OTIZM suphesi

Meraklimercimek

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
7 Nisan 2016
226
196
53
35
Kadikoy
merhaba
Oncelikle sunu belirteyim esimin yegenine otizm teshisi kondu ben hamileyken. O gunden beri ister istemez bi korku var icimde. Kizim ismine cogu zaman bakmiyor. Bu beni cok endiselendirmeye basladi. Kulaginda sorun yok cunku tv sesine obur odadan kosuyor. Onun disinda isaret parmagini da kullanmiyor.
Bebeklerine mama yediriyor, cisss dedigimi ellemiyor, cocuklarla oynuyor, arabalarini suruyor, herhangi bir takintisi yok, donen nesnelere ilgisi yok.
Ama ismine bakmamasi ve o kadar kitap baktigimiz halde kizim kediyi goster dedigimde parmagiyla gostermemesi beni cok endiselendirmeye basladi. Once cocuk doktoruna sonra pedegoga goturucem zaten ama sizden de yorum almak istedim.
Uzun oldu kusura bakmayin

merhaba
Oncelikle sunu belirteyim esimin yegenine otizm teshisi kondu ben hamileyken. O gunden beri ister istemez bi korku var icimde. Kizim ismine cogu zaman bakmiyor. Bu beni cok endiselendirmeye basladi. Kulaginda sorun yok cunku tv sesine obur odadan kosuyor. Onun disinda isaret parmagini da kullanmiyor.
Bebeklerine mama yediriyor, cisss dedigimi ellemiyor, cocuklarla oynuyor, arabalarini suruyor, herhangi bir takintisi yok, donen nesnelere ilgisi yok.
Ama ismine bakmamasi ve o kadar kitap baktigimiz halde kizim kediyi goster dedigimde parmagiyla gostermemesi beni cok endiselendirmeye basladi. Once cocuk doktoruna sonra pedegoga goturucem zaten ama sizden de yorum almak istedim.
Uzun oldu kusura bakmayin
Kaç yaşında kızınız?

19 aylik. Baban geldi dedigimde kosarak sokak kapisina gidiyor. Cee-ee yapiyor uzun zamandir. Cak alkis by by yapiyor. Op beni dedigimde opuyor.
Merhaba otizmlilerle calisan bir ozel egitim öğretmeni olarak yaziyorum .Sadece ismine bakmamasi otizm belirtisi olarak degerlendirilemez .Mesela oyun oynarken mi sesleniyorsunuz ya da sevdigi bir isin ortasinda mi ? Siz mutfaktayken o odadayken cagirsaniz gelmez mi yaniniza ?Isaret etmiyor demissiniz .Sordugunuz nesnenin ne olduğunu kesin biliyor mu ?

Merhaba otizmlilerle calisan bir ozel egitim öğretmeni olarak yaziyorum .Sadece ismine bakmamasi otizm belirtisi olarak degerlendirilemez .Mesela oyun oynarken mi sesleniyorsunuz ya da sevdigi bir isin ortasinda mi ? Siz mutfaktayken o odadayken cagirsaniz gelmez mi yaniniza ?Isaret etmiyor demissiniz .Sordugunuz nesnenin ne olduğunu kesin biliyor mu ?
Ismiyle seslenip Gel kucagima dedigim zaman geliyor. Yada beni ararken evin icinde kizim mutfaktayim dedigim zaman yanima geliyor. Iste ismine yeterince tepki vermemesi veya istedigi seyi parmakla gostermek yerine elime vermesi elimi istedigi seye itmesi endiselendirdi beni. Ama mimikleri olan bi cocuk, goz temesi var, cocuklari cok seviyor, oyuncaklarla mis gibi oynamayi cok seviyor. Kafam cok karisti doktora gidene kadar kendimi yiyip bitiricem herhalde

Bu arada ilgilendiginiz icin cok tesekkur ederim. Cok kutsal bir mesleginiz var. Yegenimizden sonra cok daha iyi anladik. Allah kolaylik versin.

Bu arada ilgilendiginiz icin cok tesekkur ederim. Cok kutsal bir mesleginiz var. Yegenimizden sonra cok daha iyi anladik. Allah kolaylik versin.
Rica ederim .Bence yegeninizde gördüğünüz icin biraz kuruntu yapiyorsunuz .Yine de icinizi rahatlatmak icin bir uzmandan yardim alabilirsiniz. Tesekkur ederim .Hepsi ozel cocuklar her birinin dunyasi cok farkli .

Merhaba Afilim92 Afilim92 müsaitseniz benimde sorum olacaktı size. Oğlum 24 aylık ve konuşmuyor zaman zaman otizm mi acaba diye şüphelendiğim oldu belirtilerine vs.baktım .1 hafta önce Araştırma hastanesine götürdüm Psikologa. Psikolog konuştu izledi iletişim kurdu oğlumla oynadılar araba vardı orada masa vardı zaten hemen gördü ve oynamaya başladı,ben bile fark etmedim ilk başta arabayı.İzlenimine göre dr. gelişiminde herhangi bir sorun görmediğini söyledi otizm vs..Bir test verdi gelişimle ilgili o yapılacak sıra aldık .Onda da sadece dille ilgili gerilik çıkar dedi dr.
Şöyle ki oğlum konuşmuyor kelimeleri var anne araba kapı suu süt yani gopek köpek .Herşeyi hareketleriyle anlatıyor.İstemiyorsa birşeyi ıı ıhh diyor birde işaret parmağıyla elini sallıyor hayır yani.Hayvanları tahlit ediyor gak gak at takliti yapıyor köpek yapıyor .Her dediğimizi anlıyor yanında dışarı çıkıcaz desek kapıya gidiyor hemen .Arabalarıyla oynuyor park ediyor onları diziyor arka arkaya .vs.. Kitapta hangisi gözlüklü çocuk dediğimizde vs... gösteriyor.el sallıyor öpücük atıyor baş parmağıyla süper yapıyor.
Tanıdığı birini görünce işaret ediyor geliyor bakın diye.
--Konuşmuyor.Renkleri bilemiyor ,yabancı birini görünce arkamıza saklanıyor ,parkta çocuklarla çok oynamıyor nadirdir arabasını götürünce az oynuyor başka çocuklarla arabasını onlara veriyor oynasın diye . onunkini de kendi alıyor :) yani parkta genelde koşmayı seviyor .bi de kayıyor.ordaki çocuklara karşı çekingen.
-Kucağımıza gelip kendini sevdirmeyi öptürmeyi istemiyor oturmayı sevmez .bu otizm belirtisiymiş mesela.Birde üstünü giyinmekten de hoşlanmıyor.dışarı çıkacağımız zaman giyinmeden kapıya koşuyor ama ayakkabısını giydirirken hemen oturur.Bir de herşeyi balkondan atmaya çalışıyor.attıktan sonra onu kaldırmamızı istiyor attığı şeye bakacakmış.kapalı tutuyoruz kapıyı.
doktoru görünce çok ağlar muayene zor ettiririz.
ya kusura bakmayın çok uzun olmuş ama içimde şüphe oluyor dr. gittiğim halde bile otizmle ilgili bişey duyunca.
Hatta başka bir doktora daha mı götürsem diyorum.ama testi bekleyeceğim.
Not:dr.2,5 3 yaşına kadar yine konuşmazsa kreş tavsiye edicem dedi.

Merhaba Afilim92 Afilim92 müsaitseniz benimde sorum olacaktı size. Oğlum 24 aylık ve konuşmuyor zaman zaman otizm mi acaba diye şüphelendiğim oldu belirtilerine vs.baktım .1 hafta önce Araştırma hastanesine götürdüm Psikologa. Psikolog konuştu izledi iletişim kurdu oğlumla oynadılar araba vardı orada masa vardı zaten hemen gördü ve oynamaya başladı,ben bile fark etmedim ilk başta arabayı.İzlenimine göre dr. gelişiminde herhangi bir sorun görmediğini söyledi otizm vs..Bir test verdi gelişimle ilgili o yapılacak sıra aldık .Onda da sadece dille ilgili gerilik çıkar dedi dr.
Şöyle ki oğlum konuşmuyor kelimeleri var anne araba kapı suu süt yani gopek köpek .Herşeyi hareketleriyle anlatıyor.İstemiyorsa birşeyi ıı ıhh diyor birde işaret parmağıyla elini sallıyor hayır yani.Hayvanları tahlit ediyor gak gak at takliti yapıyor köpek yapıyor .Her dediğimizi anlıyor yanında dışarı çıkıcaz desek kapıya gidiyor hemen .Arabalarıyla oynuyor park ediyor onları diziyor arka arkaya .vs.. Kitapta hangisi gözlüklü çocuk dediğimizde vs... gösteriyor.el sallıyor öpücük atıyor baş parmağıyla süper yapıyor.
Tanıdığı birini görünce işaret ediyor geliyor bakın diye.
--Konuşmuyor.Renkleri bilemiyor ,yabancı birini görünce arkamıza saklanıyor ,parkta çocuklarla çok oynamıyor nadirdir arabasını götürünce az oynuyor başka çocuklarla arabasını onlara veriyor oynasın diye . onunkini de kendi alıyor :) yani parkta genelde koşmayı seviyor .bi de kayıyor.ordaki çocuklara karşı çekingen.
-Kucağımıza gelip kendini sevdirmeyi öptürmeyi istemiyor oturmayı sevmez .bu otizm belirtisiymiş mesela.Birde üstünü giyinmekten de hoşlanmıyor.dışarı çıkacağımız zaman giyinmeden kapıya koşuyor ama ayakkabısını giydirirken hemen oturur.Bir de herşeyi balkondan atmaya çalışıyor.attıktan sonra onu kaldırmamızı istiyor attığı şeye bakacakmış.kapalı tutuyoruz kapıyı.
doktoru görünce çok ağlar muayene zor ettiririz.
ya kusura bakmayın çok uzun olmuş ama içimde şüphe oluyor dr. gittiğim halde bile otizmle ilgili bişey duyunca.
Hatta başka bir doktora daha mı götürsem diyorum.ama testi bekleyeceğim.
Not:dr.2,5 3 yaşına kadar yine konuşmazsa kreş tavsiye edicem dedi.
Canim merhaba .Sadece konusmamasi otizm suphesi değildir .En az 3 otizm belirtisini gostermesi gerekir .Benim yegenim 3.y yasinda konustu .Sebebi de teknolojiyle cok ic ice olmasi .Tv izletilmesi ,eline tablet verilmesiydi .Benim yonlendirmemle bunlar kisitlaninca konusma gelisimi hizlandi .Gelisimde bireysel farkliliklar vardir.Ayni anneden doğan ikiz bebeklerde bile biri emeklerken diğeri emeklemeye gecememis olabilir. Bu tamamen bebegin kendi gelisimine özgüdür. Oysa ayni ortamda ayni anne bana yetiştiriyor ,ayni seyleri yiyip iciyorlar .;)
Anlattigin cogu sey genelde normal akışında seyreden seyler .Cocugu gozlemlemeden fikir vermek dogru olmaz .Ama yazdiklarindan bilincli bir anne oldugunu dusunuyorum .Cocugunu gozlemlemeye devam et .

Canim merhaba .Sadece konusmamasi otizm suphesi değildir .En az 3 otizm belirtisini gostermesi gerekir .Benim yegenim 3.y yasinda konustu .Sebebi de teknolojiyle cok ic ice olmasi .Tv izletilmesi ,eline tablet verilmesiydi .Benim yonlendirmemle bunlar kisitlaninca konusma gelisimi hizlandi .Gelisimde bireysel farkliliklar vardir.Ayni anneden doğan ikiz bebeklerde bile biri emeklerken diğeri emeklemeye gecememis olabilir. Bu tamamen bebegin kendi gelisimine özgüdür. Oysa ayni ortamda ayni anne bana yetiştiriyor ,ayni seyleri yiyip iciyorlar .:KK66:
Anlattigin cogu sey genelde normal akışında seyreden seyler .Cocugu gozlemlemeden fikir vermek dogru olmaz .Ama yazdiklarindan bilincli bir anne oldugunu dusunuyorum .Cocugunu gozlemlemeye devam et .

Teşekkürler cevapladığınız için.Sizde sağlıkla kucağınıza alırsınız inşallah bebeğinizi.
Bilinçli olmaya çalışıyorum kitap okuyorum ya da netten okuyorum nasıl davranmam gerekir öğrenmeye çalışıyorum.Tabi gerçek hayatta kitaptakilerin hepsini uygulayamıyorum her çocuk farklı huyu suyu.Bir de Her yerden bişey duyar olduk artık .Her kafadan bir ses .Aşıların bile otizmi tetiklediği söyleniyor.

Afilim92 Afilim92 merhaba 24 aylık oğlum var konuşmuyor ama cok haraketli diye hep telefon , televizyon verdik yemeklerini öyle yedi altini öyle aliyoruz. test yaptilar gelisim geriliği var denildi.Hadi,acıdı,gel kelimeleri istedi mi kuruyor ama testlerde küpleri ust uste koymuyor , sevindiği zaman etrafında dönüyor durduk yere yapmıyor ... Doktor gözünü burnunu göster dediğinde yapmıyor çok endişelendim.Merdivenleri inip çıkıyor ayakkabılarını çıkarıyor elime ekmek alıp yiyebiliyor catal kullanabiliyor suyu kendi icebiliyor bardaktan yüzünü yıkayabiliyor ... Al babana ver annene ver götür getir yapmıyor ...Sizce bir problem olabilir mi endişe etmemi gerektirecek fikrinizi alırsam sevinirim..

Merhaba sizce otizmin nedeni ne ikinci bebegi cok istiyorum ama korkuyorum cunku oglum otizm degil ama otizme ozel davranislari vardi gozunu yana kaydirmak gibi ya da kendi etrafinda donmek gibi bi de istemedigi bise olunca kafasini yre vuruyor nadir de olsa devam ediyor suan konusuyor yani bazen 4 kelimeli cumle bile kurruyor bu davranislari kalmadi gibi hayir ve ben kelimesinide kullaniyor ben bisey yapacagim zaman ben ben diyor elini gogsune koyarak

Back
X