• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Öğretmen

Ben de öğretmene işini ögretiyormuşcasina elestirisel yaklasimda bulunmayi hic dusunmedim.yapi olarak tarzim degil. Aslinda nasil bir yaklasimda bulunmaliyimda ogretmen gücenmesin izledigim yol bu.ama bazi arkadaslarin yorumlarina gore öğretmene bunun sözünü bile etmemeliymisim.
Bence konuşabilirsiniz, sorabilirsiniz tabi ki ama suçlayarak ön yargıyla yaklaşırsanız aranızda olumsuz bir iletişim oluşur. Anlamaya çalışarak yaklaşırsanız güceneceğini sanmam.

Anaokulu öğretmeni oğlumun boyamış olduğu resime üzgün bir surat çizmiş.Boyamasını beğenmediği içinmiş.Evi boyarken çizgileri taşırmış diyeymiş.Sizce bu normal mi?Oğlum resmi göstererek böyle anlattı.
Öğretmenle henüz konuşmadım.

cpcuk psikolojisi egitimi almamis herhaldse

Anlamadım psikolog mu yani? Kitabın psikolojiden ziyade daha çok okul öncesiyle alakası var alan dışı sayılıyor annen. Alan dışına pek iş yaptırtmazlar da ona şaşırdım.

Aynen bizim okulda da iki departman arası tuhaf bir sürtüşme var. Eğitim fakültesinden akademisyenler onlar bize şunu şunu vermedi biz de biz de psikoloji fakültesine formasyon eğitimi vermeyeceğiz yaşasın kötülük diye dolanıyor etrafta. Yalnız yazarken dank etti resmen çarpışan akademisyen egoları arasında eziliyoruz :kızgın:

S sassyassyy annen tıp okudu, uzmanlığını aldı, hastanesini açtı arada biryerlerde psikoloji lisansı yaptı bir de eğitim üzerine konferans mı veriyor? Allah hepimize onun hırsından nasip etsin azcık daha boş vakti olsa neler neler yapacak demek ki

O yaştaki çocuk ne çizebilir ki başka?
Gerçi ben bu yaşta cin ali çizemem. .

Aynen bizim okulda da iki departman arası tuhaf bir sürtüşme var. Eğitim fakültesinden akademisyenler onlar bize şunu şunu vermedi biz de biz de psikoloji fakültesine formasyon eğitimi vermeyeceğiz yaşasın kötülük diye dolanıyor etrafta. Yalnız yazarken dank etti resmen çarpışan akademisyen egoları arasında eziliyoruz :kızgın:

S sassyassyy annen tıp okudu, uzmanlığını aldı, hastanesini açtı arada biryerlerde psikoloji lisansı yaptı bir de eğitim üzerine konferans mı veriyor? Allah hepimize onun hırsından nasip etsin azcık daha boş vakti olsa neler neler yapacak demek ki

Biliyorum ben de o yüzden baya şaşırdım. Tıp fakültesindekiler psikologlardan genelde nefret eder hatta aralarında sürekli bir çatışma hali olur. Sosyoloji, antropoloji üzerine lisans eğitimi alan çok değerli psikiyatr hocalarla tanıştım -ki onlar da Açıköğretim'den okumuşlardı- ama tamamen alakasız bir tıp uzmanlığı üzerinden akademik olarak son noktaya gelip psikolojiyi örgün okuyup üzerine çalışan, alan dışı çeviriler yapan, konferanslar veren bir hocaya hiç denk gelmedim açıkçası. Sassy annesini ifşa etmek ister mi bilemem ama tanışmak, akademik çalışmalarını takip etmek isterim böyle bir hocanın. :)

Cok bilmis ev hanimlari simdi de ogretmenlige soyunmus. Cok biliyorsaniz gondermeyin okula evde siz ogretin egitin. Ama tabi kim gezecek günlerde oturmalarda...

Anaokulu öğrencisinin resmine öğretmenin üzgün yüz koyması çocugu iyi boyamaya teşvik etmek icin doğru bir yöntem olmamış. Fakat şu da var; bazen çocuklar olayları yanlış yorumlayabiliyorlar. Öğretmen belki de şöyle demiş olabilir; "boyamanı taşırdığın için resmin üzülmüş" diyerek üzgün yüz koymuş olabilir. Bu da doğru mu,elbette ki doğru değil ama anladığım kadarıyla öğretmen burada çocuğu rencide etmek için yapmamış bunu. Bu yaş çocuklarına birşey öğretirken simgelerden faydalanır bazı öğretmenler bu da öyle bir durum anladığım kadarıyla. Ancak okuduğum yazılar neticesinde anaokulu çocukları için çok yanlış algılar var. Çocuk okula; orada oyalansın ya da gelişigüzel davranışlar sergilesin ve evdeki gibi prens-prenses muamelesi görsün diye gitmiyor. O daha küçük,o daha çocuk yanlış da yapsa anne şefkati gerekli mantığı ile çocuklarınızı anaokuluna gönderiyorsaniz, öğretmen ağzıyla kuş da tutsa veliye yaranamaz. En nihayetinde öğretmen bir eğitimcidir,annelik yapmak için değil eğitim için o sınıftadir. Öğretmen her eğitim kademesinde şefkatli olmalı,sadece anasınıfında şefkatli olmalı diye bir mantık çok yanlış.
Çocuk, anaokuluna belli davranış değişiklikleri için gider,çeşitli kazanımlar neticesine davranış değişiklikleri gerçekleşir. Sınıfta ekstra pofpof durumu olamaz yani.

Boyamasini karalama vs.şeklinde yapan çocuğa "ooo resmin harika olmuş,süper olmuş" denirse bu çocuk nasıl düzeltecek peki bunu? Kötü olmuş denmemeli ama daha iyisini yapabilirsin,biraz daha çabalarsan daha iyi şeyler çıkabilir ortaya gibi yuvarlak cümlelerle kendi kendisini motive etmeye teşvik edilerek bu durum düzeltilebilir.

Konu sahibi; Öğretmenle konuşmak istiyorsanız şöyle diyebilirsiniz; "resmine üzgün yüz koymuşsunuz çok üzülmüş,tam da ifade edemedi niye üzgün yüz koyduğunuzu ben de sizden öğrenmek istedim,bir daha üzgün yüz almaması için ne yapalım" gibi bir konuşma yaparsanız hem öğretmeni tam anlamış olursunuz hem de öğretmene gereken mesajı vermiş olursunuz.
Öğretmenin işine karışır ya da ona yapacağı şeyi öğretir tarzda konuşursanız pek hoş bir izlenim bırakmazsınız.

Bir de bazi günler tek renk çalismasi diye birsey var.Çocuklarin sadece tek bir renkle resim yapmalari isteniyormus. Baska renkler yasak.Böyle birsey duyan uygulayan var mi acaba?

Ya gerçekten çok ilginç geldi sorgulamalarınız. Tek renk çalışması var diye endişeye düşmüşsünüz ve sanki ters giden birşeyler var gibi algıya kapılmışsınız.
Okulda çocuklara kazandırılması gereken kavramlarda renk kavramı da var ve o ayki ya da o haftaki renk ne ise ona istinaden tek renk uygulaması yapılıyor olabilir,çocuklara renkleri tamamen öğretmek açısından faydalı olabilecek bir çalışma olabilir bu.
Öğretmenlikte eğitim yöntem ve tekniklerini bilmeden öğretmeni bu denli sorgulamanız gerçekten çok tuhaf. Öğretmenin bir bildiği vardır,ögretmen olan o deseniz belki bu kadar endişeye düsmeyeceksiniz. Tek renk kullanmak çocukların hayal dünyasına sekte vurmak diye düşünüyorsunuz,eğer bu hergün yapılan bir durum olursa,çocuk resim yaparken ağaç kırmızı olmaz yeşil boya,gökyüzü pembe olmaz mavi boya gibi kısıtlamalar getirilirse bu durum çocuğun hayal dünyasına sekte vurur ama renk kavramında tek renk kullanma yöntemi çocuğun hayal dünyasına zarar vermez merak etmeyin..

Tamamen sacmalık kızımın ögretmeni toplantida soyledi bize asla silgi kullandirmiyorum onlarin her cizgisi cok degerli cok anlamli diye

Sonra böyleleri kalkıp Öğretmenler günüm kutlanmadı derler.. Yaptığı çok çok yanlış..

Saçmalık.
Bakın kaç yaşında kadınım hala (kızım bazen boyama yapalım diyor) resim yapamıyorum ve hazır birşeyi taşırmadan güzelce boyayamıyorum. Sevmiyorum çünkü,çocukkende sevmezdim sıkılırdım ve boyamış olmak için boyardım.
Şimdi kızım 5 yaşını geçti oda benim gibi. Geçen gün arkadaşı bizdeydi,ikisi boyama yaptılar. Benim kızım hızlıca bitirdi tabi taşırarak ama arkadaşı özene bezene daha uzun sürede daha güzel boyadı. İkinci resme geçtiler. Baktım kızım arkadaşının resmini görmüş,oda yavaş boyadı taşırmadan. Getirdi gösterdi bak taşırmadan boyayabiliyorum anne diye. Gerçekten taşırmamış güzelce boyamıştı. Neden hep böyle boyamıyorsun dedim. Anne sıkıcı geliyor bana dedi. Ne diyebilirim ki ben bu çocuğa kim ne diyebilir yada. Sevmek zorunda mı? Bence değil.
Aynı şey sizin çocuğunuz içinde geçerli. Kim ne diyebilir. Varsın karalasın. Önemli olan sorumluluğunu yerine getirmiş olması. Ha yapmak istemiyorum bile diyebilirdi ama oturmuş yapmış. Hevesini kırmaya ne gerek var.

o ögretmen degildir.
yardımcısı yapmıştır. ..
siz o üzgün suratı kesin yada silin Panoya dosyasına düzgünce koyun.
evlatlar bunu hep yaşıyacak dış dünya böyle.
birisi mutlaka begenmeyecek canını acıtan hareketler de bulınacaktır.
önemli olan ailenin tutumu saklayın degerli oldugunu hissettirirn.
görende ressam yetiştiriyorlar zanneder.
taşırmış mış .
kızım resim yaparken güneşi mor yaptıgını bilirim güneş sarı olur desigimde benim hayal dünyam da mor derdi...
sizin evladınız da resmi gölgeli çalışıyor anlaşılan boya taşmıyor o gölgesi ama yardımcı ogretmene ögretmemişler

Benim pglumada öğretmen parmak kaldırdığında bakın meleğin oğlu BİLE sizden daha Çaliskan parmak kaldırdı
Siz hiç kaldirmiyorsujuz demiş

Oğlum sevinerek anlattı övdü sanıyor çocuğum sevinmiş :(

Saçmalık.
Bakın kaç yaşında kadınım hala (kızım bazen boyama yapalım diyor) resim yapamıyorum ve hazır birşeyi taşırmadan güzelce boyayamıyorum. Sevmiyorum çünkü,çocukkende sevmezdim sıkılırdım ve boyamış olmak için boyardım.
Şimdi kızım 5 yaşını geçti oda benim gibi. Geçen gün arkadaşı bizdeydi,ikisi boyama yaptılar. Benim kızım hızlıca bitirdi tabi taşırarak ama arkadaşı özene bezene daha uzun sürede daha güzel boyadı. İkinci resme geçtiler. Baktım kızım arkadaşının resmini görmüş,oda yavaş boyadı taşırmadan. Getirdi gösterdi bak taşırmadan boyayabiliyorum anne diye. Gerçekten taşırmamış güzelce boyamıştı. Neden hep böyle boyamıyorsun dedim. Anne sıkıcı geliyor bana dedi. Ne diyebilirim ki ben bu çocuğa kim ne diyebilir yada. Sevmek zorunda mı? Bence değil.
Aynı şey sizin çocuğunuz içinde geçerli. Kim ne diyebilir. Varsın karalasın. Önemli olan sorumluluğunu yerine getirmiş olması. Ha yapmak istemiyorum bile diyebilirdi ama oturmuş yapmış. Hevesini kırmaya ne gerek var.

eğitim sistemimiz buna izin vermiyor malesef.
5 sayfa yazı vermiş sosyal öğretmeni. kitaptaki deftere . yazmak istemedi anne ben okuyunca anlıyorum zaten çok anlamsız ordan oraya yazmak dedi. bir şey diyemedim zira ilk savunmam yazarken daha iyi öğrenilir üzerineydi. -5 almayı göze alıyorum ben dedi. onun yerine 30 tane fen testi çözdürdüm gıkını çıkarmadan yaptı. daha orta okulda ders saatleri vs çocukların ilgisine göre belirlense keşke..

Bir ogretmen olarak yorum yapicam(sinif ogretmeniyim) ogretmenin yaptigi sey cok yanlis,ben suan 1. Sinif okutuyorum etkinlik verdigim zaman da asla notla veya gulen aglayan suratla degerlendirme yapmiyorum ,hele boyama gibi bir etkinlik verip ona uzgun surat cizmek bayagi acimasizca.

çizgileri taşırsa nolur, taşırmasa nolur... üzgün surat çizmeye, çocuğun kalbini kırmaya değecek bir durum yok ortada

Back
X