• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ortaklı iş benim korkularım

Mrs-cicek

🍀
Kayıtlı Üye
25 Haziran 2010
5.486
5.458
723
Merhaba yollar önce babamla eşim ortak oldu (babam aşırı problemli bi adam ben asla desteklemediğim halde eşim babamın gazına geldi açtı iş yerini) çok geçmedi 11 ayda kapattı işi,babam sebep oldu aslında açık kalsa çok güzel iş yapardı bundan eminim..
(Babam hemen köşeyi dönme planı yapıyordu öyle olmayınca kapat dedi)
Neyse şimdi sorum şu eşim 10 yıldır başka bir sektörde çalışıyor bir çok müşteri edindi..
Bu müşterilerden olsun (işi bilmiyorlar eşimi biliyor diye %5-10 ortaklık teklif ediyorlar ayrıca aynı işi yapanlardan (başka markalardan) da teklifler aldı, ben hep asla istemiyorum dediğim için kabul etmedi.. geçmişteki acı tecrübe sebebiyle..

Dün de mimar olan bir müşterisi “gel sen işi biliyorsun ben sermaye koyarım sen çalıştır yıl sonu % 10 kara ortak olursun” demiş. Nedense adamın tipi kafama zaten yatmadı bi de sanırım ben biraz ürkek biriyim,aman yağımızda kavrulalım boşver diyen biriyim,hep..

Ama o da artık ömür boyu işçi olmak istemiyorum daha güzel şartlarda yaşamaya bizim de hakkımız var diyor 🤷🏻‍♀️
(Ben öğretmenim orta düzey bi evimiz ve arabamız var,3 çocuk var onların masrafına zor yetişiyorum onun farkındayım ama fazlasında gözüm yok olmadı hiç)

Siz olsanız ne yapardınız tamamen yorumsuz mu davranayım yoksa destek olmalı mıyım ?

(Eşim çalışkandır işini hakkıyla yapan biridir kendi mesleği olmamasına rağmen bu 10 yılda işi çok güzel öğrendi çevre de edindi ondan kendine güveniyor)

Merhaba yollar önce babamla eşim ortak oldu (babam aşırı problemli bi adam ben asla desteklemediğim halde eşim babamın gazına geldi açtı iş yerini) çok geçmedi 11 ayda kapattı işi,babam sebep oldu aslında açık kalsa çok güzel iş yapardı bundan eminim..
Neyse şimdi sorum şu eşim 10 yıldır başka bir sektörde çalışıyor bir çok müşteri edindi..
Bu müşterilerden olsun (işi bilmiyorlar eşimi biliyor diye %5-10 ortaklık teklif ediyorlar ayrıca aynı işi yapanlardan (başka markalardan) da teklifler aldı, ben hep asla istemiyorum dediğim için kabul etmedi.. geçmişteki acı tecrübe sebebiyle..

Dün de mimar olan bir müşterisi “gel sen işi biliyorsun ben sermaye koyarım sen çalıştır yıl sonu % 10 kara ortak olursun” demiş. Nedense adamın tipi kafama zaten yatmadı bi de sanırım ben biraz ürkek biriyim,aman yağımızda kavrulalım boşver diyen biriyim,hep..

Ama o da artık ömür boyu işçi olmak istemiyorum daha güzel şartlarda yaşamaya bizim de hakkımız var diyor 🤷🏻‍♀️

Siz olsanız ne yapardınız tamamen yorumsuz mu davranayım yoksa destek olmalı mıyım ?

(Eşim çalışkandır işini hakkıyla yapan biridir kendi mesleği olmamasına rağmen bu 10 yılda işi çok güzel öğrendi çevre de edindi ondan kendine güveniyor)
Bu işler sizin uzmanlık alanınız değilse adamı rahat bırakın derim. onun tipi bunun saçı diye iş reddedilmez. Adam bildiğiniz anasınıfı çocuğuna dönmüş. Oldu olacak beslenmesini eline verip sırtına da havlu koyun.

Bu işler sizin uzmanlık alanınız değilse adamı rahat bırakın derim. onun tipi bunun saçı diye iş reddedilmez. Adam bildiğiniz anasınıfı çocuğuna dönmüş. Oldu olacak beslenmesini eline verip sırtına da havlu koyun.
Öncekinde ona bıraktım hayatımı toparlamam 4 yılımı aldı

Ne alaka,eş fikrini söyleyemeyecek mi, mutlaka işin detaylarını çok iyi bilmesine gerek yok, eğitimli bir kadın, başından kötü bir iş ortaklığı tecrübesi geçmiş. Bu tarz iş konularında kadınların his ve öngörülerine kulak vermek lazım. İşi bilen bu adam, işi öğrenip sonra adamı aradan çıkartmasinlar bir de. Konu sahibi; eğer bu işe girecekseniz de iyi bir iş avukatına danışın mutlaka..

Ben şahsen aileyle akrabayla veya herhangi biriyle ortak işe külliyen karşıyım, aileyle ortaklıklara da şahit oldum, akrabayla da, arkadaş veya aynı sektörde çalışan herhangi biriyle ortaklıkları da gördüm eninde sonunda bir problem çıktı ve ortaklıklar bozuldu.
Hatta bundan 1 ay önce 2 arkadaş arasındaki ortaklık mahkemede bitti.
Eşiniz ilerlemek istiyor haklı da ama ortaklı iş yapıp dertsiz başına dert açacağına tek başına iş kurması daha hayırlı bence.

Bu zamanda ortaklık akıl karı değil.
Hele öyle sen işi biliyorsun sermayeyi ben vereyim işi sen yap çok eski bir dümendir
Tabi işin türünü ve sektörü bilemem.
Eğer eşiniz bunca yılda edindiği tecrübeye güveniyorsa denemek isteyebilir.
Bir de gerçekten ben de merak ettim ne işi ki bu yıllık yüzde 10 kar komik bir oran çünkü.

Kar ortakligindan bahsediyorsaniz bu maas + yil sonu karindan pay almak demek. Kanimca bu ortaklik degil, esinizi kardan %10 alirsin vadiyle kendine calistirmak. Kar nasil hesaplanacak? Resmi hesaplarda bir sirketin karli yada az karli cikmasi pek cok detay icerir. Kurumlar vergisi var gecici vergiler var, var da var. Faturayla satisi olan bir ise bunlardan kacis yok. Kar etmedik dendiginde kar edildigini ne sekilde ogreneceksiniz vb vs.. Is yapmak isteyen once orta halli bir muhasebeciden is yapmanin temel esaslarini ve kurallarini ogrenmeli. Emeginizi somurtmeyin ortaklik adi altinda.

(Ben öğretmenim orta düzey bi evimiz ve arabamız var,3 çocuk var onların masrafına zor yetişiyorum onun farkındayım ama fazlasında gözüm yok olmadı hiç)

Eşiniz ne iş yapıyor tam olarak? Ben de dekorasyon sektöründe çalışıyordum. Kandırmalar, bedava iş yaptırmalar çok oluyor da o yüzden soruyorum.

Yukarıda bir üye yazmış ben de yorum yapmak istedim.
Kağıt üstünde kâr işi çok çok çok farklı.
Ortak etmeleri gerekiyor hissedar olursa gerçekten bir şeyler alabilir ama o zaman da sermaye kadar işe giriyor ki kuruluşta sermayesi de az bir miktar olur.
Yani çok iyi para kazanan biri işletme zarar ediyor da görünebilir hepsi faturalama vergileme işi.
Nasıl bir sözleşme yapılacak bu çok önemli.

ne zaman risk alacak bu adam 60 yaşında mı ? evi arabayı kaptırmadıkça bırakın denesin.

Akraba ile ortaklık yapılmaz. Başkasıyla ortak olacaksanız da işin teknik kısmını bilen olacaksınız. Ben ofis açtığımda üç ortaktık. İşler ilerleyip kazandıkça yolları ayırdık hepimiz ayrı ayrı devam ettik. Eşim inşaat sektöründe, her projede farklı birileriyle ortak oldu, hâlâ ara ara ortak projeler alıyor.

Bir işe girecekseniz riskleri de göze alacaksınız, kaldı ki cebinizden çıkan yoksa kâr ortaklığı bir yere kadar işinize bile yarayabilir.

Eşiniz işin teknik kısmına hakimse bir yerden başlayıp kazandıkça tek başına devam edebilir. Önemli olan işe başlarken sözleşmenin net düzenlenmesi. Bir avukattan yardım almak elinizi güçlendirebilir.

Avukatsız iş yapmasın, başına bela alırsa sonra avukat avukat gezmeyin. Deneyimli avukattan danışmanlık hizmeti alarak ilerlerse şansını deneyebilir bence. Günümüzde insanlar kötü niyetli olabiliyorlar. Kendilerini güvenceye alıp, aman bir şey olursa onun başı yansın diye dalavere çevirebilirler. Bir şey olmaz demeyin, mahkemeler bir şey olmaz diyenlerle dolu.

Back
X