yazık olur ilkokula başlasın diye kafamı karıştırdılar açıkçası , çok pişmanım seneye vermediğim için.Zaten çok geç yürüdü :)

Ne istiyorsunuz biz öğretmenlerden bir anlasak?

Bol bol dikte çalışması yaptırin,zamanla düzelir.
Yani bilemiyorum biz çocukken annem oturup ödevime yardımcı olmazdı,ama ben şu an 2.sınif kızım ile oturup yönlendirme yapiyorum,yanlışlarını düzelttiriyorum falan. Öğretmeni de yanlışını düzeltene kadar söyleyin gibisinden konuşmuştu toplantıda. Ben tenefüstede yaptırırim demişti hatta ödevini. Bende tamam dedim,bu öğretmenlerinde suçu değil,velilerin suçu zira yarış atı gibi çocuk yarıştırıyorlar. Arkadaşımın kızı devlette,whatsapp grubunda deli gibi dönen muhabbetler de hep bu doğrultuda." X'ler şu konuya geçmişler biz geride kaldık,bilseme nasıl hazirlayalım,hangi testleri çözelim, benimki dakikada şu kadar kelime okuyor,sizde durum ne" vs vs abartısız bu böyle.
Öğretmen birşey demese dahi siz durup düşünürsünüz benim cocuğum geride diye.
Anne/çocuk gruplarında bile gündem,"1.sıniflar hangi konudasınız?,bilsem sorularıni bilen var mı vb şekilde.
Cidden nereye gidiyor bu çıldırmis anneler bilemiyorum ama bence gidişat pek hoş degil.
Bir bırakın cocuğu yahu,okuma yazma öğrenmeyen çocuk mu var diyesim geliyor ama susuyorum.
Bakın geçen yıl kızım,okurken hep ses şeklinde okuyordu uzatarak tabi hem uzun sürüyordu okuması,hemde okuduğunu anlayamıyordu haliyle.
Bu yaz çok kitap açıp okumadı,ısrarda etmedim dedim tatil,zorlama kızım çocuğu. Ve sene başında okul açıldı ve ödevlerindeki soruları okurken yada kitap okurken bir baktım geçen seneden eser yok, gayet güzel okuyor. Yazin hayatın akışında markette,sağda solda gördüklerini okuya okuya toparlamiş işte.
Toparlamam gerekirse zamanla oturuyor bu okuma yazma,okuduğunu anlama durumları.

İlk okulda bilhassa birinci sınıfta neden bilmiyorum son yıllarda yükün yüzde 80 i anne babaya atılmış durumda. Bu sistemde anne babası ilgisiz çocuk kaybolup gidiyor maalesef. Eskiden biz anne babamıza ve onların bizi saatlerce çalıştırmasına ve sayfalarca fotokopi ödevi yaptırmasına ihtiyaç duymadan da okumayı sökebiliyorduk. Burada bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum açıkçası

Yalnız eskiden biz totomuzun üstünde oturmayı bilen çocuklardık.
Aklımız, gözümüz, organlarımız bin bir köşeye dağılmış durumda değildi. :)

Dinleme kültürünün olmadığı, (hatta kiminde inanın oturma kültürünün bile olmadığı)yerleştirilemediği,
çocukların dikkatlerinin ciddi anlamda dağınık olduğu bir zamandayız.

Bizim zamanla kıyaslamaya kalkarsak ohoooo..

Neyse gelelim arkadaşın konusuna.
Öğretmenlerin beklentisini, mükemmelliyetçiliğine göre geri kavramı değişir.
Ben mesela 20 sözcükten 5 hatalı yazım ya da okuma yapan çocuk için
''iyi'' diyorum şu zamanda.
Yeni başladılar daha çünkü.
Hızlanacaklar, gelişecekler.
Nereden nereye geldik diyorum.

Yamuk yazmış, çirkin yazmış, velisi benden çok rahatsız.
Düzelir zamanla, çok kötü değil bence yeterki gayret olsun diyorum.

Benim veliler de çok mu rahat bu öğretmen, çocukları sıkıştırmıyor ki güzel
yazmaya çalışsın diye düşünüyordur yüksek ihtimal..

Biz sınıfta beterin beterini görüyoruz.
Eline kalemi verdiğim, arkamı döndüğümde bırakan çocuk varken,
çirkin yazı bana batmıyor ki, yavrum gayret edip yazmış hiç değilse diye düşünüyorum.. :)
Ama çilemi kim ne bilsin..

Ödev tekrarını yaptırın.
1. sınıfta tekrar çok önemlidir.
Sınıfta bir ders 40 dk.
20 kişilik bir sınıfta her öğrenciye 2 dk düşer.
6 dersten 12 dk eder.
Davranış sorunlarına harcanan zamanı saymıyorum bile.

Düşünün lütfen.
Çocuğunuza günde 12 dk yeter mi?

Yeterse boşverin.
Söyleyeceklerim bu kadar..

Banada cok normal geldi az evvel gittim baktm 35 kelime dikte var 5,6 sinda hata yapmış harf karıstrmıs oda yeni gectikleri harfler kötü mü şimdi bu durum bilemedm

Dikte bir iki harf geriden gelir.
İlerledikçe eski sesler oturur.
Paniğe lüzum yok.
Nasılsa benim çocuk iyi diye boşveren veliler olduğu için,
kimi öğretmen çok iyi demez. Bunu biliyorum.

Benim tercihim değil. Genelde umut verici, moral verici konuşurum.
Ama olanı söyleyeyim.
Evet üç kelime birleştirmeye başladı diye az okutan velim var.
İtiraf da ediyor zaten.
Bu durumda potansiyeli olan çocuk çok iyi olacakken iyi ya da orta oluveriyor.
Tercih meselesi yapacak bir şey yok.

Yalnız eskiden biz totomuzun üstünde oturmayı bilen çocuklardık.
Aklımız, gözümüz, organlarımız bin bir köşeye dağılmış durumda değildi. :)

Dinleme kültürünün olmadığı, (hatta kiminde inanın oturma kültürünün bile olmadığı)yerleştirilemediği,
çocukların dikkatlerinin ciddi anlamda dağınık olduğu bir zamandayız.

Bizim zamanla kıyaslamaya kalkarsak ohoooo..

Neyse gelelim arkadaşın konusuna.
Öğretmenlerin beklentisini, mükemmelliyetçiliğine göre geri kavramı değişir.
Ben mesela 20 sözcükten 5 hatalı yazım ya da okuma yapan çocuk için
''iyi'' diyorum şu zamanda.
Yeni başladılar daha çünkü.
Hızlanacaklar, gelişecekler.
Nereden nereye geldik diyorum.

Yamuk yazmış, çirkin yazmış, velisi benden çok rahatsız.
Düzelir zamanla, çok kötü değil bence yeterki gayret olsun diyorum.

Benim veliler de çok mu rahat bu öğretmen, çocukları sıkıştırmıyor ki güzel
yazmaya çalışsın diye düşünüyordur yüksek ihtimal..

Biz sınıfta beterin beterini görüyoruz.
Eline kalemi verdiğim, arkamı döndüğümde bırakan çocuk varken,
çirkin yazı bana batmıyor ki, yavrum gayret edip yazmış hiç değilse diye düşünüyorum.. :)
Ama çilemi kim ne bilsin..

Ödev tekrarını yaptırın.
1. sınıfta tekrar çok önemlidir.
Sınıfta bir ders 40 dk.
20 kişilik bir sınıfta her öğrenciye 2 dk düşer.
6 dersten 12 dk eder.
Davranış sorunlarına harcanan zamanı saymıyorum bile.

Düşünün lütfen.
Çocuğunuza günde 12 dk yeter mi?

Yeterse boşverin.
Söyleyeceklerim bu kadar..
Bana da bir akıl verin. Oğlum gayet düzgün okuyor hatta henüz geçmedikleri harflerinde olduğu yazılarda dahil ama kesinlikle yazmıyor. Sebep elim acıyor , kolum ağrıyor , okuyorum anne işte yazmasam da olur diyor :D Bu arada 6 yaşına yeni girdi.

Bana da bir akıl verin. Oğlum gayet düzgün okuyor hatta henüz geçmedikleri harflerinde olduğu yazılarda dahil ama kesinlikle yazmıyor. Sebep elim acıyor , kolum ağrıyor , okuyorum anne işte yazmasam da olur diyor :KK70: Bu arada 6 yaşına yeni girdi.

Geçmediği harfleri de okuması, mantığı kavradığını gösterir.
Tebrikler.
İlerde okuması güzelleşen çocuk her şeyi yazmaya da başlayacak.
Problem büyük diyemem.
Ancak şu gerçeği bilmek lazım.
Yazı okumayı pekiştirir.
Destekleyici etkisi vardır.
Çok yormadan öğrendikleri harfin büyüğünü küçüğünü 3'er sıra yazmalı,
her gün en az 10 kelimeyi bakmadan yazmalı, ağzından sesin çıkış sırasına göre sıralamalıdır.
Başlarda zorlanacak, pes etmeyin.
Pes etmeden bu çalışmayı yapan velilerimle, yapmayan velilerimin çocukları arasında dağlar kadar fark var.
Örnek vereyim. Bana bir cümle kur, getir dediğimde birinin getirdiği cümle ''Buse annesinden süt istedi. '' diğerinden gelen cümle ''Ali kek al. ''

Okumayı ikisi de bir şekilde yapıyor olsa da, ikisi de çok iyi diyebilir miyiz sizce?

Geçmediği harfleri de okuması, mantığı kavradığını gösterir.
Tebrikler.
İlerde okuması güzelleşen çocuk her şeyi yazmaya da başlayacak.
Problem büyük diyemem.
Ancak şu gerçeği bilmek lazım.
Yazı okumayı pekiştirir.
Destekleyici etkisi vardır.
Çok yormadan öğrendikleri harfin büyüğünü küçüğünü 3'er sıra yazmalı,
her gün en az 10 kelimeyi bakmadan yazmalı, ağzından sesin çıkış sırasına göre sıralamalıdır.
Başlarda zorlanacak, pes etmeyin.
Pes etmeden bu çalışmayı yapan velilerimle, yapmayan velilerimin çocukları arasında dağlar kadar fark var.
Örnek vereyim. Bana bir cümle kur, getir dediğimde birinin getirdiği cümle ''Buse annesinden süt istedi. '' diğerinden gelen cümle ''Ali kek al. ''

Okumayı ikisi de bir şekilde yapıyor olsa da, ikisi de çok iyi diyebilir miyiz sizce?
Beni gerçekten çok ama çok zorluyor. 1 sayfa ödevi yazdırmam yaklaşık 3 saatimi alıyor ve bir süre sonra çok sinirleniyorum gerçekten , istediğinde gayet düzgün yazıyor bu arada yeter ki istesin... Rüşvetle yapmasını istemiyorum , mesela düzgün yazarsan , öğretmenini üzmezsen sana istediğin seti alacağım dedim çok şikayet gelmeye başlayınca öğretmenden , motive olsun diye.... 15 gün düzgün yazdı. Öğretmen bakıcı ile yazmıyor diye bana haber göndermeyi bıraktı. Sonunda seti aldım ve yine yazmıyor :KK70:Güldüğüme bakmayın sinirden gülüyorum.

Back
X