Eğitimde öğrenciye geri dönüt verme diye bir şey vardır, bu dönüt her zaman 'aferin' temalı olmak zorunda değildir. Öğretmen dönütü çocuk üzerinden değil, kendi üzerinden vermiş. üzgün surat yaparak kendisinin üzüldüğünü göstermiş, ben diliyle dönütü sağlamış .
Çocuk yetiştirmede bu çok önemlidir, çocuk bir hata yaptigindda ya da bir şeyi eksik yaptığında sen şöyle yapiyorsun böyle yapma demek yerine; böyle yaptığın zaman ben çok üzülüyorum, şöyle şöyle hissediyorum demek daha doğrudur. (Ben de öğretmenim)
Ben de bir eğitimciyim ve bu mesajı aradım yorumlarda. Burada annelere anlatamazsınız dönüt nedir hayır diyebilmenin yada bu olmamış tekrar dene demenin de çocuklarını geliştireceğini. Öğretmenler çocuklarınızın anne babası değildir her şeye olumlu yaklaşmak olumlu sonuç doğurmaz. Aman bu da öğretmen mi deyip üyeyi gaza getirmeyin sonra çocuklarınıza öğretmenleri kötülemeye başlıyorsunuz. Hepimiz öğretmenlerimizden olumsuz dönüt aldık bu hayatımızı sonsuza dek dönülmez yola sokmadı ya. Şu da var öğretmen herkese gülen yüz çizse, her arkadaşından daha çok çaba harcayıp uğraşan çocuk çabasının yersiz olduğunu düşünmez mi? Ya da haksızlığa uğradığını. Anneler sadece çocukları üzülür gözüyle bakıyor ama öğretmenler hem tüm sınıfı hem öğrenci gelişimi için doğru olanı düşünmek zorundadır.
Bu bakış açısı çoçuğa göre değişir.
Çoçuğun becerisi o kadar ise yada arkadaşları ile aynı çabayı gösterip ortaya daha kötü bir sonuç koyuyorsa, o ağlayan yüz özgüvenini daha çok kırmaz mı?
Öğretmene niyeti sormak lazım.
Burada mesele öğretmene güvensizlik.
Öğretmen çocuğu ne kadar tanıyor, kendi değerlendirmeleri var mı? Baskıyı kaldırıp kaldıramayacağını biliyor mu? Mesela resim konusunda yeteneksiz olan çocuğun legolarla Harika iş çıkardığının farkında mı? Zor...
Bu sistemde zor.
Anne olarak aynı durumda olsam, beklentim çocuguma, üzgün surat yerine ondan ne beklediğini anlatan öğretmen olur.
Güzel renkler seçmişsin, burayı boyarken yeterince özenli olmamış, bir dahaki sefere daha dikkatli olacağını biliyorum,
Demek pohpohlamak değildir.
Bunu diyip izlesin. Belki çocuk gerçekten fiziksel olarak beceri olarak hazır değil?
Gerekirse anneye sorsun.
Tavuk değil ki bu, minik insan. Özeni ve dikkati hak ediyor