Olumsuz yanıt verememe sorunum

mavikus

Kınalı Kuzuu :)
Kayıtlı Üye
24 Ekim 2009
1.372
39
73
Merhaba arkadaşlar,
Bu sorunum beni bazen sıkıntıya sokuyor, bazen ise başkalarını mutlu etmek beni de mutlu ediyor. Ama çoğunlukla sıkıntıya sokuyor. Başlıktan da anlaşıldığı üzere benden birşey istendiğinde hayır diyemiyorum. Sonrasında da sıkıntı çekiyorum. Bununla ilgili bir terapi de aldım, şu an hiç istemediğim taleplere hayır diyebiliyorum bir nebze, fakat sonrasında rahatsız oluyorum, acaba kırmışmıyımdır diye. Size de böyle şeyler oluyor mu?

Mesela, çok uykunuz var ve ertesi gün erkenden işe gitmek zorundasınız. Ev arkadaşınız okey oynamak istiyor ve üç kişiler. Sizden oynamanızı istiyorlar, ama gözünüzden uyku akıyor ve oynyacak durumda değilsiniz. Yine de kendinizi zorlar mıydınız?

Çok basit şeyler gibi gözüküyor ama toplanınca insanı huzursuz edebiliyor, ne düşünüyorsunuz. Tavsiyeleriniz var mı?

Bende kımseyı kıramazdım coook zararını gördüm emın ol ınsanlar cıkarları ıcın senı cok güzel kullanabılıyolar nasılsa kırmaz hayır dıyemez bana dıye düsünüyolar..Ben bu huyumu bıraktım gibi..Artık istemediğim herseye hayır dıyorum rahatlıkla üzülürse üzülsün sonradan ben üzülüceme bastan o üzülsün.. Hem böylece kimin gercekten samımı olduğunu görebılıyosun..Günümüzde çıkarı için yapmayacağı şey olmayan ınsanlar arasında yasayıp gidiyoruz tez zamanda bu huyundan vazgecmenı öneririm.. Ki senı mutsuz edıcek seyler yapmak zorunda kalmayasın canım..

aynı ben..bende oyleyım..verdıgın ornekle bıle bırbır tutuyorum ve bazen kendımden nefret edıyorum..

Ne mutlu ki bu sorunu aşmış görünüyorsunuz. Ben hayır diyebilme olayını bazen yapabiliyorum ama bütün haftam zehir oluyor dediğim zaman da

Bu konuyla ilgili bir kişisel gelişim uzmanıyla görüşmüştüm...

Bana şöyle demişti; "kendini sıktığın sürece sadece kendine zarar verirsin. İnsanları kırmamak veya kendini kötü hissetmemek adına hayır demediğinde,yaptığın şeyden dolayı kendini ne kadar rahat ve huzurlu hissediyorsun?"

Benim cevabım direkt şu olmuştu: Son derece berbat ve sıkıntılı...Kendimi son derece kötü hissediyorum,çünkü yapmak istemediğim birşeyi zoraki yapmak benim tüm gün moralimi bozmaya ve kendimi kötü hissetmeye yetiyor. İstemediğim birşeyi yapmak; hayatta en zor durumlardan birisi...

Siz hayır demedikce, hem hayatınızdan kendi isteklerinizi,kendi planlarınızı ıskalamış oluyorsunuz; hemde güya iyilik yaptığımızı zannederek kendi kendimizi sıkıntıya sokmuş oluyoruz...

Aslında sanılanın aksine; uygun bir dille başka bir planımızın olduğunu ya da mevcut durumumuzu belirttiğimizde insanlar seçimimizi yanlış anlamayacaktır.

Biz kendi seçimlerimiz sonucu kendi mevcut durumumuzu belirleriz. Evet dediğimizde sıkıntıya girecek isek,kendi kendimizi rahat hissetmeyecek isek; neden bu tarz bir sıkıntıyı kendimize yaşatıyoruz?

Yani bu tarz bir konuşma yapmıştı bana; biraz özetlemeye çalıştım bana dediklerini.

Ben ufak ufak törpülemeye başlıyorum bu huyumu...Ama gerçekten zor...

Bende kolay kolay hayır diyemeyenlerdenİM.. ve yeni yeni hayır dedim diyebilirim....insanlar çok bencil.. ben çok üzlüyorum... ben karşımdaki tüm insanların yerine kendimi koyaraktan hareket ederim.çok ince düşünürüm.. hatta benden yaşça büyükleri bile ben hoşgörür ben alttan alırım.. ama yoruldum artık.. hiç iyilik yaramıyor insanlara. çok üzülüyorum . çünkü insanlara karşı hayır diyemememe rağmen kırmamama rağmen onları birtürlü mutlu edemiyorum.. evet insanoğlu böyle bir canlı işte her zaman daha fazlası daha fazlası... ve EN ÖNEMLİSİDE DAHA GEÇENLERDE BAŞIMA GELDİ BU SEFER EN UFACIK TEFECİK BİRŞEYDE BİLE ( Kİ KENDİNİ ARTIK ÇOK KÖTÜ HİSSEDİP YAPAMADIĞIN BİRŞEYDE BİLE ) SANA KIRILIP KONUŞMUYORLAR.. VE HEP KENDİME SORUYORUM NEDEN DİYORUM HİÇ ONLARDAN BİRİDE BENİ DÜŞÜNMÜYOR DURUMUMU DÜŞÜNMÜYOR NEDEN BİRKERECİK HOŞGÖRMÜYORLAR.. VE BU İNSANLAR BENDEN YAŞÇA BÜYÜK... SİTEM EDİYORUM İÇİMİ DÖKMEK İÇİN .ÇÜNKÜ BURDAN ÇIKTĞIMDA YİNE AYNI OLUCAM diye düşünüyorum..

BEN YAPTIKLARIMI YİNE ALLAH RIZASI İÇİN YAPICAM..KÖTÜ OLAMAM OLMİCAM.. AMA ŞÖYLE BİRŞEYDE VAR BU GEÇEN GÜNKİ OLAYIMDAN SONRA DAHA MESAFE KOYCAM.mesafe kötü olmak değil.. o nedenle bu yolu denicem.. ALLAHTAN BUNU YAPABİLİYORUM.. ZAMANLA OTURCAK HERŞEY YERİNE.. BEN 1 YILLIK EVLİYİM .VE EVLİLİK SÜRECİMDE BİRÇOK İNSANDAN SOYUTLANDIM.ÇÜNKÜ HERKESİ EVLİLİK SÜRECİMDE TANIDIM..BUDA DOĞAL OLARAK İSTER İSTEMEZ DEĞİŞTİRDİ BENİ..yoksa MESAFE KOYMAKTA ZOR OLURDU BENİM İÇİN..
BEN evlendikten sonra herkes bana çok kötü geldi herkez çıkarları için yanımdaydı anladım.. ve buyüzden tüm arkadaşlarıma bağlantımı kestim ve akrabalarımın yarısı ile mesafeliyim... ve kimse bana yakın gelmiyor eşimin ailesi ve ailem dışında .. Allahıma şükürler olsunki onlarla sorunum yok..

ne demek istedigini anliyorum. hic hos bir durum degil. bende de oluyor bazen birine olumsuz cvp verdigimde kendimi kötü hissetmem. bunun degismesi icinde bir gün sadece o kisiye ayiriyorum ve gönlünü aliyorum. sende dene istersen. eger birine olumsuz cvp verirsen bikac saatini yada 1 gününü sadece o kisiyle gecir ki gönlünü alasin. dene derim ve göreceksin ki hersey daha iyi olacak. :)

Seni çook iyi anlıyorum canım.Ben de tıpkı senin gibiyim.İnsanları kıramayıp, kendimi hiç düşünmeden herşeye tamam olur diyorm.Sonra onlardan ters bir yanıt alınca hayal kırıklığına uğruyorum.Hatta bazen oturup ağlıyorum.Ama maalesef en yakınım bile benim bu duygusal yanımı kullanabiliyor.

Benim de en ihtiyacım olan anlarda tokat yemişliğim oldu canım. O anlarda belki çok üzüldüm ama, o insanların da kaybettiğine inanıyorum. İşte bu yüzden kendini üzme

Canım bende senin gibiydim insanlara hayır diyemez yada söylemek istediklerimi aman kırılmasınlar gocunmasınlar diye söyleyemez en son patlama noktasına gelince söylerdim.Ama artık yeri geldiğinde düzgünce söylüyorum hayır diyebiliyorum benim haricimde herkes istediğini söyleyebiliyorsa ben niye söylemeyeyim ki,hatta kimileri çok şaşırıp a sen değiştin bile demeye başlamıştı ama bırak söyle hayır diyebilmeyi denemeye çalış,bazı şeylerde evet acaba kırdımmı diye bende düşünüyorum ama ben kırılıp üzüleceğime kendi kendimi yiyeceğime başkaları kırılsın.İnsanoğlu nankör çünkü bir kere zaafını yakaldı mı hemen seni kullanmak istiyor ben söylemeye başladıysam sende yapabilrisin bırak küsen küssün

canım ben de öyleydim ve kurtuldum sonunda bu huyumdan. ilk zamanlar tam olark hayır demiyordum yine, kaçamak cevaplar veriyor ya da iletişim kurmaktan kaçınıyordum ama zamanla düzeldi her şey, alıştım yani. sen de bir kere o hayır demenin zevkine vardıktan sonra, sonrası geliyor :)

Sizden biraz cesaret aldım kızlar. Ben de gereksiz taleplere normal şekilde hayır diyebilirim umarım, sizler benim için canlı bir örnek oldunuz

ay canım yaa maalesef bende aynı senin gibiyim
yahu istemediğim halde birini kırmamak için elimden geleni yapıyorum
kendim zora girsemde hayır diyemiyorum
off bu durum benide bir ara çok rahatsız etti
vallahi ben çözüm bulamadım çevremdkei insan sayısını azalttım nerdeyse komşumla bile görüşmüyorum
çalııyorum zaten akşamlarıda eşimle oğlumla birlikteyim sadece eşimin ve benim ailelerimizle görüşüyorum
çok zor bir durum ben bu konuda psikoloğa bile gitmek istedim
çünkü inanılmaz derecedeydi benimki
yahu istemediğim halde birşeye hayır diyemiyorum ölüp bitiyordum yaa
ay çok kötü bir durum

Tüm hayatını etkiliyorsa yardım almayı düşünmelisin canım. Ben aldım bir terapi ve faydası oldu gibi ama tabi bir yere kadar. Şunu düşün: bir talebine hayır dedin diye seni arkadaşlığından çıkaran bir kişi, zaten gerçek anlamda hiç arkadaşın olmamıştır birşey kaybetmiş sayılmazsın

Böyle hatırlıyorum bazen konuştuklarımızı ama her vakit uygulayamıyorum ben de

sevgili arkadaşlar.
bende aynı sizlerin durumundaydım. herşeye evet diyen herşeye tamam diyen aman kırılmasın bozulmasın üzülmesin dedikçe tepeme çıkardım herkesi. ama sonra kafam çalışmaya başladı.
insanın kendisinden daha önemli ancak çocuğudur. onun dışında önce kendisidir önemli olan. eğer herşeye evet dersek zamanla bu bir mekanizma gibi devam eder gider. ama çıkarlarımızı önceliklerimizi düşünmek zorundayız. emin olun okulda işte aynı evin içindeki insanlar bile önce kendini düşünür. tabi ki zaman zaman sevdiklerimizi mutlu etmek adına yardımcı olmak adına evet dememiz gereken şeyler olacaktır.
ama arkadaşımız diyor ki okeye 4. kişiyim uykum geliyor hayır diyemiyorum. ama güzel arkadaşım karşındaki seni görmeyip bencillik ediyorsa , sende uykum var diyeceksin. bozulacaksa bozulsun. sen bozulacağına sen üzüleceğine o üzülsün. hem haksızlık yok ki burda uyumak en tabi hakkın. hayır demek en tabii hakkın. başkalarının bencilliklerine dahil olmak onları daha çok bencilleştirir. lütfen hayır demeyi bilelim. patranumuza da eşimize de arkadaşımıza da yeri geldiğinde hayır demeyi bilelim. bu onlara da iyilik yapmak demektir. yarın erken kalkmam gerek çünkü işe gideceğim iş yerinde uyuklamak istemiyorum BİTTİ. bu kadar basit kimde sana okey oyna gitme diyemez. kimse sana bu party ye katıl diyemez kimse sana zorla borç para ver bana diyemez.
En önemlisi kimse sana BANA HAYIR DEME DİYEMEZ.
TSKLER HOŞÇAKALIN

Ayy canım yaa çok üzüldüm senin adına.Bende insanların arasına pek karışmak istemiyorum ama benimki daha çok kalbimin kırılmaması içim.Ben çok ince düşünen bir insanım.Bırak kalp kırmamayı, ima bile edemiyorum.Etrafımdaki insanlarda kendilerine ters gelen küçücük şeyleri bile hiç çekinmeden söyleyen insanlar.Böyle olunca da pek insanlarla muhatab olmak istemiyorum.Ayrıca da çok kırılganım kırıldığımı dabelli edemem içime dert ederim.Anlıycağınız içim dert dolu.ÇOK KÖTÜ BİŞEY YA.

Güldeniz çok güzel yazmışsın.Ne güzel kurtulmuşsun bu berbat durumdan.DARISI BANA

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…