Osmanlıca zorunlu ders oluyor

Aramca Semitik dil ailesindendir, Sanskrit ise Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-Iran kolundandir..
Bilgilerinizi karistirdiniz galiba, neyse önemli değil.
Selametle :KK54:

Düzeltmemi sonradan görürsünüz diye ummuştum, sağlık olsun.

Aramice de bükümlü, Sanskrit de öyle.
 
Son düzenleme:
Aramca Semitik dil ailesindendir, Sanskrit ise Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-Iran kolundandir..
Bilgilerinizi karistirdiniz galiba, neyse önemli değil.
Selametle :KK54:

Herhangi bir yanlış anlaşılma kalmasın geriye, bahsettiğim bükümlü diller üst sınıfı zaten hali hazırda Hami-Sami ve Hint-Avrupa dil ailesini kapsar. Boşuna Hint-Avrupa dil ailesi denmiyor derken benim kastettiğim birbirleriyle normalde alakasız oldukları düşünülen İngilizce ve Sanskritçe gibi dillerin bir çok ortak payda da buluştuklarıydı. Sizin bilginizde bir hata yok, benimkinde de öyle.
 
Birincisi Osmanlica değil Osmanli Türkçesi.

Ikincisi kesinlikle olmali, o kadar harika eserler var ki ben okudukça daha da iclerine girmeye calisiyorum. Muthis kutuphanelerimiz var, eski mezarlarin üzeri bazi hastanelerin üzeri hep Osmali Türkçesi yazilariyla doludur ve herkes bu yazilari Arapça sanar hatta Kur'an'dan ayet sanarlar.
Kesinlikle ders verilmeli harika olur.
Ayrica Türk Dili Ve Edebiyati ogrencileri de maalesef Osmanli Türkçesi'ni pek bilmezler, bu dersi verecek olan bölümler farklidir.
Ayrica bunun gericilikle asla alakasi yok. Bir arkadasim dereceyle üniversiteye girmis olmasina ragmen TDE'ye sirf Osmanli Türkçesi bilmiyor diye okulu uzadikca uzuyor..
Kim verecekmis bu dersleri Tde cilerden baska ? Tarih ve Turk Dili Edebiyatı bolumu dışında hangi bölümler verecekmis.? Kac yil eğitimini aliyor insanlar. Bilmemesi sizin arkadasinizin sorunu
 
Kim verecekmis bu dersleri Tde cilerden baska ? Tarih ve Turk Dili Edebiyatı bolumu dışında hangi bölümler verecekmis.? Kac yil eğitimini aliyor insanlar. Bilmemesi sizin arkadasinizin sorunu

Fars Dili ve Edebiyatı öğrencileri vermeli bana göre. Çünkü en vakıf olanlar onlardır.
 
Bence zorunlu değil seçmeli olmalıydı illa zorunlu olacaksa sosyal bilimler öğrencilerine zorunlu olmalıydı (artık fen bilimleri - sosyal bilimler diye ayrılıyor mu bilmiyorum ayrıldığını varsayıyorum)

Osmanlıca dersi gerekli/gereksizliğinden bağımsız olarak kötü bir uygulama olmayabilir, bir insanın Osmanlıca bilmesi genel kültür, tarih ve edebiyat açısından faydalıdır, ben çevremde Osmanlıca okuyabilenlere saygı duyuyorum ancak bu uygulamanın arkasındaki niyetin iyi olmadığını artık adım gibi bildiğim için güzel olmuş diyemiyorum. Güvenlerimizi o kadar sarstılar ki olumlu bakamıyoruz artık hiçbir gelişmeye.
 
Eğitimdeki tek eksiğimiz Osmanlı Türkçesiydi,oda olmuş.
İnsan hakları ve demokrasi dersi kaldırılmış..
Demokrasiyle hak-adaletle ne işi var lise öğrencilerinin.
Onlar haklarını bilmesin,birer koyun olsunlar.
Demokraside nasılsa yok artık bu ülkede.
Osmanlı Türkçesini öğrensinlerki 2023 te kurulacak yeni Osmanlı ya hazırlık olsun.
''PADİŞAHIM SEN ÇOK YAŞA''
 
Fars Dili ve Edebiyati öğrencileri bu dersleri vermeli bana göre.
Türk Dili ve Edebiyati ogrencileri hâlâ Mevlana'nin Türk olduğunu iddia ediyorken Osmanli Turkcesini iyi bileceklerine inanmiyorum çünkü gördükleri sinirlidir, cok kisiyle karsilastim... Osmanli Türkçesi sadece basit yazi degildir. Bunun el yazmasi var var da var yani.
Neyse, böyle işte. .

"Osmanli Türkçesi sadece basit yazi degildir. Bunun el yazmasi var var da var yani." demene güldüm.. bu bilgilendirmeyi bir Türk Dili Edeb. mezununa yapmana gerek var mı? sen gerçekten çok kötü örneklerle karşılaşmışsın sanırım bölümünden bihaber tiplerle.. önyargı oluşmuş.. osmanlıca, arapça, farsça, paleografya, nesir, şiir vs vs vs derslerini alan, gözlerini kör edene kadar el yazmalarını çeviren matbu basımlarını ceplerinden karşılayarak yaptıran bölüm arkadaşlarıma haksızlık bu sözler.. neyse,,, ben de neyse.. diyeyim madem konuyu kapatayım..

umarım seçmeli ders olur.. uyarlanmış arap harfleri ile yazılmış türkçe farsça arapça kelimeleri ihtiva eden metinleri okumaya yarayacak olan bir yazı diline ilgisi olan alır olmayan almaz.. sadece belli bir kesime iş atama imkanı çıksın diye müfredata katmış olmak için katılmaz..
 
Osmanlıca arap alfabesinden oluşmuyor mu
arap alfabesinde bazı harfler yoktur ç ve p gibi
onlarda fars alfabesinden gelmiştir,osmanlıca'ya
Osmanlıca'yı okumak için,Arapça okumayı bilmek lazım
arapça biliyorsan okuması hiç zor değil
kısa bir dönem Osmanlıca okumuştuk,gayet zevkliydi.
 
erkek arkadaşım üniversitede osmanlıca dersleri gördüğü için zorlanıp bölümü bıraktı, başka bölüme gitti yahu. bir osmanlıca için 2 yılını yaktı. :KK53:
 
Nabi Avcı: ''Bazıları Osmanlıca dersinin zorunlu olmasını doğru, bazıları yanlış buluyor. Sosyal bilimler liselerimizde Osmanlıca dersi 10, 11 ve 12. sınıflarda zorunlu ders olarak okutuluyor. Diğer Anadolu, imam hatip veya çok programlı liselerde isteğe bağlı seçmeli ders olarak yine sunuluyor. Osmanlı Türkçesi zaten var. Getirilen öneri, zaten seçmeli olarak okutulan bir dersin zorunluya dönüştürülmesini öneriyorlar. Bizim buna gücümüz yeter mi, yeterli öğretmen, sınıf, altyapı bulabilir miyiz? Benim önerim diğer okullardaki seçmeli şeklinde devam etmesi. Ama böyle bir tavsiye kararı alınırsa, ileride imkanlarımız olduğunda uygulamaya koyabiliriz. İki yıldır biz hafta sonlarında Osmanlı Türkçesi dersleri veriyoruz ve 150 bin öğrenci bugüne kadar bu kurslara katıldı.''

http://www.kadinlarkulubu.com/forum...lu-din-dersini-tasimak-dogru-gelmiyor.776168/
 
Ölü bir dili, o kadar dersin arasında çocuklara zorunlu olarak dayatmak gerçek bir demokrasi örneği.

Sanırsın liseliler Osmanlı arşivlerini okumak için kapıda kuyruk oluyor da dil bilmediklerinden okuyamıyor. Canımın içi Neo-Osmanlıcılar, tektipleştirin herkesi, 10-15 yıl sonra elinizde mis gibi torna tezgahından çıkmış istediğiniz nesil olacak. Olan bizim çocuklarımıza olacak bu ortamda sadece.
 
Osmanlıca öğrenmek gericilik değildir aksine geçmiş nesillerle bağların kopmaması, onların eserlerini okuyup anlayabilmek demektir. Ancak hobi olarak yani seçmeli ders olarak faydalıydı, öyle kalmalıydı bence. Bu milli eğitim öğrencileri edebiyattan soğutuyor diye aruz kalıplarını müfredattan çıkarıp yerine Osmanlıca dersi getirerek nasıl bir eğitim politikası uyguluyor bilemedim.
 
İyi ki okulumu bitirdim yoksa bu saçmalak müfredatla bırakırdım sanırım.
Bence Osmanlıca seçmeli olmalıydı, çünkü öğrenciler zaten İngilizce,Almanca derken oldukça zorlanıyorlar.
Öğrenmek isteyen derse katılırdı, şimdi öğrencileri çok daha zor bir süreç bekliyor gibi ..
 
X