Benim abim de senin gibiydi 4 yıllık mühendisliği 8 senede bitirdi. O da zorla. Okuldan atılma kalktı artık. Sadece 4. seneden sonra 1. öğretimsen harç ödemeye başlıyorsun ve bitiremediğin her yıl katlanarak artıyor. İstersen 10 yılda bitir. Ama senin artık kendine gelmen lazım. 4 yıl daha okusan ki 2. ve 3. sınıf dersleri daha zor olacak, 1. sınıfı geçemediysen onları nasıl geçeceksin bilmiyorum yaşın 27 olacak. kpss dersen atanmak çok zor. Minimum 80-85 alman lazım eğer alana girmeyi düşünüyorsan ayrıca 4 yılın konularından oluşan yazılı da var. İnsanlar 4 yılı bitirdikten sonra 2 3 sene kpssye hazırlanıyorlar. Yasın olacak o zaman 30. 30 yasına kadar ailenden harçlık almayı mı düşünüyorsun. Babam hala söylenir abime, seni iki kere üniversiteye göndermiş gibi oldum der.
O yüzden toparlan ve okul haricinde elinde b planın olsun. Aynı zamanda derslerine sıkı çalış Tüm derslere git. ön sıraya otur, not tut ezberle. Yaşın olmuş 23 arkadaşım yok diye de üzülme. Üniversitede kimse kimseyi sallamıyor zaten. Senin tek dolaşman sandığının aksine kimsenin dikkatini çekmeyecektir. Ayrıca ikinci üniversite kapsamında açıköğretimden 2 yıllık bir bölüme gir. 4 yıllığa girersen 4 sene daha beklemek zorundasın ama 2 sene hem çabuk biter hem de 4 yıllığa tamamlama şansın olur. En kötü ihtimalle o diplomanla iş aramaya başlarsın. Halka ilişkiler gibi ibf kökenli bir bölüm de olmasın, iş bulması çok zor çocuk gelişimi, iş güvenliği gibi farklı bir alanda senin sevebileceğin bir bölüm olsun. Yapabileceğine inanıyorsan ygs ye tekrar hazırlan sevdiğin bölüme gir derim ama sende pek hırs göremedim. Zaten giriş şartları da 4 senede iyice zorlaşmıştır. O da vakit kaybı olur gibi geliyor. Birde part time çalışmaya başla. Her meslekte tecrübe istiyorlar. Mağazada satış elemanı olabilirsin, bir muhasebecide cüzi bir ücrete getir götür işi yaparsın. Kreşte yardımcı öğretmen olursun. Eğer okulu bitiremezsen en azından bir meslekte tecrübe edinmiş olur ve o yönde çalışmaya devam edersin. Okulunu bitirsen de 27 yaşına gelmiş, hiçbir tecrübesi olmayan okulu 8 senede bitirmiş birini işe almaz. Özel sektörde de iş bulmak çok zor.
Biraz ağır yazdım kusura bakma ama amacım gerçekleri gösterip kendi hayatın için bir şeyler yapmanı sağlamak. Yoksa 2 sene daha derslerini geçemeyip ailenin isteğiyle memleketine dönersin, lise mezunu olarak iş bulamazsın, yaşın 25 26 olur, o yaşta hala ailenden para almak ağır gelir, ailene yük olmamak için biriyle evlenirsin. Sonrasını biliyorsun okuyorsundur buradaki konuları. Eşin iyi çıkarsa ne ala yoksa güçlü değilsen ve ekonomik bağımsızlığın yoksa, boşanamam geçim zor diye konu açarsın.
O yüzden lütfen kendin için bir şeyler yap.