• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ortaklı iş benim korkularım

Avukatsız iş yapmasın, başına bela alırsa sonra avukat avukat gezmeyin. Deneyimli avukattan danışmanlık hizmeti alarak ilerlerse şansını deneyebilir bence. Günümüzde insanlar kötü niyetli olabiliyorlar. Kendilerini güvenceye alıp, aman bir şey olursa onun başı yansın diye dalavere çevirebilirler. Bir şey olmaz demeyin, mahkemeler bir şey olmaz diyenlerle dolu.
Ben de eşime bunu anlatamıyorum asla 😔

Merhaba yollar önce babamla eşim ortak oldu (babam aşırı problemli bi adam ben asla desteklemediğim halde eşim babamın gazına geldi açtı iş yerini) çok geçmedi 11 ayda kapattı işi,babam sebep oldu aslında açık kalsa çok güzel iş yapardı bundan eminim..
(Babam hemen köşeyi dönme planı yapıyordu öyle olmayınca kapat dedi)
Neyse şimdi sorum şu eşim 10 yıldır başka bir sektörde çalışıyor bir çok müşteri edindi..
Bu müşterilerden olsun (işi bilmiyorlar eşimi biliyor diye %5-10 ortaklık teklif ediyorlar ayrıca aynı işi yapanlardan (başka markalardan) da teklifler aldı, ben hep asla istemiyorum dediğim için kabul etmedi.. geçmişteki acı tecrübe sebebiyle..

Dün de mimar olan bir müşterisi “gel sen işi biliyorsun ben sermaye koyarım sen çalıştır yıl sonu % 10 kara ortak olursun” demiş. Nedense adamın tipi kafama zaten yatmadı bi de sanırım ben biraz ürkek biriyim,aman yağımızda kavrulalım boşver diyen biriyim,hep..

Ama o da artık ömür boyu işçi olmak istemiyorum daha güzel şartlarda yaşamaya bizim de hakkımız var diyor 🤷🏻‍♀️
(Ben öğretmenim orta düzey bi evimiz ve arabamız var,3 çocuk var onların masrafına zor yetişiyorum onun farkındayım ama fazlasında gözüm yok olmadı hiç)

Siz olsanız ne yapardınız tamamen yorumsuz mu davranayım yoksa destek olmalı mıyım ?

(Eşim çalışkandır işini hakkıyla yapan biridir kendi mesleği olmamasına rağmen bu 10 yılda işi çok güzel öğrendi çevre de edindi ondan kendine güveniyor)
Ben olsam olayın detaylarını iyice ararştırırdım. Ör: eşimin maaşını aylık ne kadar olacak ve düzenli verilecek mi? BİR protokol yapılacak mı, yapılacaksa maddeleri neler olacak ? Eğer protokol yapılmayıp sözde sözler verilecekse asla bulaştırmazdım ancak yazılı protokol ve noter huzurunda bir ortaklık sözleşmesi imzalanacaksa ok getiridim. En kötü ne olabilir? Bunu hesaplar eğer gözden çıkarabilecek bir şey ise destek olurdum

Eşiniz ne iş yapıyor tam olarak? Ben de dekorasyon sektöründe çalışıyordum. Kandırmalar, bedava iş yaptırmalar çok oluyor da o yüzden soruyorum.
Mücevher 🤑 yıllardır kurumsal bi şirkette son birkaç yıldır satış müdürü 🙋🏻‍♀️ işi biliyor hakkını yemeyeyim ama bu adamla nasıl olur bilemem sonuçta marka yerler farklı bu herhangi sıfırdan başlayacak bir yer

Ben şahsen aileyle akrabayla veya herhangi biriyle ortak işe külliyen karşıyım, aileyle ortaklıklara da şahit oldum, akrabayla da, arkadaş veya aynı sektörde çalışan herhangi biriyle ortaklıkları da gördüm eninde sonunda bir problem çıktı ve ortaklıklar bozuldu.
Hatta bundan 1 ay önce 2 arkadaş arasındaki ortaklık mahkemede bitti.
Eşiniz ilerlemek istiyor haklı da ama ortaklı iş yapıp dertsiz başına dert açacağına tek başına iş kurması daha hayırlı bence.
Tek başına asla yapamaz.Evi de arabayı da satsak açamaz, mücevher işi🙈 🤝😅

Ben ortakliga çok karşıyım çünkü mutlaka biri mağdur oluyor.tanidigim birileri var ortak kanlı bıçaklı oldular.baska bı çözüm bulsun bence

mrs cicek kisisel alma senin icin demiyorum ama senin su davranisin gibi esi olan erkekler cidden ne uzuyor ne kısalıyor
benim cevremde de birkac kadin boyle. adamin potansiyeli varken yapacagi herseye "aman risk almayalim" demis kadinlar - yaslari benden cok büyük ama duyduk hikayeleri. Akrabam olan biri "ona güvenilir mi", "bu kadar kolay degildir bir iş vardir içinde", "buna kendi isini bırakmaya deger mi" , yüklü bir yatirima girmeye niyet etse "yapabilir miyiz ya odeyemezsek bunca sene" diyip diyip herseye engel olmus risk alma korkusuyla. adam ne uzadi ne kisaldi bir ömür calisip bir araba sahibi oldu sadece, kiradalar, adamin emeklilik yasi geldi kirayi odeyemeyiz diye hala calisiyor. o hikayede kadin da evde 3 cocuga bakiyordu onun da emekliligi yok .
bjr digerinin de -o da akrabam- kocasina gencken benzer ortaklik teklifi gelmis ama az da olsa sermaye istemisler, sadece is degil. kadin karsi cikmis, teklif eden de adamla ayni isi yapan diger tanidigina teklif etmis. o adam simdi cok iyi durumda. bu kadin aradan yillar gecmis sanki hakki yenmiş gjbi anlatiyor "ilk bize teklif geldi. ah edeydik simdi biz de oyle olacaktik" diye.
esi de dinlemedigine pisman. o da emek gerektiren bir işti, adam kendi isini yapip ustalasip yasliliginda daha iyi paralar kazanacakken elden bir yatirip bir yatirmadigi ssk primleriyle emekli bile olamadi, parasini toplayip emekli olmayi bekliyor.
yani esinin karşısına bir fırsat çıkmış bence engel olma
adam boyle ne uzar ne kisalir ve kendisinin reddettigi seyi baskasinin kabul edip refah jcinde yasadigini gorunce size de kinlenir.
kimse sizden sermaye de istememis. bir denesin, olursa ne ala olmazsa zaten isinde iyiymiş eskisine benzer bir ise girer.

Kar ortakligindan bahsediyorsaniz bu maas + yil sonu karindan pay almak demek. Kanimca bu ortaklik degil, esinizi kardan %10 alirsin vadiyle kendine calistirmak. Kar nasil hesaplanacak? Resmi hesaplarda bir sirketin karli yada az karli cikmasi pek cok detay icerir. Kurumlar vergisi var gecici vergiler var, var da var. Faturayla satisi olan bir ise bunlardan kacis yok. Kar etmedik dendiginde kar edildigini ne sekilde ogreneceksiniz vb vs.. Is yapmak isteyen once orta halli bir muhasebeciden is yapmanin temel esaslarini ve kurallarini ogrenmeli. Emeginizi somurtmeyin ortaklik adi altinda.
üstteki mesajima ek olarak suna katiliyorum
kârdan yüzde 10 ve maas mi var? kar edene kadar bedava mi calisacak?
yillik kârinin en az 100milyondan fazla olmasi gerekiyor ki esinizin eline ayliga dökünce 80bin para geçsin 🙄🙄🙄 ya daha az kâr ederlerse adama saka gibi kirk bin verjrlerse?

Avukatsız iş yapmasın, başına bela alırsa sonra avukat avukat gezmeyin. Deneyimli avukattan danışmanlık hizmeti alarak ilerlerse şansını deneyebilir bence. Günümüzde insanlar kötü niyetli olabiliyorlar. Kendilerini güvenceye alıp, aman bir şey olursa onun başı yansın diye dalavere çevirebilirler. Bir şey olmaz demeyin, mahkemeler bir şey olmaz diyenlerle dolu.
Çok doğru. Bizim toplumumuzda en başındayken avukata para ödeyecek olmak fuzuli masraf gibi algılanıyor. İşler sarpa sarınca da aman avukat kurtar bizi oluyor. Atı alan Üsküdar'ı geçmiş o saatten sonra avukat ne yapsın.

Bir iş kurulacaksa mali müşavir kadar hukuk müşaviri de gerekli bence. Avukatlar sorun çözmek kadar sorunu engellemek için de var aslında. Başta avukatla çalışıp adımları doğru attığında ödeyeceğin para sonradan yapacağın masraftan, kayıptan daha az olacaktır.

Son düzenleme:
mrs cicek kisisel alma senin icin demiyorum ama senin su davranisin gibi esi olan erkekler cidden ne uzuyor ne kısalıyor
benim cevremde de birkac kadin boyle. adamin potansiyeli varken yapacagi herseye "aman risk almayalim" demis kadinlar - yaslari benden cok büyük ama duyduk hikayeleri. Akrabam olan biri "ona güvenilir mi", "bu kadar kolay degildir bir iş vardir içinde", "buna kendi isini bırakmaya deger mi" , yüklü bir yatirima girmeye niyet etse "yapabilir miyiz ya odeyemezsek bunca sene" diyip diyip herseye engel olmus risk alma korkusuyla. adam ne uzadi ne kisaldi bir ömür calisip bir araba sahibi oldu sadece, kiradalar, adamin emeklilik yasi geldi kirayi odeyemeyiz diye hala calisiyor. o hikayede kadin da evde 3 cocuga bakiyordu onun da emekliligi yok .
bjr digerinin de -o da akrabam- kocasina gencken benzer ortaklik teklifi gelmis ama az da olsa sermaye istemisler, sadece is degil. kadin karsi cikmis, teklif eden de adamla ayni isi yapan diger tanidigina teklif etmis. o adam simdi cok iyi durumda. bu kadin aradan yillar gecmis sanki hakki yenmiş gjbi anlatiyor "ilk bize teklif geldi. ah edeydik simdi biz de oyle olacaktik" diye.
esi de dinlemedigine pisman. o da emek gerektiren bir işti, adam kendi isini yapip ustalasip yasliliginda daha iyi paralar kazanacakken elden bir yatirip bir yatirmadigi ssk primleriyle emekli bile olamadi, parasini toplayip emekli olmayi bekliyor.
yani esinin karşısına bir fırsat çıkmış bence engel olma
adam boyle ne uzar ne kisalir ve kendisinin reddettigi seyi baskasinin kabul edip refah jcinde yasadigini gorunce size de kinlenir.
kimse sizden sermaye de istememis. bir denesin, olursa ne ala olmazsa zaten isinde iyiymiş eskisine benzer bir ise girer.
O da böyle söylüyor anlıyorum da ama daha önce denedi ve biz mağdur olduk ben de ondan korkuyorum 😢

yillik kârinin en az 100milyondan fazla olmasi gerekiyor ki esinizin eline ayliga dökünce 80bin para geçsin 🙄🙄🙄 ya daha az kâr ederlerse adama saka gibi kirk bin verjrlerse?
Bana da bu kısmı mantıksız geliyor çok kar ederse okey de ya etmezse ki muhtemelen o kadar kar imkansız

Maaş +%10 kar payı mı olacak mücevher işiymiş kar payının daha yüksek olması gerekmiyor mu adam dükkanı acacak bütün işi eşiniz yapacak,masası ne kadar olacak birde dükkan hemen Kara mı gececek zannetmiyorum.

Satış müdürüymüş farklı markalardan yüksek maasla teklif alıyorsa onları değerlendirsin müdür konumunda.

Maaş+ kar yüzdesi evet.maaşa da konuşulur demiş net bişey asla dememiş
İşte bu havada konuşmalar canımı sıkıyor
Eşim de garantici biri değil kim ne derse inanan bi tip.
Kaç yıllık babam için bile “sen öfken yüzünden ortak olmamı istemiyorsun” ded gitti ortak oldu dediğim gibi babam bizi perişan etti yolladı gerisin geri

Kaç yıllık babam için bile “sen öfken yüzünden ortak olmamı istemiyorsun” ded gitti ortak oldu dediğim gibi babam bizi perişan etti yolladı gerisin geri
Bence mükemmel bir teklif bu.
Eğer güvendiği insanlarsa kesinlikle yapsın.
İnşaat işi mi yapacaklar? Kaç daire ya da villa, yaklaşık size fikir verebilirim.
Benim eşim de bu şekilde cüzi bir maaş + kar ortaklığı var...
İnşaat bitince yaklaşık 3-4 milyon alacağı olacaktı, bir kısmına erken ihtiyacımız oldu mesela, 1.5 milyonu önden kullandık.
Güven ve zeka meselesi, eşiniz kendine güveniyorsa sakın sakın sakın engel olmayın.
10 yılda yapacağı birikimi 1 senede yapar, neden yıpratsın adam kendini yıllarca?

Zaten siz öğretmensiniz eve her ay giren sabit bir maaş var, ev kira değil, araba var... Bence denenebilir.
Bu arada eşinizin yaşını merak ettim

Bence mükemmel bir teklif bu.
Eğer güvendiği insanlarsa kesinlikle yapsın.
İnşaat işi mi yapacaklar? Kaç daire ya da villa, yaklaşık size fikir verebilirim.
Benim eşim de bu şekilde cüzi bir maaş + kar ortaklığı var...
İnşaat bitince yaklaşık 3-4 milyon alacağı olacaktı, bir kısmına erken ihtiyacımız oldu mesela, 1.5 milyonu önden kullandık.
Güven ve zeka meselesi, eşiniz kendine güveniyorsa sakın sakın sakın engel olmayın.
10 yılda yapacağı birikimi 1 senede yapar, neden yıpratsın adam kendini yıllarca?

Zaten siz öğretmensiniz eve her ay giren sabit bir maaş var, ev kira değil, araba var... Bence denenebilir.
Bu arada eşinizin yaşını merak ettim
Mücevher işi yani kuyumcu açacak adam elim çalıştıracak
Yaşı 43

Mücevher işi yani kuyumcu açacak adam elim çalıştıracak
Yaşı 43
Anladımmm, mimar birinden teklif görünce yanlış anlamışım.
Sektör hakkında ve ne kadar kar edeceği hakkında fikrim yok malesef.
Ama düşüncem aynı, şimdi değilse ne zaman risk alacak. Ev araba kendininken, eşinin sabit maaşı varken içinde kalmasın, denesin.
En kötü tekrar bir iş bulur çalışır, gayretsiz bir insan değil gibi eşiniz.

Anladımmm, mimar birinden teklif görünce yanlış anlamışım.
Sektör hakkında ve ne kadar kar edeceği hakkında fikrim yok malesef.
Ama düşüncem aynı, şimdi değilse ne zaman risk alacak. Ev araba kendininken, eşinin sabit maaşı varken içinde kalmasın, denesin.
En kötü tekrar bir iş bulur çalışır, gayretsiz bir insan değil gibi eşiniz.
Yok Değil,çalışkandır koronada bile mecburi evde kaldığı dönem sıkılıp söyleniyordu 🤭
Adam iç mimar eşimi bilen olarak çalıştırmak kara da ortak etmek istiyor 🤷🏻‍♀️

e tamam maasi sorsun öğrensin hesap yapin kitap yapin
insanlar böyle boyle islerinde ilerliyor. kurumsalda devlette ne uzuyorsun ne kisaliyorsun. Bence guzel bir teklif.
maasi simdikine yakin mi ogrensin, belki de maasi eve kullanir yil sonunda aldigi yüzde 10un yuzde 30unu eve kullanir yuzde 70ini bir birikim aracinda tutar on sene sonra kendi yerini açar vs.
bir arkadasim iskurdan isbasi eğitimle grafikerlik okumustu. cok kisa bir grafikerlik hayati oldu sonra baska bir is buldu. sıkıcı sevmedigi bir is. hep aklinda cizim yapabilecegi iyi bir bilgisayar alip freelance calismak vardi. esi de pintinin teki. bilgisayarlar pahali diye hic destem olmadi, senin maasli isin var, isinden geri kalirsin, kovulursun, kimseyi tanimiyorsun kim sana is verecek falan yillarca hevesini kirdi. en sonunda aldilar o bilgisayarı simdi kizin duzenli 2 musterisi var. hem ise gidiyor hem bu isi hazirliyor hem de isinde kazandiginin 3te ikisini falan kazaniyor. esini dinlemeyeip erken alsaydi belki simdi sadece kendi isini yapabilecek kivama gelecekti evinden ozgurce calisacakti. ya da esini dinleyip hic bulaşmasaydi simdi bu gelirden de geri kalacakti.
bazen bir cesaret atlamak gerekiyor.
benim de gecen aylarda karsima bir yatirim firsati cikti. ustelik issizdim. birikimimle pesinat ve ilk taksidi anca odeyebiliyordum. mantikli düşünsem mantikli tarafi yok çünkü yok yani. elimde avucumda baska birseyim yok. sonra ablama vs sordum "suna da bak buna da bak, akrabayla ortak is yapilmaz, o kadar karli olsa sana gelmeden birileri kendi alirdi zaten" falan dedi. tam vazgececektim gozukara bir arkadasim var o da sifirdan - cevresi olmadan bir hukuk bürosu acti epey zorlandi cile cekti. o beni gaza getirdi "cok düşünürsen , hic risk almazsan hayat boyu birsey yapamazsin bak ben bu büroyu bir cesaret actim yasadigim seyleri sen biliyorsun ama simdi islerim yoluna girmeye basladi, bir dosyam kapandi, eski isimin kac kati para aldim" falan dedi, "kimseyle konusup vazgecme at imzayi Allah yardim eder" dedi😂😂😂
attim ben de. sonuc olarak is bulamadim hala ama bir sekilde son 5 takside kadar geldim. o arada bjraz da bunun bahanesiyle evlendim elime toplu para gecti falan😂😂
sonuc olarak cogu bitti azi kaldi, insallah da kâr edecegim bir sene sonra. unutacagim bu zor gunleri.
yani benim oyum
1) maasi net konuşmaları
2) imzalamadan önce gercek bir avukata danisip icinde soru isareti barindirmayan bir sozlesme yapmalari yönünde olurdu.

Mücevher 🤑 yıllardır kurumsal bi şirkette son birkaç yıldır satış müdürü 🙋🏻‍♀️ işi biliyor hakkını yemeyeyim ama bu adamla nasıl olur bilemem sonuçta marka yerler farklı bu herhangi sıfırdan başlayacak bir yer

Tek başına asla yapamaz.Evi de arabayı da satsak açamaz, mücevher işi🙈 🤝😅
Mrs-cicek,
valla bende risksiz kazanç olmaz diyenlerdenim, eşimle bugüne kadar ne yaptıysak gözümüzü karartıp risk alarak yaptık ama kendi paramıza güvenip yaptık, batsak yakamıza yapışacak kimse olmasın dedik.
Mücevher işi diyorsunuz, sağlam sermaye gerektiriyor yani, eşiniz bu sektörde iyi bir çalışan olabilir ama her iyi çalışan iyi esnaf olur diye bir şey yok.
Bu sektörün çokça riski de var, eşiniz bizden iyi biliyordur, ki son 1-2 yıldır kuyumcu esnafların dolandırıcılık vakaları da yaşandı.

M Mutlak Butlan ’a kesinlikle katılıyorum, gün sonunda canınız da yanabilir, bu mimar eşinizin bağlantılarını müşterilerini kullanacak ama arka planda kalacak gibi görünüyor, piyasadan dünya kadar altın toplayıp yurtdışına kaçarsa ne olacak? Adam mimarken bu sektöre niye giriyor hangi amaçla giriyor biliyor musunuz mesela?
Herkes eşinizi bilecek, eşinizden hesap soracak, o vakit ne yapacak eşiniz? Ödeyemeyeceği kadar borçla, yerle bir olmuş itibariyle ne yapacak?

Olmayan şeyler değil, birkaç sene evvel haberlere de çıktı bir tanesi, bir arkadaşımın çalıştığı şirkette imza yetkisi olan ne kadar insan varsa hapse girdi meğer kara para aklamak için kurulan paravan şirketmiş, el altından kaçak altın sokma vs bir sürü dolaplar dönmüş, epey büyük ve uluslararası bir olaydı.

Back
X