• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

öğretmenin davranışı

5 yaşında çocuğu 1. sınıfa yakıştıranlara sormak lazım.

Tam 2 tane 2009lu öğrencim 1. sınıfa gerek kas gelişimi gerek zihinsel gelişim olarak hazır değildi.

En başta farkedip geç olmadan velileri bilgilendirdim.
Ana sınıfına gitsin 1' e hazır başlasın seneye.

Şuan sınıfın en gerisinde olacaklar ve bu gerilik her yıl büyüyecek sizin yüzünüzden dedim.

İnatla hayır hocam 1 e gitsin istiyoruz. Ana sınıfına masraf yapmak istemiyoruz dediler.
Ana sınıfının aylık ücreti çocuklarına aldıkları abur cubur masrafını geçmez yahu.

İnsaf.. Ne oldu?
Haklı çıktım. Sınıfın en gerisinde 2 çocuk. Artık çabalamıyorlar bile.

Şimdi beni arayıp çıldırcam hocam diyorlar.

Her şeyi çok bilirler, çıldırsınlar şimdi.
1. Sinifa 1 yil gec baaladim. Ogrencilik hayatim cok basarili gecti. Bir kere o ilk yil aldigim ozguven bile yetti belki. :) o yaslarda birkac ay bile farkediyo.
Hem de nasıl farkediyor.
Ama bunu velilere anlatmak işte böyle zor.

Yazık çocuk okula gelip gidiyor sadece.
Annesi de diyor ki neyse şükür ağlamıyor artık.

1 sınıfta hedef çocuğun ağlamadan okulda boş boş durabilmesi sanki.:KK48:
Oyyy oyyy yazık günah yahu..

Önce çocuğa sonra öğretmenine..
Öyle veliye üzülmüyorum kimse kusura bakmasın..

Şimdi bu veli çocuğunun diğer çocuklardan geri olduğunu kendisi hiçmi farketmemiş. Hiçmi öğretmenle bu konuyu konuşmamış. Ne yapabilirim diye sormamış.

Çocuk okuldan gelince anne kendisini belli bir süre çalıştırmamış. Ki çalıştırsaydı o çocuk öğrenirdi. Tüm Sınıf okuma yazma da iyi sizin çocuğunuz geride. Peki bu zamanla çocuğunuzun psikolojisini nasıl etkileyecek onu Biliyormusunuz. Ben bunu başaramayıp okula gitmeyen çocuk biliyorum utancından.

Sizin evde yapmanız gerekeni hoca tenefüste yapmış. Çocuğu okula gönderip oh be diyen anne kafası bu .
madem kendiniz çalıştırmıyorsunuz .çocuğunuza öğretmenin yaptığının onun iyiliği için olduğunu öğretin. Birde ilk yorumda ceza olarak anlatmışsınız. Ilk yorumu okuyan arkadaşlar devamını okusun öğretmen ne yapsaydı birde üstüne evine gidip özel dersmi verecekti.

5 yaşında çocuğu 1. sınıfa yakıştıranlara sormak lazım.

Tam 2 tane 2009lu öğrencim 1. sınıfa gerek kas gelişimi gerek zihinsel gelişim olarak hazır değildi.

En başta farkedip geç olmadan velileri bilgilendirdim.
Ana sınıfına gitsin 1' e hazır başlasın seneye.

Şuan sınıfın en gerisinde olacaklar ve bu gerilik her yıl büyüyecek sizin yüzünüzden dedim.

İnatla hayır hocam 1 e gitsin istiyoruz. Ana sınıfına masraf yapmak istemiyoruz dediler.
Ana sınıfının aylık ücreti çocuklarına aldıkları abur cubur masrafını geçmez yahu.

İnsaf.. Ne oldu?
Haklı çıktım. Sınıfın en gerisinde 2 çocuk. Artık çabalamıyorlar bile.

Şimdi beni arayıp çıldırcam hocam diyorlar.

Her şeyi çok bilirler, çıldırsınlar şimdi.
Ben bu konuda çok düşünüyorum oğlum 3 yaşında 2 sene sonra okula göndermek. Aklım almıyor. Ben 6 buçuk yaşımda gittim. Ama 5 yaş oyun eğlence zamanı daha.

Bu sene evde eğitim veriyorum elimden geldiğince harfler sayılar. Aslında ben hadi sana öğretelim demedim onun sürekli sormasına karşın bende cevap verdim daha sonra 3yaşa uygun kitaplar aldım vs. 29 harfide biliyor ama okuma kısmında takıldım nasıl öğrenmiştik nasıl öğretilir.

Seneye anaokulu na göndermeyi düşünüyorum hatta 5 yaşında da yine ana okulu düşünüyorum. (Bu mümkünmü bilmiyorum ) Ana okuluna 2 sene göndermek istememin en büyük nedeni oğlum tek çocuk çevresinde hiç yaşıtı yok. Oyun için. Yada paylaşmayı öğrenmek için. Ve ilk okula hazırlık tabiki.

Size sormak istediğim iki konu hazır bir öğretmen bulmuşken. :)

En geç sizce kaç yaşında başlatmak gerek ilk okula. Eskisi gibi 7 yaş Olabiliyor mu. Yada 7 olunca arkadaşları ile çok fark oluyor diye
sorun olurmu. Bu yüzen ideal 6 yaşmı olur.
Oğlum 22 eylül 2011 doğumlu.

Diğer sorum okumaya başlaması için evde öğretmeye devam etmek istiyorum. Çünkü oda çok istekli. Ama şimdiki okuma öğretim şekli bizim zamanımızdan farklı. Bununla ilgili bir cd eğitim seti kitap vs varmı. Yoksa ben bu işi okul zamanına mı bırakayım.

Çok teşekürler.

Ben bu konuda çok düşünüyorum oğlum 3 yaşında 2 sene sonra okula göndermek. Aklım almıyor. Ben 6 buçuk yaşımda gittim. Ama 5 yaş oyun eğlence zamanı daha.

Bu sene evde eğitim veriyorum elimden geldiğince harfler sayılar. Aslında ben hadi sana öğretelim demedim onun sürekli sormasına karşın bende cevap verdim daha sonra 3yaşa uygun kitaplar aldım vs. 29 harfide biliyor ama okuma kısmında takıldım nasıl öğrenmiştik nasıl öğretilir.

Seneye anaokulu na göndermeyi düşünüyorum hatta 5 yaşında da yine ana okulu düşünüyorum. (Bu mümkünmü bilmiyorum ) Ana okuluna 2 sene göndermek istememin en büyük nedeni oğlum tek çocuk çevresinde hiç yaşıtı yok. Oyun için. Yada paylaşmayı öğrenmek için. Ve ilk okula hazırlık tabiki.

En geç sizce kaç yaşında başlatmak gerek ilk okula. Eskisi gibi 7 yaş Olabiliyor mu. Yada 7 olunca arkadaşları ile çok fark oluyor diye

Diğer sorum okumaya başlaması için evde öğretmeye devam etmek istiyorum. Çünkü oda çok istekli. Ama şimdiki okuma öğretim şekli bizim zamanımızdan farklı. Bununla ilgili bir cd eğitim seti kitap vs varmı. Yoksa ben bu işi okul zamanına mı bırakayım.

Çok teşekürler.

Sıra sıra cevaplayayım.
İki kez ana sınıfına gidebilir.
Bununla ilgili bir sınırlama yok.
Ama bu durumda tavsiyem iki yıl farklı öğretmende ana sınıfına gitmesi olur.
Farklı etkinliklerle sıkılmasının önüne daha kolay geçilir.

Bunun dışında sınıfımda normal ilerleyen, 1. sınıfa hazır yaş grubu ortalama 6,5.

2009 doğumlu( 5 buçuk yaşında) olup başarılı olan çocuk yok mu?
Var ama ana sınıfına kesinlikle gitmiş ve kas gelişimi ve zihinsel gelişimi ile önde olan çocuk bu.

Sizin zamanınızdaki okuma yazma ile günümüzün okuma yazma eğitimi çok farklı maalesef.
Hatırlasanız da faydası olmaz hatta tüm bildiklerinizi unutun. :)

Harfleri tanıyor demişsiniz.
Nasıl tanıyor? İnşallah k sesine ke, l sesine le, m sesine me diyerek okumuyordur..
Bizim öğrendiğimiz gibi :S

Sıra sıra cevaplayayım.
İki kez ana sınıfına gidebilir.
Bununla ilgili bir sınırlama yok.
Ama bu durumda tavsiyem iki yıl farklı öğretmende ana sınıfına gitmesi olur.
Farklı etkinliklerle sıkılmasının önüne daha kolay geçilir.

Bunun dışında sınıfımda normal ilerleyen, 1. sınıfa hazır yaş grubu ortalama 6,5.

2009 doğumlu( 5 buçuk yaşında) olup başarılı olan çocuk yok mu?
Var ama ana sınıfına kesinlikle gitmiş ve kas gelişimi ve zihinsel gelişimi ile önde olan çocuk bu.

Sizin zamanınızdaki okuma yazma ile günümüzün okuma yazma eğitimi çok farklı maalesef.
Hatırlasanız da faydası olmaz hatta tüm bildiklerinizi unutun. :)

Harfleri tanıyor demişsiniz.
Nasıl tanıyor? İnşallah k sesine ke, l sesine le, m sesine me diyerek okumuyordur..
Bizim öğrendiğimiz gibi :S

Çok teşekkürederim cevaplarınız için.

Malesef harfleri bizim öğrendiğimiz gibi öğrenttim sonra arkadaşım dan aslında sessiz harfler nasıl öğretilir öğrenince Eyvah ben ne yaptım dedim. Malesef böyle öğretildiğini bilmiyordum. Sadece el yazısı kısmını biliyordum. Şimdi bir süredir o se diyince ben SSS diyorum. Birde geçenlerde bir yazı vardı "esmer"yazıyordu bir ambalajda. Hadi oku bakalım dedik. Es diye ilk iki heceyi söyledi.

ama bir kaç hafta sorsada söylemiycem.

Her gece masal okuyoruz anne bu harf ne diyor mesela SSS diyorum. Tabi bir bocaladı ama mantığını kavramasına yardımcı olmaya çalışıyorum.

Sizce ara verip bir süre sonra tekrar başlasak olurmu. Yani çocuğu sıkıştırmıyorum inanın. O sürekli benden cevap bekliyor.

Birde Bu el yazısına dönmesi sizce iyimi oldu kötümü. Nedeni ne çok merak ediyorum.

Çok teşekkürederim cevaplarınız için.

Malesef harfleri bizim öğrendiğimiz gibi öğrenttim sonra arkadaşım dan aslında sessiz harfler nasıl öğretilir öğrenince Eyvah ben ne yaptım dedim. Malesef böyle öğretildiğini bilmiyordum. Sadece el yazısı kısmını biliyordum. Şimdi bir süredir o se diyince ben SSS diyorum. Birde geçenlerde bir yazı vardı "esmer"yazıyordu bir ambalajda. Hadi oku bakalım dedik. Es diye ilk iki heceyi söyledi.

ama bir kaç hafta sorsada söylemiycem.

Her gece masal okuyoruz anne bu harf ne diyor mesela SSS diyorum. Tabi bir bocaladı ama mantığını kavramasına yardımcı olmaya çalışıyorum.

Sizce ara verip bir süre sonra tekrar başlasak olurmu. Yani çocuğu sıkıştırmıyorum inanın. O sürekli benden cevap bekliyor.

Birde Bu el yazısına dönmesi sizce iyimi oldu kötümü. Nedeni ne çok merak ediyorum.

Eski sistemin tamamı çöp, kötü diyemeyiz.
Yeni sistemin de tamamı çöp kötü diyemeyiz aslında.

Eski sistemde 1 senede okuyup yazıyorduk ama daha akıcı okuyorduk.
Şimdi zeki çocuklar 2 ayda başlıyor okumaya. Ama yavaş okuyor, hızlanmak zaman alıyor.
Bu konudaki öğretmen görüşleri de bu yönde ayrılıyor.

Yani iki sistemin de artıları ve eksileri farklı..

El yazısına geçiş sebebini temelini çocuğun elinin el yazısına, yuvarlak çizgilere daha yatkın olduğu görüşü
olarak açıklayabiliriz kısaca. Hani ilk çizimler yuvarlak, karalama ile başlıyor ya ordan düşünürseniz anlayabilirsiniz.

Sesleri s yi yılan sesi sssssssssss, z yi arı sesi zzzzz gibi veriyoruz çünkü seslerden heceler, hecelerden kelimeler ve cümleler oluşturarak okuma yazma öğreniyoruz.

Şimdi size s sesini se diye okuyan bir çocuk.
Sa hecesini birleştirirken se a diyor. Birleştirmede sıkıntı oluyor.
Ya da l sesine le diyen çocuk.
El hecesini birleştirirken e le diyor. Haliyle ele diye okuyor.

Sss a diyerek sa demesi gerek. E l el demesi gerek.

Sizin oğlunuz gibi öğrenen bir kızım başlangıçta zorlandı.
Çok zeki olduğu için toparladı.

Yazı kısmını okula, öğretmene bırakmanızı öneririm.
Vermek istiyorsanız sadece okumayı verin..

Ara vermeniz mantıklı zaten oldukça küçük..
Bu se, me seslendirişinden uzaklaşsın biraz.

Çok teşekürler.
Ben sınıf öğretmeni değilim ama branş öğretmeniyim sizi uyarma gereği duydum çocuğunuz ne kadar hevesli olursa olsun ona şu aşamada harfleri öğretmeniz hele de eski sisteme göre öğretmeniz çok büyük yanlış. Şimdi ilk olarak e sesini öğrenerek başlıyorlar bizim dönemimizin a b c si geride kaldı. Çocuğunuz ilkokula başladığında okumayı bilmeyen arkadaşlarıyla aynı sınıfta olacak o çocuklar okumayı yeni öğrenirken çocuğunuzun çoktan biliyor olması sınıf içerisinde sıkılmasına sebep olacak. Ben de bir eğitimciyim ve çocuklara zamanından önce öğretilen her şeye karşıyım. Naçizane tavsiyem bırakın her şeyi yaşıtlarıyla zamanında öğrensin.

Özellikle purple16 ve faat adlı arkadaşların yorumlarını begendim, gayet de güzel açıklamışlar. Çok bilmiş velilerin hepsinin okuması lazım bu yorumları aslında ya neyse...

Eski sistemin tamamı çöp, kötü diyemeyiz.
Yeni sistemin de tamamı çöp kötü diyemeyiz aslında.

Eski sistemde 1 senede okuyup yazıyorduk ama daha akıcı okuyorduk.
Şimdi zeki çocuklar 2 ayda başlıyor okumaya. Ama yavaş okuyor, hızlanmak zaman alıyor.
Bu konudaki öğretmen görüşleri de bu yönde ayrılıyor.

Yani iki sistemin de artıları ve eksileri farklı..

El yazısına geçiş sebebini temelini çocuğun elinin el yazısına, yuvarlak çizgilere daha yatkın olduğu görüşü
olarak açıklayabiliriz kısaca. Hani ilk çizimler yuvarlak, karalama ile başlıyor ya ordan düşünürseniz anlayabilirsiniz.

Sesleri s yi yılan sesi sssssssssss, z yi arı sesi zzzzz gibi veriyoruz çünkü seslerden heceler, hecelerden kelimeler ve cümleler oluşturarak okuma yazma öğreniyoruz.

Şimdi size s sesini se diye okuyan bir çocuk.
Sa hecesini birleştirirken se a diyor. Birleştirmede sıkıntı oluyor.
Ya da l sesine le diyen çocuk.
El hecesini birleştirirken e le diyor. Haliyle ele diye okuyor.

Sss a diyerek sa demesi gerek. E l el demesi gerek.

Sizin oğlunuz gibi öğrenen bir kızım başlangıçta zorlandı.
Çok zeki olduğu için toparladı.

Yazı kısmını okula, öğretmene bırakmanızı öneririm.
Vermek istiyorsanız sadece okumayı verin..

Ara vermeniz mantıklı zaten oldukça küçük..
Bu se, me seslendirişinden uzaklaşsın biraz.

Harflerin sonu e a getirilerek öğretilmesi konusunda çok haklısınız. Çünkü orta birinci sınıfta bir çocuk sürekli sınavlardan 0 alırdı. Sonra bigün bir öğretmen tahtaya bişey yazdırmak istedi ve çocuk mesela tahta yazacak teahetea yazıyordu. Tabi bazen harfler de karışıyordu derken çocuk sınıfta kaldı. Gerçi oraya kadar nasıl sınıf geçirdiler onuda anlamam.

Ama akşamları masal okumak gibi bir alışkanlığı Var artık. Ben nekadar ara vermek istesem den soruyor. Bari dedim ilgisini şu ara sayılara çekeyim tek tek sayfaları sayıyoruz. Ama biyerden sonra yine harf soruyor ilk zamanlar Hayır bu te diye benimle inatlaşıyordu şimdi t demeye alışmış gördüm çok şükür. Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.

Yazmayı öğretmeye hiç giremem benim için baya ayrıntılı olur. Yani bende el yazısı yazıyorum ama bu afacanlar daha 2. Sınıfta benden iyiler . Onun yerine ben şekilleri çizdirmeyi denemeyi düşünüyorum.

Alfabe konusunda haklısınız. Ama bilmiyordum bu şekilde öğrendiklerini ama artık sorduklarına yeni sisteme göre cevap veriyorum. Çocuğu ilk okula giden bir arkadaş banada öğretti :)

Ya gerçekten benim bir zorlamam yok. Çocuk önce sayıları merak edip sormaya başladı o sordu ben söyledim. Sonra ona oynasın göz aşinalığı olsun diye buzdolabına yapışan magnetler aldım . Bigün anne bak bu 8 diye getirdi.

Akşamları masal okuyoruz ilk zamanlar ben istedim masal kitapları aldım ama hep bir kenarda yırtılmış buldum ve almayı bıraktım . Sonra kendisi her markete gidişimizde kitap reyonundan kitap istedi hatta birkeresinde aldığı tüm aburcuburları bırakıp sadece onu istedi. Şimdi o kitapların ucu kıvrılsa kim yaptı bunu diye hesap soruyor. gelip okuyoruz ve her harfi sorup duruyor cevap vermemek mümkün değil ısrarına karşı. Ve bigün tv izlerken yanımıza gelip baba bak bu c dedi. Biz tesadüf diye düşündük diğer birçok harfide öğrenmiş sonra devamı geldi.

Derste sıkılma yönünden belki haklı olabilirsiniz ama sürekli istediği bişeyi hele birde böyle birşeyi engellemek zor gerçekten. Bugün denedim daha harf sormasın diye sayılara geçeyim dedim 19 a kadar sayıyordu 20 için bekliyordum 29 a kadar saydı uyuyalım diyorum ısrarla Hayır bu harf ne diyor. Şimdi harfleri yeni şekilde öğrensin diye te değil t dediğim için 29 harfi tek tek soruyor.
Ben o ne isterse ona cevap veriyorum sadece. Yani gün içinde ona okusun diye ders çalıştırmıyorum. Tabi bazen gaza gelmiyorum dersem yalan olur :)

Mesela okuması için olan çabamıda bu söylediklerinize rafa kaldırıyor um. Bir eğitimcinin sözü değerli tabiki benim için.
Ama şu harfleri düzeltelim nüsadenizle hocam :)

Ben sınıf öğretmeni değilim ama branş öğretmeniyim sizi uyarma gereği duydum çocuğunuz ne kadar hevesli olursa olsun ona şu aşamada harfleri öğretmeniz hele de eski sisteme göre öğretmeniz çok büyük yanlış. Şimdi ilk olarak e sesini öğrenerek başlıyorlar bizim dönemimizin a b c si geride kaldı. Çocuğunuz ilkokula başladığında okumayı bilmeyen arkadaşlarıyla aynı sınıfta olacak o çocuklar okumayı yeni öğrenirken çocuğunuzun çoktan biliyor olması sınıf içerisinde sıkılmasına sebep olacak. Ben de bir eğitimciyim ve çocuklara zamanından önce öğretilen her şeye karşıyım. Naçizane tavsiyem bırakın her şeyi yaşıtlarıyla zamanında öğrensin.

Oğlum 1.sınıfa gidiyor, harfleri yeni öğreniyor..öğretmen tahtadaki metini yazarken hataları var diye 2 teneffüs çocuğa 3 kere aynı metni yazdırmış..diğer çocuklar dışarda oynarken benim çocuğum sınıfta ağlayarak metin yazmış.bu ne kadar doģrudur 1.sınıfs giden çocuk için fazla ağır değilmi?
Arkadasim ben cezaya nedense cok kizmadim belliki uzerinde duruyor onlarinda kendilerince taktikleri vaben bu tarz cezalara karsi degilum
Siddet hakarer asagilama yok birqs guvenin ogretmeninize derim vardir bir bildigi

Demek ki neymiş öğretmenin işine karişilmayacakmiş.Öf pöf deseniz de öğretmen haklı çıkmış.Her zaman yaptığı bişey değilmiş cezaymis ok? Kapasitesiz demedik o alanda eğitim almamissiniz.Alanlara kulak verin diyoruz.
Bunca satırdan, öğretmenin tüm olumlu davranışlarını anlatan yazı içinden, sadece "çok ödev verirdi hepimiz öfff derdik, gördük ki haklıymış" satırını alarak "Demek ki neymiş, öğretmenin işine karışılmayacakmış" yazmak magazin muhabirlerinin uzun bir röportajın, işlerine gelen 2 satırını koca manşetlerle haber yapmasına benzemiş.

Benim kızım da üç buçuk yaşında. Geçen gün kağıt kalem istedi. Baktık t harfi yapıyo t diyo l yapıyo l diyo a e neyse yapıyo bişiler. Dedim kreşte mi öğrettiler bunu. Hayır diyo saatin üstünde gördüm. Ama öyle olsa söyleyemezdi harfleri şaşırdım. Kreşe soracağım çünkü ben karşıyım. Ama durum böyle olunca araştırma yaptım. Uzmanlar eğer soruyorsa yapmak istiyorss cevap vermemrzlik yapmayın diyor ama çocuk istemeden bilinçli olarak öğretmeye çalışmayın diyor. Ben türkçe öğretmeniyim ama okumayı öğretmeyi bilmiyorum. Bi ay önce sınıfıma Suriyeli bi çocuk geldi ona öğreteceğim derken sınıf öğretmenlerine sora sora öğrendim biraz işte. Tabi o çocuğun daha harfleri bile bilmeden beşinci sınıfta iii ne onu öğrenemedim.

Back
X