Hayızlı kadın farz veya nafile oruç tutamaz. Bunun delili şu hadîstir: Hz. Peygamber'e 'Kadının dini neden ek-sik-tir?' diye sorulunca, Hz. Peygamber 'Hayızlı olduğu zaman namaz kılamayıp oruç tutamadığı için' diye cevap vermiştir.[19]
Nitekim bu hususta ictna vardır. Hayızlı bir kadın, hayızdan ötürü tutamadığı orucunu temizlendikten sonra kaza etmelidir, fakat hayızlı iken kılamadığı namazlarını kaza edemez. Hayız kanı kesildikten sonra, gusletmemiş olsa bile oruca başlaması farzdır.
Muaze isimli bir kadın şöyle rivayet ediyor: Hz. Aişe'ye 'Hayızlı bir kadın neden orucu kaza ediyor da namazı kaza etmiyor?' diye sordum. Hz. Aişe 'Biz hayızlı olduğumuzda orucu kaza etmekle emrolunduk, fa.kat namazı kaza etmekle emrolunmadık' dedi.[20]
Belki de bunun hikmeti şudur: Namaz çok olduğu için kaza edilmesi zor gelir, fakat oruç böyle değildir.
KAYNAKLAR:
[19] Buharî/298; Müslim/80, (Ebu Said'den)
[20] Buhari/315; Müslim/335
dört mezhebin imamıda bu konuda hemfikirdir.
çoğu arkadaşın söylediği gibi islamdaki her ayrıntıyı kuranda bulamayız.o dönemlerdede yaşamadığımıza göre,peygamber efendimize ,hadislere,ömürlerini bu yolda harcamış islam alimlerine başvurmalıyız.ona inanmıyorum,şunada inanmıyorum,ötekinide kabul etmiyorum diyerek ayetleri alakasızca yorumlayıp İslamı kendimize göre şekillendiremeyiz.